Wytłumienie dałeś ma się rozumieć?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Band Pass 4th dla SW-STX-8-2-300-2x2-F-S-PC
Collapse
X
-
W przypadku przedostawania się pasm niechcianych najistotniejsze jest właśnie wytłumienie komory wentylowanej. Zamieściłem schemat wytłumienia użytego przeze mnie-efekt jest zadowalający, ale można dać jeszcze kapkę więcej. W zasadzie można wytłumić luźno prawie całą objętość, byle by zachować drożność rezonatora.
Skomentuj
-
Kupiłem wzmacniacz Magnat Classic 360. W tej obudowie band-pass teraz jedyne w czym się ten głośnik sprawuje to reggae i wolny rap (przedtem to w ogóle nie grało pod radiem). Ale żeby jako taki ten bas był, to wzmak mam ustawiony na max z podbiciem basu. A w radiu także loudness włączony, żeby basu było wystarczająco... Masaż jakiś jest, szkoda, że żeby coś poczuć i usłyszeć, że coś w bagażniku gra to trzeba dawać 1/3 (a gdzies przy 2/3 już są przestery) skali na radiu (a jeszcze więcej w czasie jazdy - wtedy w sumie i tak bas zanika)... Interesuje mnie, czy warto męczyć się z robieniem obudowy bas-reflex (23l/35Hz - taką polecał mi Paweł S.)? Zależy mi na tym, żeby ten bas był efektywny, a nie, żebym ustawiał wszystko na full na wzmacniaczu + jeszcze kontur w radiu, a podczas jazdy i tak wszystko by zanikało. Samochód Honda Civic 5 coupe (zastanawiam się czy ten samochód w ogóle nadaje się do nawet słabego car audio?). Z przodu szerokopasmówki pioneer'a w drzwiach (niewygłuszone), w półce wycięte otwory, żeby bas miał przebicie do kabiny. Przewody prosto z aku LGY 16mm2, bezpiecznik 80A. Przewód między głośnikiem a wzmakiem - 2,5mm średnicy jeśli dobrze pamiętam.
Także pytanie czy opłaca się robic obudowę do tego głośnika BR, czy lepiej to wszystko sprzedać w choinkę i dać sobie spokój z CA w tym aucie?
Skomentuj
-
- widocznie za dużo oczekiwałeś od 8' głośnika, skoro ma masować plecy, dominować nad resztą, to raczej 12 - 15' powinno być dla Ciebie odpowiednie.
- obudowa BandPass będzie "głośniejsza" od Bass Reflexu.
- jak podpiąłeś głośnik do tego wzmacniacza? Chyba że kupiłeś 2x4Ohm?
Auto znośne do nagłośnienia, tyle że raczej pomyliłeś drogi - wymagasz za dużo, inwestując za mało.
Skomentuj
-
Nie tyle masować, co po prostu bas ma być porządnie słyszalny w aucie (podczas jazdy) a tak jest tylko przy reggae i rapie na dużej głośności...
Band-pass ma większą efektywność i gra głośniej od bass-reflex'u ? o-O
Głośnik 2x2ohm, podpiąłem normalnie, są 4 kanały, podłączyłem jedną cewkę do kanału pierwszego, drugą cewkę do kanału drugiego... Miałem do 3 i 4 podpiąć jeszcze głośniki w drzwiach, ale już mi się nie chciało kombinować z kablami...
Czyli rozumiem, że nie opłaca się robić BR, bo jest mniej efektywny od BP ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez RzeznikUnitra Zobacz postaNie tyle masować, co po prostu bas ma być porządnie słyszalny w aucie (podczas jazdy) a tak jest tylko przy reggae i rapie na dużej głośności...
Zamieszczone przez RzeznikUnitra Zobacz postaGłośnik 2x2ohm, podpiąłem normalnie,
Zamieszczone przez RzeznikUnitra Zobacz postaCzyli rozumiem, że nie opłaca się robić BR, bo jest mniej efektywny od BP ?
Nie baw się tym, dla Ciebie będzie to strata czasu, lepiej zrób od razu coś na 10 lub 12'.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez RzeznikUnitra Zobacz postaFiltr dolnoprzepustowy, odcięcie na ... jakieś 150-200Hz.
Skomentuj
Skomentuj