Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fostex FF85K + Usher 8848P - dyskusja o kick basie w TL

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybierz taki niskotonowy jaki bedzie mial najbardziej zblizone parametry do Skanow z projektu AOS. Najwazniejsze to Fs, Qts, Bl, Vas. Dodatkowo Spl oby jak najwyzszy.

Sa rowniez modulowe AOS TL http://www.aos-lautsprecher.de/deuts...onitorLine.htm http://www.aos-lautsprecher.de/pdf/c...n/TL50KPDF.pdf ale to juz pod wiecej niz 20cm

Skomentuj

Pomoce naukowe

Monitorek z 18cm wooferem. Można podejrzeć elementy zwrotnicy.

http://www.lautsprechershop.de/hifi/fast_monitor.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Wybierz taki niskotonowy jaki bedzie mial najbardziej zblizone parametry do Skanow z projektu AOS. Najwazniejsze to Fs, Qts, Bl, Vas. Dodatkowo Spl oby jak najwyzszy.
        Paradoksalnie najbardziej zbliżone parametry (w moim budżecie) ma najtańszy Usher 8133, ale jakoś nie przekonuje mnie ten głośnik. Mało o nim piszą. Poza tym głośniki w AOS też są dość różne, wiadomo - SS mają pewne wspólne cechy, np wysoki Qms i dość pokaźne Bl, ale już np zastosowany ATC dość mocno różni się parametrami od SS a projekt obudowy jest praktycznie bliźniaczy. Ten Usher mnie nie przekonuje. Jeśli nikt nie ma ciekawszego pomysłu to zamawiam dziś Daytona.

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
        Monitorek z 18cm wooferem. Można podejrzeć elementy zwrotnicy.

http://www.lautsprechershop.de/hifi/fast_monitor.htm
        Dzięki fakamada, na pewno się przyda, widzę filtry drugiego rzędu + lpad, co by się zgadzało bo ten audaphon ma 87db efektywności. Z fostexa ściągnięto ok 1,5-2dB. Podział ok 400hz, więc by się zgadzało z tym co wcześniej pisałeś. Nawet wygląd podobny do Daytona :razz:
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Dodatkowo Spl oby jak najwyzszy.
          No chyba niekoniecznie jak najwyższy. Co prawda SPL zostanie trochę zbity przez dużą cewkę szeregową ale przekombinowanie z SPL'em głośnika niskotonowego to problem bo jak go przyciszyć? Już tłumik na szerokopasmówce jest mniejszym złem niż nadmiar basu.

LuSzTi, masz już głośniki (Fostex'y)? Jeśli tak to jak brzmią? Pytam bo w pewnym sensie to "kultowa" firma - czy odsłuch FF85K to potwierdza? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
            No chyba niekoniecznie jak najwyższy. Co prawda SPL zostanie trochę zbity przez dużą cewkę szeregową ale przekombinowanie z SPL'em głośnika niskotonowego to problem bo jak go przyciszyć? Już tłumik na szerokopasmówce jest mniejszym złem niż nadmiar basu.
            Qts glosnika bedzie raczej niski, jak bedzie za duzo basu to trzeba tylko dotlumic linie, a niski Qts bedzie szybciej opadac.

Skomentuj

LuSzTi, masz już głośniki (Fostex'y)? Jeśli tak to jak brzmią? Pytam bo w pewnym sensie to "kultowa" firma - czy odsłuch FF85K to potwierdza?
              Głośniczki dziś przyszły, grają w kartonowym pudełku, w którym przyszły, wypchanym watą i otwartym od góry (takie niby OBTL :razz:)

Na razie podobają mi się bardzo, mają zaskakująco sporo basu jak na tak mały głośniczek i obudowę :razz: Dziś dopiero przyszły więc daj głośnikom i mi chwilę na rozegranie się i oswojenie.

---------- Post dodany o 16:10 ---------- Poprzedni post o 15:31 ----------

Dziś byłem w Leroy Merlin i popytałem o wełnę akustyczną. Akurat trafiłem na gościa, który też jest zafascynowany sprzętem audio. Polecił mi do tłumienia dwie rzeczy:
              http://www.pureone.pl/pl/pure-39-pn-silentio - nie pyląca wełna akustyczna
              http://kominki-obudowy.com/index.php...ct&prod_id=246 - typowy absorber dźwięku

Problemem jest to, że w obu przypadkach trzeba kupić paczkę tego.

---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post o 16:10 ----------

Tak się zastanawiam, jeden w kolegów sprzedaje 7 calowego Ushera 8945, może by to kupić zamiast Daytonów? Głośnik w zakupie dużo droższy niż Dayton.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi,

Co do Usherów to się nie wypowiem bo ich nie słuchałem ale opinie na forach zbierają dobre więc jeśli cena atrakcyjna...

Co do wytłumień, o których pisałeś troszkę wcześniej.
                Nie wiem czy Ty je chcesz zastosować jako wytłumienia do obudowy? Jeśli tak to obawiam się, że mogą się nie sprawdzić. Te "maty/panele", które pokazałeś, pewnie dobrze zdają egzamin jeśli chodzi o nieprzepuszczanie dźwięków na drugą stronę - czyli np w przypadku chęci odizolowania pomieszczenia od reszty otoczenia. W TL'ce jednak chodzi o coś innego. Tutaj dobrze sprawdzają się wytłumienia o mniejszej gęstości, które pochłaniają fale dźwiękową o wyższych częstotliwościach a na tej z niskiego pasma nie robią większego wrażenia (to znaczy nie wiem czy tak jest od strony fizyki ale wyciągam takie wnioski z jakiegoś tam, mniejszego lub większego, doświadczenia). Mam w miarę dokładnie przetestowane:
                - gęsty i zbity, zielony filc tapicerski (taka przeszywanka ~8mm), który coś tam tłumi ale nie daje ciekawych efektów (chyba, że w "powyginanej" linii ale tutaj zachodzą trochę inne zjawiska niż w takiej "tam i z powrotem") - z tej perspektywy "Absorbery dźwięu" raczej odpadają
                - "ovatę" tapicerską, która bardzo dobrze radzi sobie z częstotliwościami powyżej 200Hz (zależy jeszcze od gęstości jej upakowania) ale w związku z tym, że zajmuje nam przekrój tunelu to tłumi również jego efektywność w całym paśmie
                - gąbkę "kolczastą", która sprawdza się jednak najlepiej bo, nie zamykając światła tunelu, osiąga bardzo dobre efekty tłumieniowe praktycznie od ~150Hz w górę

Tak więc z tymi wytłumieniami "od gościa z Liroja" to bym jednak uważał bo nam, "transliniowcom" , może jednak o coś innego chodzić.

---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post o 23:44 ----------

Generalnie, z ostatnich doświadczeń, stwierdzam, że kluczem do sukcesu może być (ale jeszcze nie wiem czy jest faktycznie na sto procent ) "gąbka kolczasta" na ściankach tunelu, ale bez zamykania jego światła, plus ovata otaczająca głośnik od strony jego bebechów. Do tego kombinacje z przekrojami, długościami, "wygibasami" tunelu oraz offsetem głośnika - niby nadal multum kombinacji ale co do wytłumienia to już jakiś tam punkt zaczepienia jest.

Skomentuj

Co do Usherów to się nie wypowiem bo ich nie słuchałem ale opinie na forach zbierają dobre więc jeśli cena atrakcyjna...
                  Napisałem do kolegi, że chciałbym je kupić, póki co nie odpisał. Cena bardzo atrakcyjna, zresztą jest temat w naszych ogłoszeniach. Najwyżej będę miał mniejsza linię :razz:

Co do TL to coś tam wiem jak działa...jak pewnie wiesz barowałem się z różnymi ustrojami TL'kowymi. W tym projekcie mają być dwie linie, jedna typowa z dopałką na najniższych f, i druga dla fostexa symulująca działanie w nieskończenie wielkiej odgrodzie, wiec na maxa wytłumiona. Z ujścia krótkiego tunelu nie powinno się nic wydostawać. Cały czas szukam czegoś do tłumienia linii. W dużej TL pewnie będzie gąbka, w małej pewnie będzie "ovata" o której wspominasz. Napisz coś więcej jeszcze o materiałach i ich wpływie na działanie linii. Czy gąbka u Ciebie zadziałała tak jak u mnie? Próbowałeś może kawałek gąbki za głośnikiem aż do ścianki tunelu? Widziałem coś takiego w PMC i na moich pomiarach taki zabieg fajnie wygładzał charkę.
                  Skąd można wytrzasnąć taką ovatę? Są tego jakieś rodzaje? Bo na pewno są jakieś gramatury, jaką Ty dabyl używałeś?
                  Last edited by LuSzTi; 30.04.2011, 00:15.

Skomentuj

Wypisałem właściwie wszystkie rodzaje "wytłumiaczy" z jakimi miałem do czynienia (zledwie trzy no ale co tam - jakiś pogląd mam) i gąbka wspomagana "ovatą" za głośnikiem sprawdza się u mnie najlepiej. Ta "ovata" to taka zwykła "wełna" poliestrowa - jeśli chcesz to napisz mi adres na PW to wyślę Ci jej "kawałek hektara" (ale za przesyłkę płacisz ).

U mnie gąbka zadziałała oczywiście podobnie jak u Ciebie - dobre tłumienie powyżej 150-200Hz oraz obniżenie strojenia - ale jest tutaj jedna różnica. Chodzi mi o porównanie z subem, który kiedyś pokazywałeś (niestety nie pamiętam na jakim głośniku). W Twojej konstrukcji początkowe strojenie było dosyć wysokie (stosunkowo krótka linia) w stosunku do Fs głośnika - po dodaniu gąbki strojenie się obniżyło ale piki impedancyjne się wyrównały - więc mamy optymalną efektywność z tunelu. Ja stroję "gołą" linię dosyć nisko (bo mniej niż 10Hz powyżej Fs głośnika) i u mnie, po zastosowaniu już samej gąbki, zachodzi dosyć mocne tłumienie lewego piku - z tego co wiem to odpowiada on właśnie za efektywność działania tunelu (jeśli całkowicie go wygasimy to otrzymujemy coś na kształt obudowy OZ). Czyli niby tracę część zysku jaki powinien dawać mi wylot tunelu (na basie) ale, że kolumny mają grać w małym pomieszczeniu i mają stać blisko ścian (czyli ten dół będzie podbity) a dodatkowo mają być ukierunkowane na "niższy kickbas" (co ma być podyktowane preferencjami muzycznymi użytkownika) to jest to raczej dobre podejście bo mamy tutaj sporą dawkę energii w paśmie 50-80Hz.

Jeśli chodzi o "kawałek gąbki za głośnikiem aż do ścianki tunelu" to nie próbowałem jeszcze tego rozwiązania ale wydaje mi się, że zadziała ono podobnie jak wypełnienie światła tunelu "ovatą". Jeśli ma to miejsce blisko głośnika to jest OK, bo najniższe częstotliwości i tak "przelecą" przez to i zostaną w jakimś tam stopniu wypromieniowane przez wylot tunelu, a te wyższe będą tłumione. Problematyczne jest tylko zamykanie światła tuneli w jego końcowej części (tak od połowy) bo wtedy mocno spada jego efektywność.

Ta ovata, której używam, to zwykłe poliestrowe wypełnienie tapicerskie - grubość coś koło 4cm. Mieszkam tuż obok "zagłębia meblowego" (Kalwaria Zebrzydowska) więc nie mam problemu z dostępem do tego. Jeśli chcesz wypróbować to, tak jak wspomniałem wyżej, pisz na PW.
                    Last edited by dabyl; 30.04.2011, 00:41.

Skomentuj

Trzeba będzie zmienić temat :razz: Z racji okazyjnej ceny kupiłem Ushera 8945A. Głośniki, które kosztują prawie 450zł/szt kupiłem w cenie Daytonów, będzie więc 7 cali a nie 8 cali, ale przynajmniej TL'ka będzie mniejszych rozmiarów. Z racji rozmiaru głośnika prawdopodobnie będę próbował zaadoptować projekt podany przez Pogromcę:
                      http://www.aos-lautsprecher.de/pdf/c...n/S42TLNEU.pdf , choć najpierw potestuję na mojej starej obudowie TL. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
                      Po rozmowach na GG z dabylem do tłumienia linii dla Fostexa użyta zostanie reklamowana przez niego ovata. Po dniowych odsłuchach muszę stwierdzić, to co pisał fakamada, że brakuje trochę "ciała" w muzyce przez co chce się słuchać głośniej. trzeba też trochę przyciszyć górę, ja zdjąłem 3dB equalizacją, ale docelowo trzeba będzie to skorygować zwrotką. Być może poprawi się to po odcięciu Fostexa na tych 400Hz, nie będzie się męczył dołem. Póki co gra pełnym pasmem. Żeby nie było niejasności....głośniki grają świetnie, jeszcze nie słyszałem tak brzmiącej Katie Melua. Na płycie Chillout 2 P.M usłyszałem nowe dla mnie dźwięki. Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        Zdecydowanie dobrze wydane pieniądze.
                        Motyla noga... że też przegapiłem koniec aukcji

Skomentuj

Nie na temat...
                          Motyla noga... że też przegapiłem koniec aukcji
                          Jak dla mnie to dobrze, nie podbiliśmy niepotrzebnie ceny :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            [/COLOR]Dziś byłem w Leroy Merlin i popytałem o wełnę akustyczną. Akurat trafiłem na gościa, który też jest zafascynowany sprzętem audio. Polecił mi do tłumienia dwie rzeczy:
                            http://kominki-obudowy.com/index.php...ct&prod_id=246 - typowy absorber dźwięku

Problemem jest to, że w obu przypadkach trzeba kupić paczkę tego.[COLOR="#696969"]
                            Twarde to jest i elastyczne? Da się malować? Poszukuję paneli akustycznych na sufit. Np. z takiego tworzywa przypominającego styropian ale żeby dawało się wyginać i kształtować (w małe progi na suficie albo lekkie fale na przykład).

Skomentuj

Jeśli chodzi o ovatę to jest to zwykła tapicerska wełna poliestrowa czy jak to się tam nazywa - żaden tam "kosmiczny materiał" Jako, że mieszkam w (no, tuż obok) "zagłębiu meblarskim" to mam do niej nieograniczony dostęp - i to w atrakcyjnej cenie, jakieś 30% wartości jaką osiąga ona w sklepach audio, sprzedawana jako "mata akustyczna" :flapper:

Materiał ten nadaje się doskonale do wytłumiania linii transmisyjnej ale nie jako główny "wytłumiacz" tylko jako wspomaganie. Z moich doświadczeń wynika, że najlepsze wytłumienie (najlepiej spełniające oczekiwania jakie stawiamy mu w tej konkretnej aplikacji) to gąbka falista na ściankach tunelu oraz dosyć dużo ovaty w jego świetle - ale głównie (a może i tylko) w okolicy głośnika - na pewno nie dalej niż do połowy długości tunelu. Taki zabieg wręcz znakomicie kastruje nam promieniowanie tunelu z częstotliwości od ~150 Hz w górę a przy tym nie obniża nam efektywności tegoż w dole pasma, które się z niego wydobywa. Wypchanie ovatą światła linii na całej jej długości (nawet jeśli nie jest specjalnie mocno upchana) praktycznie całkowicie minimalizuje jej SPL (czyli teoretycznie osiągamy efekt do jakiego powinniśmy dążyć w rozważaniu obudowy TL - całkowite wytłumienie promieniowania tylnej strony membrany, które zbliża nam tą obudowę do nieskończonej odgrody - ale nam przecież nie o to chodzi bo chcemy jednak mieć jakiś zysk z tego tunelu - a jest to zysk na częstotliwościach basowych - czyli niby wygaszamy ale jednak nie do końca ).

Skomentuj

Bardziej zbliżymy się do obudowy z elementem stratnym jesli kanał nie bedzie wystarczająco długi. Idea t-l może też dążyć do tego ten "zysk" z emisji ujścia kanału był jak najmniejszy. Dzięki temu mamy inny "zysk", polegający na odsunięciu niezgodności fazowych w jak najniższe częstotliwości. Naprawdę jednak rodzaj "zysku" którego potrzebujemy w t-l zależy od właściwości głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                                  Twarde to jest i elastyczne? Da się malować? Poszukuję paneli akustycznych na sufit. Np. z takiego tworzywa przypominającego styropian ale żeby dawało się wyginać i kształtować (w małe progi na suficie albo lekkie fale na przykład).
                                  Niestety nie wiem, nie miał gość akurat tego na stanie. Dostałem tylko ulotkę.

Skomentuj

Już kupiłeś głośniki, więc po bombkach, ale jak kiedyś o mało co nie zrobiłem czegoś takiego z szerokopasmówką.
                                    Jako woofery 25/30 Tonsile lub Dexony.

Visaton też ostatnio poszalał:

Skomentuj

Nie mam miejsca na takie konstrukcje, nie mam też odpowiednio dużego pokoju żeby to rozwinęło skrzydła. Poza tym mój Fostex to tylko 3 cale, więc też nie bardzo. Ushery 8945 z chęcią zamieniłbym na 8955, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Skomentuj

U mnie z 2 x 12" wooferami na stronę w OB czuć było dysproporcję w wielkościach membrany. Małe źródła pozorne z małego Fostex'a i badzo duże z dużych wooferów. Myślę, że 8" to optymalna wielkość do tej konstrukcji.

Skomentuj

Panowie, mam problem.

Przyszły wczoraj Ushery, dziś je rozpakowałem z jeden z głośników ma jakby przesunięty magnes. Widać to na zdjęciu, magnes z lewej strony jest bardziej wysunięty niż z prawej.

Jakie to może mieć znaczenie? I czy kwalifikuje się to jako wada?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X