Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ZG 25-C pytanie + ewentualna przeróbka.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ZG 25-C pytanie + ewentualna przeróbka.

Witam,

Mam kolumny ZG 25-C o impedancji 4 Ohm. Pochodzą one z 1978 roku o ile dobrze
    odczytałem słabo widoczną już naklejkę umieszczoną z tyłu obudowy.
    Zainstalowane są tam 2 x głośnik GDN 16/12 11W 8 Ohm oraz wysokotonowy GDWK 9/40 40W 4 Ohm.
    Chciałbym je podłączyć do 8 Ohm wzmacniacza i tu pojawia się pytanie co zrobić, aby miały one impedncję 8 Ohm - czy wymiana tego wysokotonowego głośnika starczy, czy coś trzeba kombinować ze zwrotnicą, podłączeniami itp.?

Z góry dziękuję

Michał

Za impedancje kolumny odpowiada głośnik niskotonowy, jeśli chcesz podłączyć pod ten wzmacniacz to musisz te głośniki (gdn 16/12) połączyć szeregowo zamiast równolegle jak w oryginale. Jak dobrze pamiętam to tam zwrotnica była bardzo prosta (1 kondensator na GDWK) i nie musisz z nią nic kombinować

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
      i nie musisz z nią nic kombinować
      Tylko po tej operacji wysokotonowy będzie "darł japę" :)

Skomentuj

W książce A. Witorta "Zestawy głośnikowe" jest schemat zwrotnicy do tych głośników. Może akurat w Twoich kolumnach jest taka. Ja ją trochę zmodyfikowałem, by zwiększyć impedancję tak by była w okolicy 6 Ohm. Jeden z GDN 16/12 połaczyłem jako pseudośredniotonowca poprzez kondensator 68uF i rezystor 4,7 Ohm. Myślę, że może to byc dobre rozwiązanie. Nawet jakiś lichy wzmacniacz powinien przy tych 6 Ohmach spokojnie pracować.
        Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
        X