Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sonus cremona M /amati by THEblock

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sonus cremona M /amati by THEblock

Witam

Postanowiłem opisać mój wątek w osobnym temacie .kolumienki prawie na wykonczeniu a zatem zaczynamy budowę która po krótko chce wyjaśnić.

Temat kolumn chodzi mi w głowie ok 3 lat,w końcu znalazłem troszkę czasu i podjełem sie budowy "zajelo mi to ok 4 mc.Wszystko zaczeło sie od próby jakiej tam satelitki oklejonej fornirem i wydawało sie proste jak barszcz :)

1.jpg2.jpg

prace zaczolem od wykonania tzw.kopyta

8.jpg6.jpg7.jpg

No i zaczeło się :)

wyszłedł I komplet na mdf - ie gięty niby ok ale jak sie okazalo klej mocznik zalewany do środka powodował cuda :p pęcznienie mdf itd masakra wiadomo scianki miały być wypelnione po brzegi aby akustycznie bylo ok.jeszcze raz masakra .z koli mdf trzebabylo zaopatrzyc w doklejki aby je jakos obrobić od frontu no i jakies przesuniecia w kopycie to trza bylo szpachel zastosowac .
    Last edited by theblock; 03.05.2011, 21:31.

Zapowiada się elegancko. Jakie przetworniki zastosujesz, jak ze zwrotnicą i pomiarami?

Skomentuj

Kopyto jest winikową przedzialów poziomych"po obliczeniu ze 6 x sklejka-3mm,hdf-3mm lub ( 2 x mdf gięty porażka nie polecam) =16mm plus klej dało mi frez(18,19 mm),którym frezowalem kopyto po uprzednim wyrysowaniu kształtu no i pozostawały poziome przedzialy z wyciecia które zostały za pierwszym razem wykorzystane.
      Kolejne skrzynie tzn przedzialy poziome wycinalem wyżynarką i frezowalem frezarką górnowrzecionową frezem z łozyskiem także była powtarzalność.

3.jpg

Do tego zostały docięte boki z hdf-ki lub pierwotnie ze sklejki i wszystko razem za pomocą kleju stolarskiego sklejone (usłyszałem kiedyś że wkręty nie sa wskazane przy obudowach ??) co myślicie o tej hipotezie ??).
      Załączone pliki

Skomentuj

Mam zamiar i na pewno zastosuje z podpowiedzi mędrców "sąsiadów :)"którzy sie lepiej na tym znaja niskotonowe-peerless,wysokie-vifa te juz są w moim posiadaniu prawie:) bo graja u kolegi a na średnie -to nic nie ma w podobnych markach narazie,takze czekam bo tylko to mnie hamuje z frezowaniem frontów.
        Zestrojenie polecę fachowcowi który na codzień sie tym zajmuje ,obudowy mają po 60 litr.pojemnosci i raczej nie będzie problemu z tym tak bynajmniej myśle:(.
        Jako że mam kopyto to już jedne skonczone bez strojenia przez kolege )w tej chwili nie mogę juz zdjęcia dodać ale następnym razem dodam

lub na http://theblock.cba.pl/diy/index.htm tam w pełnych wymiarach będe fotki umieszczał

Skomentuj

Zamieszczone przez theblock Zobacz posta
          iskotonowe-peerless,wysokie-vifa
          A troche wiecej szczegolow moglbys podac ? :>

Skomentuj

wysokie vifa -d19td-o5 8om
            niskie peerless -831975

a srednich jeszcze nie mam i niewiadomo co bedzie ?? co byście polecili do kmpl.??

---------- Post dodany o 22:50 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------

obudowy gotowe do szlifowania

szlifowanie bardzo uciążliwe bo poziomicą 1 metr aby zachować płaskośc powierzchi :(
            przy okazji przygotowanie tylnich doklejek czy jakoś tam sklejenie frezowanie itd.

dalej oklejanie fornirem "klon modyfikowany "zdjecia gdzies mi wcielo ale bardzo przyjemna sprawa.gdzies na forum wyczytalem o klejach że nie poleca sie "wikolu" do forniru na fizelinie wg.mnie nieprawda,nie było innej możliwości na szybkiego przykleić fornir włacznie z profilem który jest na brzegach R-26.
            Wikol "klej stolarski wodny :)"zmiekczal fornir i dopiero wtedy dalo sie go wygiąć,a próby robilem chyba z wszystkim (para wodna-zbyt czasochlonne,na zimno-kontaktowy klej super na powierzchni a na promieniu łamał sie fornir )dlatego polecam klej stolarski "wikol,rakol zmiękczy fornir i można z nim cuda wyprawiać"oczywiscie by przyspieszyć proces wiązania to grzalem fornir na plaszczyznie zwyklym żelazkiem :)) oklejanie przyjemnoscia jest :)

Skomentuj

Glosniki niemalze vintage . Ile chcesz wydac na sredniotonowce ? I kto Ci zrobi zwrotnice ?

Skomentuj

Nie na temat...
                czy ktoś jeszcze ma problem z wyświetlaniem załączników?

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                  czy ktoś jeszcze ma problem z wyświetlaniem załączników?
                  Tak; ja >:( - theblock jak ty to wrzucasz ? ja też korzystałem z FTP cba ale nie miałem takich problemów...
                  Proponuje przerzucić się na forumowy "lutuje.se" - http://diyaudio.pl/showthread.php/14...la-ludzi-z-DIY
                  albo wrzucaj fotki na imageshack, ew. fotosik czy inny.....

Chyba że to tylko ja i malutkiz mamy problemy.....

Skomentuj

Nie na temat...
                    Z załącznikami nie tylko wy... Ja mam dodatkowo kłopot, aby czytać wypowiedzi kolegi theblock - duże litery, kropki, przecinki, spacje... ogólnie kryzys.
                    Ja nie wiem jakich przeglądarek niektórzy używają, ale jak spoglądam na swój post podczas pisania i widzę czerwone podkreślenie, to się zatrzymuję z pisaniem i poprawiam błędy. Bardzo dobrze że theblock opisuje swoje poczynania na forum, ale może zrób to kolego tak, aby można to było czytać po polsku, nie po polskiemu.

Skomentuj

Przepraszam że w temacie ale widzę że załączniki nie wyświetlają się w mozilli,w ie wyświetlają się -jak mam je podawać jako linki ?? bo ten pokaz co w pierwszym poście to było dobrze, teraz wychodzi not ??
                      a chciałbym by były chociaż miniaturki ??
                      także przepraszam :) kol.malutkiz ,ironhide ,bebok będę edytował w mozili

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                        Ja nie wiem jakich przeglądarek niektórzy używają, ale jak spoglądam na swój post podczas pisania i widzę czerwone podkreślenie, to się zatrzymuję z pisaniem i poprawiam błędy.
                        U mnie w operze czerwone paski pojawiają się przy każdym poprawnie napisanym wyrazie więc powodzenia z poprawkami :)

theblock jak wrzucasz obrazki na imageshack to jest tam taki pasek i masz link miniaturka do forum czy jakoś tak, wystarczy, że skopiujesz ten link i działa

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                          U mnie w operze czerwone paski pojawiają się przy każdym poprawnie napisanym wyrazie
                          Więc poprawiaj te, przy których czerwone paski się nie pojawiają :p

Skomentuj

brakujące zdjęcia

1-3251

i -3252

---------- Post dodany o 00:07 ---------- Poprzedni post o 23:47 ----------

Po wcześniejszym opisie dotyczącym oklejania"wikol który rozmiękcza fornir " nastąpiło frezowanie rowków pod szpachel co prawda nie miałem mniejszego frezu jak w orginale postanowiłem wykonać to czym mam czyli frez fi 5 mm.wychodzi najlepiej bo dopasować tak dokładnie fornir jest nie możliwe ponieważ fornir przy klejeniu żelazkiem rozprasowuje i rozszerza .

na fugi zastosowałem czarny czarny szpachel uprzednio wszystko dokładnie oklejając taśmą malarską pozostawiając tylko fugi do zaszpachlowania ,po wyschnięciu ostre szlifowanie prawie do styku taśmy malarskiej z fornirem aby wyszło prawie na zero "bez taśmy poza fugami fornir strasznie się brudził

---------- Post dodany o 00:11 ---------- Poprzedni post o 00:07 ----------

gotowe do bejcowania i dalszych prac tzn.front i tył

---------- Post dodany o 00:16 ---------- Poprzedni post o 00:11 ----------

kol pharoh jest to projekt nisko budżetowy :) a co do śrenich to pomocy potrzebuje, co do tego kmpl.najlepiej zastosować "stosunek ceny do jakości " rozumiesz

a jeśli chodzi o strojenie (nie będę wymieniał nazwy )to mam firmę audio która zawodowo się tym zajmuje na codzien i myślę że im to zlecę strojenie bo sam nie mam o tym zielonego pojęcia :)

---------- Post dodany o 22:51 ---------- Poprzedni post o 00:16 ----------

zabejcowane kolumienki,wstawione do pokoju w końcu nie będą się kurzyć :)
                            pierwszy przymiar frezowanych tyłów

widok z góry

pomimo braku średnich postanowiłem frezować fronty

---------- Post dodany o 22:55 ---------- Poprzedni post o 22:51 ----------

są już spody i kolce po 5 zeta za sztukę u tokarza "byli i tacy za 15 zeta bo dużo pracy przy tym :))"

zawsze krótki opis w zdjęciach o pełnych wymiarach na stronie :

http://www.theblock.cba.pl/diy/index.htm
                            Last edited by theblock; 06.05.2011, 22:10.

Skomentuj

kolego theblock ja też stolarz ładnie Ci to idzie patrzę uważnie na twoje poczynania i bardzo mi się podoba... - oby tak dalej; i chyba nie mam się do czego przyczepić... no ale do czegoś muszę :razz: jedyne co ja bym chyba zrobił inaczej to przyklejał fornir naprzemiennie tzn. tak by powstałe rysunki usłojenia nie powtarzały się w jednym kierunku tworząc (moimi oczami) monotonie - co widać wyraźnie na zdjęciu które przedstawia lewy bok jednej z kolumn - wszystkie idą w jednym kierunku, dopiero ostatni na samym dole jest inaczej. (ja bym zrobił tak by co kolejny był na przemian...) [ale oczywiście to już chyba zbyt szczegółowy szczegół ]
                              Pozdrawiam - Pracuj dalej!

Skomentuj

Bardzo ładna robota, podobają mi się :)

Skomentuj

Bardzo fajnie to wygląda, zapowiada się ciekawy projekt :)
                                  No i kombinuj z tymi średniakiami najpierw, później możesz zawsze zrobić otwory. Ewentualnie midwoofer dać na środek i wyższe częstotliwości puścić z tweetera.

Skomentuj

średniaki kupione Vifa K-10MD-19 fronty podfrezowane i jest git.tyły też gotowe bez br ale to na póżniej pozostawilem

właśnie zakończyłem lakierowanie skrzyń lakierem poliestrowym "3x" chcę uzyskać połysk fortepianowy,jeśli będzie dobrze to na koniec lakier połysk -a oto cała bateria do lakierowania / lakier poliestrowy / lak.połysk / izolanty /podkłady itd :biggrin:

pogoda ładna to i na dworze mogło przysychać gaz/czad nieziemski po tych lakierach

---------- Post dodany o 19:52 ---------- Poprzedni post o 19:09 ----------

a oto mój innowacyjny patent na zrobienie skosów,z racji tego ze do zrobienia było 6 kmpl.wszystko starałem się robić na zasadzie modułów jakiś przymiarów by była powtarzalność.ślęczyłem nad tym pół soboty kiedyś tam no i oto efekt przyrządów do skosów :)
                                    lewy skos -do wózka
                                    prawy skos-do tzw.lery
                                    góra -też do wózka

a ten przymiar znalazłem w necie przydaje się do większych skosów

fotka jeszcze bez średniego

Skomentuj

pozwole sobie odkopać temat. Projekt zakończony?

Skomentuj

Witam,
                                        Projekt nie skończony mam problemy z średniotonowymi zamierzałem wstawić vifa jedne dotarły uszkodzone to prawie pół roku boksowałem się o zwrot pieniędzy w końcu otrzymałem kasę a na allegro vifa się niepojawia tracę już nadzieję ze kiedykolwiek jakaś Vifa K-10MD-19 się pojawi za rozsądną cenę.Te czekają i się kurzą :)wysokie vifa -d19td-o5 8om
                                        niskie peerless -831975
                                        Może koledzy pomogą przy średniotonowym głośniku??co mógłbym niedrogo kupić,nadmienię że mam już otwór wykonany jednak powiększyć mógłbym jeszcze bo wstrzymuje się z oklejeniem skórą.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X