Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sonus cremona M /amati by THEblock

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ale lipa, taki rozbudowany i precyzyjny projekt a tutaj zabrakło serca, czyli przetworników...
    Niestety nie znam dobrego średniotonowca. Ale z pewnością jak przelecisz dział gotowe konstrukcje i 3-drożne to znajdziesz nie jeden.

Skomentuj

Witam,
      W końcu mam średniotonowe:) ma się ku końcowi takie małe ale jak cieszy:) wróciły obicia od tapicera "obicie w ramach reklamy yupi:)" 3 godz w garażu i zmontowane wizualnie,śrubki wkręcone jako robocze docelowo muszę zakupić czarne na imbus:)
      Nie kumam jak mam wstawić zdjecia :(2 dni próbuje i jakieś problemy:/

sonus.jpgsonus1.jpgsonus5.jpgsonus front.jpgsonus sredni.jpg

Pozdrawiam
      Last edited by theblock; 07.02.2012, 22:58.

Skomentuj

Zamieszczone przez theblock Zobacz posta
        Nie kumam jak mam wstawić zdjecia 2 dni próbuje i jakieś problemy:/
        Wstaw na imageshack i tutaj tylko miniaturka forum.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

próbowałem i jakaś lipa wychodzi zawsze tak robiłem przez imageshack a teraz nie wiem o co kaman:(
          sonus wpuszczanie głośników 5.jpgsonus sredni.jpgsonus mocowanie frontu.jpgsonus front.jpg
          Last edited by theblock; 07.02.2012, 23:03.

Skomentuj

Z braku finansów wykonam próbę na gotowych zwrotkach QUADRAL quintas 160 litraż ten sam.Na razie odbędzie sie bez pomiarów,fachowcy zaśpiewali mi za pomiar/schemat-400 zł najtańsze podzespoły ok 400 i lutowanie z póżniejszymi ew.zmianami 300 zł szczena mi opadła troszkę :(dlatego poszłem troszkę na skróty.Mam pytanie do czego jest ten czarny pojedyńczy przewód ??? całkowicie osobny ??

kabel.jpg

Skomentuj

Witam,
              Na początek proszę moderatora o usunięcie wczorajszych postów w których nie pokazują sie zdjęcia :( były jakieś problemy
              W końcu mam średniotonowe ma się ku końcowi takie małe ale jak cieszy wróciły obicia od tapicera "obicie w ramach reklamy yupi" 3 godz w garażu i zmontowane wizualnie,śrubki wkręcone jako robocze docelowo muszę zakupić czarne na imbus

Osadzanie przetworników super sprawa czyściutko nie to co frezowanie

zamknięcie średniego

Sposób mocowania frontu do skrzyni

Skórka przed zamontowanie przetworników :)

Widok z boku jedna kolumna z tyłem druga bez co ładniej wygląda ??

Takie tam,moje oko cieszy ogromnie tym bardziej że rok minął od rozpoczęcia projektu

Z braku finansów wykonam próbę na gotowych zwrotkach QUADRAL quintas 160 litraż ten sam.Na razie odbędzie sie bez pomiarów,fachowcy zaśpiewali mi za pomiar/schemat-400 zł najtańsze podzespoły ok 400 i lutowanie z póżniejszymi ew.zmianami 300 zł szczena mi opadła troszkę :( dlatego poszłem troszkę na skróty.

Mam pytanie do czego jest ten czarny pojedyńczy przewód ??? całkowicie osobny ??

Pozdrawiam
              Last edited by theblock; 08.02.2012, 18:47.

Skomentuj

Jest na czym oko zawiesic, naprawde piekna robota :) Zazdroszcze wytrwalosci. Teraz tylko zlecic komus solidne pomiary i gitess.

Skomentuj

Mam pytanie do czego jest ten czarny pojedyńczy przewód ??? całkowicie osobny ??
                  a kto to ma u licha wiedzieć Może masa, może +, może -, a może 230VAC.

Co do pomiarów, potrzebujesz większego pokoju bez mebli ,albo rozstawionymi blisko ścian oraz JIGa, mikrofon WM61a oraz przedwzmacniacz.

---------- Post dodany o 20:59 ---------- Poprzedni post o 20:56 ----------

no i zajebiste kolumny, gratuluję.

Skomentuj

Ja również gratuluję pięknej roboty. Mam kilka pytań :

- lakier nakładałeś natryskiem czy wałkiem / pędzlem ?
                    - uzyskałeś zamierzony efekt lustra / połysku fortepianowego (ze zdjęć nie do końca to wynika) ?
                    - jakiej marki lakieru używałeś ?
                    - to zakończenie z tyłu, ono jest czarne z efektem fortepianowym ?

Skomentuj

Witam,
                      Z tego co skumałem to wszystkie przewody mają swoich odbiorców :) cały czas niepokoi mnie ten czarny bez pary ??wiadomo czerwony w kmpl z białym =zasilanie /czarny z białym to niskie/zielony z białym to wysokie/brąz z białym to średnie/czarny pozostaje SAM??

Kolego El_liero powiedz czy byłby duży koszt skonstruowania maszynki do pomiarów ?? pomieszczeniami akurat dysponuje wielkimi całe stryszki "odłogiem " straszą ( 12m x 6 m skośny dach)także nie byłoby problemu.Nie ukrywam że dużo serca w ten projekt włożyłem a tu Zonk,zabili mnie ceną za zwrotnicę,zdaje sobie sprawę że firma określiła koszty przez telefon (mniej więcej ) "i że Jest jedną z najwybitniejszych w Polsce " :(ale za tysiączka przy średniej klasy komponentach to mnie na nich zwyczjnie nie stać.

---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post o 21:46 ----------

Lakier nakładałem natryskowo,ale zaczynając od początku:

Pokryłem kolumny 5x lakierem poliestrowym następnie 1x lakierem bezbarwnym połyskowym i na końcu pasta polerska g-3 (gdzieś pózniej wyczytałem i zgodzę sie z stwierdzeniem że lakier połysk powinien być ze 3-4 razy nakładany)po paście gdzie niegdzie lakier połysk został wyszlifowany do poliestru :(aż tak tego nie widać więc dałem sobie spokój ,ale fachowiec dopatrzy się błędu :)

Efekt lustra / połysku fortepianowy -uzyskałem ponieważ to jedyny sposób na uzyskanie jego :widać to na górnych płaszczyznach tzn zdj, gdybyśmy lakierowali poliestrem jeszcze więcej razy efekt byłby głębszy :)

Używam lakiery "ICA" są rewelacyjne do tego typu mebli,chociaż bardzo toksyczne niby firma wprowadzaja redukcje toksyn w wyrobach ale po całodziennym lakierowaniu czuje na żołądku mdłości (duża ilość mleka zabija troszkę toksyny)

Jeśli chodzi o zamierzony efekt to 100 % satysfakcji.

Last edited by theblock; 08.02.2012, 21:35.

Skomentuj

Lakier nakładałem natryskowo,ale zaczynając od początku:

Pokryłem kolumny 5x lakierem poliestrowym następnie 1x lakierem bezbarwnym połyskowym i na końcu pasta polerska g-3 (gdzieś pózniej wyczytałem i zgodzę sie z stwierdzeniem że lakier połysk powinien być ze 3-4 razy nakładany)po paście gdzie niegdzie lakier połysk został wyszlifowany do poliestru :(aż tak tego nie widać więc dałem sobie spokój ,ale fachowiec dopatrzy się błędu :)

Efekt lustra / połysku fortepianowy -uzyskałem ponieważ to jedyny sposób na uzyskanie jego :widać to na górnych płaszczyznach tzn zdj, gdybyśmy lakierowali poliestrem jeszcze więcej razy efekt byłby głębszy :)

Używam lakiery "ICA" są rewelacyjne do tego typu mebli,chociaż bardzo toksyczne niby firma wprowadzaja redukcje toksyn w wyrobach ale po całodziennym lakierowaniu czuje na żołądku mdłości (duża ilość mleka zabija troszkę toksyny)

Jeśli chodzi o zamierzony efekt to 100 % satysfakcji.

Używasz maski z filtrami ? Nie pomagają ?

Zastanawiam się jaki efekt dało by się uzyskać lakierem poliestrowym i wałkiem (nie mam pistoletu, jeszcze nie mam :-)) Próbowałeś może kiedyś ? Ja teraz robię fronty do szafek łazienkowych, chyba się skuszę i spróbuję poliestru i wałeczka.

Skomentuj

Witam,Maseczki używam zwykłe takie tam przeciw pyłowe,Pamiętam czasy jak się płaskie powierzchnie zalewało się poliestrem po uprzednim wypoziomowaniu,super gruba powłoka wychodzi przy takiej technologi.Jeśli masz płaskie płaszczyzny to proponuje Tobie zalać codziennie jedną plaszczyzne i wyjdzie git.Wałkiem też mógłbyś nakładać z tym ze po każdej warstwie wałek do wymiany no i czasochłonne pewnie z 10 warstw będziesz musiał polożyć aby uzyskać połysk fortepianowy.

Skomentuj

koszt JIGa? hmmm
                            http://allegro.pl/system-pomiarowy-a...116058823.html
                            zawsze mozesz sam zrobić, ale sądzę, że tutaj masz wszystko na miejscu i od razu. Ja zrobiłem kiedyś sam swój też na lepszych elementach i wyszło mnie ponad 150zł.

Skomentuj

Ale ja nadal nie rozumiem, po co ten JIG za 200 zł?

Preciez impedancje można pomierzyć przy użyciu jednego rezystora, dwóch jackow i kawałka kabla (razem: ~3zł), od biedy pasmo przenoszenai można pomierzyc samym mikrofonem (wkłądka panasonica - 16 zł, plastikowa rurka - 30 gr, 2 metry kabla - 5 zł), a jak ktoś chce zrobić przedwzmacniacz mikrofonowy to zamknie się w 20 zł, gotowy pewnie niewiele wiecej bedzie kosztował.

theblock
                              , 1000 zł za pomiary i audiofilskie elementy? Chyba się źle czują. Pisz do Yoshiego ile wziałby za taki pomiara, a jak i tak wyda Ci się za drogo, to siadaj i czytaj wszsytkie możliwe artykuły o zwrotnicach i sam sobie zrobisz. Jak sie chce to da sie to zrobic, jest trudne, ale można się naczuyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                od biedy pasmo przenoszenai można pomierzyc samym mikrofonem
                                no raczej nie ze względu uV amplitudy. :)

Skomentuj

Koles daje rade bez preampa - http://gainphile.blogspot.com/2008/1...asurement.html

Zreszta nawet z pre i tak wyjdzie taniej niz ten caly jig, ktory nie robi nic innego jak tylko zabezpiecza karte dzwiekowa i daje taka wygodne (?) ze zamiast przepinac kable przestawiasz przelacznik wielopozycyjny.

Skomentuj

Do holmimpulse wystarczy tylko mikrofon (wkładka panasia+pcv) czy jeszcze jakiś pre/inny układ?

Skomentuj

pre musisz mieć i podłączasz wzmocniony sygnał do karty dźwiękowej.

Skomentuj

Kilka elementów na krzyż: http://www.eleccircuit.com/single-ic-preamp-by-lm358/ .

Bez pre się da Chociaz sam przedzmacniacz nie jets jakims wielkim problemem, wiec lepiej robic od razu to porzadnie.

Sam mikrofon polaczasz do wejscia mikrofonowego (a te zwykle w tanszych dzwiekowkach sa kiepskie), a jak jest mikrofon z preampem, to podlaczasz go pod line-in.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X