Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sztuczna skóra - czym naklejać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sztuczna skóra - czym naklejać

Tak jak w temacie. Jakim klejem można przykleić sztuczną skórę do płyty wiórowej ?
    Ogólnie w jaki sposób to przyklejać ? Obciążać czymś po naklejeniu ? naciągać ?

Butapren i kleje będące jego udoskonaleniem np Henkel Moment/Universal Classic. Musisz pamiętać o tym, żeby sprawdzić jak płyta się zachowuje tzn czy pije klej, bo jeśli tak, to musisz ja smarować dwa razy, ale to raczej mdf niż wiórowa ma tą przypadłość. Naciągać? - wskazane, ale z umiarem. Obciążać - niewskazane, bo mogą zostać ślady po obciążeniu. Wystarczy jak podociskasz ręką. Ważną rzeczą jest aby zastosować się do odczekania odpowiedniego czasu pomiędzy posmarowaniem klejem, a sklejaniem, bo jak zrobisz to za wcześnie, to klej nie utrzyma naciągniętego skaju.

Skomentuj

Jestem w trakcie budowy projektu, w którym naciągam skaj na niestandardowe elementy ( kształtem odbiegają od prostokąta czy kwadratu ) i robię to za pomocą ww Henkel Moment/Universal Classic - ( dostępny z tego co wiem TYLKO na allegro ) Sprzedawcy powiedzieli mi, że Pattex wycofał ze sprzedaży pojemniki 0,75 z racji późniejszego psucia się kleju. Wszystkie sklepy musiały zwrócić producentowi te pojemniki.

Na allegro dostępny:
      http://allegro.pl/pattex-universal-c...652592612.html

Klejenie:

Dobre ale nie przesadzone naciąganie ( ręką bądź w trudnych miejscach kombinerkami - UWAŻAJ możesz przedrzeć materiał ) musisz zwrócić szczególną uwagę, że by dobrze dolegał na kątach prostych lub zaokrągleniach, bez docisku ( ręką wystarczy lub przejechanie powierzchni wałkiem ) NAJWAŻNIEJSZE: dwie powierzchnie muszą przeschnąć - ten klej klei bardzo dobrze kiedy jest suchy.

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
      Musisz pamiętać o tym, żeby sprawdzić jak płyta się zachowuje tzn czy pije klej, bo jeśli tak, to musisz ja smarować dwa razy, ale to raczej mdf niż wiórowa ma tą przypadłość.
      W przypadku Butaprenu przychyliłbym się to tego stwierdzenia.... W przypadku Pattexu niekoniecznie..... Kleiłem eko skórę na MDF Pattexem i Butaprenem...Pattex radzi sobie bez problemu przy 1 dobrej warstwie....Butapren nie do końca zdawał egzamin.

Polecam Pattex jeszcze z jednego powodu....BARDZOO ułatwia i przyspiesza pracę !!! Schnie w ciągu około 40 minut ( materiał nadaje się do obróbki ) .... na butapren zazwyczaj czekałem 24h

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
        na butapren zazwyczaj czekałem 24h
        Bo ja wiem, czy trzeba aż tak długo czekać? Jakiej firmy miałeś ten butapren? Jak kleiłem fornir na butapren, to po przyłożeniu i podociskaniu obrabiałem krawędzie w ciągu może 10 minut i żadnego odklejania się czy innych psikusów nie stwierdziłem :)
        Jednakoż skaj to nie fornir;
        jak się go naciąga, to się kurczy,
        jak się wykleja płaską powierzchnię z otworem, w którym trzeba było skaj ściskać żeby się dokleił, to się odkleja i zostają buły.
        Najlepiej przeprowadzić test na jakimś odpadzie, bo ja dla przykładu obrabiałem skaj już kilkanaście minut po oklejeniu i nic się nie działo :)

Skomentuj

Czaruję...
        X