Tak jak w temacie. Jakim klejem można przykleić sztuczną skórę do płyty wiórowej ?
Ogólnie w jaki sposób to przyklejać ? Obciążać czymś po naklejeniu ? naciągać ?
Butapren i kleje będące jego udoskonaleniem np Henkel Moment/Universal Classic. Musisz pamiętać o tym, żeby sprawdzić jak płyta się zachowuje tzn czy pije klej, bo jeśli tak, to musisz ja smarować dwa razy, ale to raczej mdf niż wiórowa ma tą przypadłość. Naciągać? - wskazane, ale z umiarem. Obciążać - niewskazane, bo mogą zostać ślady po obciążeniu. Wystarczy jak podociskasz ręką. Ważną rzeczą jest aby zastosować się do odczekania odpowiedniego czasu pomiędzy posmarowaniem klejem, a sklejaniem, bo jak zrobisz to za wcześnie, to klej nie utrzyma naciągniętego skaju.
Jestem w trakcie budowy projektu, w którym naciągam skaj na niestandardowe elementy ( kształtem odbiegają od prostokąta czy kwadratu ) i robię to za pomocą ww Henkel Moment/Universal Classic - ( dostępny z tego co wiem TYLKO na allegro ) Sprzedawcy powiedzieli mi, że Pattex wycofał ze sprzedaży pojemniki 0,75 z racji późniejszego psucia się kleju. Wszystkie sklepy musiały zwrócić producentowi te pojemniki.
Dobre ale nie przesadzone naciąganie ( ręką bądź w trudnych miejscach kombinerkami - UWAŻAJ możesz przedrzeć materiał ) musisz zwrócić szczególną uwagę, że by dobrze dolegał na kątach prostych lub zaokrągleniach, bez docisku ( ręką wystarczy lub przejechanie powierzchni wałkiem ) NAJWAŻNIEJSZE: dwie powierzchnie muszą przeschnąć - ten klej klei bardzo dobrze kiedy jest suchy.
Musisz pamiętać o tym, żeby sprawdzić jak płyta się zachowuje tzn czy pije klej, bo jeśli tak, to musisz ja smarować dwa razy, ale to raczej mdf niż wiórowa ma tą przypadłość.
W przypadku Butaprenu przychyliłbym się to tego stwierdzenia.... W przypadku Pattexu niekoniecznie..... Kleiłem eko skórę na MDF Pattexem i Butaprenem...Pattex radzi sobie bez problemu przy 1 dobrej warstwie....Butapren nie do końca zdawał egzamin.
Polecam Pattex jeszcze z jednego powodu....BARDZOO ułatwia i przyspiesza pracę !!! Schnie w ciągu około 40 minut ( materiał nadaje się do obróbki ) .... na butapren zazwyczaj czekałem 24h
Bo ja wiem, czy trzeba aż tak długo czekać? Jakiej firmy miałeś ten butapren? Jak kleiłem fornir na butapren, to po przyłożeniu i podociskaniu obrabiałem krawędzie w ciągu może 10 minut i żadnego odklejania się czy innych psikusów nie stwierdziłem :)
Jednakoż skaj to nie fornir;
jak się go naciąga, to się kurczy,
jak się wykleja płaską powierzchnię z otworem, w którym trzeba było skaj ściskać żeby się dokleił, to się odkleja i zostają buły.
Najlepiej przeprowadzić test na jakimś odpadzie, bo ja dla przykładu obrabiałem skaj już kilkanaście minut po oklejeniu i nic się nie działo :)
Skomentuj