Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ravemaster BSW 104II

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ravemaster BSW 104II

Witam!

ZAŁOŻENIA
    Powstała potrzeba zrobienia subwoofera zmieszczenia sie w budżecie 1000zł który bedzie sobie bardzo dobrze radził w muzyce szybka stopa,mocny głeboki bas,i dobra barwa dzwieku nie bedzie sie mulił i nudził słuchacza.

ELEKTRONIKA

Przetwornik to znany chyba wszystkim na forum Ravemaster bsw 104II a panel to "niestety" Proson 300W który przy 4ohm osiaga 170Wat rms

OBUDOWA

obudowa została wykonana z 19mm mdf Front obudowy został sklejony z 2 płyt mdf a wszystkie otwory wyfrezowane ścianki klejone białym klejem do drewna firmy soundal i skręcane czarnymi wkrętami żeby usztywnić cała konstruckje oprócz przegrody na panel wzdłuż scianek wkleiłem listewki do nich przykreciłem wkrety i wszystko zalałem klejem.
    Skrzynia została wygłuszona w 100% naturalną wełna owczą "Do teraz wydaje mi sie że zamiast subwoofera mam owce w pokoju" skrzynia ma wymiary Długość 55cm Szerokość 38Cm i wysokość 40cm s Bas reflex to jantzen 160-70 zestrojony na 35hz we wnetrzu znajduje sie osobna komora na panel po odliczeniu komory zostaje 34.5L dla głosnika.
    Na koniec zostało mi zamontować złote kolce pod kolumny,obicie otworu wentylacyjnego dla panela,zestroić BR,i lakierowanie skrzyni

WYKOŃCZENIE

Skrzynie planuje zalakierować na lakierem czarnym lakierem perłowym

WNIOSKI

NIGDY WIECEJ NIE KUPIE NIC OD URZYDKOWNIKA "Karol22m" I WSZYSTKIM KTÓRZY CHCA KUPIĆ COŚ OD NIEGO RADZE SIE PORZADNIE ZASTANOWIĆ I PRZECZYTAĆ TEN TEMAT! http://www.diyaudio.eu/showthread.ph...-Karol22m-quot

PLANY

Może jakaś lepsza 10' która zagra w 35L
    Granit pod subwoofer i lakierowanie

ODSŁUCH

Słuchałem płyt kraftwerka radioactivity,dire straits,Zz top,czy The Prodigy.
    Głosniczek jest bardzo szybki nie muli szybka stopa i głeboki bas jestem zadowolony

A teraz troche fotografii,W ta sobote bede wykańczać skrzynie i zrobie lepsze zdjecia

Last edited by Pawel S.; 15.06.2011, 17:41.

Czy ja dobrze widziałem? Nie masz tej szpecącej pianki na obwodzie zawieszenia? sam ją usuwałeś, czy kupiłeś wersję bez pianki?

Też mam tego ravemastera, tyle że w aucie i średnio jestem z niego zadowolony. Niby umie łupnąć, ale słabo jednak jak dla mnie. MDSy mają takie fajne podbicie na niskim basie i znacznie milej potrafi zatrząsnąć autem. BSW potrafi się zgubić w rytmie i nikt mi tu nie powie że nie. Może ja coś źle zrobiłem ale mam skrzynię 33l rurka 60/150 w/g zaleceń producenta i to jednak nie jest to. Dużym jego plusem jest wytrzymałość mocowa. Dobra wentylacja cewki (kiedyś trochę powatowałem to ciepłe powietrze z br wylatywało hehehe). Ale bas momentami jest nawet taki buczący i mało różnorodny. Gra dosyć miękko, nie ma tego mięcha. Ciekaw jestem bardzo jak to zagra w domu. W aucie zdecydowanie bardziej podobał mi się MDS08 no i jego starszy brat MDS10. A może to właśnie dlatego nie przypadł mi on do gustu bo miał taką konkurencję? A jakie są wasze opinie o tym głośniku??

Skomentuj

No cóż konstrukcja nie skończona bardziej pasuje w dziale "w trakcie budowy" niż tutaj. Nie wiem jak to gra nie słyszałem a wygląda jak każdy inny sub zrobiony z MDF ;p Jednak wydaję mi się że wychodzi Ci to w miarę poprawnie coż można więcej napisać hmm. A jakiej średnicy jest przewód głośnikowy ?

Skomentuj

vkremien Uszczelka sciagnieta ze wzgledów estetycznych moim zdaniem BR 70mm to za mało a u ciebie jest 60mm nie słychać zadnych świstów? Miecha nie ma ale przecież to najmniejszy z serii bsw.

DJGienek Kabel jest do wymiany bo wzmaczniacz był rozkładany bo sie trup rozpadł i na szybko zalutowałem ten kabelek chyba 1.5mm ale na założenie czeka już miedziany 4mm2
        Last edited by Marios221; 14.06.2011, 23:59.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
          kolejna leniwa osoba ktora nie potrafi skopiowac linku miniaturki zdjecia?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
            Nie widzę ukończonej konstrukcji- nie ten dział.

Skomentuj

Obiecywałem że beda zdjecia i są

Tutaj skrzynia po ostatecznym wygłuszeniu

Tu widać komore która wzpomaga w chłodzeniu panelu "Jeszcze nie obita"

A tutaj skrzynia w całej okazałosci

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                Proson 300W który przy 4ohm osiaga 170Wat rms
                nie 170 a może 120

Ogólnie też leży u mnie w domu ten ravemaster i mds08 - może uda mi się je porównać zanim któryś zmieni właściciela
                Subek zapowiada się fajny, ale patrząc na założenia tj 1000zł to da się coś lepszego sklecić

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                  nie 170 a może 120
                  to nie ta wersja - on ma wiekszy niz te popularne

Skomentuj

csbiczek Na subwoofer wydałem narazie około 520zł ale do tego dojdzie jeszcze lakierowanie około 200zł:)

Skomentuj

Halo? Dzieje się coś z tym projektem? Dotychczasowy poziom wykonania wskazuje na to, że jest to mądrze i starannie produkowana konstrukcja, choć trochę przyduże się to na zdjęciach wydaje, ale może po wykończeniu takie wrażenie przeminie. Na jaką elektronikę się zdecydowałeś?

Skomentuj

Nie dużo ale sie dzieje.
                        Z takich drobnostek to skrzynia otrzymała kratke na wentylacje komory panelowej i uszczelke pod głosnik i zaokraglenie dla bas reflexu z drewna
                        Z rzeczy jakie zostały to trzeba podkleic górne zawieszenie bo po trochu zaczyna sie odklejac i oddac do lakierowania i wywiercic dziury na nózki.
                        A co do elektroniki do nowy panel na ulepszonych kitach Advance elektronic Końcówka 400W z pełnymi zabezpieczeniami.
                        Mam nadzieje że elektronike uda sie zmontować w przeciagu 2 miesiecy no i lakierowanie skrzyni i kilka drobnostek na które nie ma albo czasu albo narzedzi.
                        Mam nadzieje że bedzie w 100% ukonczony pod koniec roku

---------- Post dodany o 12:05 ---------- Poprzedni post o 20:39 ----------

Koledzy powiedcie czy taki radiator z wentylatorem wystarczy do wychłodzenia 8X IRFP240 długosc prawie 14cm wysokosc 5.5 + wentylator załaczam zdjecia
                        http://imageshack.us/f/851/dsc2171.jpg/
                        http://imageshack.us/f/263/dsc2170u.jpg/

Skomentuj

co najmniej coś takiego + wentylator
                          http://www.piekarz.pl/?page=offer&item=2118

Skomentuj

Problem tylko jest taki że bedzie bardzo trudno zmiescic taki radiator.
                            istnieje jeszcze jakaś alternatywa dla tego który pokazał wojak?

Skomentuj

istnieje jeszcze jakaś alternatywa
                              więcej wentylatorów :)
                              A tak na serio to chyba nie myślisz, żeby go zamknąć w środku? Radiator na zewnątrz obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                                chyba nie myślisz, żeby go zamknąć w środku?
                                Własnie tak chce uczynic z tym tunelem.
                                Zobacz na zdjecia konstrukcji jest specialny otwór wentylacyjny od dołu obudowy przez który wentylator zasysał by powietrzedla tunelu a obok zamontował bym drugi wentylator który by to ciepłe powietrze z wnetrza wyciangał.
                                Pytanie tylko czy taki tunel da rade odprowadzic tyle ciepła i czy można pociagnać do tranzystorów kable o różnej długosci:)
                                A mówiac ze nie zmieszcze tego radiatora który pokazaleś miałem to na mysli że już dawno mam pofrezowane otwory na panel a nie załorze takiej wielkiej skrzyni na frezarke bo mnie uchwyt nie pusci i musze zrobic nowa blache na wymiar starej nie ma innej rady.

Skomentuj

tunel da rade odprowadzic tyle ciepła
                                  wydaje mi się, że będzie ciężko, ale nigdy nie bawiłem się w takie rzeczy..

czy można pociagnać do tranzystorów kable o różnej długosci
                                  zależy jak długie

Skomentuj

Pomysł z tunelem chłodzącym jest dość ciekawy. Ruch wymuszony powietrza wokół radiatora (przez żebra) moim zdaniem jest znacznie ciekawszą alternatywą niż statyczne chłodzenie na zewnątrz. W tym przypadku mamy do czynienia z ciągłą cyrkulacją czynnika chłodzącego a przy statycznym chłodzeniu nagrzane powietrze "stoi", utrzymuje się blisko radiatora. Chyba że przyrost ciepła jest większy od wydolności układu chłodzącego.

Skomentuj

sir_morgot Dzieki za tak sensowna odpowiedz
                                      Wentylator zamontowany w tym tunelu ma 24V a drógi który moge użyć niestety 12V.
                                      Chce je podpiac pod kontroler wentylatorów projektu irka,Mam do dyspozycji laserowy miernik temperatury wiec nie bedzie problemu z monitorowaniem ciepła radiatora i samych tranzystorów.
                                      Puki co musze poskładać cała końcówke i wszystkie inne układy i zrobic nowa blache jak beda układy to wszystko sobie po układam na panelu i zaczne mysleć nad chłodzeniem nie bede sie martwił na zapas,mysle natomiast że jak ten tunel dał rade wychłodzic amplituner do tego stopnia że nie był nawet ciepły a grał nawet w upalne dni i do tego 10h pracy nonstop

Skomentuj

No to może dla maniaków - chłodzenie wodne :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X