Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt oversized 2 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt oversized 2 way

Witam.
    Przymierza się do budowy kolumn 2 way an nieco nietypowych przetwornikach. Na 99% bedą to dwa chińczyki - fostex ff85k + fountek fw200.

Na wstępie zaznacze, ze nie zalezy mi na wyciskaniu bardzo niskiego zejscia, ani na uzyskiwani niewairygodnych natezen spl basu. Chodzi mi tylko i wylacznie o wiernosc materiałowi muzycznemu. Rozwiązanie wydaje się proste - obudowa zamknieta, ta jednak w pewnym stopniu tez podbarwia, bo membrane atakuja fale odbite o wnetrza obudowy.

Początkowo planowałem wstawić oba glosniki w linie transmisyjne, jednak czytając wątek o Tl doszedłem do wniosku, że nie będę w stawie wytłumić całkowicie tylnej energii membrany woofera , a bez tego widać, że port pracuje częściowo w przeciwfazie (dołek w przedziale 100-200 hz na charkach wypadkowych).
    Teraz chodzi mi po glowie koncecja "slimaka" (nr2) zawiajanego do srodka oraz zwyklej obudowy zamknietej (nr 1 i 3) z niereguralnym wnetrzem. Oczywiscie wszystkie 3 koncecpje z pełnym wytlumieniem (filc, welna, maty bitumiczne).

Jeśli chodzi o szerokopasmówkę to zapewnę zdecyduje sie na TL. Fostex będzie grał od ok 600 hz, a te czestotliwosci latwo wytlumic. Teoretycznie wiec glosnik w swoim zakresie pracy bedzie mial odpowiednik nieskonczonej odgrodyc (a moze sie myle?). Zastanawiam sie tylko, czy nie lepiej zrobci lini strojonej na rezonans polfalowy - przyniosloby to jakies korzysci? tunel wcale nie wyjdzie takie długi (ok 1,3m).

Przypomne, ze moim celem nie jest zysk na basie, tylko optymalizacja warunkow pracy dla glosnikow. Skoro dla mnie ilosc basu z 16 cm midwoofera w OZ jest wystarczajaca, to co powiedziec o 200cmSD i 35 hz fs tego founteka? To co mnie nie zadowala w tym midwooferku to jakosc basu. Kontrabas na zywo, a kontrabas w wykonaniu moich obecnych kolumn to dwa rózne światy.

Nie jestem uprzedzony do Tl, po prostu szukam najlepszego dla mnie rozwiazania. I to jest IMHO sens DIY - mozna zrobic cos pod wlasne wymagania. Temat założyłem, żeby nie zaśmiecać watku o Tl w dziale akustyka.

Zapraszam do dyskusji - proszę o opinie i porady.

Projekt podobny do mojego.

Tego Fostexa masz już? Lub masz pewne miejsce skąd go kupisz? Bo jest już nie produkowany.

Co do reszty...to są sposoby na walczenie z pierwszym antyrezonansem w TL - offset, mieszanki wytłumienia itp, zmienna długość tunelu (ukośnie ścięte przegrody lub dodatkowe otwory w niej). Nie rezygnowałbym tak szybko z klasycznej TL.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://www.aos-lautsprecher.de/deuts...UCTGalerie.htm :)

Skomentuj

Zamkniętą można łatwo poprawić dokładająć/dorabiając jej Variovent (obudowa stratna). Przy mocnym upakowaniu materiału w otworze albo zastosowaniu oryginanego varioventu obudowa pracuje jak zamknieta do ok. 40hz. Około 30hz otwór niweluje poduszke powietrzną i pozwala na delikatnie lepsze zejście.

Skomentuj

Projekt podobny do mojego.
          Tak, nawet w moim poprzednim temacie rozmawialismy o tym fostexie. Mam go u siebie. O ukośnym scieciu przegrody słyszałem, jednak puki nie zobacze ze ktos z forumowiczow zrobil TL z ktora nie promieniuje z wylotu powyzej 100 hz to chyba sie nie prekonam... I z tego co czytałem na temat tlumienia w TL - zamula dzwiek.

Pogromco, sugerujesz wlasnie taka zamknieta TL? Niestety nie wczytam sie w ten projekt z prostego powodu - nie szprecham.

fakamada, zapomnailem o otworze stratnym. A nawet zaciekawil mnie kiedys ten temat tu na forum. Powiedz mi tylko co rozumiesz przez "oryginalny wariovent"?
          Ten typ obudowy, podobnie jak TL, rowniez nalezy do "nieobliczalnych", jednak wydaje mi sie ze tu moze byc nieco latwiej niz z TL. Musze jeszcze tylko poczytac o korelacji wielkosci otworu z zadanym strojeniem.

Co myslicie o tych "przeszkadzajkach" na rysunku 1 i 3 - ma to jakis sens? Czy lepiej zadbac po prostu o to zeby scianki nie byly wzgledem siebie rownolegle?

Skomentuj

Ja trzymam sie tego co na poczatku. TL dla basu i Fostexa. Linia TL w ksztalcie takim jak pokazalem, dla Fostexa cos tam trzeba dorobic.

Co do obudowy stratnej to chyba dzis pokaze pare pomiarow w temacie Varioventu, zmontowalem pacjenta do testow :)

Skomentuj

Co do obudowy stratnej to chyba dzis pokaze pare pomiarow w temacie Varioventu, zmontowalem pacjenta do testow
              Czekam z niecierpliwością.

---------- Post dodany o 17:53 ---------- Poprzedni post o 17:51 ----------

P.S. Mam nadzieję, że nie pominiesz pomiarów promieniowania samego varioventu, najlepiej w zależności od wytłumienia. I jeśli do tego dołozysz jakiś szczery opis odsłuchowy to już bedzie naprawde świetnie (choć nie wiem czy nie za dużo wymagam).

Skomentuj

Postaram sie zaspokoic ciekawosc :) Tylko pomiarow trzeba bedzie zrobic duzo, ze wzgledu na wiele mozliwych wariantow tlumienia i powierzchni otworu.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                  P.S. Mam nadzieję, że nie pominiesz pomiarów promieniowania samego varioventu, najlepiej w zależności od wytłumienia. I jeśli do tego dołozysz jakiś szczery opis odsłuchowy to już bedzie naprawde świetnie (choć nie wiem czy nie za dużo wymagam).
                  i jeszcze frytki do tego...

Tak, nawet w moim poprzednim temacie rozmawialismy o tym fostexie. Mam go u siebie. O ukośnym scieciu przegrody słyszałem, jednak puki nie zobacze ze ktos z forumowiczow zrobil TL z ktora nie promieniuje z wylotu powyzej 100 hz to chyba sie nie prekonam... I z tego co czytałem na temat tlumienia w TL - zamula dzwiek.
                  dabyl zrobił coś podobnego (zrobił dodatkową drogę fali poprzez dziurę w jednej z przegród o wielkości Sd głośnika) i poleca ten pomysł. Z pierwszym antyrezonansem trudno walczyć, pojawia się w okolicach potrojonej częstotliwości strojenia linii (ale wyliczonej z długości falowodu a nie z pomiaru impedancji) co wynika z rachunku wektorowego. Jednak stosowanie offsetu, oraz tłumienia pozwala dość skutecznie zminimalizować wpływ emisji tunelu w przeciwnej fazie do głośnika. Co ciekawe w jednych z kolumn PMC na charce sumacyjnej jest maga dziura przy pierwszym rezonansie, ale wg wielu opinii te kolumny "GRAJA!". Ot taka mała ciekawostka.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    jednak puki nie zobacze ze ktos z forumowiczow zrobil TL z ktora nie promieniuje z wylotu powyzej 100 hz to chyba sie nie prekonam...

Linia zolta, pomiar tunelu. Moze byc? :P
                    Linia fioletowa tunel bez tlumienia.

Skomentuj

Po pierwsze to nie cytat ze mnie

Po drugie Ty Pogromco masz jakieś dziwne gąbki, u mnie nigdy tak ładnie nie wytłumiało >:(

Skomentuj

Moze byc? :P
                        Jeśli powiem, że nie to uznasz, że jestem maruda i nie ma sensu ze mną gadac? :p 400 hz jest tłumione tylko do poziomu -15dB. I sam pogromco brałeś udział w tescie na słyszalnośc zniekształceń i twój wynik - o ile mnie pamięc nie myli - to -24dB. Wiem, że to nie do końca to samo, chciałem tylko jakos pokazać, że te 15dB to wcale nie tak dużo. I jeszcze propo wytlumienia, jak to dziwnie działa - przy 150 hz tlumi ledwie kilka db, a niespelna 50 hz wyzej ponad 12dB.
                        Pomecze jeszcze dabyla o to żeby pokazał swoje pomiary, choć wiem, że najlepiej by było, gdybym mógł posłuchac Tl na żywo.

Tymczasem widze 4 opcję:
                        - pomiary dabyla (lub kogoś innego) mnie przekonają do zwyklych TL,
                        - Lusti zrobi swoje kolumny o wiele wcześniej i bezczelnie zerżnę od niego pomysł na TL, jakby to ładnie ując "bedę uczył się na cudzych błedach" . Luszti, co Ty na to? Przy okazji - nie myślałeś o aktywnym podziale?
                        - pomiary varioventu pozwolą mi ostatecznie odrzucic dwie pozostale koncepcje (wiem, ze trzeba bedzie z tym pokombinowac, ale chyba nie az tyle co z Tl - tu mozemy tylko zwiekszac/zmniejszac otwor/ilosc materialu tlumiacego, mamy więc tylko dwie niewiadome)
                        - nie przekona mnie nic i zostane przy sprawdzonej obudowie zamkniętej dla woofera.

I kozrystając z okazji - czytałem gdzieś, że strojąc bardzo nisko BR (niżej niż mfs głośnika) w "normalnym" pasmie pracy będize miał on niskie opuźnienie, odciązy membrane, a bedzie promieniowal na tyle niskie FS, ze nie bedzie to slyszalne.
                        Last edited by tomq88; 20.06.2011, 19:51.

Skomentuj

Na wynik tlumienia ma wplyw nie tylko sam material ale ksztalt tunelu oraz offset glosnika. To co pokazalem to tylko przyklad jeden z wielu. Tlumienie na poziomie -15db w przypadku TL jest bardzo dobrym wynikiem. Natomiast to co sie dzieje przy 50hz zalezy glownie od parametrow glosnika. Ten ktory uzylem nie nadaje dobrze do TL, efektem tego jest wlasnie spadek niskiego basu przy nawet stosunkowo niewielkim tlumieniu. Naszczescie symulacja pokazuje za wczasu czy bedziemy miec problem z glosnikiem czy nie. Uzylem tego glosnika, bo akurat ten wymiarami najbardziej mi pasowal do testow obudowy, ktora przerobilem ze starej konstrukcji.

Skomentuj

- Lusti zrobi swoje kolumny o wiele wcześniej i bezczelnie zerżnę od niego pomysł na TL, jakby to ładnie ując "bedę uczył się na cudzych błedach" . Luszti, co Ty na to? Przy okazji - nie myślałeś o aktywnym podziale?
                            Plan na moje kolumny jest na lipiec, która połowa to jeszcze nie wiem, ale być może będę miał dostęp do takiej komory bezechowej, więc pomiary powinny być cudne. Jak chcesz to możesz skopiować pomysł, choć ja mam inne midwoofery, znacznie lepiej pasujące do TL (wg Pogromcy)....no i mniejsze.

O podziale aktywnym myślałem, mam zmontowanego UNI, mam zmontowanego LM4780 na przerobionej płytce smd z ostatniego zamówienia. Ale nie jakoś nie chce mi się stroić tej masy opampów, skoro zwrotkę II/II można zrobić na 4 elementach (plus ewentualny lpad). Być może będzie to coś dodatkowego, ale podstawową opcją ma być zwykła pasywna zwrotka.
                            Last edited by LuSzTi; 20.06.2011, 20:35.

Skomentuj

Po lekturze tematu http://diyaudio.eu/showthread.php/16...199#post274199 jestem już pewien jakie obudowy będą w moich kolumnach.

Zastanawiam sie teraz nad frezami, gdzies widzialem ciekawy patent - jakas nakladke do wiertarki ktora pozwalala zrobic frezy domowym, nieco partyzanckim, sposobem. Gdyby ktos widziale prosze o opis lub link.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic489458.html

Tu masz. Swoją drogą ciekawy patent.

Skomentuj

O to chodziło - dzięki.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic489458.html

Tu masz. Swoją drogą ciekawy patent.
                                    O to chodziło - dzięki.
                                    Tylko pamiętaj, że marketowa wiertarka stwarza wręcz zagrożenie życia, jeżeli łożyska nie wytrzymają obciążenia; a mają prawo, ponieważ każdą wiertarkę projektuje się głównie pod obciążenie osiowe (oś X), a nie prostopadłe (zwyczajowo oś Y i Z) i do tego te marketowe często mają tylko plastikowe tulejki o marnej wytrzymałości.
                                    Więc ostrożnie, bo dasz i tak elektronarzędziu "popalić".

Skomentuj

Tylko pamiętaj, że marketowa wiertarka stwarza wręcz zagrożenie życia, jeżeli łożyska nie wytrzymają obciążenia; a mają prawo, ponieważ każdą wiertarkę projektuje się głównie pod obciążenie osiowe (oś X), a nie prostopadłe (zwyczajowo oś Y i Z) i do tego te marketowe często mają tylko plastikowe tulejki o marnej wytrzymałości.
                                      Więc ostrożnie, bo dasz i tak elektronarzędziu "popalić".
                                      Dzięki za czujność, ale czytałem o tym. Niektórzy wrecz piszą, że wiertarka w ogóle nie nada się do tego celu, ale - po pierwsze ten forumowicz z elektrody jakos sobie poradzil, po drugie - mam wiertarke slolowa chyba produkcji niemieckiej (szlifowalem wiertlem brzegi hdfu i dawalo rade), po trzecie - postaram sie zbierac na raz malo materialu (zejdzie dłużej, ale mysel ze bedzie bezpieczniej).

Jeśli uda mi sie porzyczyc frezarke od kogos z okolicy, to w ogole nie bede sie bawil w takie "cudowanie".

Mam jeszcze pytanie odnośnie TL dla szerokopasmówki - lepiej zrobić wiele załamań? Bedzie to sp;rzyjać wytraceniu energii w tunelu? Stroic na fs czy nizej?

Skomentuj

Czaruję...
                                      X