Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY Tonsil Zeus by kapus11

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY Tonsil Zeus by kapus11

Witam, w tym temacie będę na bieżąco robił update moich prac nad Zeusami. Więc czas zaczynać..

Wymiary wewnętrzne obudowy ( 101*32*40) co daje wynik 129,28l

Wykresy z programu WinISD Pro :

(Uwaga : po przejściu z miniaturki jeszcze raz kliknąć na obraz w oknie w celu powiększenia)

Dla 30hz

Dla 33hz

Dla 40hz

Wymiary br

Niższego zejścia uzyskać się już nie da.. oczywiście program programem zobaczymy jak to będzie w życiu grać

---------- Post dodany o 20:39 ---------- Poprzedni post o 20:39 ----------

UPDATE V1

---------- Post dodany o 20:40 ---------- Poprzedni post o 20:39 ----------

UPDATE V2

MDF :flapper:

---------- Post dodany o 20:40 ---------- Poprzedni post o 20:40 ----------

UPDATE V3

Mam nadzieje że na wysokie pasmo nie chcesz użyć jakiegoś badziewnego gdwt?

Skomentuj

Leżą na biurku i rozmyślam właśnie na ten temat..

Skomentuj

to moze chociaz jakis lepszy driver estradowy?
        uda sie poszerzyc pasmo i moze odrobine jakosci otrzymac...
        no bo chyba 3 drogi nie wchodza w gre?

Skomentuj

Najlepiej je sprzedać. D800 stx'a gra lepiej przy tym znosi pasmo od 1,2kHz (przy aktywnym cięciu 24db, pasywnie około 1,5) i ma znacznie więcej mocy. Jest pod każdym względem lepszy z tym że trochę droższy, ale biorąc pod uwagę całkowity koszt projektu na tle skoku jakościowego względem gdwt to moim zdaniem nawet nie ma co rozważać innej opcji jak D800.

Skomentuj

Czy mógłby mi ktoś doradzić jaką cewkę i kondensator dać w tor wysokotonowy jednak do tego oryginalnego Tonsilowskiego głosnika ? :) Bardzo proszę o pomoc

---------- Post dodany o 15:38 ---------- Poprzedni post o 15:12 ----------

Czy mogę dac takie rozwiązanie ? Dwa gdn'y ustawione w programie jako jeden 4omowy ? :)

Skomentuj

no to ladne skrzynki sie zmarnuja...

Skomentuj

Zrób zwrotnice przynajmniej taką jak w oryginale - ale najlepiej jak koledzy radzą - zmień ten pseudoestradowy głośnik wysokotonowy.

Skomentuj

ten pseudoestradowy głosnik wysokotonowy jest z powodzeniem produkowany jako supertweeter dla Eminence. Dokładnie wersja z mniejszym magnesem GDWT 100. 150 ma jeszcze wyższą indukcje w szczelinie. Człowiek rozważa jak najniższe zejście na basie to i zupełnie nieestradową moc i na pewno nie estradowe drivery z których kazdy brzmi w zalezności od tuby i mało który osiąga 16k Hz bez spadku.
                  Od GDWT 12-19/150 lepsze byłyby dwa, albo cztery GDWT 12-19/150. A najlepszy byłby jakiś głosnik na tony średnie.

Skomentuj

Ten glosnik wysokotonowy w zeusach nie jest wcale taki zly, moze w porownaniu do typowych driverow estradowych ustepuje im sporo, ale brzmieniowo jest calkiem calkiem. Znajomy ma Zeusy, dosc czesto slucham tych glosnikow i jedyne co mi w nich realnie przeszkadza to pudelkowaty bas. Niby takie dwa potezne woofery, ale niskiego basu tyle co kot naplakal. Nie wiem jakie tam jest strojenie w oryginale.

Skomentuj

No tragedii z nim nie ma - jak nie było jeszcze STXowych driverów to montowałem tylko te Tonsile bo kupiłem karton cewek do nich Ale STX choćby d500i (tańszy) gra już 3x lepiej. Więc nie widzę sensu go stosować skoro za tą cenę jest coś 3x lepiej brzmiącego, lepszego. Strojenie w oryginale z tego co pamiętam 48Hz :P

Skomentuj

żeby te głosniki mogły zagrac tak wysoko trzebe by im zastosować jakąs pułapke rezonansową obniżajaca efektywność na średnicy. Tylko co wtedy będzie z impedancja to nie wiadomo. Po wyrównaniu pasma i utracie kilku db mozna zastosowac GDWT zwrotnicą III rzedu i wyrównujac efektywność do 88-90 db uciac go od 2,5k Hz.

---------- Post dodany o 18:56 ---------- Poprzedni post o 18:51 ----------

trzy razy lepiej - a czym zmierzyłeś tę lepszosc grania i akurat trzy razy??? To forum jest świetnym przkładem lansowania kitu. Były juz rewelacyjne visatony za 55 złotych, missiony za 4 złote i niezmiennie "coraz lepsze" stxy są. W zasadzie jak się tak poczyta moźna dojść do wniosku, że każda nowa rzecz jest tutaj trzy razy lepiej grająca od poprzedniej :lol:

Skomentuj

Kiedys chcialem zrobic monitor na GDN 20/100/3 z wlasnie GDWT 12/19/150, chyba nawet na forum AH ktos wrzucal zwrotnice pod taki zestaw. Ciekawe co by z tego wyszlo...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Ten glosnik wysokotonowy w zeusach nie jest wcale taki zly, moze w porownaniu do typowych driverow estradowych ustepuje im sporo, ale brzmieniowo jest calkiem calkiem. Znajomy ma Zeusy, dosc czesto slucham tych glosnikow i jedyne co mi w nich realnie przeszkadza to pudelkowaty bas. Niby takie dwa potezne woofery, ale niskiego basu tyle co kot naplakal. Nie wiem jakie tam jest strojenie w oryginale.
                            Ten supertweeter GDWT 12-19/150 brzmieniowo bije na głowe wiekszość driverów kompresyjnych na estradę - zwłaszcza tych najtańszych, badziewnych. Dopiero drivery Celestiona za 500-600 złotych zaczynaja ujawniać klase parametrami, choć i one nie ciagną tak wysoko.
                            Rzecz jest w opatentowanym przez Tonsila stozku fazowym z odpowiednim tłumieniem. Głosnikiem tym nie da się zrobić idealnie płaskiej charakterystyki ale na upartego od 2,5kHz może być całkiem równo aż do 10-15kHz gdzie jest spadek i nastepnie wyraźne podbicie w najwyzszej oktawie do 20kHz.

---------- Post dodany o 19:04 ---------- Poprzedni post o 19:02 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Kiedys chcialem zrobic monitor na GDN 20/100/3 z wlasnie GDWT 12/19/150, chyba nawet na forum AH ktos wrzucal zwrotnice pod taki zestaw. Ciekawe co by z tego wyszlo...
                            Bardzo ciekawy pomysł. Trzeba tylko zrezygnować z wysokiej efektywności. Ale ta tuba brzmi naprawdę przyjemnie, przynajmniej w Zeusach jest to bardzo delikatne brzmienie.

Czy może miałeś na myśli coś takiego?
                            Załączone pliki
                            Last edited by artur.ek; 22.07.2011, 20:16.

Skomentuj

Tak, dokładaj dalej pieniądze do zwrotnicy, a i tak będzie grało to jak kupa :)

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                              a czym zmierzyłeś tę lepszosc grania
                              Uszami - fajny przyrząd pomiarowy, ale mój jest inniejszy niż Twój Co do reszty - do tego właśnie służy forum, aby wymienić się opiniami. Sprawdziłeś na własnej skórze chociaż cześć z nich? Porównywałeś drivery STXa i tego tonsila? Ja akurat tak i wiem co pisze. STX ma większą cewkę, można go niżej puścić przez co gra średnicą co w przypadku tego zestawu ma duże znaczenie. Poza tym - te STXy to "kopia" świetnych seleniumów d210ti i d220ti. Myślę że dla zainteresowanego tematem nie muszę więcej pisać.

Skomentuj

Dobrze że nie mierzysz inna częścia ciała, która daje czasem nawet wiecej przyjemności ale niekoniecznie słuchowych, generalnie argument sensowy podałes jak większosc na tym forum. No ważne że jakas wymiana poglądów jest
                                Poza tym że to zupełnie rózne konstrukcją i przeznaczeniem głośniki. W estradzie GDWT może mieć zastosowanie tylko jako supertweeter i to raczej w zestawach zwielokrotnionych, które nie obsługują średnicy pasma.
                                W przypadku zastosowań domowych mozna już stosować go w ryzykowniejszych układach, oszczędzajac mu mocy.
                                Last edited by artur.ek; 22.07.2011, 20:33.

Skomentuj

Czy może miałeś na myśli coś takiego?

Naprawde nie wiem czy to ten schemat, byc moze ten. Jesli dobrze pamietam to Qubric z AH cos symulowal i rowniez cieplo wypowiadal sie na temat takiego polaczenia.

Skomentuj

Dobrze że nie mierzysz inna częścia ciała, która daje czasem nawet wiecej przyjemności ale niekoniecznie słuchowych
                                    Nią to można co najwyżej zmierzyć długość tunelu BR :)

Skomentuj

ja to chyba mam z forum tonsila ??? bo na ah raczej rzadko zaglądam, nie pamiętam już. Rozważałem kiedys poskładanie tego ale tak dla samego sprawdzenia nie zaryzykowałem wydawania pieniedzy.
                                      W ZGE 500 były dwa takie tubowce pracujące wyłącznie na wysokich i jeśli sobie dobrze przypominam to każdy z nich odciety był od dołu przy innej częstotliwości.

Skomentuj

---------- Post dodany o 12:12 ---------- Poprzedni post o 12:12 ----------

Mmmm...

---------- Post dodany o 12:17 ---------- Poprzedni post o 12:12 ----------

Szczerze mowiąc nie żałuje ani złotówki na te kolumny.. wiedzialem co robie i czego od nich oczekuje. Miały grac pode mnie a nie tak jak jakieś audiofilowskie "kolumienki" ..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X