Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tripath TK2050 2*100W by LightSound

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tripath TK2050 2*100W by LightSound

Witam!

Okazjonalnie udało mi się zakupić moduł Sure Electronics - Tripath TK2050 2*100W

Moduł szczęśliwie dotarł:

Okazało się że jest nowy nie używany, nie odpakowany nawet :) Powiem że paczka budziła wrażenie - super na prezent dla kogoś z zainteresowaniami DIY. Ale płytka także jest bdb wykonana, wzmacniacz wygląda solidnie.
    Pierwsze podłączenie było pod zasilacz 12V 2A - porażka, bo zasilacz szumiał do głośników jak włączony odkurzacz w pokoju, więc zaprzestałem odsłuchu.

Wczoraj zakupiłem okazjonalnie zasilacz w Biedronce razem z anteną UHF - 24V 3A - ale jeszcze nie odsłuchiwałem.
    Poluje na jakiś zasilacz 24-32V DC ok 6-8A :)

Ale podczas porządków znalazłem obudowę:

Idealnie dopasowana do modułu, miał to być kiedyś przedwzmacniacz, ale koncepcja wymarła i na szczęście obudowa znalazła. Front i tył ALU, reszta stal czarna. Będę ją jeszcze lakierował, dorobie wtyki i wzmacniacz w obudowie piękny a zarazem malutki bo skrzyneczka ma 24cm x16cm x 10cm:)

Zrobię obudowę - odsłucham, wstawię do gotowych konstrukcji.

Z powodzeniem słucham na nim od dość dawna. Po kilku modyfikacjach jest cholerenie transparentny, przy braku tranzystorowej ziarnistości.

tutaj masz porządne zasilacze:

http://fdssystem.pl/pl/c/AKTYWNE-PFC/25

i desktopy:

http://fdssystem.pl/pl/c/ADAPTERY-I-DESKTOPY/31

Sensowne minimum to 80 Wi 24V
    Optimum to 150-300W i 30-32V
    Last edited by fakamada; 22.07.2011, 17:52.

Skomentuj

Trochę drogie te zasilacze

Układ zapewne ciekawy, ale ja nie jestem przekonany do tych cyfrowych wynalazków. Przechodzę natomiast na ciemną stronę mocy i coraz bardziej interesuję się lampką :cool:
      Mimo wszystko czekam na końcowy efekt, ponieważ zapowiada się ciekawie. Powodzenia!

Skomentuj

A co to za problem samemu zrobic jakis zasilacz? Trafko nie bylo by drogie, napiecie nie za wysokie wiec kondy tez tanie i wsio:)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
          Poluje na jakiś zasilacz 24-32V DC ok 6-8A
          Poluje u mnie oznacza kombinuje, szukam na allegro okazji, bądź po ludziach jakiś wynalazków Nie sztuka kupić zasilacz za 2x tyle co kosztował wzmacniacz
          Mam dostęp bo zajmuje się też sieciami bezprzewodowymi do zasilacza buforowego 24V 120W i dwóch aku 12V 7Ah za 80zł i chyba w taki zestaw się wepcham - bo z aku nie ma żadnych zakłuceń a układ przerobię tak, by ładował aku wtedy kiedy potrzeba. Tyle że deskop byłby bardziej uniwersalny :P Podpinam wtyczkę i gra, a tak to pasowało by obudowę dla zasilacza zrobić.

Chce z całością zmieścić się w 200zł - taki plan.

Zamieszczone przez fakamada Zobacz posta
          Po kilku modyfikacjach jest cholerenie transparentny, przy braku tranzystorowej ziarnistości.
          Nanosiłeś zmiany na smd? Dużo przy tym pracy? w sensie czy dużo trzeba zmieniać?

Skomentuj

Poluje u mnie oznacza kombinuje, szukam na allegro okazji, bądź po ludziach jakiś wynalazków Nie sztuka kupić zasilacz za 2x tyle co kosztował wzmacniacz
            Mam dostęp bo zajmuje się też sieciami bezprzewodowymi do zasilacza buforowego 24V 120W i dwóch aku 12V 7Ah za 80zł i chyba w taki zestaw się wepcham - bo z aku nie ma żadnych zakłuceń a układ przerobię tak, by ładował aku wtedy kiedy potrzeba. Tyle że deskop byłby bardziej uniwersalny :P Podpinam wtyczkę i gra, a tak to pasowało by obudowę dla zasilacza zrobić.

Chce z całością zmieścić się w 200zł - taki plan.

Nanosiłeś zmiany na smd? Dużo przy tym pracy? w sensie czy dużo trzeba zmieniać?

Z aku to bardzo dobry pomysł, chociaż za 200zł mozna już kupic SMPS wysokiej klasy
            np. ten:
            http://fdssystem.pl/pl/p/Zasilacz-PF...lowy-SP-200/54

Plusem tego rozwiązania jest mozliwość ustawienia napiecia 30v, a za tym idzie większa maksymalna moz wyjściowa niż z 24v aku.

Co do modyfikacji to bezwzględnie należy:

1. Usunąć wiatraczek. Przy wyższych napięciach należy w związku z tym wymienić radiator na lepszy. Wiataraczek sieje zakłóceniami. Możesz go na próbę odłączyć i posłuchać.

2. Usunąc filtr wejściowy: kondensatory i niepotrzebną diodę. Zamiast tego stosujemy porządne, kondensatory(polecam zielone PIO). Nie trzeba ich montować na płytce.

W dalszej kolejności można zmienić filtr wyjściowy: cewki + kondensatory. Przy wylutowywaniu kondów wyjściowych trzeba uważać, bo bardzo łatwo uszkodzić płytkę. Jest strasznie delikatna.

Skomentuj

Jakie napięcie potrzebujesz? Bo ATX z usuniętymi zabezpieczeniami daje coś ok 24V przy pełnym wypełnieniu i jak by na to nie patrzeć jest to zasilacz impulsowy czyli brak zakłóceń w paśmie audio...

Skomentuj

Z aku to bardzo dobry pomysł, chociaż za 200zł mozna już kupic SMPS wysokiej klasy
                np. ten:
                http://fdssystem.pl/pl/p/Zasilacz-PF...lowy-SP-200/54
                Tzn chodziło mi o cały wzmacniacz z obudową i zasilaczem w 200zł

Aż taka duża moc mi nie potrzebna - potrzeba mi 2x 60W 4ohm, żeby zasilić surroundy w kinie.

W wolnej chwili przyjże się układowi i zobaczę czy warto grzebać :) Dzięki za rady.

Zamieszczone przez mihas66 Zobacz posta
                Jakie napięcie potrzebujesz? Bo ATX z usuniętymi zabezpieczeniami daje coś ok 24V przy pełnym wypełnieniu i jak by na to nie patrzeć jest to zasilacz impulsowy czyli brak zakłóceń w paśmie audio...
                No właśnie podpiąłem także pod 3 różne zasilacze ATX - sieją gorzej niż baba mak :P Nie wiem czy to wina zasilaczy - choć w pc działają normalnie i napięcia mają ok, czy też wentylatorów.

Skomentuj

Z aku to bardzo dobry pomysł, chociaż za 200zł mozna już kupic SMPS wysokiej klasy np. ten: http://fdssystem.pl/pl/p/Zasilacz-PF...lowy-SP-200/54 Plusem tego rozwiązania jest mozliwość ustawienia napiecia 30v, a za tym idzie większa maksymalna moz wyjściowa niż z 24v aku.
                  Poszukaj na allegro ja kupiłem 800W za 30PLN :) (PFC, rezonansowy, wszystkie napięcia stabilizowane).

2. Usunąc filtr wejściowy: kondensatory i niepotrzebną diodę. Zamiast tego stosujemy porządne, kondensatory(polecam zielone PIO). Nie trzeba ich montować na płytce.
                  Może jeszcze poradź żeby usunął filtr wyjściowy albo wymienił kondensatory filtru wy na te PIO ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                    Może jeszcze poradź żeby usunął filtr wyjściowy albo wymienił kondensatory filtru wy na te PIO ?
                    Z tego co czytałem o wzmacniaczach impulsowych, to filtry wejściowe i wyjściowe mają największe znaczenie w konstrukcji - w sensie z tego co pamiętam odpowiadają za pasmo przenoszenia?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Poszukaj na allegro ja kupiłem 800W za 30PLN :) (PFC, rezonansowy, wszystkie napięcia stabilizowane).

Nie rozumiem z czym masz problem. Może czytasz bez zrozumienia ?
                      Wymiana kiczowatych fabrycznych kondów na wejściu na porządne i wywalenie diody dało bardzo dużą poprawę dźwieku. Na pewno większą niż wymiana filtra wyjściowego.

Na wejściu sprawdzałem różne kombinacje kondensatorów. Auricaps, PIO i PIO + teflon.
                      PIO + teflon dały najczystszy dźwięk, a samo PIO najfajniejsza barwę.

PS. OK. Moze opacznie zrozumiałeś mój wpis. Chodziło mi o to, że nie musimy montować nowych kondów na płytca. Możemy je wlutować za potencjometrem i przykręcić do wejścia we wzmaku.
                      Załączone pliki
                      Last edited by fakamada; 22.07.2011, 20:51.

Skomentuj

Kondensatory PIO nie nadają się jako sprzęgające. Są nieliniowe i mają ogromne upływności.
                        Stosowanie wielkich kondensatorów w układzie impulsowym to głupi pomysł będą one działać jak anteny zbierające śmieci ze stopnia wyjściowego. Wzmacniacz pracuje na 0.7MHz przełączając prądy liczone w A w czasie dziesiątek ns. Przykładowo jak kondensator będzie miał indukcyjność doprowadzań 10nH i będziesz przełączać prąd 10A z czasem 10ns to wy indukuje się napięcie 10V. Dlatego w układach ipulsowych elemety muszą mieć jak najmniejsze wymiary.
                        Usuwanie ogranicznika przepięć z wejścia to też nie najlepszy pomysł a jeszcze gorszy to usunięcie kondensatora filtrującego w.cz z wejścia teraz wszystkie śmieci generowane przez stopień wyjściowy mają otwartą drogę na wejście wzmacniacza.
                        Dla mnie robiąc takie modyfikacje jedynie zepsułeś wzmacniacz. A co słyszy twoje ucho to twoja sprawa.

Skomentuj

To ten z alledrogo? :)

Sent from my Milestone using Tapatalk

Skomentuj

Tak więc jak myślałem, nie będe modyfikował wzmacniacza - chyba że będzie grał nieakceptowalnie, to go sprzedam, albo będę myślał nad modyfikacjami.
                            Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                            To ten z alledrogo?
                            Dokładnie ten dzięki za polecenie ;D

Skomentuj

chyba że będzie grał nieakceptowalnie
                              Tripath-y grają nawet fajnie jak na klasę D.

Skomentuj

Raven1985:
                                Paramatry nie grają. Tego, że PIO nie nadają się na sprzęgające nie przyjmuję do wiadomości. Jak pisałem słuchałem różnych opcji i wybrałem zielone PIO. Są ciut mniej transparentne od np. dobrych MKP, ale co z tego skoro w moim systemie grają lepiej ?

Idąc tym tokiem myslenia mozna powiedzieć, że lampy są złe bo sieją charmonicznymi... Tylko co z tego...

Mam pytanie. Jak mają się kable sygnałowe wewnątrz wzmaka (do i z potencjometru) do zbierania zakóceń, o których pisałeś ? Może warto solidnie wszystko zaekranować łącznie z kondensatorami. Ma to sens ?

LightSound:
                                W stanie fabrycznym jest OK, ale ma się to nijak do wersji po modyfikacji, która jest cholernie transparentna. Tak jak pisałem modyfikacja wejścia jest obowiązkowa. Można użyć Małych MKP. Nie muszą być duże PIO. Modyfikacje, które opisałem nie są niczym nowym. Jest to standardowa procedura dla wszystkich tripathów.

Skomentuj

Dziś poświęciłem trochę swojego czasu i zmontowałem całość - właśnie jestem w trakcie odsłuchów :) Nie lakierowałem jeszcze obudowy - bo chciałem na początku posłuchać czy warto

Fotorelacja:

Odsłuchy - w trakcie, jak osłucham - napiszę co i jak :)

Skomentuj

Ściąga

http://www.diyaudio.com/wiki/Amplifi...-_Modification

Skomentuj

Zdążyłem go już odsłuchać i porównać - konkurenci:
                                      Uniamp 150 v1
                                      Holton 200 AL-25

Zrobiłem sobie wreszcie przemeblowanie i mam możliwość solidnych odsłuchów.
                                      Powiem szczerze - wzmacniacz mnie urzekł Raz że jest malutki, dwa że waży pare deko i jest przenośny :)
                                      A teraz o brzmieniu - na tym zasilaczu zero brumów, szumów itp. - włączę wzmacniacz i nie wiem że działa gdyby nie dioda standby. Nawet gdy włączy się wentylator, słychać coś delikatnie gdy przyłożę ucho do obudowy - ale to i tak ciszej niż pracuje mój wiatrak w komuterze.
                                      Za to ma duży plus - bo np. w Unim i Holtonie trafa buczały lekko, po odkręceniu vol na max - w głośnikach pojawiał się szum.

Barwa - teraz wiem co mieliście na myśli, mówiąc że jest transparentny. Po prostu jestem pod wrażeniem, szybkość działania jest powalająca. Uporządkował wszystko jak należy. Każdy dźwięk wybrzmiewa ultra szybko, nic się nie zlewa. Wszystko jest wyraźne i przejrzyste jak nigdy dotąd
                                      Kontrola głośnika też jest niewyobrażalna - mimo iż przy 24V ma tylko 2x35W 8ohm to kontroluje głośnik lepiej niż Uni i porównywalnie do Holtona.
                                      Basu ma najwięcej z nich i jest najbardziej zróżnicowany.
                                      Co do wysokich - no jednak tutaj jest jakiś minimalny niedosyt względem reszty pasma, ale i tak wychodzi obronną twarzą w stosunku do Uniego i na pewno Holtona. Są to inne wysokie, jakby takie neutralne. Że są, ale nie mają żadnego charakteru, przeźroczyste. w Unim mają jakiś smak - coś wzmak doda od siebie, są cieplejsze i mają charakter.
                                      A teraz niespodzianka - czyli średnie tony - tutaj wzmacniacz zdeklasował IMO Uniego i Holtona. Z kolumn spadł koc, pojawiła się dużo szersza scena. Zastanawiam się czy czasem wzmacniacz nie "wyostrza tonów średnich" ale powiem, że mi to strasznie odpowiada, bo moje kolumny mają zapadłość na średnich albo jak kto woli, za dużo basu i za mało wysokich Pianino brzmi wreszcie jak pianino, niczym nie podbarwione.
                                      U2- With or without You brzmi dosadnie wyraźnie, każdy szczegół, detal jest do wyłapania bez zamykania oczu. Oglądałem tez efekciarski film - Transformers 3, gdzie jest masa wybuchów, efektów, przejść itd - dźwięk wgniótł mnie w fotel, często zaskoczył tak że rozglądałem się po pokoju skąd coś nadlatuje, a przy okazji nie spodziewałem się że 2x16cm tak potrafią wymasowac plecy :P

Ogólnie - ten wzmacniacz to bardzo dobra propozycja dla tych którzy się nie boją nowych wyznań - bo na pewno im się spodoba i usłyszą różnicę pomiędzy tranzystorowym AB a klasą T czy D jak kto woli Początkowo sceptycznie do niego podchodziłem, miałem zrobić obudowę i wystawić na allegro, a budować kino na Uniampie, Holtonie i panelu. Ale przez ten wzmacniacz koncepcja się zmieniła - jak widać sprzedaje Uniego, Holtona, nie z byle powodu.

Pozdrawiam, LightSound

Skomentuj

Wysokie mozna podobno poprwić dodając filtr Zobel na wyjściu. Nie sprawdzałem tego jeszcze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X