Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PC Audio - Poor Man's Strad MINI

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PC Audio - Poor Man's Strad MINI

Zainspirowany konstrukcją Troelsa Poor Man`s Strad, stwierdziłem, że chciałbym mieć takie miniaturki...
    http://www.troelsgravesen.dk/PMS.htm
    Rozrysowałem projekt w skali 1:4 i już mniej więcej wiedziałem jak to będzie wyglądało. W odpadach posiadałem dwa kawałki mdfu 12mm cięte kiedyś pod wymiar 21cm x 12cm, które posłuzyły mi jako szkielet (w formie ramki). Front będzie wykonany z dmfu 3mm. Tylnej klapki prawdopodobnie nie będzie, ze względu na zbyt dużą głębokość montażową philipsów.

Głośniki z grupowego zamówienia.
    Mission i po dwa Philipsy na stronę.

Frezarka i prowadnica w ruch. Na dzień dzisiejszy tak to wygląda.

Jak tylko zakończysz ten projekt, to prosiłbym o podanie kosztów całości.
    Pytanie apropo wcięć w MDF-ie, na jaką głębokość są one zrobione i jakiego frezu do tego użyłeś? Palcowego?
    Nie boisz się, że mdf się przełamie w miejscach w których jest frezowany?
    Na drugim zdjęciu widoczny jest już front złożony, ale czy miejsca frezowane zalewałeś klejem?
    Zapowiada się naprawdę bardzo fajnie.
    Trzymam kciuki i mam nadzieję że efekt koncowy był taki jak u Troelsa, a nawet i lepszy

Skomentuj

Koszta będą mizerne, bo robię wszystko z odpadów. Wcięcia robiłem frezem stożkowym i przy odpowiednim załamaniu nie ma prawa się mdf przełamać.
      Miejsca frezowane nie są zaklejone jeszcze klejem. Całość najpierw przytwierdzę do szkieletu, a dopiero potem szpachlowanie.

Skomentuj

ja też planuje 2xphilips + mission ale bardziej w tym stylu:

ale bardziej kanciaste :)

Skomentuj

dolphin123, niezly pomysl na obudowy - powodzenia

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          od lat mam to zdjecie w glowie... ale odechcialo mi sie meczyc z tymi maluszkami

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            od lat mam to zdjecie w glowie... ale odechcialo mi sie meczyc z tymi maluszkami
            Bo to akurat będzie bardziej wyglądać niż grać, nie oszukujmy się ambilighty nie grzeszą jakością, lepiej tam TB upchać :)
            Ja też właśnie wczoraj odkopałem swoje ambi i missiona w plastikowej obudowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta

ale bardziej kanciaste
              Chciałem początkowo zrobić miniaturki focala utopia, ale niestety nie miałbym dojścia, aby wszystko podłączyć, przy wymiarach jakie sobie założyłem.
              Ogólnie rzecz biorąc, koncepcji było wiele, projektów też, ale wszystko się rozchodzi właśnie o głębokość montażową philipsów i dojścia żeby je później łatwo przykręcić.

PS. Yoshi chyba kiedyś wspomniał coś o mini konkursie z tymi głośnikami... :) Jeżeli takich małych konstrukcji będzie więcej, zmienimy nazwę wątku.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                PS. Yoshi chyba kiedyś wspomniał coś o mini konkursie z tymi głośnikami... Jeżeli takich małych konstrukcji będzie więcej, zmienimy nazwę wątku.

No właśnie sprawa troche upadła. U mnie głośniki lezą i czekają :). Możemy coś zorganizować, przyjąć jakiś termin zakończenia prac. O ile będą chętni. W sumie taka konstrukcja to 3-4 dni bez większego pośpiechu .

Skomentuj

wiem ze damiani tez cos oryginalnego szykuje wiec konkurs dobra rzecz
                  tylko kto bedzie sponsorem nagrod?

Skomentuj

Ja jakiś czas temu próbowałem zrobić coś na ambi i missionie, ale w końcu się poddałem. Po prostu szkoda mi było pieniędzy na materiał, w końcu kolumienki będą tylko stały i wyglądały, chyba że sprezentuję je jakiemuś głuchemu znajomemu bez manii basu :)

Administracja lub moderka :flapper:

BTW jakie planujecie nagrody? Może się zmotywuję..

Skomentuj

Nie chce nic mówić, ale Q ma pozostałości po sklepie FAS - może coś z tamtych rzeczy mógłby przeznaczyć na nagrodę :)

Skomentuj

Hehe, wyskoczyłem z konkursem a już swoje pokazałem w między czasie... :) Można to zrobić na wesoło, po prostu bez nagród. Chyba, że ma coś być drobnego to ze swoich zasobów coś mogę wrzucić do ogólnej puli nagród :)

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                          BTW jakie planujecie nagrody? Może się zmotywuję..

Klaiber konkursu raczej nie dla nagród, przynajmniej nie ma sensu na nie kasy wykładać bo wartość byle jakiej nagrody przekroczyłaby wartośc konstrukcji :razz: ale coś można wymyślić. Powiedzmy, że na razie jest nagroda-niespodzianka

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                            Powiedzmy, że na razie jest nagroda-niespodzianka
                            mysle ze skrzynka mailowa z koncowka DIYAUDIO.pl bylaby zachecajaca i niedroga

Skomentuj

mysle ze skrzynka mailowa z koncowka DIYAUDIO.pl bylaby zachecajaca i niedroga

A one w ogóle działają bo moja już dawno przestała

Skomentuj

W sumie taka konstrukcja to 3-4 dni bez większego pośpiechu .
                                Jak idą prace... ? :flapper:

Skomentuj

Jak idą prace... ?

bez większego pośpiechu

Na razie realizuje ten punkt prac

Skomentuj

ja dziś zareklamowałem frez dostałem zwrot pieniędzy i powoli zbieram siły na zaprojektowanie obudowy
                                    nawet głośniki wykręciłem zastanawiam się czy zrobić taką jak pokazałem wcześniej (troche dużo pracy i jakiś tam nakład pieniężny, czy po prostu zrobić taką prostą konstrukcję, bo podoba mi się Dali Ikon 5 a tu bym taką miniaturkę zrobił i wtedy by było praktycznie za darmo bo wszystko mam w domu oprócz mdf'u na fronty)

Skomentuj

Takie projekty składa się ze śmieci, które ma się na stanie:) Z frezarką i kawałkiem cienkiego mdfu czy hdfu można wiele ciekawych miniaturek zrobić.
                                      Ja swoje dzisiaj lakierowałem i może jutro pokażę jak wyglądają częściowo skończone.

---------- Post dodany o 10:22 ---------- Poprzedni post o 18:37 ----------

Before...

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Before...
                                        and after? ;-) co to za fornir? bo chyba nie pisałeś jeszcze

Skomentuj

Czaruję...
                                        X