Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FX-200... niskotonowy Tonsil 30/100/11 czy jest sens?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FX-200... niskotonowy Tonsil 30/100/11 czy jest sens?

Witam

Planuję budowę kolumn, zastanawia mnie projekt STX'a FX-200 z tym że chciałem zastosować w torze niskotonowym Tonsila 30/100/11 i zastanawiam się jak wypadnie w torze niskotonowym zamiast STX'a

Zwrotnica była by ze schematu FX-200 oparta o kondensatory i cewki Jantzena

Buda dla GDN 30/100/11 66L@36Hz w takiej budzie miałem te głośniki i grały bardzo przyjemnie

Zastanawiam się czy jest sens stosowania Tonsila czy lepiej zainwestować w STX i zrobić wszystko na wzór oryginału...

Słucham dosłownie wszystkiego, kolumny mają zagrać mocnym, zdecydowanym basem aby nie potrzebowały subwoofera, aktualnie pokój mam 16mkw ale będą grały w przyszłości w dużym 30-40metrowym pokoju

Tonsile akurat posiadam nówki sztuki praktycznie

Pozdrawiam i czekam na opinie...

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
    Zwrotnica była by ze schematu FX-200 oparta o kondensatory i cewki Jantzena
    Ja nie moge chłopie czy ty masz jakiekolwiek pojecie o tym o czym piszesz?
    Kto ci powie jak to zagra jak jeszcze nikt nie był tak poroniony żeby coś takiego wymyślić.

Skomentuj

Nie wiem o co Ci chodzi, z tego co wiem wiele osób odwzorowało FX-200, i chyba tor średni i wysokotonowy zagra identycznie jak w oryginale różnica będzie jedynie w torze niskotonowym bo tu była by zmiana przetwornika, napisałem że zwrotnica wg oryginału ze względu właśnie na tor średnio i wysokotonowy a wg mnie tor niskotonowy tu ma już mniej znaczące znaczenie pod względem zwrotnicy, bynajmniej tak mi się wydaje ...

Skomentuj

Dobrze napisane tak ci sie wydaje.
        Tego co robiła fabryka sie nie tyka ty jesteś jednak innego zdania żeby za wszelka cene popsuć projekt tylko po to żeby uzyskać wiecej hałasu,Chcesz coś zbudować na 30/100/11 to zbuduj sobie kopie altusów 300 a nie stx.

Skomentuj

Nie napisałem na tym forum po to by uzyskać osobiste poglądy oraz negowanie lecz dla podzielenia się moim pomysłem oraz dla jakichkolwiek wskazówek. Nie zamykam się tylko na projekty fabryczne chociaz owszem uważam, że firma to firma... lecz mam swoje wyobrażenia co do pewnych projektów i zamierzam je realizować, eksperymwntować i uzyskiwać nowe doświadczenia, bo na samych opiniach człowiek nie jest w stanie się rozwijać i mieć z tego wymierne korzyści. Kopie Altusów już dawno zbudowałem i jestm z nich bardzo zadowolony tak jak i z wielu innym moich projektów i na tym nie poprzestaje. Twoim zdaniem poronione pomysły... Dla mnie coś swojego, oryginalnego, z teori mało możliwego...a w praktyce bardzo pozytywnie zaskakującego... Nieomieszkam zdać relacji z efektów projektu...

Pozdrawiam gucio.

Skomentuj

biorac pod uwage to co chciales zrobic wczesniej to krok ku FX-200 uwazam za przejaw geniuszu

oczywiscie nie do konca mozesz uzyc oryginalnej zwrotnicy bo jednak roznice w brzmieniu beda (bez porownania mniej zauwazalne)
            ale skoro zastosujesz GDMa i GDWK z STXa to polowe zwrotnicy masz juz z glowy
            tak wiec buduj kolumny, zmierz calosc i zmodyfikuj dol zwrotnicy

Skomentuj

gucio. Zadowolony jestes z altusów czy z tego jak wyszła ci ich kopia,Bo jeśli z tego pierwszego to idziesz w złym kierunku:)
              To jest naprawde jest bez sensu uwież wiem co mówie, seria awx+ stary tonsil to nie zagra ze soba współmiernie nie wiem ile zepspołów głosnikowych odsłuchiwałeś ale jeśli stary tonsil wymieszany z nowa wenglówka jest ok to sie nie wtracam.
              Moze warto wybrać sie do jakiegos dobrego salonu audio posłuchać kolumn za 20tyś i do tego dążyć? przestać isc na ilość tylko na jakość o to w audio chodzi
              Jeśli chcesz iść na jakoś to sprzedaj tonsila i kup nowego weglowego stx http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html spróbuj zrobić do tego obudowe TL i bedzie grało wysmienicie w porównianiu z tonsilem:)
              I uwież nikt nie chce cie tutaj ograniczać lecz dobrze ci doradzić!

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                jeśli stary tonsil wymieszany z nowa wenglówka jest ok to sie nie wtracam.
                a gdzie ty masz cos weglowego w FX-200?

Skomentuj

Chyba Ci się Marios221 coś popieprzyło. FX200 to nie AWX ale SCX. A zrobienie TL'ki dobrze grającej to nie taka prosta sprawa, wieRZ mi.

gucio. - Twój pomysł nie jest zbyt mądry, wiem, że 30cm fajnie wygląda, ale to stara seria głośników i jakościowo lepiej zabrzmi 8 cali z serii SCX. Zwłaszcza, że w projekcie STX'a jest górka na basie, która zaspokaja potrzeby mniej doświadczonych słuchaczy, nastawionych na bas. Jeśli podoba Ci się granie Altusów to na pewno spodoba Ci się granie klasycznego FX200 - bez przeróbek. Altusy mimo swojego dużego głośnika za nisko nie schodziły i grały raczej wyższym basem.

Jeśli jednak chcesz wrzucić te Tonsile, to czeka Cię przeprojektowanie dwóch filtrów, pierwszy to filtr dolnoprzepustowy dla Tonsila a drugi to filtr górnoprzepustowy dla GDM'a 14 SCX. Musisz cały czas pamiętać także o module impedancji. To nie jest prosta sprawa i raczej bez sprzętu pomiarowego nie podchodź. A jeśli to pierwsze podejście do pomiarów to najpierw czeka Cię walka z wypracowaniem metody pomiarów w Twoim pomieszczeniu i na Twoim kompie. Jak to przebrniesz to zabierasz się za zwrotkę...co też wcale nie jest łatwe.

Podsumowując - dużo możesz się nauczyć, ale musisz mieć naprawdę sporo zaparcia i parę groszy na sprzęt pomiarowy.

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy na pewno chcesz się w to bawić...czy czasem nie lepiej jest zrobić sprawdzony projekt, czyli w Twoim przypadku klon FX200 albo trzy drogi na SCX'ach autorstwa Irka (PJ zamiast AWX na górze).
                  Twoje założenie, że można po prostu wymienić głośnik bez ingerencji w zwrotnicę jest niestety błędne.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    a gdzie ty masz cos weglowego w FX-200?
                    no nie no...
                    oprocz kopulki to nic nie ma

---------- Post dodany o 01:38 ---------- Poprzedni post o 01:36 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    FX200 to nie AWX ale SCX
                    przepraszam was bardzo serdecznie, roaumiem, ze jest piatek wieczor ale co siedzi na górze w tym zestawie?\
                    dla ulatwienia podam link:
                    http://www.stx.pl/fx-200.html
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziękuje za sensowną i wyczerpującą odpowiedź w tym temacie, wpadł mi pomysł z tym Tonsilem do tych FX'ów tylko dlatego że nigdy nie miałem przyjemności słuchać tego nowego 22-140-8-SCX i mam pewne obawy do tego jak dużą ilość niskich tonów jest on wstanie wytworzyć, a Tonsil u mnie już znany z każdej strony, 30/100/11 w poprawnej budzie uwierzcie potrafi zejść dość nisko, bynajmniej niżej niż w oryginalnej budzie A300, ale zgadzam się to już dość leciwy przetwornik i może faktycznie pora zmienić go na coś nowszego.

Koledzy no to nasuwa się kolejne pytanie w takim razie, jak mam już robić kopię FX-200 to może wybrać coś innego i nie koniecznie 3dr, grunt żeby radziło Sobie to bez subwoofera i grało dość nisko schodzącym bassem...

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez gucio. Zobacz posta
                        Koledzy no to nasuwa się kolejne pytanie w takim razie, jak mam już robić kopię FX-200 to może wybrać coś innego i nie koniecznie 3dr, grunt żeby radziło Sobie to bez subwoofera i grało dość nisko schodzącym bassem...
                        a to juz zalezy w jak duzym pomieszczeniu?
                        ja mam monitorek zchodzacy do 55Hz bez suba w 22-24m2 i jestem z niego bardzo zadowoly
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

na chwilę obecną pokój ma zaledwie 16mkw ale w przyszłości ma to zagrać w większym 30-40metrowym pokoju.

Aktualnie mam w Wharfedale crystal'e 30, i muszę powiedzieć że te midwooferki mimo małych rozmiarów radzą Sobie dość dobrze, ale tu dużą rolę odgrywa wg. mnie BR promieniujący do tyłu który daje dość spore podbicie, na szczęście udało mi się to jakoś sensownie ustawić i gra dość przyjemnie.
                          Last edited by gucio.; 13.08.2011, 02:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            A zrobienie TL'ki dobrze grającej to nie taka prosta sprawa, wieRZ mi.
                            Jeśli ma sie troche oleju w głowie i troche pojecia jak to wszystko działa to nie jest to aż takie trudne a poza tym czy ktoś pisał że bedzie to banalnie proste? no i przy czym autor jest tematu jest troche zawziety i myśle że by sie udało by sie to zrobić:)

Pomyliło mi sie z mindwooferami FX-300:)
                            Miałem na myśli FX-300 one maja i tak bardzo dużo basu z 2x18cm to możesz pokusic sie o ich przeprojektowanie i wsadzenie tej weglowej 8.

Ja mam taka propozycje dla autora jeśli ma ochote i pieniadze niech zrobi sobie konstrukcje modułowa 2.75 Drogi tanio nie bedzie ale bardzo hajendowo

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                              Jeśli ma sie troche oleju w głowie i troche pojecia jak to wszystko działa to nie jest to aż takie trudne a poza tym czy ktoś pisał że bedzie to banalnie proste? no i przy czym autor jest tematu jest troche zawziety i myśle że by sie udało by sie to zrobić
                              no jeśłi tak uważasz to ok...
                              takie przemyslenia po swoich próbach...?

---------- Post dodany o 03:51 ---------- Poprzedni post o 03:48 ----------

ja calkowicie zgadzam się się LuSzTi przeczytac watek to nie wszystko
                              nie zabralbym sie nie majac sprawy obgadanej calkowicie z doswiadczony userami...
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz Ależ autor ma do dyspozycji forum i może zapytać sie tu o zdanie,A co do twojego wczesniejszego pytania to miałem ochote zrobić TL dla subwoofera ale bo wstepnych obliczeniach obudowa wyszła zbyt kobylasto i zostałem przy BR

Skomentuj

Obudowa TL dla subwoofera ciętego na 100-150Hz to nie jest coś trudnego. Ale obudowa TL dla midwoofera tudzież 3 dróg z cięciem na 400-500Hz to już takie proste nie jest. Problem wytłumienia pierwszego rezonansu, który przypada na potrojoną częstotliwość strojenia tunelu oraz pierwszego antyrezonansu, który przypada na sześciokrotną częstotliwość strojenia tunelu (co wszystko wynika wprost z wykresu wskazowego i przesunięć fazowych) jest bardzo trudny. Bez systemu pomiarowego nie podchodź. I stwierdzenie o oleju w głowie nie ma tu nic do rzeczy. Wiele osób zbudowało TL nieświadomi dziury w charakterystyce na ok 200Hz i są zadowoleni. Ale poważne potraktowanie TL wymaga czasu, wiedzy, wielu pomiarów oraz wielu eksperymentów z wytłumieniem. I pisze to ktoś kto właśnie robi podwójną TL w swoim projekcie i kto zrobił już i pomierzył kilka już TL (można przejrzeć wątek o TL).
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tonsila sobie odpusc, to dobry tluczek do Zeusow. Jak juz to lepiej dolozyc "oczko" wiekszego STX.
                                    Co do TL no coz... Ja dalej nie do konca wiem jak zrobic bardzo dobra linie transmisyjna, wiem tylko jak zrobic dobra. Ale moze Tobie sie uda zrobic znakomita :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      oczywiscie nie do konca mozesz uzyc oryginalnej zwrotnicy bo jednak roznice w brzmieniu beda (bez porownania mniej zauwazalne)
                                      ale skoro zastosujesz GDMa i GDWK z STXa to polowe zwrotnicy masz juz z glowy
                                      tak wiec buduj kolumny, zmierz calosc i zmodyfikuj dol zwrotnicy
                                      Niestety nie tylko dół zwrotnicy będzie musiał modyfikować - to znaczy owszem dół zwrotniczy, czyli cały filtr głosnika niskotonowego i większość, o ile nie cały, filtra średniotonowego

Skomentuj

Dzięki wszystkim za opinie, teraz już wiem że jak będę robił to będę robił oryginał STX FX-200, a teraz zastanawiam się czy nie będzie lepszą opcją FX-300, miał ktoś może możliwość odsłuchu jednego i drugiego zestawu?? Ja niestety nie miałem okazji słuchać ani jednego ani drugiego i chciałbym rzetelne opinie usłyszeć o tym porównaniu, wiem że nie ma co równać 2,5dr konstrukcji z 3dr ale może koledzy pomogą...

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X