Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Korektor aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Korektor aktywny

Jako ze kilka tygodni temu stalem sie wlascicielem pary glosnikow szerokopasmowych ktorych charakterystyka przenoszenia pozostawiala wiele do zyczenia postanowilem zaprojektowac do nich aktywny korektor . Jest to w prosty uklad na wzmacniaczach operacyjnych ze strony http://www.linkwitzlab.com/filters.htm . Na plytce co prawda nie ma wszystkich opcji ale jest mozliwosc zbudowania buffera wjsciowego lub wyjsciowego , korekcja BSC , equalizacja glosnika niskotonowego w obudowie zamknietej , filtr gorno lub dolnoprzepustowy . Mimo ze te wszyskie elementy nie byly mi w sumie potrzebne to uwazam ze plytka powinna byc w miare uniwersalna i tak mozna ja nawet wykozystac jako filtr do suba , ale niekoniecznie jest to kres zastosowania .
    Pozdrawiam.img015.jpgimg016.jpgpcb fr eq final.jpgP160811_15.09.jpgP160811_15.08.jpg

No dobra, ale jaką charakterystykę mają te głośniki? Pomierzyłeś je?
    No i jaką mają charakterystykę po korekcji? Pytam, bo może więcej napsułeś, niż naprawiłeś

Skomentuj

Charakterystyka i pomiary glosnikow to inny temat , nie przejmuj sie tym .
      Pozdrawiam.

Skomentuj

Ja się nie przejmuję, w końcu to nie moje uszy kaleczysz.

Skomentuj

Mbar ja dopiero wczoraj wieczorem uruchomilem ten modul wiec bylbym wdzieczny bys mi dal chwilke , btw normalnie powinna wystarczyc cewka+rezystor ale fakt trzeba bedzie sie troche pobawic . Na razie prosilbym ograniczyc komentarze wylacznie w temacie korektora .
          Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie bardzo jest co komentować, skoro nie dałeś opisu, za co każdy ze "stopni" odpowiada, ani np. jakie przyjąłeś częstotliwości charakterystyczne.
            Nawet nie pofatygowałeś się podać wartości elementów w filtrach!

Jedyne, co można skomentować, to to, że zdjęcia robisz słabe

Skomentuj

Akurat od ciebie takiego komentaza sie nie spodziewalem , przeciez podalem strone z opisem wedlug ktorej sie wzorowalem . Przeciez tu nie chodzi o to jakie parametry maja moje filtry i jesli ktos inny bedzie chcial wykozystac pcb to przeciez bedzie je musial dostosowac do swoich potrzeb , na stronie linkwitza wszyskie wzory mozna znalezc .
              Mysle ze na zdjeciach widac wystarczajaco duzo .
              Pozdrawiam.

Skomentuj

No to ja już nie wiem, po co ten temat zakładałeś.
                I rest my case.

Skomentuj

Gdybym podal wartosci wszystkich elementow to jaka roznice by to mialo ? Przeciez tu chodzi o sam pomysl i projekt pcb ktorego w sieci nie znalazlem a ktory moze byc pomocny rowniez innym uzytkownikom .

P.S. Mam wrazenie ze nawet nie zerknales na pcb.

Skomentuj

Zerknąłem i mam w sumie problem z masami, które są długaśne i latają sobie wszędzie dookoła. Ale jeśli nie zbierają zakłóceń i nic nie brumi, to się liczy bardziej, niż wrażenia estetyczne.

---------- Post dodany o 22:27 ---------- Poprzedni post o 22:26 ----------

Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
                    Przeciez tu chodzi o sam pomysl
                    Raczej chodzi o to, jaki miałeś problem i jak go rozwiązałeś.
                    Przed i po. To wtedy ma walory edukacyjne. Gotowe PCB do czegoś tam nie ma.

Skomentuj

Moge na niej polozyc tel. kom. , zadzwonic i nie zrobi to zadnej roznicy . Jak wpierw uruchomilem , przylozylem ucho do glosnika to slychac bylo delikatny szum ale okazalo sie ze to szumy wzmaka , wiec jest lepiej niz oczekiwalem.

Mysle ze wiekszosc uzytkownikow po przekierowaniu na strone ktorej link podalem nie bedzie miala problemow ze zrozumieniem do czego sa poszczegolne elementy a jesli nie to i tak bez pytania na forum sie nie obejdze .

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                        Proszę uzupełnić temat albo wyląduje w koszu. Ja też mam poważne wątpliwości co do przydatności projektu płytki i samego działania układu na niej. Wydaje mi się że temat miał by sens w tej zakładce ale jak skończysz całość.

Skomentuj

Przeciez pisalem ze temat dotyczy przede wszystkim projektu pcb a nie calego zestawu z kolumnami , tym bardziej ze jeszcze nie wiem czy zostanie ukonczony bo to glosniki szerokopasmowe czyli kompromis .
                          Nie bardzo rozumiem watpliwosci zwiazane z przydatnoscia projektu , dla mnie koszt zakupu kilku cewek i rezystorow z przesylka zamknal sie w kwocie 400zl a ten modol kosztowal mnie okolo 50zl , juz nie mowie ze uklad posiada o wiele wiecej mozliwosci od prostego ukladu RL i oczywiscie jest to uklad aktywny a nie pasywny .
                          Rowniez nie rozumiem dlaczego uklad mialby nie dzialac , przeciez takie rozwiazania ukladowe sa stosowane przez wielu konstruktorow od wielu lat . Moze chodzi Ci o projekt plytki ktory twoim zdaniem jest zly , moze chodzi o zaklucenia , moze nie wierzysz w to co pisalem na temat telefonu .
                          Pisalem juz ze plytka miala byc w miare uniwersalna i jesli ktos chcialby skozystac musialby sam zdecydowac co jest potrzebne lub nie i wyliczyc wartosci poszczegolnych elementow kozystajac ze wzorow ze strony ktora podalem . moze chodzi Ci o wartosci elementow zasilacza ? Jakie uklady scalone ? Moze rozpisac wzory , w sumie niektore z tamtej strony trzeba by bylo przeksztalcic ? Moim zdaniem jesli ktos chcialby zbudowac ten uklad i nie zna odpowiedzi na powyzsze pytania to moze lepiej by nie probowal budowac jakkchkolwiek ukladow elektronicznych zasilanych z transformatora , tym bardziej bez przeszukania czy pytania na forum . Czy jak ktos zamieszcza konstrukcje GC to tez musi zamiescic schemat ktory jest dostepny w sieci , moze to troche nie na miejscu ale twoj temat HECA nie posiadal schematow itp. , bynajmniej sie nie czepiam bo sam z przyjemnoscia czytalem i nie uwazam by jego miejsce bylo w koszu .
                          Mbar , czy gdybym rok temu zamiescil projekt gotowych pcb do zwrotnic aktywnych w podobny sposob , z ktorego moglbys skozystac to tez bys napisal ze nie ma sensu ?
                          Moim zdaniem smietnik bynajmniej nie jest miejscem dla tego tematu , to ze wam sie nie podoba to nie znaczy ze nikt inny z niego nie skorzysta ale juz wiecej nie bede sie upieral .
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Ja też mam poważne wątpliwości co do przydatności projektu płytki i samego działania układu na niej.
                            Dlaczego układ miałby działac niepoprawnie? Cos jest nie tak?
                            Moim zdaniem tentemat jest potrzebny/ciekawy. Aktywne filtry zadko przedsatwiane sa na forach, mozna wiec popdatrzec ciekawe rzowiazania.

Skomentuj

Dzisiaj wprowadzilem pewne zmiany wsparte pomiarami o ktore bylem pytany . W zalacznikach sa pomiary :
                              1. Glosnik w obudowie bez korekcji ( nieb. on axis , czerw. 15*, zielona po eqalizacji w komputerze ale tylko na probe wiec nieistotna )
                              2. Pomiar po korekcji (opis w okienkach po lewej)
                              3. Schemat z wartosciami elementow
                              Wykozystalem buffer i 2 razy BSC (czesc eq. basu zmienilem na BSC) ktore roznia sie wartosciami elementow , 4 uklad scalony zostal poki co nie wykozystany .
                              Pozdrawiam.

P.S. Elementy jakie mialem na stanie .img017.jpgFR korekcja final.jpgfa22.jpg

Edit:
                              Zdjecie 3 jest 1 i na odwrot . Przepraszam ...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                Niedługo powstanie temat do wymiany PCB. Przenoszę do w trakcie budowy...

Skomentuj

Czaruję...
                                X