Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mój sterownik wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mój sterownik wzmacniacza

Witam, od jakiegoś czasu posiadam Uniampa, obecnie w wersji v2. Gra super wiec nie on jest przedmiotem tego tematu. Zamierzam tu umieszczać relacje i zdjęcia dotyczące budowy sterownika wg mojego pomysłu, oraz czasem prosić o porady lub sprawdzenie schematów.

Oprócz samej końcówki mocy powstał moduł selektora wyjść wg projektu użytkownika tom3kk, oraz dostosowany do moich wymagań selektor wejść (rozszerzyłem płytkę po 6 zewnętrznych i 1 wewnętrznego źródła dźwięku, oraz dopasowałem wymiar do posiadanych przeze mnie gniazd chich). Wielkie dzięki dla tom3kk za udostępnienie źródeł w eagle.

Z założenia wszystko miało być modułowe:

Potencjometr cyfrowy na PGA2311 - polutowane już ale docelowo ma być to rozwiązane trochę inaczej, wcześniej potencjometr na DS1802 który działał ok.

Moduł zasilacza +5V dla elektroniki, +/-5V dla PGA2311 i z przekaźnikiem załączającym trafo - zaprojektowany, czeka na wykonanie

Moduł radia FM na TEA5767 - zlutowany na razie na płytce uniwersalnej, nie sprawdzany

Moduł sterownika - ma sterować tymi wszystkimi modułami, dodatkowo wyświetlaczem 2x16, posiadać wejście na kilka przycisków, impulsator, odbierać sygnały IR - tyle w planach na najbliższy czas i wszystko oprócz tego IR i impulsatora zrealizowałem już na płytce uniwersalnej. Docelowo chce żeby sam moduł na płytce miał PGA2311 i radio, bo nie widzi mi się mocowanie tylu płytek wewnątrz. Chce też docelowo dodać tam wyświetlanie wskaźników wysterowania na wyświetlaczu (to już było prowizorycznie zrobione) oraz widma muzyki (jak tu http://diy.elektroda.eu/analizator-w...ustycznego-v2/ )
    Całość ma być (a w prototypach jest) sterowana mikrokontrolerem serii HC12, a dokładnie mc9s12xdp512 (prototyp opiera się na module z klockiem mc9s12xdt512).

Z tematem radzę sobie od strony mikrokontrolerów, trochę gorzej jest jeśli chodzi o technikę analogową.
    I tu moja pierwsza prośba, ktoś może rzucić okiem na schematy w eaglu płytek zasilacza oraz potencjometru cyfrowego? W płytce zasilacza nie przewiduje już żadnych zmian, wiec nie chciałbym po wykonaniu jej walczyć z jakimiś niepożądanymi efektami, np pętla mas

oto pliki źródłowe eagle
    http://www64.zippyshare.com/v/86320277/file.html
    nie udało mi się wrzucić ich jako załącznik

Projekt ciekawy będę śledził temat, dziwne, że tu taka cisza.

Skomentuj

Zasilacz do elektroniki i potencjometru nie został jeszcze zrobiony - płytki chce wykonać już w nowej wytrawiarce nad którą teraz pracuje.

Na razie zająłem się tym co jest zaczęte. Oprogramowałem radio na TEA5767. Na razie poszedłem na łatwiznę i ustawiłem 4 programy i wyliczonymi już nastawami PLL. Odbiera porównywalnie ze standardowymi radiami które mam w domu. Niestety w mojej okolicy ciężko jest słuchać radia dlatego tutaj też nie gra idealnie (z jednej strony radia białoruskie i ukraińskie - wystarczy ruszyć anteną żeby na falach rmf słuchać innego radia:P a od strony Polski słaby odbiór innych stacji niż lublin i maryja). Za tydzień będę już słuchał tego w większym mieście i będę mógł ocenić jak to gra naprawdę. Scalak ma możliwości wyszukiwania stacji, informowania o mocy sygnału oraz trybie odbioru stereo/mono. Myślę że dobrym pomysłem było dodanie tunera w ampli :) Tak jak pisze, obecna funkcjonalność skierowana jest tylko na sprawdzenie czy wszystko działa.

Na filmiku pokazane działanie radia, wybór kolumn A/B/AB (słabo słychać różnice B to tonsile, A to ambilighty - na filmiku od mniej więcej 1:02), selektor wejść (pokazane tylko jak to działa, jest zakryty gazetami, 1 wejście to radio, kolejne 6 to RCA, do 3 podłączone telefon - na filmiku od 1:35)

PS1. Wszelka krytyka i komentarze mile widziane, może zmotywują mnie do poświęcenia większej ilości czasu na wykończenie tego :)

PS2. Ponawiam prośbę o sprawdzenie schematów w pierwszym poście - fajnie jakby ktoś zapewnił mnie że jak wykonam to co narysowałem to nie będzie brumieć, szumieć, itp :)

Skomentuj

Wszystkich śledzących temat chciałbym poinformować, że nie umarł on, a jedynie był za-hibernowany.
        od końca wakacji odkładałem wszelkie prace nad nim na rzecz kolejno: odpoczynku > pisaniu inżynierki i zaliczaniu semestru > odpoczynku > nauki do obrony.
        Teraz mam trochę czasu żeby nad projektem posiedzieć, szczególnie że trochę głupio mi się zrobiło że taka dobra końcówka mocy nie ma dobrego domku.

Co sie zmieniło:
        + umocowałem płytkę selektora wejść
        + zrobiłem, polutowałem i zamontowałem płytkę zasilacza (+5V do elektroniki ma LM7805, 5V symetryczne na LM79L05 i LM78L05 do PGA2311)
        + dłubiąc w kodzie zaimplementowałem obsługę pilota (panasonic, protokół space) oraz obsługę impulsatora (BOURNS PEC11, btw. te impulsatory są strasznie słabe.... :( )
        - zepsułem radio :(

Przemyślałem i rozplanowałem dokładnie wygląd i funkcjonalność wzmacniacza. Co do wyglądu chciałbym upodobnić front do tych:
        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic974155-0.html
        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2009891.html
        Czyli schludny panel przedni (niekoniecznie bez napisów), ładne podświetlenie wokół gałek i przycisków. Z tą różnicą że mam zamiar dodać na front wyświetlacz 2x16.
        Czy mógłby mi ktoś teraz doradzić gdzie kupić gałki aluminiowe w rozsądnej cenie? mogą być nawet w stylu tych z pierwszego projektu.
        Tak więc na froncie znajdzie się:
        - wyświetlacz alfanumeryczny 2x16 (raczej ten http://allegro.pl/art-new-lcd-2x16-r...039304310.html)
        - microswitch robiący za on/off, podświetlany na obwodzie
        - impulsator z przyciskiem służący do regulacji głośności, kliknięcie to opcja mute. w przyszłości, po dodanum jakiegoś scalonego przedwzmacniacza możliwość regulacji
        czyli: standardowo kręcenie - volume, dłuższe przyciśnięcie - przejście do regulacji basu, kolejne dłuższe - sopran. coś w tym stylu. podświetlany na obwodzie
        - kolejny impulsator z przyciskiem służący do obsługi wzmacniacza, działanie jak wyżej, funkcję: zmiana wejścia, wyjścia, zmiana stacji radiowych, może jakieś inne supertajne funkcję też. podświetlany na obwodzie
        dziurka dla odbiornika IR

Teraz pare zdj. elektroniki jak to wygląda obecnie:

Skomentuj

zająłem się narysowaniem schematu całego sterownika, w tym momęcie wygląda tak:

nie powinien się mocno zmienić, nie wykluczam jednak małych zmian celem lepszego zaprojektowania płytki.
          wykorzystując procek 112 nóżkowy mogłem to sensownie rozplanować oraz wyprowadzić sobie na piny niewykorzystywane peryferia (2xSPI, UART, 4 PWM, I2C, 4 gpio) abym mógł potem to rozbudowywać bez konieczności poprawiania tej płytki

Skomentuj

Miło mi że choć jedna osoba zostawiła po sobie ślad - w nagrodę pokazuję co do tej od ostatniego wpisu udało mi się zrobić:
            wzór płytki narysowany ponad tydzień temu - z wykonaniem czekam jednak, chcę skonsultować się z pewną osobą czy uwzględniłem wszystko co jest niezbędne do działania tego uC. Przed wykonaniem porozsuwam też elementy, które wydają się być niebezpiecznie blisko siebie.

---------- Post dodany o 02:55 ---------- Poprzedni post o 03:33 ----------

2 popołudnia spędzone na próbie odpalenia PGA2311 - myślałem że coś źle wysyłam SPI - próbowałem wysyłać rożne wartości na przemian na różne sposoby, z braku pomysłu napisałem nawet prostą programową obsługę SPI - przez cały czas z głośników słychać było jedynie cichutko muzykę podczas gdy źródło ustawione było na max... kiedy wyczerpałem już wszystkie możliwości sprawdziłem podłączenie i co się okazało? że pomyliłem wejścia z wyjściami <facepalm>
            Teraz działa już regulacja, wartości zadawane impulsatorem i z pilota

Działając równolegle rozmawiałem z moim Prof. na temat procesora którego chce użyć i tego co on potrzebuje, okazało się że to co narysowałem wymagało jedynie drobnych poprawek. Wykonanie płytki planuje po bieżącym weekendzie

Wklejam zdjęcia z walki dla urozmaicenia tematu

Skomentuj

Płytka została stworzona!

wrzucam też zdj zasilacza do elektroniki w sęsownej jakości

Skomentuj

Fajny projekt, ciekawi mnie czemu akurat taki dość mało popularny procek? Udało się uruchomić na nowo radio?
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mam na uczelni świetne wsparcie jeśli chodzi o procki Freescale, udało mi się uzyskać do projektu BDM' (debbuger), płytkę do tego modułu z pierwszych zdjęć. Ważny dla mnie (studenta) jest oczywiście koszt, a takie mikrokontrolery w programie samplowym, za 5$ dostaje 4szt :)
                  Jeśli chodzi o radio, to tylko sprawdziłem sobie na początku roku analizatorem widma, że komunikacji z modułem brak.
                  Myślę nad wstawieniem do wzmacniacza kawałka PCB z wierzy sanyo, na którym jest radio, dodatkowo zawiera dekoder RDS na jakimś niepopularnym scalaku, ale w międzyczasie rozglądam się też z za zepsutymi MP3S1 (popularnym ogórkami:P ) na allegro.

Skomentuj

Nagrałem krótki filmik jak to teraz wygląda od strony programistycznej.
                    Dzisiaj posiedziałem trochę nad kodem, starając się ażeby wyglądał na napisany z klasą [uwaga, suchar! :P]
                    Na filmiku nie jest pokazane jak to gra i jak w rzeczywistości działa potencjometr czy przekaźniki, ale chyba nie chcielibyście oglądać nic więcej w takiej jakości :) sorry za nią.
                    Jak uznam że już warto się pochwalić nagram solidniejszy filmik.

Na filmiku widać:
                    - obsługę impulsatora do sterowania głośnością - to już tak zostanie
                    - obsługę 3 przycisków, 2 w impulsatorach do zmiany wejścia i wyjścia, jeden luźno wiszący na kabelkach, robi za przycisk power- i on już tak będzie działał, te z impulsatorów nie
                    - obsługę pilota: zrobione są tylko funkcje vol i power, co do reszty to jedynie wyświetlam jaki przycisk został wciśnięty
                    - wyłączanie wyświetlacza gdy układ przechodzi do trybu standby - z tym coś jeszcze jest nie tak, bo gdy próbuje zgasić wyświetlacz, zamiast 5V idzie do niego 3,8V przez co nadal świeci i działa, ale informację na nim są niewidoczne, pracuje na tym, na filmiku widać jakby wszystko było ok, ale to tylko zmyłka :)

Co o samym programie:
                    idzie mi to wolno bo średniawy ze mnie programista, ale cały czas coś idzie do przodu.
                    Teraz program jest całkowicie nie blokujący, z czego jestem bardzo zadowolony. Może to nie jest jakiś szczyt, ale teraz mój program jest napisany tak jak się powinno, niemal bez delayów. U mnie są tylko 3: 2 milisekundowe po Clear i Home wyświetlacza, oraz 5-milisekundowe przy jego inicjalizacji. Cały program działa na dwóch timerach, jeden 64ms a drugi 64us. W przerwania wywoływane przez ten drugi obsługuję pilota, impulsatora, oraz te wymyślne czyszczenie ekranu. Na pierwszym wszystko pozostałe.
                    Jeśli ktoś jest ciekaw świata, to mogę w wolnej chwili opisać dokładniej jak zrealizowałem programowo całkiem porządną obsługę tych nienajlepszych impulsatorów, wskazówki jak zrobić to jeszcze lepiej (ale nie wiem po co, skoro działa to już na takim poziomie jak impulsatory w markowych RTV), mogę nawet opisać jak za darmo zrobić, moim zdaniem, BEZBŁĘDNY impulsator samemu (czyli tak z 1000 rpm spokojnie:) ) zamiast kupować te drgające alpsy, bournsy itp :)

Skomentuj

Jak to czasem bywa, robi się 2 kroki w przód a jeden w tył :(
                      Okazało się że zasilacz który był do elektroniki nie był zbyt dobrze zaprojektowany. Był to zasilacz symetryczny na trafie TSZZ 6/004M i LM78L05/79L05, zasilający PG2311, oraz na linii dodatniej był stabilizator LM7805 do reszty elektroniki.

Jak się okazało przy pomiarze zrobionym niechcący, na zasilaniu PGA, na linii dodatniej napięcie przysiadło do 4,80V podczas gdy na linii ujemnej normalnie 5,04V. To 1/4V różnicy.

Postanowiłem przeprojektować układ, właściwie rozdzielić to na 2 układy. Obie płytki zostały zaprojektowane, ale nie chciałem specjalnie uruchamiać całej procedury twórczej - zostaną wykonane przy okazji.

Do zasilania elektroniki została przerobiona istniejąca już płytka, wymontowałem te LM78L05 i LM79L05 i wszystko co potrzebowały, wylutowałem mostek a wlutowałem 2 diody 1N4007. Teraz mam zasilacz dwupołówkowy. I stabilizator zamieniłem na low drop. Dostał też taki nawet pokaźny radiatorek. Przy wykonywaniu płytki zostanie to już zrealizowane na przetwornicy DC-DC, np LM2576.

Dla zasilania PGA2311 zrobiłem na płytce uniwersalnej(dla hardkorów) oddzielny zasilacz symetryczny na TSZ 2,2/006 i użyłem wszystkich elementów wylutowanych z poprzedniej płytki.

Jaki efekt? Napięcia są w normie, a do tego mogę obciążyć elektronikę 2 razy bardziej. Co więcej, teraz zasilanie PGA jest zrobione, tak jak producenci nakazują i wzmacniacz mniej szumi. Dane nie są miarodajne, na razie gra to na głośnikach z philips ambilight, ale jest tak: przy -6dB zaczyna być słyszalne lekkie szumienie, przy +4dB jest dość słyszalne przy braku muzyki. Ale to szumienie przy +4dB jest przy tych głośnikach dla mnie porównywalne z tym, gdy Uni grał bez żadnej dodatkowej elektroniki, czyli trafo->uni>głośniki. Więc ogólnie poprawa w stosunku do 1 wersji zasilacza elektroniki.

Jeszcze 1 rzecz została mi do zrobienia żeby te szumy zlikwidować całkiem(choć teraz przy normalnym zakresie głośności słuchania muzyki są niesłyszalne), mianowicie połączyć wszystkie obecne we wzmacniaczu układy we wspólnym punkcie masy. Bo kable na ekranowane już zamieniłem.

Teraz jeszcze, korzystając z tego że potencjometr zasilany jest z oddzielnego trafa spróbuje dodać jeszcze jedną zamianę: zamienić PGA2311 na PGA2320. Jego część można zasilać w zakresie +/-5V do +/-15V. Więc po zmianie trafa z TSZ 2,2/006 na TSZ 2,2/008 mógłbym zasilać układ +/-12V. Bo taki transformatorek posiadam niewykorzystany. Dla mnie korzyścią z takiego rozwiązania było by że mógłbym niezależnie od części cyfrowej odłączać część analogową - czyli zasilacz dla PGA włączać poprzez przekaźnik razem z Uni. Dało by to oszczędność energii w trybie stand-by. Teraz, dla PGA2311 nie mogę tego zrobić, ponieważ w datasheet widnieje:
                      ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS
                      VA+ to VD+ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . < +/- 0.3V
                      Co sądzicie o takim rozwiązaniu, czy zamiana PGA2311 na PGA2320 będzie korzystna? (pomijam kwestie finansowe:) )
                      Bo ten czy inny transformator i tak będę musiał wlutować, gdy powstanie docelowa płytka do tego.

Teraz jeszcze małe porównanie:

Pozdrawiam

Skomentuj

Wykonałem płytkę do zasilania PGA, ale nie pokazuje nie polutowanej, a polutuje gdy wykonam zasilacz elektroniki na przetwornicy DC-DC, zamontuje to jednocześnie i wtedy się pochwalę.

Wykonałem analizator widma ze strony http://diy.elektroda.eu/analizator-w...ustycznego-v2/
                        Z niewielkimi zmianami w płytce (usunięty LM7805, usunięty tranzystor do zmiany jasności podświetlenia, dodane wyprowadzenia wszystkich linii do ISP oraz dodane wyprowadzenia UART). Po sprawdzeniu działania, w programie zastąpiłem wyświetlanie na LCD na wysyłanie poprzez UART. Prędkość transmisji to teraz 76800 baudów, ramki danych [P-16charów-K] są wysyłane podczas wyliczania wartości poszczególnych próżków, a dokładnie po wyliczeniu 1, 5, 9, 13, 16. A więc 5 razy podczas obrotu programu. I tak działa to optymalnie. Trochę odzwierciedla to filmik, jednak wcale nie działa to tak wolno jak na filmiku.

Parę zdjęć elektroniki i działania:

---------- Post dodany o 18:46 ---------- Poprzedni post o 00:00 ----------

Lepszy filmik, a nie mogę edytować poprzedniego postu

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post o 18:46 ----------

Pare zdjęć od mistrza płytek uniwersalnych :P

proszę mnie nie oceniać (o ile wogóle ktoś się skusi :P) za ten laminat i kształty tych kół to nie ma nic wspólnego z docelowym panelem przednim

Skomentuj

Zamieszczone przez tompul Zobacz posta
                          Co sądzicie o takim rozwiązaniu, czy zamiana PGA2311 na PGA2320 będzie korzystna?
                          20 i 10 bardziej szumią niestety porównaj sobie obrazki w notach katalogowych :)
                          Zamieszczone przez tompul Zobacz posta
                          Wykonałem analizator widma ze strony
                          Mogłeś zapędzić do roboty proca sterownika co by się nie zanudził na śmierć w czasie jak będziesz słuchał muzyki

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Mogłeś zapędzić do roboty proca sterownika co by się nie zanudził na śmierć w czasie jak będziesz słuchał muzyki
                            Taki był pierwotny plan, poczyniłem nawet pewne próby żeby to wykonać, ale uznałem że robiąc ze stronki osiągnę zamierzony efekt mniejszym nakładem pracy. Jeśli w przyszłości będę cierpiał na brak projektów i roboty, to poprawie ten element :)

Skomentuj

Projekt super. Myślę że wiele osób chętnie by go skopiowało.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Niedługo ruszę z zamówieniem grupowym na sterownik wzmacniacza, który obsługuje selektor 5wejść, potek z silniczkiem, 2x230V przekaźniki + 1x dodatkowe np do anodowego czy zał. suba. Wszystko na pilocie rc5

Skomentuj

Zamieszczone przez IoNcs Zobacz posta
                                  Projekt super. Myślę że wiele osób chętnie by go skopiowało.
                                  Oj kolego IoNcs, było by ciężko, bo projektuje wszystko pod moje indywidualne wymagania
                                  sprzętowe:
                                  - używam swoich ulubionych procków, HC12, do których zaprogramowania trzeba mieć interfejs BDM, a rzadko kto ma, wiec aplikacja na AVR sprawdziła by się lepiej niż kopiowanie tego
                                  - stosuje specyficzne części, również z odzysku, np. do RDSu wezmę kostkę LC72720 bo mam, ale gdybym miał kupować było by to TDA7330 lub SAA6588
                                  - projektuje płytki pod moją obudowę, stąd ich wielkość, rozkład elektroniki na poszczególne płytki, czy selektor wejść na 6+1
                                  - i inne pułapki:P

Tak więc projekt raczej indywidualny. Ale jeśli byłbyś mocno zainteresowany to jestem w stanie udostępnić wszystkie źródła. A pomimo tego już niedługo zacznę wrzucać pliki do tej mojej układanki które być może będą dla kogoś użyteczne:
                                  - schematy i płytki zasilaczy
                                  - -||- radia na tea5767 z wzmacniaczem słuchawkowym
                                  - -||- dekodera RDS
                                  oczywiście wszystko w miarę powstawania projektu.

Jeśli zaczynasz od 0, to proponuje Ci skorzystać z jakiegoś innego projektu, np to co zaproponował dolphin123, projektu kolegi tom3kk z tego forum, lub projektu VolcanO. Ew dostosować to do własnych potrzeb.

Pozdrawiam i dzięki za rozruszanie mojego tematu :)

Skomentuj

Doszły moduły z Hąkągu, dlatego zrobiłem od nowa radio, dla pewności na nowej płytce uniwersalny, tym razem z miedzią :) a docelowa płytka powstanie jak będę trawił - przygotowuje sobie taką porcję 3 płytek do zrobienia: radio, zasilacz elektroniki na przetwornicy i moduł RDS(tu muszę od razu na gotowo go lutować, bez żadnego sprawdzenia, ponieważ raster nóżek nie jest standardowy, wynosi 2mm a nie 2,54)

Widzę że moje zdjęcia przepadły, w wolnej chwili na swojej stronce zrobię workloga z moich postów tutaj, i jakoś inaczej podlinkuje te brakujące zdjęcia.

PS gdyby ktoś chciał z tego skorzystać, to pełny zbiór materiałów można znaleźć w google pod hasłem "FM收音模块"
                                    A tak na poważnie, to moja aplikacja pochodzi wprost z: http://www.electronicsblog.net/ardui...-with-tea5767/
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                    X