Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najmniejsza linia transmisyjna na swiecie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najmniejsza linia transmisyjna na swiecie...

Nie no, zartuje, wcale najmniejsza nie bedzie:)

PMC chwali sie, ze ich monitorek DB1+ to najmniejszy na swiecie monitor z linia transmisyjna. Pomyslalem sobie, ze trzeba podjac wyzwanie i zrobic jeszcze mniejszy! Choc glosnikow wszelakich mam pol szafy, to wpadly mi w lapska male kolumienki Blaupunkt.

Sa ta satelity w plastykowych, zamknietych obudowach. Brzmienie ich jest calkiem niezle, lecz nie moge zniesc dudnienia jaki generuja oraz niezbyt dobre srednicy, zepsutej przez nieodpowiednia obudowe. Pomyslalem, ze trzeba rozebrac, zobaczyc co w srodku i dac im jakies nowe paczki, w ktorych glosniczki beda mogly swobodnie oddychac.

A wiec co w srodku?

W srodku glosniczki Jamo, 4 calowy wooferek i papierowy stozek. Zwrotnica prosta, ceweczki ladne, ale kondensatory do smietnika.

Wstepne pomiary wooferka nie daja zludzen. Rezonans okolo 120hz, Qts prawie 1... To nie sa parametry do linii transmisyjnej, no ale trudno, damy rade :)

Zalozenia konstrukcyjne:

1. Mala obudowa monitorowa z linia transmisyjna.
    2. Upgrade zwrotnicy.
    3. Zadnych audiofilskich ambicji. Ma grac lepiej niz w plastiku i ladniej wygladac.

Na koniec dodam jeszcze, ze w glosnikach mam zamiar umiescic wzmacniacze TDA1554 lub TDA1516. Konstrukcja ma byc pol aktywna. Jesli zastosuje stereofoniczna TDA1554 to bedzie to kolumna z filtrami pasywnymi zasilana w bi-ambingu. Zasilanie bedzie doprowadzone z zewnatrz, poniewaz umieszczenie zasilania w juz i tak malej obudowie bedzie kolidowalo z dzialaniem tunelu linii transmisyjnej. Taka konstrukcja umozliwia rowniez podlaczenie zasilania bateryjnego.

Calosc mam nadzieje wykonac z materialow odpadowych, tego co mam, po jak najmniejszych kosztach.

C.D.N.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    PMC chwali sie, ze ich monitorek DB1+ to najmniejszy na swiecie monitor z linia transmisyjna.
    To już chyba zostało obalone w moim projekcie... :)
    Będzie jeszcze mniejsze niż moja 5litrowa TLka? :) Koniecznie wrzuć jakieś parametry proponowanej tlki.

Co do elektroniki. Jak chcesz tda1554q w wersji stereo to deker wykonał pcb w innym wątku. Chyba, że ładny pajączek...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Będzie jeszcze mniejsze niż moja 5litrowa TLka? Koniecznie wrzuć jakieś parametry proponowanej tlki.
      No zobaczymy, moze bedzie mniejsza, chce jednak zauwazyc, ze ta obudowa ma byc zbudowana po to aby osiagnac dobra jakosc dzwieku, bez nadmiernego wyciagania basu :) Bas jest tu zupelnie drugorzedny.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Co do elektroniki. Jak chcesz tda1554q w wersji stereo to deker wykonał pcb w innym wątku. Chyba, że ładny pajączek...
      Nie bedzie miejsca na pcb, poza tym jest tak malo elementow, ze niebardzo jest co montowac na plytce.

Generalnie pomysl jest taki, aby na tylnej sciance byl spory kawalek blachy alu, ktory bedzie przykrecany do obudowy. Od srodka bedzie na nim TDA i zwrotnica pasywna. To wszystko musi byc naprawde ostro upchane.

Skomentuj

Pogromco, chciało Ci się ? :???: Jaki SD ma ten wooferek ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          Pogromco, chciało Ci się ? Jaki SD ma ten wooferek ?
          Jasne, ze mi sie nie chce, ale cos trzeba robic :) Jakie SD? nie wiem, pewnie male :P

Skomentuj

Generalnie pomysl jest taki, aby na tylnej sciance byl spory kawalek blachy alu, ktory bedzie przykrecany do obudowy.
            Daj projekt jak to widzisz i co chcesz mieć z tyłu za otwory to wytnę Ci z nierdzewki 1mm.

Skomentuj

Narazie projekt jest w glowie, bede mial chwile czasu to wrzuce do skeczupa zeby ogarnac to wszystko. Jak cos to sie zglosze po blaszke :)

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 17:23 ----------

Wstepne parametry TS wooferka Jamo

Fs = 132.28 Hz
              Re = 5.92 ohms[dc]
              Le = 105.79 uH
              L2 = 278.07 uH
              R2 = 9.19 ohms
              Qt = 1.10
              Qes = 1.36
              Qms = 5.85
              Mms = 2.45 grams
              Rms = 0.348388 kg/s
              Cms = 0.000591 m/N
              Vas = 1.62 liters
              Sd= 44.18 cm^2
              Bl = 2.980839 Tm
              ETA = 0.27 %
              Lp(2.83V/1m) = 87.65 dB

Skomentuj

Pogromco koniecznie podaj wymiary jak już przelejesz projekcik do sketchupa. Ciekaw jestem czy będzie to coś mniejszego niż planowane przez mnie nowe monitorki podobne do tych dolphina123 (ten sam napęd: visaton i audax) tylko trochę mniejsze od poprzednich (30wys x 20głe x 15szer). :)

Skomentuj

Wstepne wymiary zewnetrzne to 24cm wysokosc, 24cm glebokosc, 13 cm szerokosc. Pojemnosc wewnetrzna ponizej 5 litrow. To narazie przymiarki, wiec moze sie cos jeszcze zmienic. Generalnie wazne sa dla mnie proporcje obudowy i przez to chce zachowac w miare sensowny wyglad.

Skomentuj

Kiedyś zrobiłem 5,5L linie na arn 116 ale nie działała za dobrze, widocznie była za mała do głośnika, dlatego przerobiłem na br. Jednak może to ja przez chwile byłem posiadaczem najmniejszej linii na świecie

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Kiedyś zrobiłem 5,5L linie na arn 116 ale nie działała za dobrze, widocznie była za mała do głośnika, dlatego przerobiłem na br. Jednak może to ja przez chwile byłem posiadaczem najmniejszej linii na świecie
                      Chyba warto odpowiedzieć tu cytatem Comanante skierowanego do Pogromcy który wyciąłem z tematu Lini transmisyjnej:

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                      Pogromco, nie traktuj tego jak jakiegoś wyzwania. Bynajmniej nie chcę nikomu obrzydzać linii transmisyjnej, właściwie przeciwnie, nie chciałbym, by ktokolwiek zawiódł się na tego rodzaju obudowie przez nadmierne oczekiwania....
                      BTW: Zwykła skrzynka np. głębokości 30cm lecz bez jednej ścianki np. tylnej to teoretycznie też jest linia transmisyjna tylko że strojona na okł. 300Hz...
                      Dlatego ten wyścig po najmniejszą linię ma przyjętą chyba raczej formę lekko żartobliwą...., co ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        Dlatego ten wyścig po najmniejszą linię ma przyjętą chyba raczej formę lekko żartobliwą...., co ?
                        No pewnie, ze tak. Sztuka dla sztuki, aby cos innego zrobic :)

Ps. Wzmaki TDA juz zakupione.

Skomentuj

Na jakie kostki się zdecydowałeś i w jakiej aplikacji?

Skomentuj

TDA1554 w biampie. Zwrotnica bedzie pasywna, rownolegla. Pewnie padnie pytanie dlaczego tak i dlaczego nie filtry aktywne? Dlatego nie filtry aktywne, bo niepotrzebnie skomplikuje to cala konstrukcje i doda wiecej pracy, a niekoniecznie musi wplynac na poprawe jakosci dzwieku. Poza tym ten projekt nie jest robiony dla jakosci absolutnej. Dlaczego Biamping? Dlatego zeby kazda z sekcji glosnika zasilana byla osobnym wzmacniaczem lecz tej samej mocy. Da to lepsze wykorzystanie mocy jednej kostki i byc moze zmniejszy znieksztalcenia.

Skomentuj

Taka konstrukcja umozliwia rowniez podlaczenie zasilania bateryjnego.
                              Wiec aktywna bylaby zdecydowanie lepsza .

Skomentuj

W czym lepsza? :) Zwrotnice pasywna juz mam gotowa, zmienie tylko kondensatory na lepsze. Zwrotnice pasywna musialbym budowac od podstaw, koszty elementow, pcb, potem strojenie i tak dalej... Calosc wcale nie zagwarantuje mi lepszej jakosci dzwieku, poza tym nie jakosc jest tutaj priorytetem.

Skomentuj

Jezeli zasilisz z bateri nie bedziesz tracil mocy na pasywnych elementach zwrotnicy , moze to byc nawet 50% oszczednosci aczkolwiek niekoniecznie tak duzo .

Skomentuj

Nie demonizowalbym tych rzekomych, ogromnych strat na elementach pasywnych zwrotnicy. Jakie to realne straty moga byc na kawalku drutu jednej cewki? Przy zasilaniu z baterii samochodowej duzej pojemnosci ta kwiestia nie ma realnych wartosci.

Skomentuj

A ja się pytam, gdzie projekt ?

Skomentuj

Robi sie :) jeszcze musze tylko przemyslec kwestie tunelu. Moge wrzucic nieskonczony projekt, ale to bez sensu przeciez.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X