Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne bliskiego pola Tonsil PSM TL15

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,

czy mógłbyś pokazać obie, zwymiarowane wersje ścianki? Albo chociaż zdjęcia. Chciałbym porównać umiejscowienie GDWK.

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
      czy mógłbyś pokazać obie, zwymiarowane wersje ścianki? Albo chociaż zdjęcia. Chciałbym porównać umiejscowienie GDWK.
      Dodaje dwie foty frontow oraz pomiar tweetera w czarnej obudowie. Jak widac wystepuje gorka, ktora niepotrzebnie komplikuje zwrotnice.

Dodatkowe musze wspominiec, ze projektujac taki monitor mam znacznie bardziej utrudnione zadanie. Jak juz znajde odpowiednie miejsce dla tweetera, to sie okazuje ze montowanie midwoofera koliduje z odpowiednim offsetetem dla linii transmisyjnej i powstaje spory problem. Trzeba sie naglowic jak to wszystko pogodzic.

Skomentuj

Witam,

nowe położenie wyznaczałeś doświadczalnie czy np Edge albo innym symulatorem? Taka dyfrakja by mi bardzo pasowała. Tylko takie wymiary w przypadku zwykłego monitora odpadają...

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Edge byl tutaj bardzo pomocny ale nie tak odrazu jakby sie wydawalo. Robilem kilka prob i na tej ostatniej bylo najlepiej. Oczywiscie zawsze jest mozliwosci skorygowania pasma prze zwrotnice ale wszystko sie wtedy niepotrzebnie komplikuje, oraz lawinowo rosna koszty takiej zwrotnicy.

Skomentuj

Właśnie o to mi chodzi. Uzyskać max co się da przez odpowiednie ustawienie samego głośnika.
            Tak przyglądam się twoim pomiarom i porównuję ze swoimi. Masz bardzo niski poziom szumu w stosunku do tego co ja osiągam, tak 150uV do 2mV tego co u mnie zbiera mikrofon. Chodzi mi o "trawę" bezpośrednio przed mierzonym impulsem. U mnie sytuację trochę poprawia to, że impuls mierzony ma większą amplitudę, tak 0,6V do 2V u mnie. Logarytmicznie licząc S/N i tak przegrywam 72 dB do 60 dB. Czy to możliwe, że powoduje to głośno pracujący wentylator w blaszaku? Pierwsze odbicie masz dobrze ponad metr a u mnie mimo metrowych statywów i różnych miękkich rzeczy na podłodze maks to 50 cm. Kurcze nie mam pojęcia jak to robisz...

Skomentuj

Obecnie do pomiarow uzywam tylko metody dwukanalowej. Jest dobry mikrofon studyjny zasilany phantomem. Przyzwoita karta na usb. Te parametry moglyby byc jeszcze lepsze, poniewaz zazwyczaj uzywam niskiego napiecia ze wzmacniacza ale to jest dla mnie wystarczajace.
              Wentylator raczej nie bedzie Ci psul pomiarow.
              Co do samej metody pomiarowej to mam male odleglosci od scian. Np przy pomiarze tego monitora kopulka jest na wysokosci 131cm od podlogi oraz 125cm od sufitu, boczne sciany to 127cm, 160cm i 133cm. Sciana za mikrofonem jest daleko, ale to juz nie ma znaczenia, bo pierwsze odbicie i tak bedzie od sufitu.
              Jak widzisz odleglosci sa bardzo male, ale mimo to moge spokojnie ustawic mikrofon te 90-100cm od przedniej scianki. Czasami stosuje wytlumienie podlogi ale rzadko.
              Jak robie projekty z nieduzym monitorem z wyrownaniem czasowym, to wtedy ustawiam mikrofon nawet blizej ( 50cm ) celujac miedzy osie glosnikow, co daje juz duze mozliwosci i dluga bramke.
              Ogolnie ostatnio zauwazylem, ze jakos fajniej wychodza mi pomiary z justmls niz Arta. Mam wrazenie, ze przy Arcie bramka musi byc ustawiona duzo przed 1 odbiciem zeby pomiar byl realny. Natomiast justmls jakos lepiej sobie z tym radzi, poza tym jest prosty i dziala razem z jigiem od Arty.

Skomentuj

No jak juz tak chcecie, to macie:

tunel przod pod glosnikiem, niestety nie znalazlem z sumowania, ale osoby bardziej w temacie widza co tu jest grane. Jest to pomiar przed optymalizacja tunelu, da sie z tego jeszcze wiecej/lepiej wydobyc.

Ktos ma lepiej w swoim monitorku TL?

Skomentuj

No ładnie to wygląda, tłumiłeś jakoś specjalnie czy tak jak zwykle na każdej ściance gąbka, czy wszystko to udało Ci się osiągnąć dopracowaniem offsetu i geometrii tunelu ?

Skomentuj

Tlumienie tylko gabka, ale troche sie z tym palowalem, do tego specjalny ksztalt przegrod dobrany doswiadczalnie i pewna sztuczka, dzieki ktorej antyrezonanse sa ladnie tlumione.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      pewna sztuczka
                      A ta pewna sztuczka już się kiedyś na forum pojawiała czy znalazłeś coś ciekawego ?

Jak w ogole sprawa umiejscowienia głośników ? Czy offset wychodzi w przyjemnym miejscu, czy znów nie wiadomo gdzie wcisnąć tweetery ?

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                        A ta pewna sztuczka już się kiedyś na forum pojawiała czy znalazłeś coś ciekawego ?
                        Wlasciwie o wszystkim juz pisalem

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
                        Jak w ogole sprawa umiejscowienia głośników ? Czy offset wychodzi w przyjemnym miejscu, czy znów nie wiadomo gdzie wcisnąć tweetery ?
                        Tak, udalo sie to pogodzic, tweeter sie miesci na froncie, obudowa ma ladne proporcje i jest stosunkowo nieduza. Jej wymiary to 180x380x250. Niestety nie moge jej pokazac, bo nie siedze na moim kompie, nie mam mnie w kraju.

Skomentuj

Hej. Odświeżę temat.
                          Udało się coś ostatecznego w końcu wymodzić?
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jakby Ci tu napisac... Hmmm. Zrobilem tyle prototypow na tych glosnikach, ze mnie to juz znudzilo. Co prawda nauczylem sie wiele, ale ochota na sklejenie do kupy jakos oslabla. Do tego "jakosc" dzwieku z kopulek Tonsila skutecznie mnie zniecheca do skonczenia projektu. Skonczone obudowy gdzie tam sie kisza po pokoju, ale trzeba bedzie to w koncu skleic do kupy.

Ten midwoofer zdecydowanie zasluguje na przyzwoite tweetery.

Skomentuj

Może warto połączyć to z czymś innym. Są tanie kopółki TB, są tanie SBA (tutaj potencjalna dostępność w dłuższym okresie czasu jest pewniejsza). Można próbować nową wersją Vify DX. Szkoda całej pracy w opracowanie tunelu żeby nic się z tego nie urodziło :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeszcze pomecze modyfikacje tweetera, bo dawalo to zmiane na plus. Ewentualnie jakis inny glosnik na 104mm. TB nie chce, jedna mi nie podeszla ;]

Skomentuj

To jest całkiem nie droga i ciekawa kopułka http://www.sbacoustics.com/index.php...b26stc-c000-4/
                                  Co prawda nie jest to jakieś tip top, ale do budżetowego projektu wydaje się być spoko. Ewentualnie za 180zł http://www.sbacoustics.com/index.php...b29rdc-c000-4/ - to już jest bardzo fajny tweeter :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X