Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way na sprawdzonym projekcie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-way na sprawdzonym projekcie

Jako ze jestem nowy na forum witam wszystkich :)

Chciał bym zbudować kolumny podłogowe na sprawdzonym projekcie, jakich na forum sporo.
    Trochę już czytałem i obejrzałem kilkadziesiąt rożnych pomysłów.
    Mimo to nadal mam sporo wątpliwości i chciał bym prosić w czasie budowy o dobre rady
    Wybrałem ten projekt:

Przetworniki:
    GDN-22-140-8-SCX
    GDM-14-150-8-SCX
    GDWK-10-200-8-PJ

Wiem zarazem ze kolumny tworzone po raz pierwszy nie będą tak fantastyczne jak te które oglądałem na forum, ale dla mnie ważniejsze jest to iż, czegoś się nauczę i będę miał kolumny które ładnie graja. Bo jak na razie to słucham muzyki na starych box m600 grundig.astanawiam sie czy mogl bym cos zrobic aby nie wyszly z nich kwadraciaki tak jak tu :
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1416396.html
    Załączone pliki
    Last edited by SMTrzyMaj; 16.12.2011, 15:00.

Dobrze sie zastanow, bo jedyny plus budowy tych glosnikow bedzie wieksza ilosc basu. Niestety jakoscia dzwieku projekt STX 3 way ustepuje Grundigom jakie posiadasz. Ja bym wolal odswiezyc Grundigi, poprawic kable, dac lepsze elementy zwrotnicy i na koniec kupic lub dorobic solidny subwoofer.

Skomentuj

hmm to mi namieszałeś :)
      Powiem ci ze myślałem o tym i trochę już się dowiadywałem na temat tych moich boxow i stwierdzono ze są za male i nie warto pchać w nie kasy. Teraz to już sam nie wiem ...
      Jeśli chcesz to przejrzyj ten temat
      http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...49050#10249050

Skomentuj

Za male to pojecie wzgledne. Do czego za male? Jasne, ze nie mozesz wymagac od nich duzego basu, bo po prostu to niemozliwe. Mi sie wydaje, ze dla Ciebie wazniejszy jest wyglad kolumn, a nie brzmienie. Wiec jak chcesz miec wg Ciebie ladne kolumny to sobie zloz STX 3way w jakiejs fikusnej obudowie. Basu bedzie wiecej, a Twoje oko zostanie zaspokojone.

Jak Ci zalezy na jakosci dzwieku, to odpusc sobie budowe STX, bo Grundigi jakie masz potrafia znacznie wiecej. No chyba, ze ich naprawde nie chcesz, to mozesz mi je odsprzedac, za te 50zl ktore dales :)

Skomentuj

Dołóż do wysokotonówki i skopiuj ten projekt, a będzie duża przepaść na plus.
          http://stx.pl/fx-200-diy.html

Skomentuj

Szczerze to nie zależy mi na tym zęby basu było więcej z dźwięku tych boxow bylem zadowolony. Nie jestem audiofilem
            Problem w tym ze już nie domagają, gra tylko jedna kolumna na dwóch głośnikach. A wiec jak ty byś widział pomysł na reanimacje tych boxow?
            na zachete cos co znalazlem o tych glosnikach:
            DANE:
            kolumny 3 drożne klasy HIFI din 45500
            impedancja: 4 Ohm
            moc muzyczna: 2 x 75W
            moc znamionowa: 2 x 50 W
            pasmo przenoszenia: 40 ... 25000 Hz
            zakres częstotliwości tonów niskich: 1600 Hz / 4000Hz
            wymiary : WYSOKOŚĆ 40,7cm, SZEROKOŚĆ 24cm, GŁĘBOKOŚĆ 18cm

15e115f0.jpgc19428f2.jpg9be58a8b.jpgd35c5759.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Dołóż do wysokotonówki i skopiuj ten projekt, a będzie duża przepaść na plus.
              http://stx.pl/fx-200-diy.html
              A jaka wysokotonówke byś ty widział?

Skomentuj

A no to jak nie sa sprawne to inna kwestia. Jesli sa uwalone cewki glosnikow to naprawa nie bedzie tania.

Mozesz tez pomyslec o propozycji Dolphina, Wykonac STX fx-200.

Skomentuj

Niestety nie wiem co z nimi jest. Ale w jednym gra tylko niskotonowy i to jak ma ochotę a jak nie ma to strasznie głośno piszczy a średniak i wysoki odmówiły już całkiem posłuszeństwa. Wiec odłączyłem całość od wzmacniacza zęby nie spalić do końca z nadzieja ze uratuje go kiedyś może. A w drugim sprawny jest niskotonowy i średnio... a wysoko... padł
                  Trzeba było by tam zajrzeć żeby ocenić straty, z tym ze ja średnio ogarniam elektronikę...

---------- Post dodany o 17:46 ---------- Poprzedni post o 17:06 ----------

Co do FX 200 DIY a projektem który sobie wymyśliłem są tylko różnice kosmetyczne. Tzn komora gdna nie jest podzielona wzmocnieniem, rozmiary są zmienione o kilka mm br jest trochę wyżej a wiec co je wyróżnia?

Zapomniałem dodać ze projekt jest autorstwa PawlaS.
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/13...gi-dla-ubogich
                  Last edited by SMTrzyMaj; 16.12.2011, 16:54.

Skomentuj

jak chcesz tanie 3 drogi to zrob jak radzi dolphin123
                    na stronie stxa masz wszystko co ci potrzeba

chodzi o ten projekt z AWXem na gorze a nie PJ
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok ogarniam a co jeśli do budowy użył bym płyty o grubości 25mm? Mam takiej dużo w domu, czy był by to błąd?

Skomentuj

A tak na pograniczu tego tematu. Czy już jest projekt lub bedzie na 3way na AWX, z wysokotonowym AWX, sredniotonowym 15cm i 22cm niskotonowym?

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                          Czy już jest projekt lub bedzie na 3way na AWX, z wysokotonowym AWX, sredniotonowym 15cm i 22cm niskotonowym?
                          jak mogles...
                          tak blisko a nic nie wiesz?

wszystko jest na pomiarach...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            jak mogles...
                            tak blisko a nic nie wiesz?

wszystko jest na pomiarach...
                            Zdjęcia to chyba sprzed kilku miesięcy więc prace wolno idą

Skomentuj

To już trochę droższy projekt niż ja uwzględniam :) A odnośnie mojego pytania?

Skomentuj

A bo mi sie popierdzielilo ze tam byla 18 :)
                                A to bedzie tez zwrotka na jedna szt. 22?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                                  A to bedzie tez zwrotka na jedna szt. 22?
                                  jak dobrze pamiętam to u pawła była włożona MB zamiast BR-u, na zwrotke to raczej nie ma wiekszego wplywu
                                  @Pawel S. coś wiadomo kiedy będzie gotowa zwrotka?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                    Zdjęcia to chyba sprzed kilku miesięcy więc prace wolno idą
                                    prace z mojej strony sa juz zakonczone
                                    reszta (zwrotnica) to juz nie moja dzialka - nadal czekam

---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post o 23:10 ----------

Zamieszczone przez SMTrzyMaj Zobacz posta
                                    astanawiam sie czy mogl bym cos zrobic aby nie wyszly z nich kwadraciaki tak jak tu :
                                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1416396.html
                                    a co ci sie w nich nie podoba?
                                    przeciez to ladne kolumny

a cos w stylu sonus lub a'la bingant to juz wyzsza szkola

Problem w tym ze już nie domagają, gra tylko jedna kolumna na dwóch głośnikach. A wiec jak ty byś widział pomysł na reanimacje tych boxow?
                                    a co sie stalo z tymi glosnikami?
                                    mechanicznie sa sprawne?
                                    jezeli tak to mozesz mi je wyslac - moze uda sie naprawic

Co do FX 200 DIY a projektem który sobie wymyśliłem są tylko różnice kosmetyczne. Tzn komora gdna nie jest podzielona wzmocnieniem, rozmiary są zmienione o kilka mm br jest trochę wyżej a wiec co je wyróżnia?
                                    najwazniejsza roznica to wysokotonowy duzo wyzszej klasy i zwrotnica
                                    to one nadaja ostateczne brzmienie kolumnie

a co jeśli do budowy użył bym płyty o grubości 25mm? Mam takiej dużo w domu, czy był by to błąd?
                                    zaden problem - tylko przelicz sobie wymiary scianek

Skomentuj

A jaka wysokotonówke byś ty widział?
                                      Wejdź w link, który podałem i przeczytaj co tam jest napisane... Zachowaj wewnętrzny litraż, wymiary frontu i rozmieszczenie na nim głośników a resztę wg uznania...

Skomentuj

Panowie, pewnie namieszam ale pojęcie "tanie 3 drogi" też musi mieć gdzieś granicę. Te STX'y scx grają bardzo słabo i już lepiej zrobić jakiekolwiek 2 drogi w tej cenie bo będą lepsze.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X