Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sztuczne obciążenie 4 x 4ohm 4x 160W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sztuczne obciążenie 4 x 4ohm 4x 160W

Witam w pierwszym temacie na diyaudio :). Przedstawiam kilka fotek z budowy prostego "urządzenia" które jest przydatne dla każdego diyaudio konstruktora, mianowicie sztucznego obciążenia rezystancyjnego wzmacniaczy mocy/zasilaczy i czego tam jeszcze wymyślicie. Kilkukrotnie w badaniu wykonywanych przez mnie konstrukcji miałem kłopot z solidnym ich obciążeniem (jakieś rezystory w pająkach niemiłosiernie się grzejące itp) więc postanowiłem w miarę tanim kosztem zbudować coś solidniejszego i tak oto powoli powstaje to przydatne urządzono... W wyniku przeprowadzonej optymalizacji ilości rezystorów/mocy i ceny uznałem że odpowiednim kompromisem będzie zastosowanie 64 rezystorów 1ohm/10W - na allegro można dostać 10szt za 5zł. Z dwóch połączonych rezystorów wyselekcjonowałem równoległe pary o wypadkowej rezystancji 0,5ohm i mocy 20W z kolei te tworzą szeregowe połączenie 8 szt. przy oporze 4ohm, urządzenie posiada wiec 4 bloki 4 ohm po 160W każdy które można dowolnie łączyć uzyskując różne rezystancje wypadkowe i moce. Wszystko zostało zamocowane na stalowej ramce wykonanej z płaskowników (ok 1zł szt), pręta gwintowanego M6 i kątownika który miałem:) - jest bardzo solidne i sztywne. Rezystory zamocowałem na kostkach elektroinstalacyjnych (ok. 1zł szt) - zrezygnowałem z lutowania - jednak jak się wszystko nagrzeje to może robić za solidny piecyk :biggrin:. Póki co niema jeszcze panelu przedniego ze złączami i jako takiej obudowy - zastanawiam się czy będę to w ogóle obudowywał bo jednak to tylko do warsztatu i bez obudowy przewiew powietrza lepszy. Fota pokazuje połowę zamocowanych rezystorów reszta będzie zamocowana powyżej.IMG_6612.jpg
    Załączone pliki

A jakby zanurzyć w pojemniku z olejem transformatorowym? Oddawanie ciepła nie byłoby lepsze?
    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

u nas na forum ktos zamawial z chin rezystor chyba o mocy 100w 8r
      moze warto porownac ceny?

Skomentuj

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
        A jakby zanurzyć w pojemniku z olejem transformatorowym? Oddawanie ciepła nie byłoby lepsze?
        Pewnie że byłoby znacznie lepsze - tylko wtedy stałoby się to dla mnie trochę mniej poręczne bo dysponuje niewielką ilością miejsca... no i trzeba by uważać żeby nic nie zalać/pobrudzić niczego olejem (czego żona mogła by mi nie wybaczyć hehe ) Myślę że przy testach dla niewielkich mocy aż tak bardzo się grzać nie będzie - tak na prawdę to trzeba by to przetestować a dla większych i dłuższych obciążeń... może jakiś wentylator z samochodowaj chłodnicy ze szrotu... :)

---------- Post dodany o 08:22 ---------- Poprzedni post o 08:19 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        u nas na forum ktos zamawial z chin rezystor chyba o mocy 100w 8r
        moze warto porownac ceny?
        Chętnie - to zależy ile ten chińczyk kosztował no i trzeba by porównać wskaźnik moc/cena :).

Skomentuj

Zamieszczone przez pablo.see Zobacz posta
          A jakby zanurzyć w pojemniku z olejem transformatorowym?
          tansza i czystsza wersja - woda destylowana

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...All-Categories
          5-7$/szt
          czyli 18-25zl/100w
          u ciebie jednak taniej - od 5zl/100w

Skomentuj

woda destylowana w kontakcie z metalem, tlenkami i innymi zanieczyszczeniami przestaje byc destylowana

Skomentuj

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from...All-Categories
              5-7$/szt
              czyli 18-25zl/100w
              u ciebie jednak taniej - od 5zl/100w
              Chyba nie do końca, autor zastosował 64 rezystory czyli zapłacił za nie 32 zł + koszt przesyłki.
              Ja z kolei zakupiłem na Wolumenie 4 rezystory 16 OHM/50W przykręcane do radiatora za 10 zł sztuka.
              Kupiłem 4 sztuki i za 40 zł mam albo 2 x 8 ohm/100 W albo 1 x 4 ohm 200W

Skomentuj

Zamieszczone przez devolt Zobacz posta
                Chyba nie do końca, autor zastosował 64 rezystory czyli zapłacił za nie 32 zł + koszt przesyłki.
                Ja z kolei zakupiłem na Wolumenie 4 rezystory 16 OHM/50W przykręcane do radiatora za 10 zł sztuka.
                Tyle, że kolega ma 4 bloki po 4R/160W. Więc możliwości podłączanie przeróżne, nawet do 1R/640W.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Olej, woda.. nie prościej dać wentylatorek zasilany napięciem odkładanym na rezystorach, wystarczy mostek prostowniczny , mały elektrolit i jakiś rezystor ograniczający prąd lub stabilizator

Skomentuj

temat ciekawy,wart pociągnięcia.Coś tam zbudowałem i wylądowało tu :
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/16...4%85%C5%BCenie
                    Przyznam ,że w tej chwili bardzo odczuwam brak tegoż urządzenia.

Skomentuj

Dzięki za zainteresowanie - w weekend postaram się dodać dwa kolejne bloki rezystorów i wrzucę nowe foty. Co do dodatkowego chłodzenia to myślę że wentylator(y) były by najlepsze i najwygodniejsze - najlepiej ( i najtaniej) pewnie byłoby zastosować jakieś używki (z zasilaczy od PC lub wentylator z chłodnicy samochodowej jak wyżej napisałem) pomyślę o tym jak już podejmę decyzję jak to obudować... Co do ich zasilania-być może to marnotrawstwo prąd którego tu mamy sporo i puszczamy z dymem dosłownie :) ale wolałbym zasilać cooler(y) z zewnętrznego małego zasilacza np wtyczkowego-chodzi mi o to żeby niczym nie "brudzić" obciążenia.
                      Jak wiadomo obciążenie rezystancyjne pozwala porządnie obciążyć wzmacniacz/zasilacz i przy jego pomocy (i oscyloskopu/miernika) można sprawdzić ile można wydusić ze sprzętu to jednak, zwłaszcza w przypadku wzmacniaczy, mamy do czynienia ze złożonym obciążeniem rezystancyjno-pojemnościowo-indukcyjnym jakim jest kolumna głośnikowa wiec jeżeli któryś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby przy okazji coś praktycznego (i teoretycznego) napisać to na pewno przydałoby się to mniej doświadczonym kolegom z forum?

Skomentuj

myślałem,ze zachęcę Cię do bardziej ambitnego przedsięwzięcia czyli właśnie sztucznego obciążenia; to co majstrujesz bardziej wygląda na naturalne,tradycyjne obciążenie rezystorami.No mało praktyczne i kłopotliwe w użytkowaniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez devolt Zobacz posta
                          Podobnie jak devolt kupiłem 4 sztuki po 16 Ohm w wiadomym miejscu na wolumenie i zmajstrowałem coś takiego jak w załącznikach. Całkiem nieźle urozmaiciło moją magisterkę...

Przełączniki jak widać po opisach, odpowiednio łączą rezystory żeby uzyskać konkretne x Ohm.

Oczywiście układ można rozbudować, chociażby o uzyskanie "sztucznej" charakterytyki głośnika... Zależy na czym bardziej zależy przy budowie takiego obciażenia.
                          Załączone pliki

Skomentuj

Jak obiecałem wrzucam foty z dodaną drugą parą bloków, dodałem też okablowanie - pozostaje jeszcze wykonanie jakiegoś przedniego panelu z gniazdami i obudowanie ramy + ew dodatkowe wymuszone chłodzenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
                              Załącznik 4385Załącznik 4386
                              Invalid Załącznik specified. If you followed a valid link, please notify the administrator...
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Działające załączniki:

Skomentuj

lepiej zaladuj na zewnetrzny serwer

Skomentuj

Znalazłem fotki mojego sztucznego obciążenia, radiatory dałem jakie miałem największe i najmniej przydatne :)

Skomentuj

Ostatecznie na wszystkich kablach zamocowałem krokodylki i upiąłem w pary po 4ohm - zrezygnowałem z przedniego panelu i gniazd do mocowania - bo przyszedł czas na testy :) - na zdjęciach test obciążenia zasilacza +/- 40V 300W - 7,4A na 4ohm - obciążenie robi się jak widać na zdjęciu mocno gorące ale bez problemu - test się udał - udało mi się ściągnąć charakterystykę prądowo-napięciową w warunkach bojowych + zmierzyć tętnienia zasilacza :)w najbliższym czasie przyjdzie czas na sprawdzenie jakiegoś wzmacniacza...

Skomentuj

zdjecia zamieszczaj na zewnetrznych serwerach

Skomentuj

Czaruję...
                                        X