Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way na tonsilu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3way na tonsilu

Witam, chciałbym zrobić kolumnę głośnikową na przetwornikach gdn 25/60, gdm, 10/60, gdwk 9/60 i na zwrotnicy od New Mildton 150. Ogólnie to jest mój pierwszy projekt diy i chciałbym żeby ktoś mi pomógł obliczyć litraż i długość br bo za bardzo tego nie ogarniam. Wstawiam bardzo prowizoryczny i poglądowy zarys tego co chcę zrobić.
    Chciałbym żeby gdn był w osobnej komorze i żeby schodził w miarę nisko.
    Mam nadzieję że mi pomożecie :).
    Last edited by tkaczyk24; 17.01.2012, 20:53.

Masz już głośniki czy masz zamiar dopiero kupić?

Skomentuj

Już mam, zwrotnice też, dlatego się zdecydowałem na konstrukcje na tych głośnikach.
      Last edited by tkaczyk24; 17.01.2012, 20:53.

Skomentuj

Jeżeli masz zwrotnice od New Mildton 150 to musisz trzymać się ich pojemności netto, oraz układu głośników. Zmienisz objętość lub układ na froncie i już zwrotki do przeróbki. Takie jest moje zdanie. Zobaczymy co bardziej doświadczeni napiszą.

Skomentuj

no właśnie wiem... ale te kolumny i tak nie będą jakimś hi-endem tylko pierwszą konstrukcją. Litraż będzie miej więcej podobny. A do słuchania muzy w dobrej jakości mam inne kolumny a mianowicie ucywilizowane altusy. Nic lepszego w moim małym pokoju nie potrzebuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez sir_morgot Zobacz posta
            Zmienisz objętość
            i już zwrotki do przeróbki
            ze co?
            bo chyba cos sie pomyliles
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie też mi się tak wydaje, ale ja się mało znam na akustyce i konstrukcjach głośnikowych, poza regeneracją.

Skomentuj

Zmienisz objętość (...) i już zwrotki do przeróbki.
                Nie. Strojenie obudowy, a częstotliwość podziału i jego dobroć to co innego - z tego co mi wiadomo.
                Zmienisz (...) układ na froncie i już zwrotki do przeróbki
                Tak. Układ na froncie ma wpływ na charakterystykę.

Skomentuj

układ, szerokość tak
                  ale nie objętość
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie układ będzie trochę zmieniony, ale te zwrotnice i tak będę chciał zmienić kiedyś na ćoś innego. Obliczyłem miej więcej wymiary, ale przy takim krztałcie ciężko obliczyć litraż. Jest mniej więcej zbliżony do oryginału. Jutro wrzucę zdjęcia.

Skomentuj

No nie mówcie, że zmiana objętości o np. 10 litrów nie ma wpływu na głośnik niskotonowy? No chyba, że czegoś nie wiem...

Skomentuj

ma znaczenie przy niskich czestotliwosciach
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          ma znaczenie przy niskich czestotliwosciach
                          czyli znacznie poniżej częstotliwości działania zwrotnicy
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

sir_morgot:
                            Trudno zgadnąć, co wiesz, a czego nie wiesz, skoro sądzisz, że zwiększenie objętości skrzyni o 10 litrów, lecz bez modyfikacji frontu wymaga uwzględnienia tego w zwrotnicy. Zabieg taki wpływ na głośnik owszem posiada i zapewne okaże się konieczne dostrojenie portu. I tyle.

Skomentuj

Ok rozumiem. Człowiek się zawsze czegoś uczy.

Skomentuj

no to zaczynamy

ściągaj program WINisd, jest w dziale download
                                zapoznaj się z tutorialem tego programu, jest w dziale tutoriale
                                pokaż swoje wypociny, my nakierujemy/podpowiemy

albo szukaj na necie, jest napisane z pewnoscia gdzieś, jaki litraż i strojenie powinny mieć te budy.

Skomentuj

Ok, zajmę się tym jakos w czwartek bo dzisiaj wróciłem dopiero z dłuższego wyjazdu bez komputera :).

Skomentuj

Bez przesady. Te zestawy miały takie zwrotnice że kształt frontu i ustawienie głośników w pewnym zakresie nie będzie miało znaczenia. Obudowa do 60 litrów strojona na 40 hz Ale mozna je wkładac tez w 50 litrów i bedzie dobrze. Fabrycznie wkładano do obudów od ok. 35 litrów do około 55 litrów

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                      Bez przesady. Te zestawy miały takie zwrotnice że kształt frontu i ustawienie głośników w pewnym zakresie nie będzie miało znaczenia

Schemat oryginału : http://obrazki.elektroda.net/44_1256022085.jpg
                                      Jednak elektroda też się do czegoś przydaje
                                      Oryginalne wymiary 330×590×225

Skomentuj

no to wszystko masz tkaczyk
                                        wymiary BR uzyskasz po wprowadzeniu danych do programu WINisd.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X