Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Integra accuphase itd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez arti4-92 Zobacz posta
    Liczę na to, że zobaczę w końcu coś porządnego . W końcu wszystko dobrze się zapowiada, tylko przypominając sobie twój poprzedni projekt wyobrażam sobie sieć luźno latających "kabelków", a to popsuje efekt.
    Obudowa wygląda bardzo fajnie bez malowania, no ale to rzecz gustu.

Życzę udanego projektu, no i smacznego jajka.
    Napisałeś 5 postów i w więcej niż połowie czepiasz się Daniela. Może pokaż coś swojego a nie tylko krytykujesz.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
      To niebyła krytyka

Skomentuj

wymiary radiatora 30 x 12,5 x 4 z czego 3 to żebra 1 to blat

a przy okazji końcówka z dorobionym dodatkowym dociskiem tranów mocy do radiatora. W wolnej chwili złożę drugą bo jestem strasznie zalatany, a co do tranów to źródła też podam w świeta jakoś

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post o 21:23 ----------

dzisiaj odebrałem przedni panel natomiast mój znajomy wujek tokarz mnie nie zrozumiał i dorobił tylko jeden frez pod gałkę i tuleje ozdobną dookoła, gałki będą 2 ale na drugą dorobi dopiero po świętach, panel będzie szczotkowany i anodowany na czarno, pierścienie wokół gałek będą srebrne i krawędź przy wyświetlaczu też bęszie srebrna tak jak w PRE DO GAINCLONA.
        Wyświetlacz przykręcany bezporednio do przedniego panelu. Jak mówiłem tutaj żadnych klei nie będzie, tylko śróby i ładnie prowadzone przewody, ale z miesiąc mi się jeszcze pewnie zejdzie.

Last edited by daniel69; 06.04.2012, 23:40.

Skomentuj

Gruby front to podstawa !

Pierścienie ozdobne niestety wg. mnie dodają kiczowatości/odpustowości konstrukcji.
          Ja bym sobie je odpuścił, za to ty możesz z nimi robić co chcesz.

Skomentuj

jeszcze zobacze, może też poanoduje je na czarno to nie będą tak widoczne, teraz juz nie ma wyjścia bo frez by gałka się chowała jest większy...

---------- Post dodany o 22:03 ---------- Poprzedni post o 21:54 ----------

a po drugiej nie ma kropeczek :)

jak zrobie to jeszcze się zobaczy :)

---------- Post dodany o 11:15 ---------- Poprzedni post o 22:03 ----------

Wstępne przymiarki, czekam na trafo które będzie umieszczone pod pre od accuphase e-408, nawierce wszystkie otwory do zamontowania każdej płytki, wyszcotkuje obudowe, oddam do anodowania i zabiore się wreszcie za skręcanie już na gotowo:

w obudowie będzie ciasno ale wszystko się zmieści :)

Skomentuj

Nie lepiej było nagwintować ten radator zamiast wkładać belki dociskajace??

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                Nie lepiej było nagwintować ten radator zamiast wkładać belki dociskajace??
                nie rozumiem, radiator jest nagwintowany pod dystanse na pcb i wszystkie tranzystory a belki dociskające to dodatkowy docisk by tranzystory mocy równiej dolegały i radiator lepiej przez to odbierał ciepło... czytaj dokładniej, belka dociskająca też ma swój gwint w radiatorze, żadna śruba nie przechodzi na wylot - gwinty są ślepe, więc z drugiej strony radiator jest gładki :) każdy docisk to tylko plus a nie minus...

Skomentuj

Sruba z nakretka spokojnie by wystarczyła.
                  Zastosowaleś zwykla sylikonowa paste,Jesli posmarowal byś transystory lepsza pasta radiator lepiej odbierał by ciepło bo przewodność byla by wieksza.
                  Majac nagwintowany radiator nie widze sensu pakowania tam belki która dociska tranzystory.

Skomentuj

już kiedyś Irek się wypowiadał na temat dokręcania tranów jak to nawet bardzo mocno dokręcone mają malutki odstęp od radiatora po przeciwnej stronie od śrubki, dobry docisk tranów to podstawa gdy wyciąga się z nich takie moce... nie atakuję na Ciebie ale po co negujesz coś co tylko może pomóc ?? [wiem, że na razie nie ma do czego się przyczepić :) hehe] bo taka belka przecież nie zaszkodzi, tran jest przykręcony przez standardowy otwór śrubą do nagwintowanego radiatora a belka jest dodatkowym dociskiem by tran równomierniej leżał na radiatorze, mam pastę miedzianą ale bałem się o jej przewodność elektryczną. co prawda jest podkładka mikowa ale na jej krawędziach pasta wycieka i nie wiedziałem czy później nie dojdzie do jakiegoś zwarcia więc postanowiłem belką polepszyć odprowadzenie a nie lepszą pastą.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                      już kiedyś Irek się wypowiadał na temat dokręcania tranów jak to nawet bardzo mocno dokręcone mają malutki odstęp od radiatora po przeciwnej stronie od śrubki, dobry docisk tranów to podstawa gdy wyciąga się z nich takie moce...
                      Nie tylko Irek, kogoś tam jeszcze widziałem ale jest to nieistotne. Również jestem za tym żeby tranzystory mocy przykręcać na belki aluminiowe, jest to bardziej pewne od zwykłej śrubki M3

---------- Post dodany o 21:37 ---------- Poprzedni post o 21:36 ----------

A konstrukcja zacna, bardzo mi się podoba, kibicuję. Ale niestety ceny płytek trochę mnie przeraziły :/

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                        A konstrukcja zacna, bardzo mi się podoba, kibicuję.
                        myślę jeszcze tylko czy na pewno DAC zamykać razem z resztą, bo sterownik, selektor, PVC, PRE, końcówki i zabezpieczenie, trafo wyświetlacz itd to na pewno ale nad DAC-em myślę czy nie dać mu osobnej obudowy

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                        Ale niestety ceny płytek trochę mnie przeraziły :/

przeraziły jak przeraziły, 250 zł za 2szt końcówek, jedną pre i jedną od zabezpieczenia to wcale nie tak dużo (są duże i obustronne stąd i cena taka) a w końcu to nie byle co a accuphase :)

Skomentuj

Kopia to nie orginal
                          Ja nic nie neguje wrecz przeciwnie bardzo podoba mi sie ta konstrukcja.
                          Taka blaszke widze jedynie w roli rozkładania siły dociskajacej bo nie od dzis wiadomo że łatwo przekrecic:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                            Kopia to nie orginal
                            dokładnie, zaoszczędzone 24000zł a zagrać powinno lepiej :) i wygląd taki jak się chce...
                            A tak poważnie to zaoszczędzone 24000zł, klasa conajmniej ta sama i satysfakcja zrobienia tego samemu, ale te 24000zł powoduje najwieksze zadowolenie, gdzie oryginału po prostu nigdy bym nie kupił... Nie będzie mnie stać chyba nigdy :P a nawet jeśli to gdybym nie miał milionów to nadal bym tego nie nabył a jak bym miał miliony to bym kupił coś lepszego, ale po co latać z głową w chmurach, zrobie replike nie będąc nawet bogatym, ba, będąc przeciętnym Polakiem

obudowa będzie z kolei na pewno solidniejsza od oryginału, radiatory większe, trafo mocniejsze, jedynie za accu przemawia to że pewnie jest bardziej dopracowane pod względem techniczno elektronicznym ale czy osiągi ma lepsze to nie wiadomo, trzeba będzie pomierzyć, u mnie z pilota będzie mniej funkcji pewnie itd ale to co potrzeba wszystko będzie takie jak ma być a bajery są zbędne, za to szumy accu przez te bajery są spore...
                            Last edited by daniel69; 08.04.2012, 22:50.

Skomentuj

I jak ruszyło cos??
                              Bo z niecierpliwoscia czekam
                              Przedstawisz koszty jakie poniosłeś ??

Skomentuj

Części do obudowu już są wykonane (otwory pod wyświetlacz gałki itd) i aktualnie są w zakładzie i czekają na szkiełkowanie i anodowanie, w domu kończe samemu jedynie panel tylni, to jak przyjdą dzisiaj złącza cinch to wstawię fotke, w zasadzie czekam tylko na elementy z anodowania i trafo z toroidy i będę już składał. Mogę jedynie powiedzieć że na razie jestem ze wszystkiego jak najbardziej zadowolony :) zobaczymy jak to zagra. Dodam tylko że DAC eksmitowałem do własnej małej obudowy - za ciasno w środku a poza tym znalazłem za grosze fajną obudowe, w środe odbieram panele (przedni i tylni) do niego i wstawię fotki :)

DLA TYCH CO SKŁADAJĄ ACCU - NA PCB OD E-450 JEST BŁĄD - NA ODWRÓT OZNACZONA DIODA D19 ot taka mała pomyłeczka która może przyspożyć troche problemów.

elektronika cała do mojej integry jest już gotowa jedynie końcówki nei były jeszcze odpalane bo nie mam wspomnianego trafa.

---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post o 10:22 ----------

jest i biżuteria firmy CMC :

http://allegro.pl/cmc-858-gniazdo-gl...253957645.html
                                http://allegro.pl/cmc-816-gniazdo-rc...262150871.html

ładne i solidne choć na zdjęciach tak tego nie widać, na pewno jak skończę to postaram się o lepsze fotki:

Skomentuj

jest i biżuteria firmy CMC :
                                  Podoba mi się, że nazywasz rzeczy po imieniu :thumbsup:. Co do przykładowego rozstawu elementów, moje wyobrażenie wydaje się mało "audiofilskie", chociażby preamp nad trafem to niezbyt dobry pomysł, być może moje wyobrażenie jest niewłaściwie, dlatego nie mogę doczekać się końca projektu :).

Życzę udanego końca i pozdrawiam arti4-92:thumbup: .

Skomentuj

trafo promieniuje czy jak tam w kierunku gdzie wychodzą wyprowadzenia - tam gdzie nie ma drutu na rdzeniu lub jest go mało, z tego co mi wiadomo to miejsce nad trafem jest właśnie dość bezpieczne, tak jak to ma miejsce np z zasilaczem w IRKOWYM sub 300. Natomiast poza tym, to nie mam wyboru - ciasno w obudowie i gdzie indziej się po prostu nie zmieści, trafo być może dostanie stalową puszkę z grubej blachy więc jeśli miałby być jakiś negatywny wpływ to i tak go zlikwidujemy :) dodatkowo trafo będzie miało też napięcia zasilania do pre więc łatwo przewody tylko do góry wygnę i już podłączone.

---------- Post dodany o 14:50 ---------- Poprzedni post o 14:46 ----------

Zamieszczone przez arti4-92 Zobacz posta
                                    Co do przykładowego rozstawu elementów, moje wyobrażenie wydaje się mało "audiofilskie
                                    gdybym miał 2 kondy w zasilaczu a nie 4 to by powędrowało trafo na środek przed nim 2 kondy po bokach końcówki i pre gdzieś w pionie gdyby obudowa była wyższa itd i byłoby audiofilskie accuphase jak w oryginale, dla mnie natomiast znaczenie ma funkcjonalność i jakość całości projektu (elektroniczna) a nie wygląd wewnętrzny, zgodzę się że ładniej by było ale w końcu suma sumarum i tak nie będzie nic wewnątrz widać :) więc wygląd ma znaczenie większy na zewnątrz a wewnątrz elektronicznie poprawnie.

Co do obudowy to niestety byłem zmuszony do takiej - ciut przymałej bo kupiłem ją tanio od osoby dzięki której ten projekt powstaje, zależało mi na czasie i nie wchodziło w grę robienie obudowy od nowa bo już wystarczająco dużo czasu zajmuje przygotowanie jej pod daną elektronike.

Skomentuj

Tak, dla częstotliwości sieciowych ekran z stali musiał by być naprawdę gruby. Szczerze wątpię by przez ten rozstaw elementów było słychać buczenie sieci, jednak to dalej mało "audiofilskie" :P

Skomentuj

trafo promieniuje czy jak tam w kierunku gdzie wychodzą wyprowadzenia - tam gdzie nie ma drutu na rdzeniu lub jest go mało,
                                        bzdura! Wyobraź sobie pole stosując zasadę prawej ręki.

z tego co mi wiadomo to miejsce nad trafem jest właśnie dość bezpieczne
                                        j.w.

Skomentuj

nie bardzo rozumiem

Skomentuj

Czaruję...