Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Line Array Quadro + Sub Transmission Line by LightSound

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Line Array Quadro + Sub Transmission Line by LightSound

Witam!

Postanowiłem założyć własny temat odnośnie LA i mojej przewidywanej konstrukcji.

Projekt będzie grał w warsztacie w którym obecnie pracuje - jest to powierzchnia 55mkw.

Do projektu zamierzam użyć malutkich głośniczków po kolumienkach z Ipoda.

Zakupiłem ich w sumie 61szt - 55szt na aukcji, i 6szt od kolegi Hermes - dziękuje za udany odbiór osobisty, poznanie i odstąpienie swoich sztuk na poczet konstrukcji.

Jako że ma być to konstrukcja Quadro czyli 4 identyczne kolumny - musiałem zredukować ilość do 14szt na kolumnę, aby było symetrycznie. Zakładając iż jeden taki głośniczek ma SPL na poziomie 72db przy takiej ilości będzie to matematyczne 111db przy ok 80W. Głośniczki połączę mieszanie, tak by rezystancja wynosiła 8Ohm - ułatwi to dopasowanie do drivera, który także planuję zamontować.

Driver będzie to konstrukcja "DIY" - wstępnie zakładam że będą to tuby:
    http://www.muzyczny.net/galeria/sele...425/hl1425.pdf

Z racji małych rozmiarów, dużej długości a także odpowiednim kącie rozproszenia.

Jako driver spróbuję wkręcić (o ile gwinty są takie same) znanego Pershinga - czyli Tonsil GDWT 12-19/150 znany także jako EMINENCE ATP-150.

Spróbuję także przymocować do tej tuby Seleniuma słynnego Missiona na początek - bo posiadam je w domu, a spróbować nie zaszkodzi - będzie głośnik DIY :P

Co do obudowy - spróbuję zrobić coś w kształcie banana :) Wygiąć przednią ściankę jak tutaj:

Co do suba - mam zrobić go na Mivocu HCM12T - konstrukcja TL opracowana przez mivoc, podobno (wg for niemieckich) świetna, a zwie się ZYCLOP - jak znajdę projekt oczywiście, jak nie - będę męczył Pogromce o porady :) Dostarczy myślę sporo niskiego i o dużym natężeniu basu by kolumienki go nie zakrzyczały :)

Trochę spore - ale miejsce na warsztacie się znajdzie :P

Panel też dziś udało mi się załatwić: 530W poboru - więc mam nadzieję, że wystarczy dla Mivoca.

To teraz Panowie, czekam na sprzęt - głośniczki jutro będą, tuby zamówię na dniach, sub odchodzi na razie na drugi plan, ale jego serce czyli głośnik jest w drodze :)

Życzcie mi wytrwałości, dużo wolnego czasu, przespanych nocy, żeby MDF przy gięciu nie pękał, pomiary wychodziły bez odbić, oraz kibicujących proszę o podsyłanie złotego napoju bogów - Perły Miodowej hehe

Pozdrawiam, LightSound :)

A ja na wstępie zapytam jak masz zamiar wykonać ten "banan" ? Jak chcesz giąć MDF, jaką metodą?

Skomentuj

Tzn myślałem nacinać lekko MDF, lub zastosować inny materiał niż MDF - np. Buk. Ale o to będę się martwił potem, tzn w praniu wyjdzie. Chciałbym żeby front miał ok 10mm bo głośniczki będą mocowane "na wcisk" i przyciśnie je druga demontowalna front panelowa płyta - już z HDFu za pewne obita lub lakierowana.

Co do gięcia - pod moim pokojem szwagier ma warsztat z pełną gamą profi narzędzi Festool oraz Bosch, Einhell i Skill, dodatkowo zrobiliśmy szlifierki taśmowe DIY oraz giętarkę DIY - co prawda do wyginania przęseł do bram i ogrodzeń lecz pewnie tutaj będzie także pomocna. Druga część - w warsztacie którym pracuje mam bardziej precyzyjny sprzęt także festoola, dremele i tego typu pierdoły, czyli zaplecze narzędziowe jak najbadziej ok :)

Skomentuj

HDF czyli to co często daje się na plecy szafek itd? Jeśli tak, to może lepiej przykleić jedną taką płytę, co da już kształt, a na to kolejną i w razie potrzeby jeszcze jedną... Są bardzo elastyczne więc wg mnie tak byłoby najprościej...

Skomentuj

Nie, na plecy szafek daje się przeważnie płytę pilśniową.

Polecam przeczytać: http://www.meble.pl/aktualnosci,hdf-...rozni,153.html

Oraz: charakterystyka płyt

Płyty laminowane są produktem wykonanym na bazie trójwarstwowej płyty wiórowej lub płyty MDF pokrytej jednostronnie lub dwustronnie papierami nasyconymi żywicami termoutwardzalnymi, co nadaje im ostateczne wykończenie płaszczyzn nie wymagających dalszej obróbki. Proces laminowania polega na zaprasowaniu filmu dekoracyjnego na płytę, przy jednoczesnym nadaniu struktury. Szeroka gama wzorów oraz dowolność ich kombinacji pozwalają na meblowanie mieszkań i biur w sposób zaspakajający nawet najbardziej wyszukane gusty i upodobania użytkowników.

Płyty MDF produkowane są w 3 odmianach: MDF, LDF, HDF. Są to produkty drewnopochodne, powstałe w wyniku sprasowania włókien drzewnych z dodatkiem organicznych związków łączących i utwardzających, w warunkach wysokiego ciśnienia i temperatury. Jest to materiał o jednorodnej gęstości i składzie surowcowym w całym przekroju, dzięki czemu posiada doskonałą obrabialność mechaniczną w procesie skrawania.
          HDF lakierowany - płyty doskonałe na tylne ścianki mebli oraz dna szuflad.

MDF - Medium Density Fibreboard - jest to średniogęsta płyta z włókien drzewnych. Jest podstawowym materiałem do produkcji mebli oraz artykułów wykańczania wnętrz takich jak listwy ozdobne, panele ścienne, kasetony a także do produkcji artykułów stolarki budowlanej np. drzwi. Ze względu na walory powierzchni nadają się do uszlachetniania poprzez pokrywanie cienkimi filmami melaminowymi, lakierowanie oraz oklejanie sztuczną i naturalną okleiną.

LDF - Low Density Fibreboard - jest to płyta z włókien drzewnych, charakteryzująca się zmniejszoną gęstością. Płyta LDF jest materiałem bazowym do produkcji paneli ściennych użytkowanych w pomieszczeniach suchych. Stanowią one również materiał bazowy do produkcji płyt poszyciowo-izolacyjnych.

HDF - Hight Density Fibreboard - jest to płyta z włókien drzewnych, charakteryzująca się dużą twardością i podwyższoną gęstością. Płyty HDF są przeznaczone do produkcji paneli podłogowych. Są także materiałem nośnym do powlekania laminatami HPL i CPL, papierami żywiczymi i okleinami naturalnymi. Produkty wykonane na bazie płyty HDF standard są przeznaczone do użytkowania w pomieszczeniach suchych.

Skomentuj

Ja próbowałbym z tą płytą pilśniową... Jeśli z jakiś nieznanych mi przyczyn to się nie nadaje, to faktycznie HDF wydaje się najlepszy... w moim przypadku najprościej byłoby po prostu dać panele podłogowe

No i czekam na twoje prace... ciekawi mnie kto prędzej zacznie, bo chętnie czerpałbym inspiracje i rozwiązania od ciebie

Skomentuj

Cóż, zobaczymy jak to będzie w praniu, mam to szczęście na które pracowałem kilka lat że mam wszystko na miejscu - materiały, narzędzia itd.

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
              No i czekam na twoje prace... ciekawi mnie kto prędzej zacznie, bo chętnie czerpałbym inspiracje i rozwiązania od ciebie
              Hmm to z tego co widzę, że jeżeli nie podciągnę w święta pracy, to będzie kiepsko z rozpoczęciem prac już teraz.
              Dowiedziałem się z czego są te maluszki - http://img2.cokupicstatic.pl/c_big319658.jpg
              Nazywa się to Xenion IDE01

Na razie na zachętę dodaje fotkę maluszków :)

Skomentuj

Niezla armia :]

Skomentuj

No troszkę jednak masz ich więcej niż ja:p U mnie też cięzko z czasem:/ Jak nie szkoła to praca, a jak nie to i to to zakaz prac w domu bo święta i matka by mnie z domu wygoniła jak bym ciął płyty Ale po malutku po malutku do wakacji będzie gotowe:)

Skomentuj

No... Czekałem na jakiegoś posta w tym temacie. Ja też zamówiłem Philipsy, konkretnie 36 sztuk Paweł S. pomaga mi w kwestii wysokotonówki i taniości tego zestawu. Z powodu że Missionów niema a tonsile drogie, chyba skusze się na JCV małe papierowe dynamiczne wysokotonówki... kupie dwie i dam po jednej na kolumnę. Mam już troche przemyślaną sprawę mocowania tych wszystkich głośników. Nie będzie tam zwrotnicy rzecz jasna a jedynie jakiś kondek...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Niezla armia :]

Zobaczymy jak się sprawdzi w boju ta armia :P

Skomentuj

Ile kosztowały Ciebie te głośniki?

Skomentuj

Tajemnica - ale w sumie z przesyłkami zmieściłem się w symbolicznej stówce :) Do tego mission 4szt (mam) w tubce jakiejś delikatnej (coś się dobierze) i za ok 150zł z przesyłkami będę miał ładny linearray (nie licząc płyt materiałów które mam )

Zła wiadomość - wykupiłem wszystkie ;/

Skomentuj

Jesteś w stanie zmierzyć pasmo przenoszenia głośnika i porównać go z jakimś "markowym" przetwornikiem? To "porównanie do markowego" to tak odnośnie oszacowania SPL'u.

Skomentuj

Tak - jak pisałem, mam zestaw pomiarowy i wcześniejsze doświadczenie odnośnie zwrotnic na ucho (pod ucho) które teraz wspieram zestawem pomiarowym. Bawiłem się także na estradzie więc myślę że wiem jak to ugryźć.

Rozumiem że chodzi Ci o pomiar w tych samych warunkach takiego głośniczka vs jakiś inny którego pasmo i SPL znamy, tak? To mogę go porównać w chwili obecnej raczej do czegoś domowego np. tonsila 10/20/30 lub woofera z cantonów karat 30 który ma ok 90-91db (papierzak). Zrobię na szybkości w holmie jutro pomiar, będzie wiadomo już o czym myśleć na wysokie :)

Skomentuj

Ehh pomiaru jeszcze nie strzeliłem - totalny brak czasu - ale bliżej weekendu, jak najbardziej.

Ale mam za to ciekawostkę odnośnie panelu:

Po prawej nowa zabawka do Mivoca HCM12T, a po prawej Panel Mivoc AM120 - kolegi z forum (do testów).

Tutaj widać oznaczenia na obu panelach: Odpowiednio 530W i 250W

I krótki pomiar: 68,6V - ok 300W 4 ohm, 29,8V - ok 100-120W.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                  I krótki pomiar: 68,6V - ok 300W 4 ohm, 29,8V - ok 100-120W.
                                  Na jakim sygnale był ten pomiar? Przydałby się zrzut z oscyloskopu.

Skomentuj

Sinus 1kHz - tak na prawdę ten pomiar powie Ci tylko jakie napięcie jest na zasilaczu, bez obciążania i bez ściągania obudowy.

A przecież nie słuchamy sinusa, tylko muzyki gdzie skoki w impulsach są praktycznie 3x mniejsze niż sinus.
                                    To jest pomiar orientacyjny, czego się można spodziewać, i jaki głośnik napędzić - u mnie 220W RMS 4 ohm więc się sprawdzi.

Co do oscyloskopu - jest tam gdzieś na mojej długiej liście zakupów...

Skomentuj

Sinus 1kHz
                                      Pomiar bez sensu bo:
                                      a) panel może mieć już spory spadek na tej częstotliwości nawet jak wyłączyłeś filtry. 1khz to już chyba do basu zaliczyć nie można :)
                                      b) Nie widać żeby ten miernik miał pomiar True rms . Zwykły miernik mierzy na AC tylko sinus góra do kilkuset Hz.
                                      c) Nie masz oscyloskopu więc nie będziesz wiedział kiedy panel clipuje i zwykłym mirnikiem znowu nie zmierzysz poprawnie zniekształconego przebiegu.
                                      d) bez obciążenia i tak daremna robota :)

Już na oko lepiej można moc ocenić :P

Zmierz chociaż na 50Hz.

3x mniejsze niż sinus.
                                      Zależy jaka muzyka :P bo impulsy mogą mieć nawet 20dB więcej niż średnia.

Skomentuj

W jaki sposób przeliczałeś te napięcia na moc wyjściową? Na zakresie napięcia przemiennego zmierzyłeś 68,6V. Nie chce mi się wierzyć, że na wyjściu był czysty sinus o takim napięciu. Zapewne było to coś zbliżone do prostokąta, a multimetr jako, że to chyba nie jest True RMS potraktował to jak sinus. Bezpośredni pomiar pewnie dotyczył modułu wartości średniej i następnie został przemnożony przez 1,11 żeby otrzymać wartość skuteczną (dla sinusa oczywiście).

Skomentuj

Czaruję...
                                        X