Zamieszczone przez cob
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Line Array Quadro + Sub Transmission Line by LightSound
Collapse
X
-
-
Ale się panowie rozdrabniacie - pisałem że jest to najszybszy sposób żeby oszacować przybliżoną moc wzmacniacza. Wyniki mierzone w ten sposób porównywałem z tymi zamieszczonymi np. już jako pomiar na oscyloskopie pod obciążeniem i tolerancja tego mojego wyliczenia, do tego pomiaru to ok 15%. Więc nie widzę problemu, żeby robić to w ten sposób, nie rozbierając urządzenia, a samo zmierzenie trwa u mnie z 3minuty i już wiem na czym stoję. Nie każe wam mierzyć w ten sposób, broń boże - jak was interesują moce z dokładnością do 1W to mierzcie oscyloskopem. Mi wystarcza wiadomość o tolerancji 50W w przypadku wzmacniaczy o mocy większej niż 200W. Bo i tak nie usłyszę różnicy czy na basie gra 200W czy 250W.
Taki pomiar jak pisałem pokazuje jakich napięć jest zasilacz, a z tego już się da oszacować jaką moc może osiągnąć wzmacniacz i to bez oscyloskopu i czasu spędzonego na pomiar.
Trafo jakie tam siedzi ma na tabliczce znamionowej 450VA, napięcia na jałowo 2x51V co po wyprostowaniu i odjęciu tego co potrzebuje wzmacniacz jak widać na mierniku 68,6V.
Mierzyłem także na 100Hz - nie było spadków napięcia do 10kHz przy wyłączonych filtrach w obu wzmacniaczach.
Tak jak mówiłem, to jest pomiar dla mnie który pokrywa się z prawdziwymi pomiarami z tolerancją 15% co mi w zupełności wystarcza do dobrania głośnika.
Skomentuj
-
To żeby nie było, że projekt leży, to powiem że nie leży i ma się dobrze :) Nawet wstępnie projektuje obudowy.
Wczoraj pół nocy myślałem nad tym, i wymyśliłem. Z racji tego, jak to będzie później zamontowane i jaką funkcje miało by pełnić, będę się wzorował na:
(chociaż najpierw wpadło mi do głowy, a dopiero później zobaczyłem w necie że już ktoś robił)
http://www.toa.eu/asp/catalogue/prod...rodcode=SR-H3S
Jak widać, podobna ilość głośników, zarys bryły w kształcie J taki sam, tyle co ja nie będę bawił się w maskownice.
Wiele pytań dostaje o ten projekt, w związku z czym zamieszczę trochę lektury na czym ma to polegać:
http://ease.afmg.eu/index.php/ea-faq...-dlls-277.html
http://www.kv2audio.com/en/technolog...-system-designLast edited by LightSound; 23.04.2012, 23:23.
Skomentuj
-
Dawno nie pisałem, ale projekt nie umarł, mam problem, próbuje podejść już któryś-nasty raz do niego, a mianowicie gięcie materiału ;/
Za każdym razem pęka, mimo iż wyginam niezbyt, próbowałem na mokro, na sucho, grubsze i cieńsze płyty z Mdfu i HDFu i LDFu. LDF wiadomo najlepiej dało się wyginać, ale za cienkie to i rezonuje, dodatkowo ciężko się obrabia. A do wywiercenia jest wiele otworów, więc...
Znowu z drugiej strony, robiąc prostopadłościany bez banana, nie uzyskam LA, a chciałem spróbować.
Pierwsza wersja którą robiłem to Banan - zostało dopasować front, by w środku był wklęśnięty względem krawędzi. Pękał przeważnie na środku, albo na wysokości 3/4 kolumny.
Druga wersja która się udała z LDFem, to wersja "J"kolumny, z nagięciem u dołu. Ale jak zacząłem wiercić otwory, to masakra.
Nie mogę sobie przypomnieć, jak był szał na Tesle ARZtki i AcuHorna, to czym robiliśmy to zaokrąglone wygięcie płyty przy wylocie tuby? Jak się to nazywa?
Sklejka elastyczna? Stosował to ktoś/ma resztki? Potrzeba mi 2szt 150cm x 10cm to sobie dotnę
http://allegro.pl/sklejka-elastyczna...026300315.html
Bo chyba innego wyjścia nie widzę.
Skomentuj
-
ja stosowałem tę sklejkę w różnych projektach niezwiązanych z audio bardzo wdzięczny materiał . trochę zaniżona gęstość własna w stosunku do normalnej sklejki można zakupić arkusze które będą miały giętkość wzdłużną lub poprzeczną . Ja kleję to na kleje polipropylenowe bo wikol(i pochodne) mają tę wadę że pozostawiają pustki między arkuszami . Oczywiście trzeba wykonać "kopyta" górne i dolne i skręcić je na czas klejenia bo polipropylen lekko się rozpręża . Jeśli ktoś był banku ING z nowym wystrojem to te wysokie słupki multimedialne ze słuchawkami są z tego robione .Last edited by Natalleos; 19.02.2013, 14:48.
Skomentuj
-
Okazuje się że mam dużo takiej elastycznej tylko że 3mm i trochę cienko to wygląda, przy próbie wiercenia otworów odpadają słoje że tak to nazwę :/ Czy oda mi się dwie płyty skleić? ciężko powiedzieć :) hmm ja próbuję dociskać to w miarę solidnie ściskami, bo prasą nie ma bardzo jak.
To będą dwie próby - czy da się to sensownie wygiąć, oraz w razie czego dwie skleić do siebie i wygiąć dwie razem.
Druga sprawa, to mocowanie tych maluszków - niby na wcisk wchodzą, ale ich tak nie zostawię przecież. 45mm otwór montażowy, czyli idealne pod rurkę PCVkę.
Ma ktoś jakieś pomysły? :) Przypominam że jest ich 60szt...
Skomentuj
-
zrób kopyta już o takim promieniu jak potrzebujesz , wyłóż folią , posmaruj klejem ściągnij kopyta ściskami aż do wyschnięcia . Utwardź powierzchnię żywicą poliestrową jak będziesz ją wygrzewał opalarką (delikatnie) to się wchłonie w sklejkę powierzchniowo i wtedy wierć gdzie chcesz . Możesz też opinać pasami tylko wtedy kopyta muszą być solidne (już nie raz 5-tonowymi pasami zmiażdżyłem kopyto bo było słabe)
Skomentuj
-
Sam sobie utrudniałem prace - panel ścienny z MDFu grubości 6mm wygiął się bez problemu. O coś takiego mi chodziło.
MDF próbowałem nacinać, ale nie wychodziło to za dobrze, pękał, lub pozostawały szczeliny.
To budżetowa konstrukcja więc z kupnym nie będę szalał :)
Ale dalej mocowanie - jakiś pomysł? :)
Skomentuj
-
Ja pomału się też biore za konstrukcje na tych głośniczkach, zdradzę że bedą to kolumny do komputera , w każdej po 4 takie głośniczki. U mnie mocowanie rozwiązałem w ten sposób ,że będę je dociskał sosnową listwą którą przykrecam do wystającej ( przyklejonej odpowiednio do przedniego panelu) śruby M4. Oprócz tego i tak dam troszkę jakiegoś butaprenu na tą uszczelke głośniaka żeby się przez przypadek nie wysunął.
Skomentuj
-
Też myślałem o monitorach do komputera, bo tam głównie słucham muzyki - Ale upcham góra 50cm wys koło monitora, czyli mógłbym dać po 8 na stronę + tweeter i podstawka. Ale Line Array nie nadaje się do odsłuchu z bliska, a bardzo chce zasmakować czegoś nowego.
Dlatego korcą mnie dwa półtora metrowe słupki, z 30szt na strone, plus jakiś tweeter w tubce. Myślę że przy 60szt będzie się dało tego słuchać bez subwoofera przy aktywnej korekcji. Chce do tego podejść jako eksperyment, ale czuje że i tak będzie klapa :P hehe
W każdym razie dzięki za radę, też pomyślę - przydały by się jakieś pierścienie, ale koszt 60szt będzie masakryczny, a frezować 60otworów 45mm po prostu mija się z celem.
Skomentuj
Skomentuj