Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bydowa zestawu visatona 3 drożnego VOX 200 LIGHT prośba o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

bydowa zestawu visatona 3 drożnego VOX 200 LIGHT prośba o pomoc

Zamierzam zbudować zestaw visatona vox 200 light. w tym zestawie standardowo zastosowano 1 przetwornik Basowy w200s,2 przetworniki sredniaki w100s, i 1 prztwornik wysokotonowy g 20 sc.
    A ja chciałbym zastosowac przetworniki 1 szt w200s8, 1szt al130 8omów,1szt dsm 25 ffl 8omów. mój problem polega na tym że niewiem jak zmodyfikowac zwrotnicę żeby dobrze wspópracowała z tymi głosnikami.
    Poniżej załączam standardową zwrotnicę wisatona dedykowaną do oryginalnego zestawu Proszę o pomoc bo w budowie zwrotnic to jestem kiepski.

Prubowałem trochę modyfikowac zwrotnicę przy użyciu programe boxsim w załaczniku wyniki moich zmagań proszę o opinie i porady.
    Załączone pliki
    Last edited by andrzejek111; 10.04.2012, 18:16.

Zamieszczone przez andrzejek111 Zobacz posta
    mój problem polega na tym że niewiem jak zmodyfikowac zwrotnicę żeby dobrze wspópracowała z tymi głosnikami.
    musisz zrobic nowa a nie przerabiac

Skomentuj

niestety tak jak pisze paweł . A to duuuuuuuuuużo roboty i jeszcze 3 way to w ogóle jak jesteś początkującym.
      masz do wyboru:
      -czytasz artykuły, ze zdobytą wiedzą bawisz się w SpeakerWorkshop + JIG
      -zlecasz tą robotę komuś innemu
      -klonujesz czyjś inny projekt porzucając ten.

Skomentuj

A czy wiecie kto by się podjoł zaprojektownia takiej zwrotnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez andrzejek111 Zobacz posta
          A czy wiecie kto by się podjoł zaprojektownia takiej zwrotnicy
          Yoshi_80 ?

Skomentuj

Widzę, że kolega zamierza zrobić to co sam kiedyś uczyniłem tj. posiadając już kupione W200S wykonałem do nich obudowy wg projektu VOX 200 Light a na średnie tony użyłem Tonsil GDN 13/40/2 i GDWK 11/100 jako wysokotonówkę. Zwrotnica dla W200S była identyczna jak w projekcie a średnicę i wysokotonówkę już stroiłem u kumpla przy użyciu LoudSpeaker Lab. Niby wszystko było dobrze zaprojektowane ale nie grało to tak jak powinno. Z tego co pamiętam to GDN był zbyt wysoko cięty (nie pamiętam już dokładnie ile kHz?) co skutkowało jego krzykliwością albo taka była specyfika przetwarzania tego głośnika. A wysokie jak to wysokie - po prostu były ale bez entuzjazmu.
            Teraz mam już inny projekt kolumn ale gdybym miał ponownie wykonać dobre i tanie kolumny to wykonałbym go zgodnie z tym projektem, czego i tobie radzę. Tym bardziej, że nie masz zaplecza pomiarowego i wiedzy w tym temacie. Mój wniosek jest taki: skoro Visaton zaprojektował kolumny z takimi a nie innymi głośnikami to raczej wiedział co robi - sam by sobie nie strzelał w kolano kiepskim projektem.

Skomentuj

Moim zdaniem nie opłaca się dawać takiego dobrego toru srednio-wysokotonowego z takim gównianym basem. Jesli już to z DSM25 zrobić 2 drogi VIB 2000 albo szarpnąc się na Classik zmodyfikowany (na forum Visatona) czyli na dwóch AL - 200 i 130 plus na górę KE lub DSM. Te wersje "light" Visatona zbudowane są własnie ze względu na obniżenie kosztów i moim zdaniem nie są tak dobre jak tanie Więc albo coś taniego wybierasz i robisz wg projektu, albo w podobnej cenie wybierz ich prostszy projekt.

Z takich rzeczy jak opisał marvis bezpieczniej opierac się na istniejących konstrukcjach, więc jesli zestaw na tonsilach w konfiguracji podobnej do VOX200 to powinien opieraś sie na projekcje Rapsodia200/Classik2.

Skomentuj

Tu moja symulacja takiego układu (jedna z wielu, jakie sobie można wymyśleć).
                Wymiary obudowy jak dla oryginału. Kopułka na wysokości 91,5 cm, pod nią AL130 na wysokości 78 cm, W200S z boku na wysokości też 78 cm.
                Załączone pliki

Skomentuj

ładne zgranie fazowe, w rzeczywistości jak tego nie osiągniesz to będziesz musiał zmienić podpis patefil A jestem przekonany, że tak się stanie :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X