Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oversize 2 way Seas 8+1 by benek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oversize 2 way Seas 8+1 by benek

Jako że ostatnio wpadło mi w ręce 2 sztuki bardzo fajnych 8 calowych midwooferów Seasa CA21RE które charakteryzują się ciekawym brzmieniem oraz są praktycznie w idealnym stanie postanowiłem wykorzystać je do budowy sporych rozmiarów monitorów półaktywnych :) Nie ukrywam że trochę inspiracją na oversize był projekt Krisa z Audiohobby pt "Hurricane".
    Głośniki: Seasa 27TBFC/G + CA21RE
    Napęd: wzmacniacz oparty na kostkach LME49810, tranzystory końcowe MOSFET
    Założenie: Stworzyć monitory półaktywne które będą niewątpliwie bardzo dobrze wypadały pod względem stosunku cena/jakość, zmieścić się w budżecie 1000zł
    Zwrotnica: pasywna (za aktywną się nie biorę, za cienki w uszach jestem), możliwie najniższego rzędu (II dla tweetera, I dla midwoofera)
    Z czasem bedę uzupełniał , wszelkie uwagi i sugestie mile widziane :)
    Pare fotek

Ładne te Seasy. Może fajnie zagrać.
    Zdecydowałeś się już na jakiś litraż?

No i trzymam kciuki!!
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

postanowiłem wykorzystać je do budowy sporych rozmiarów monitorów półaktywnych
      Dlaczego chcesz to zrobić w połowie dobrze? Przejrzyj mój temat op zwrotnicy 3 way i komentarze IRKA na moj temat, a uwierzysz, że każdy kto odróżnia tranzystor od transformatora da redę. Popatrz tez na temat El-Liero - czy został sam w przypadku jakiejkolwiek trudnosci?

możliwie najniższego rzędu (II dla tweetera, I dla midwoofera)
      A to z oszczedności czy z audiofilizmu? Głośniki raczej nie grają w pasmie które ich nie stresuje, wiec osobiscie wolalbym im zlagodzic cierpienia (czyt. zastosować wyzsza filtracje).

Czytałeś o wyrównaniu czasowym głośników na forum? Skoro to nowy projekt może warto to wziąć pod uwage?

BTW, koncepcja radiatorów jest świetna.

Osobiscie zraziłem się do koncepcji oversized 2 way, ale może Tobie się uda, trzymam ksciuki i zycze powodzenia!

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Na 99% będzie to obudowa 25l, zamknięta. Spróbuję też z trochę mniejszą (20-22l) i zobaczymy jak zagra :)
        Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
        Dlaczego chcesz to zrobić w połowie dobrze? Przejrzyj mój temat op zwrotnicy 3 way i komentarze IRKA na moj temat, a uwierzysz, że każdy kto odróżnia tranzystor od transformatora da redę.
        M.i. wnikliwie wertowałem Twój temat i dlatego doszedłem do wniosku że jednak nie dam rady. Prościej i szybciej będzie zrobić zwrotnicę pasywną nawet jeśli mialbym elementy dobierać na słuch
        A to z oszczedności czy z audiofilizmu?
        Trochę z audiofilizmu, a przede wszystkim wg producenta ten midwoofer ma wyrównaną charakterystykę która pozwala na taki zabieg. Cięcie przewiduję gdzieś na 1.6k. Zresztą wszystko w praniu wyjdzie
        Czytałeś o wyrównaniu czasowym głośników na forum? Skoro to nowy projekt może warto to wziąć pod uwage?
        Trochę sie nad tym zastanawiałem, popróbuję z pochyleniem ścianki choć nie wiem jak to wizualnie będzie wyglądać.

Osobiscie zraziłem się do koncepcji oversized 2 way,
        Czemu?
        No i trzymam kciuki!!
        trzymam ksciuki i zycze powodzenia!
        Dzieki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
          Na 99% będzie to obudowa 25l, zamknięta. Spróbuję też z trochę mniejszą (20-22l) i zobaczymy jak zagra
          Z symulacji wynika (jeśli to ten głośnik http://www.diyaudio.gr/downloads/SEAS/BASIC/h397.pdf ), że w obudowie zamkniętej o objętości 25 litrów głośnik powinien sięgać do około 55Hz ze spadkiem 3dB - przy czym pojawia się szerokie podbicie charakterystyki z kulminacją +1dB przy 100Hz. Niby to podbicie nie jest duże i niekoniecznie musi dawać się we znaki, ale świadczy o tym, że te 25 litrów to jednak minimum dla tego pana i zamiast próbować mniejszych obudów, to ja przetestował bym raczej zakres 25-35 litrów. W 35 litrach jest już praktycznie bez podbicia, łagodny spadek i -3dB na poziomie 50Hz, Qtc teoretycznie w okolicach już 0,85 - niby marnie, ale w 25 litrach jest teoretycznie . Wytrzymałość mocowa powinna być jeszcze wystarczająca (to akurat zgaduję - mi nigdy tej wytrzymałości nie brakło i jakoś nie do końca jest to dla mnie namacalny parametr - a testowałem różne "spore" obudowy :) ). Tylko obudowę o takiej wielkości już ciężko nazywać monitorem :)

Cóż, dołączam się do przedmówców i życzę powodzenia :)
          Last edited by dabyl; 12.04.2012, 19:59.

Skomentuj

Seasy faktycznie wyglądają na stan gabinetowy - życzę powodzenia w projekcie bo według mnie warto się do niego przyłożyć. Zadam trochę niezręczne pytanie: za ile dostałeś te CA21?

Skomentuj

Ja bym pomyślał czy aby nie przesunąć podziału wyżej, w okolice 1,8-1,9kHz. Charakterystyka CA21 wygląda całkiem nieźle, a tak niskie cięcie kopułki (wspominałeś o 1,6kHz) zwykle brzmi mało ciekawie.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja bym pomyślał czy aby nie przesunąć podziału wyżej, w okolice 1,8-1,9kHz. Charakterystyka CA21 wygląda całkiem nieźle, a tak niskie cięcie kopułki (wspominałeś o 1,6kHz) zwykle brzmi mało ciekawie.
                tu zgadzam sie całkowicie
                ale moze warto poszukac jakies wiekszej kopułki jako kompan dla tego pana?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                  przy czym pojawia się szerokie podbicie charakterystyki z kulminacją +1dB przy 100Hz.
                  Co może ciekawie zagrać, taki kickbas
                  W 35 litrach jest już praktycznie bez podbicia, łagodny spadek i -3dB na poziomie 50Hz, Qtc teoretycznie w okolicach już 0,85
                  Tylko obudowę o takiej wielkości już ciężko nazywać monitorem
                  Monitory czy podłogowe to luźna koncepcja wiec jeśli będzie to zadowalająco grało w 35l to zostaną podłogowe. Dzieki za cenne i merytoryczne wskazówki :)
                  Zamieszczone przez Kubik87 Zobacz posta
                  Zadam trochę niezręczne pytanie: za ile dostałeś te CA21?
                  Dla mnie nie ma niezręcznych pytań Wyszły mnie ok 100zł za parę

---------- Post dodany o 21:29 ---------- Poprzedni post o 21:23 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  ale moze warto poszukac jakies wiekszej kopułki jako kompan dla tego pana?
                  Jaką masz na myśli? Myślałem wcześniej nad starą ale bardzo dobrą kopułką seasa H087 (wielkość 1.5 cala) która pozwala na podział w ok 1.5k

Skomentuj

Nie na temat...
                    Dżizas - zerknąłem na swojego poprzedniego posta, a tam jakieś "niedopowiedzenia" :) Powinno być:

W 35 litrach jest już praktycznie bez podbicia, łagodny spadek i -3dB na poziomie 50Hz, Qtc teoretycznie w okolicach już 0,85 - niby marnie, ale w 25 litrach jest teoretycznie 0,95. "Teoretycznie", bo tak naprawdę nie wiadomo do końca jak to będzie wyglądało w gotowej i wypełnionej wytłumieniem obudowie - i oczywiście chodzi o wszystkie wymienione cechy, a nie tylko o samo Qtc.

Skomentuj

Na 99% będzie to obudowa 25l, zamknięta. Spróbuję też z trochę mniejszą (20-22l) i zobaczymy jak zagra
                      Tak jak pisał Dabyl - lepiej iść w większy litraż. IMHO dla 8" to tak ~30 litrów (na podstawie kilku głośników które symulowałem i jednego którego słuchałem). Swoja 16 tonsila zamknalem w "za duzej" 26 litrowej obudowie i podobnie jak Dabyl nie rozumiem pojecia "slaba wytrzymalosc mocowa"

M.i. wnikliwie wertowałem Twój temat i dlatego doszedłem do wniosku że jednak nie dam rady. Prościej i szybciej będzie zrobić zwrotnicę pasywną nawet jeśli mialbym elementy dobierać na słuch
                      W przeciwienstwie do tego co pisalem ponad rok temu przyznam, ze z pasywna bedzie prosciej. Ale nie znaczy to, ze aktywne sa jakies strasznie trudne (co innego dsp, prawda LuSzTi? ;p), tylko jest z nimi wiecej roboty. A co do mojego tematu o zwrotnicy 3 way - jest rozwlekly itp, ale teraz gdy juz cala dyskusje mam za soba to wszystko wydaje mi się takie oczywiste :)

Trochę z audiofilizmu, a przede wszystkim wg producenta ten midwoofer ma wyrównaną charakterystykę która pozwala na taki zabieg. Cięcie przewiduję gdzieś na 1.6k. Zresztą wszystko w praniu wyjdzie
                      Tak jak napisał LuSzTi - lepiej dać nieco wyższy podział. Popatrz tu - http://www.zaphaudio.com/tweetermishmash/compare.html nie ma tweetera który nie radziłby sobie coraz gorzej pod wzgledem znieksztalcen ponizej 2 khz. EDIT: chyba, ze faktycznie ma byc wieksza kopulka (dayton rs 28, albo cos jeszcze wiekszego?), tylko pamietaj, ze podzial nie odcina calkiem tego co jest ponizej, wiec nie licz, ze jak 2 i 3 harmoniczna rosną <1,5 kh to utniesz na 1,6 khz i bedzie spoko, tak latwo to nie ma Druga rzecz - odcinajac nizsze czestotliwosci odcinasz takze ich ewentualne harmoniczne, choc to raczej wazniejsze w przypadku wooferów.

Trochę sie nad tym zastanawiałem, popróbuję z pochyleniem ścianki choć nie wiem jak to wizualnie będzie wyglądać.
                      Zaraz po napisaniu mojego postu zajrzałem w twoj profil i widziałem, że czytasz tamten temat Możesz spróbować też z wersją najmniej inwazyjną - pochylić kolumne na kolcach (przednie wysunac bardziej niz tylne).
                      Osobiscie zraziłem się do koncepcji oversized 2 way,
                      Czemu?
                      Ja eksperymentowałem z fountekiem fw200 (ale nie słuchałem go, lezal caly czas w pudelku puki go nie sprzedałem) i 3" szerokopasmowka fostexa(?). Głównie odpychała mnie słaba jakość wysokich tonów z tego fullrange'a. W Twoim wypadku może być lepiej (nie ma co się martwić o najwyższą oktawę w przypadku wykorzystania klasycznego tweetera), ale ja zraziłem się na tyle, ze nastepne moje kolumny beda klasycznym 3 way.

Widziałes? http://www.audioheuristics.org/proje...ence_rs225.htm

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...-way-oversized ?

Skomentuj

Ale nie znaczy to, ze aktywne sa jakies strasznie trudne
                        Ale i tak odpuszczam na starcie bo może się skończyć tak że w ogóle bym tego nie zrobił
                        RS28 kosztuje 290zł więc byłby to przerost formy nad treścią, poza tym 27TBFC/G już mam więc na 99% je wykorzystam.
                        Zaraz po napisaniu mojego postu zajrzałem w twoj profil i widziałem, że czytasz tamten temat
                        Wcześniej myślałem nad kolumną podłogową, którą pochylę o odpowiedni kąt (no właśnie, jak obliczyć ten kąt?), duża obudowa tylko mnie przekonuje żeby robić podłogówki i zastosować taki patent

Może kiedyś ale jakoś nie zwróciłem uwagi. Strasznie skomplikowana zwrotnica, wolałbym uniknąć czegoś takiego.
                        tomq88, również dzięki za wskazówki :)

Skomentuj

Strasznie skomplikowana zwrotnica, wolałbym uniknąć czegoś takiego.
                          Niskie podziały to zwykle strome filtry, tam jest podział na mniej niz 1.5kHz, więc fitr na wysokich to 4 rząd, żeby kopułka pożyła trochę. Do tego doszła jakaś pułapka i robi się dużo elementów. 4-y rząd na górze to i filtr dla dołu się komplikuje.

no właśnie, jak obliczyć ten kąt?
                          Najlepiej mierzyć odpowiedzi impulsowe i stopniowa pochylać. W SW można to bardzo fajnie złożyć i na jednym wykresie i oglądać jak to się zmienia.

Ja bym 27TBFC/G nie zmieniał, głośnik ma potencjał. Radziłbym posłuchać przede wszystkim tych 8 cali - jak będą grać na średnicy. Bo wbrew pozorom mogą zagrać naprawdę nieźle i bardzo niskie podziały nie będą konieczne. To jest głośnik ze starej szkoły więc na szansę zagrać dobrą niską średnicą.

Nie na temat...
                          co innego dsp, prawda LuSzTi? ;p
                          Moje DSP w obsłudze jest proste jak barszcz. Gorzej z projektowaniem układu, zagadnienia dystrybucji zegarów wymagają naprawdę sporo przemyśleń. Zresztą niedługo o tym w moim wątku, będzie też ciekawostka ze sterowania :)

Skomentuj

Niskie podziały to zwykle strome filtry, tam jest podział na mniej niz 1.5kHz,
                            Z tego co piszą 27TBFC/G wytrzymuje spokojnie II rząd ucięty przy 1.6k więc myśle że obejdzie się bez takich
                            Radziłbym posłuchać przede wszystkim tych 8 cali - jak będą grać na średnicy. Bo wbrew pozorom mogą zagrać naprawdę nieźle i bardzo niskie podziały nie będą konieczne.
                            Słuchałem już dawno fajna średnica ale wysoko nie "ciągnie", jak dla mnie podział powinien przypaść poniżej 2k

Skomentuj

ciekawy projekcik. Jak zrobisz już budy i zaczniesz projektować zwrotnicę to wtrącę się w dyskusję :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                ciekawy projekcik. Jak zrobisz już budy i zaczniesz projektować zwrotnicę to wtrącę się w dyskusję
                                Zapraszam :) Każda wasza porada jest dla mnie cenna.
                                Na razie chcę złożyć panele z elektroniką (LME, zabezpieczenie, trafo itp) a dopiero biorę się za budy.

Skomentuj

Jak postep prac?

Skomentuj

Jak postep prac?
                                    Ano powoli z braku czasu :/ Tak jak mówiłem w pierwszej kolejności zająłem się panelami: są już nawiercone, czekają na skręcenie i zamontowanie gniazd (jutro może jakieś foty wstawie), zasadniczo wszystkie części już mam, pozostaje mi tylko złożyć zabezpieczenia Irka.
                                    Co do głośników: rozmawiałem z właścicielem takich samych seasów i doradził mi obudowę 20l " Te moje 19 litrów sprawiają, że kolumny nie grają mocnym
                                    basem, ale są niezwykle precyzyjne." Ja raczej będę szedł w kierunku mocniejszego uderzenia (w końcu po to się brałem za 8 cali) wiec obudowa będzie zdecydowanie wieksza

---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post o 21:58 ----------

A tak swoją drogą porównałem sobie moje CA21RE z CA22RNX i muszę stwierdzić że parametry mają dość podobne wiec zastanawiam sie czy to dobry pomysł pakować go w 2 way...

Skomentuj

A tak swoją drogą porównałem sobie moje CA21RE z CA22RNX i muszę stwierdzić że parametry mają dość podobne wiec zastanawiam sie czy to dobry pomysł pakować go w 2 way...
                                      Jeśli nie masz jeszcze obudowy to może zrób testową skrzynkę (z byle czego), pokombinuj ze zwrotnicą i nawet jeśli tego dobrze nie zestroisz to i tak da Ci pojecie o tym jaki potencjał mają te głosniki.

Ciężko jest tak komuś pisać "zrób tak czy tak", bo każdy ma inny gust, dla kogoś te 8" może dobrze grać na średnich tonach, a ktoś inny wolałby 13cm głośnik z lichym basem, ale za to z innymi srednimi. Sa gusta i gusciki.

Zawsze można pójsc w drugą stronę i tak jak troels w 3 way classic zrobić 3-drogi z małym midrange i ze stosunkowo wysokimi podziałami.

Skomentuj

Jak widać do finiszu daleko Panele są zagruntowane i już pomalowane na czarno mat. Teraz będę składał układy zabezpieczeń (choć jest mała wtopa...) i składał gniazda
                                        Zawsze można pójsc w drugą stronę i tak jak troels w 3 way classic zrobić 3-drogi z małym midrange i ze stosunkowo wysokimi podziałami.
                                        W tych kolumnach siedzą jeszcze bardzo fajne głośniki średniotonowe ITT, zastanawiam sie czy nie pójść w 3way choć zwrotnica jest dość uboga w tym zestawie jak na 3 drogi (same filtry I rzędu)...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X