Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor SP-50X w obudowie FOSTEX fe126e

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor SP-50X w obudowie FOSTEX fe126e

Okazyjnie udało mi się kupić parkę głośniczków MONACOR SP-50 X (http://monacor.pl/product/show/2151/SP-50X) i postanowiłem umieścić je w obudowach pod głośnik FOSTEX fe126e według tego projektu: http://www.fostexinternational.com/d...e126e_encl.pdf
    Wykonałem już 1 obudowę z płyty OSB i mam 2 problemy. Zastanawiam się czy dać jakieś wytłumienie, jeżeli ktoś bawił się taką obudową mile widziane wszelkie sugestie.
    Kolejna sprawa to zwrotka dla tego Monacora. Muszę powiedzieć, że gra naprawdę fajnym basem jak na malutki głośnik ale za to średnie i wysokie jakieś przytłumione. Był temat na forum chyba o takim projekcie "cornu spiral" i ktoś tam chyba projektował zwrotnicę, myślicie że dla mnie też się nada?

Najlepiej byłoby zrobić pomiary tego głośnika..

Skomentuj

Zamieszczone przez tktomek Zobacz posta
      Zastanawiam się czy dać jakieś wytłumienie,
      na słuch
      ale za to średnie i wysokie jakieś przytłumione
      taki głośnik, chcesz dobre wysokie to dołóż dobrą wysokotonówkę.

Aha, jak gra fajnym basem to nie zmieniaj wytłumienia.

Skomentuj

Bawiłem się tymi głośnikami z 10 lat temu i tylko wycięcie stożka, wklejenie papierowej kopułki przeciwpyłowej i dodanie głośnika wysokotonowego wpłynie na poprawę średnicy i góry pasma. rzeczywiście basik ma całkiem przyjemny. Głośnik projektowany do obudowy zamkniętej 5l.

Skomentuj

Pomiarów nie zrobię bo nie mam jeszcze mikrofonu, ale niedługo zakupię to się pobawię.
          Ingerować w przeróbkę głośnika nie chcę, bo oryginalny wygląda jakoś tak "fantazyjnie". Myślę raczej nad dołożeniem jakiejś wysokotonówki tylko nie mam jeszcze pomysłu jak ją umieścić. Teraz jestem na etapie sklejania drugiej obudowy, jutro pokażę postępy.

Skomentuj

Ingerować w przeróbkę głośnika nie chcę, bo oryginalny wygląda jakoś tak "fantazyjnie". Myślę raczej nad dołożeniem jakiejś wysokotonówki
            Popatrz na wykresie co się dzieje powyżej 3,5 kHz, to wina tej foliowej tutki. Jak chcesz mogę Ci pożyczyć do testów dwa przerobione SP-X50.
            Jak będziesz się kiedyś wybierał do Warszawy możemy się gdzieś w centrum spotkać.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
              Popatrz na wykresie co się dzieje powyżej 3,5 kHz, to wina tej foliowej tutki. Jak chcesz mogę Ci pożyczyć do testów dwa przerobione SP-X50.
              Jak będziesz się kiedyś wybierał do Warszawy możemy się gdzieś w centrum spotkać.
              Charakterystykę analizowałem i właśnie tego środka i wysokich tonów brakuje. Porównuję teraz monacory z visatonami frs8m w obudowie "Cyburgs-Needle" i monacorom brakuje tej energii, ale za to bas aż potrafi zamruczeć.
              W Warszawie raczej nie często bywam, ale chętnie bym porównał jak brzmi po przeróbkach.

Co do Monacora to podoba mi się, ich "praca", nawet przy niewielkiej głośności "skaczą jak szalone"

Skomentuj

Co do Monacora to podoba mi się, ich "praca", nawet przy niewielkiej głośności "skaczą jak szalone"
                "Skaczą", bo mają miękkie zawieszenie, silny napęd i lekką membranę. Musisz nie przesadzać z głośnością w innej obudowie niż zamknięta, bo ich "wytrzymałość mocowa" jest wtedy niewielka.

Skomentuj

"Skaczą", bo mają miękkie zawieszenie, silny napęd i lekką membranę. Musisz nie przesadzać z głośnością w innej obudowie niż zamknięta, bo ich "wytrzymałość mocowa" jest wtedy niewielka.
                  Zgadza się. Podkręcając głośność jest taki moment, że bas jest jeszcze dobry a reszta pasma już zniekształcona, tak jakby głośnik skupił się na reprodukcji niskich a resztę olał. I to nawet nie trzeba za bardzo kręcić.
                  A w jakiej obudowie masz je zamontowane? Zamkniętej?

Skomentuj

A w jakiej obudowie masz je zamontowane? Zamkniętej?
                    Głośnik projektowany do obudowy zamkniętej 5l.
                    AZgadza się. Podkręcając głośność jest taki moment, że bas jest jeszcze dobry a reszta pasma już zniekształcona, tak jakby głośnik skupił się na reprodukcji niskich a resztę olał. I to nawet nie trzeba za bardzo kręcić.
                    Bez poduszki powietrznej w obudowie zamkniętej przy niewielkiej stosunkowo głośności bardzo szybko pojawią się wysokie zniekształcenia harmoniczne.

Skomentuj

Wytłumienie odpuściłem sobie, bo stwierdziłem, że grają wystarczająco dobrze basem. Pozostaje nadal kwestia zwrotnicy. Zostawiłem także podwójne przewody do wysokotonowego. Moja konstrukcja narazie wygląda tak:
                      Załączone pliki

Skomentuj

Po przerwie spowodowanej remontami i brakiem czasu na DIY powracam z tematem.
                        W międzyczasie wstawiłem testowo missiona tylko przez kondensator w celu polepszenia góry. Jest troszkę lepiej ale to nie to. Proszę więc kolegów o pomoc w doborze jakiejś wysokotonówki do mojej konstrukcji.

Byłem niedawno u kumpla i testowaliśmy na konkretnym sprzęcie - Manley Snapper . Muszę przyznać, że bardzo dobrze się to zgrywało z lampą. Mój znajomy był wręcz zdziwiony, brzmieniem tej konstrukcji i nie mógł się nadziwić, że takich głośniczków można uzyskać tak dobre brzmienie.
                        Załączone pliki

Skomentuj

Mój znajomy był wręcz zdziwiony, brzmieniem tej konstrukcji i nie mógł się nadziwić, że takich głośniczków można uzyskać tak dobre brzmienie.
                          jak on sam ma kupny zestaw złożony z 436754 przetworników... Wyglądają jak 4 drożna jakaś kombinacja śmieszna.
                          Co do nowej wysokotonówki, napisz czego ci brakuje. Może żes wstawił w przeciwfazie o czym nawet nie wiesz bo nie widzę pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                            jak on sam ma kupny zestaw złożony z 436754 przetworników... Wyglądają jak 4 drożna jakaś kombinacja śmieszna.
                            Zgadza się. To jest wynalazek JBL 4 drożny.
                            Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                            Co do nowej wysokotonówki, napisz czego ci brakuje. Może żes wstawił w przeciwfazie o czym nawet nie wiesz bo nie widzę pomiarów.
                            W przeciwfazie na pewno nie podłączyłem. Uruchomiłem mikrofon pomiarowy to wrzucę potem pomiary.

Skomentuj

Wczoraj wykonałem pomiary. Pomiar w osi głośnika Monacor z odległości 1m. Dodam, że są to moje pierwsze pomiary i nie mam jeszcze dużego doświadczenia w tej dziedzinie.
                              Po kolei:
                              1. Monacor SP-50X w obudowie bez Missiona,
                              2. Monacor SP-50X w obudowie z Missionem,
                              3. Monacor SP-50X w obudowie z Missionem w przeciwfazie.

Teraz sam już nie wiem, bo wychodzi na to, że jak połączone głośniki są w fazie to jakby charakterystyki się odejmują i jest straszny dół od 4kHz do 8kHz. Po odwróceniu Missiona jest znacznie lepiej. Na słuch także jest wyraźna poprawa.
                              Tak jednak myślę, że jednak warto zastosować jakiś lepszy wysokotonowy niż mission do mojej konstrukcji, tylko co mogłoby się dobrze zgrywać? No i pozostaje jeszcze kwestia zwrotnicy. Chciałbym się trochę pobawić i nabrać doświadczenia.
                              Załączone pliki

Skomentuj

Teraz sam już nie wiem, bo wychodzi na to, że jak połączone głośniki są w fazie to jakby charakterystyki się odejmują i jest straszny dół od 4kHz do 8kHz. Po odwróceniu Missiona jest znacznie lepiej.
                                Wszystko sie zgadza. Pewnie masz prosta zwrotnice z jednym kondensatorem, a taka zwrotnica wymaga podlaczenia jednego glosnika w przeciwfazie. Zeby oba mogly pracowac w fazie, musialbys zrobic wyrownanie czasowe glosnikow.

Ps. Poczytaj o pomiarach, bo nie sa one zbyt precyzyjne.

Skomentuj

Czaruję...
                                X