Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[2 drożne] HURRICANE by KRS47

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2 drożne] HURRICANE by KRS47

Poskładałem właśnie kolumienki według projektu HURRICANE z innego forum. Paczki mi wyszły całkiem nieźle, przyszła pora na ich wykończenie. I tutaj chciałem się poradzić trochę od strony technicznej i estetycznej

Wymyśliłem sobie, że chcę je wykończyć "na biały fortepian" czyli chciałbym, żeby wyszło na wysoki połysk - lusterko. Oczywiście pierwszym problemem jest to, że nigdy nie lakierowałem kolumn. Na szczęście mam kolegę lakiernika, jednak gość nie malował nigdy nic oprócz samochodów. Mając jakiś tam nie najlepszy, ani nie najgorszy sprzęcik i w miarę sprawną rękę do dyspozycji chyba jednak można coś zdziałać? Czytam sobie różne tematy o malowaniu, ale wszędzie piszą co innego. Czy moglibyście mi przekazać swoje doświadczenia w tej sprawie? co i w jaki sposób po kolei robić? jakich materiałów użyć? jaki mógłby być szacunkowy koszt takiego malowanka?

No i część estetyczna - Czy nie skrzywdzę za bardzo tych kolumn malując je na biało? Brat właśnie mi robi podstawki z kamienia najczarniejszego jaki tylko jest. Mam właśnie wizję takiego kontrastu czarne głośniki, br, podstawki i bielutkie obudowy koniecznie na lusterko. Jak myślicie będzie to dobrze wyglądać? No i jeszcze będzie kluczowa sprawa jaki odcień bieli wybrać, żeby nie było jak wyprane wizirem, ani szare jak śnieg w marcu... Jak to zrobić? każda podpowiedź jest dla mnie cenna

Aha kolumny są przykryte HDFem 3mm, więc ścianki są "na pupę niemowlaka", natomiast zaokrąglenia na narożnikach są zrobione frezem i szlifowane papierem ściernym. Co myślicie o szpachlach natryskowych? czy będzie to wystarczająco dobry podkład???

poszukaj tematow o lakierowaniu MDFu

izolator, podklad, izolator, wypelniacz, sporo farby i jeszcze wiecej polerowania

bialy obecnie jest bardzo popularny i bedzie dobrze wygladal

Skomentuj

http://lakiernik.info.pl/podstr/LAKIEROWANIEMDF.pdf moze to troche pomoze.

Skomentuj

A jak odsłuch? Jakie wrażenia? Masz do czegoś porównanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
          A jak odsłuch? Jakie wrażenia? Masz do czegoś porównanie?
          Wrażenia z odsłuchu opiszę w gotowych konstrukcjach. Wiadomo muszę się z nimi osłuchać. Kolumny grały może z godzinę dopiero. Porównanie mam z tonsilami 13/50/9 + morel MDT29 (widać je z tyłu na zdjęciu). Nie wygrzane jeszcze, zrozum...

Skomentuj

Chociaż w skrócie: niszczą 13/50/9+morel czy aż takiej wielkiej różnicy nie ma?

Skomentuj

Lakierowanie mdf to potwornie trudna sztuka i nie każdy lakiernik da rade zrobic lustro ogólnie tona szpachli w płynie i cieżkie godziny polerki,Chyba ze komuś nie przeszkadza pozałamywane swiatło na lakierze
              Wtedy sprawa nie jest juz taka trudna.

Skomentuj

jakos lklukaszowi lakirnik samochodowy pomalowal i samochod i kolumny jednoczesnie...
                i nie narzeka ze cos sie dzieje z nimi

Skomentuj

Bo nic sie nie dzieje ale nie ma idealnego lustra jak na samochodzie.Lakier jest załamany.
                  Uwierz wiem co mówie sam maluje pudło do suba znajomy mojego brata lakieruje fronty do mebli z mdf a jego ojciec jest lakiernikiem od wielu lat i nie podjeli sie tego zadania bo to kupa pracy a cena 200zł za jeden element to absolutne minimum przynajmniej tak powiedział mi lakiernik który jest w stanie sie tego podjac a co z tego wyjdzie to nie wiem.

Skomentuj

ja tam jestem ze swojego zadowolony
                    a cena lakierowania 1m mdfu to koszt 400zl

moje nastepne beda biale
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Lakierowanie MDF nie jest trudne, tylko upierdliwe, czasochlonne oraz kosztowne. Dlatego malo ktory lakiernik chce sobie tym glowe zwracac.

Skomentuj

a jakbym dostarczył lakiernikowi kolumny idealnie wyszpachlowane, tylko pomalować i lakierować??? Powiedzcie mi jednym słowem - mając dostęp do sprzętu (pistolet za 400zł + kompresor) na ile jestem w stanie zrobić to sam (bo ma być DIY) tak, żeby zejść z kosztów (bo nie uśmiecha mi się płacić 400zł za 1m2, bo bym z 1500zł wydał - tyle co przetworniki) Mam cierpliwość, zaplecze i chęci, jedyne co to pistoletu w życiu w ręce nie miałem i boję się sknocić

Skomentuj

Glownie chodzi o to, ze przy lakierowaniu nadwozi samochodowych powierzchnia lakieru przypomina skorke od pomaranczy, nie jest rowna i gladka jak lakier na fortepianie. To jest prawidlowe i celowe. Przy lakierowaniu MDF zalezy nam na tym aby takiego efektu nie bylo, dlatego trzeba klasc wiecej warstw i polerowac do wymaganego efektu. Podalem Ci na poczatku link, liznij temat i poczytaj.

Skomentuj

Mi lakiernik obiecał lakierowanie wielkiej skrzyni do suba za 200zł
                            Kolumny to 2x200zł wiec nie wiem czy zrobisz to taniej i lepiej

Skomentuj

ja swoje oddalem nie wyszpachlowane a tylko dobrze przetarte papierem sciernych chyba 150
                              oni ich tez nie schachlowali tylko polozyli 2 warstwy podkladu "na mokro"
                              czy jedna na druga jak byly jeszcze mokre
                              potem tylko lakier

nie polecam szpachlowania tylko obicie calosci hdf-em
                              nie ma mowy o widocznym laczeniu plyt
                              w 1 miejscu na gorze byla szpachlowana i to widac
                              ale tylko pod swiatlo i jesli o tym wiesz
                              nigdzie indziej nie ma tego problemu

jak znajdziej kogos kto zrobi ci to za 400zl to nie ryzykuj zabawy samemu
                              moze to nie do konca diy ale pomniejszy twoje koszta, nerwy i czas
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                                Chociaż w skrócie: niszczą 13/50/9+morel czy aż takiej wielkiej różnicy nie ma?
                                hmm ciężko tak bezpośrednio porównywać z kilku względów. Na pewno średnica w tej chwili jest dużo jaśniejsza niż na tonsilach, bas to wiadomo, że nie ma nawet co porównywać. Mimo tego, że są niewygrzane znacznie lepiej się sprawują w muzyce elektronicznej. Różnica na basie i efektywności jest bardzo duża. Te kolumny bardzo uprzykrzą życie sąsiadów. Wiem, że to zdanie wpędzi Cię w wydatki, ale uczciwie muszę przyznać (choć to tylko pierwsze wrazenie) - na tą chwilę tonsile wygrywają w kategorii wokale, a wszystkie pozostałe kategorie wygrywa hurricane

Tonsilki bardzo nadają się do kulturalnego grania i "plumkania w tle". Hurricane się tak nie da słuchać. Na dzień dobry jest głośno i ciężko jest je przesterować - na domówki są idealne. Ale taki w sumie miałem cel i wydaje mi się, że dobrze się sprawdzą w swojej roli. Trzeba tylko się przyzwyczaić do ich brzmienia, bo jest inne. Fajnie, że mogę sobie bezpośrednio porównywać te kolumny, bo mam przełącznik na wzmacniaczu :)
                                Last edited by kremien; 28.05.2012, 19:55.

Skomentuj

czy ktos mi moze napisac co to za glosniczki?
                                  Kozystam z telefony i nie za dobrze widac i
                                  nie bywam na tamtym forum

---------- Post dodany o 20:55 ---------- Poprzedni post o 20:54 ----------

i mam 39st goraczki :(
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

seas ca22rny chyba z seasem 27tdfc na gorze jesli sie nie myle.

Wracaj szybko do zdrowia!

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                      czy ktos mi moze napisac co to za glosniczki?
                                      Seas CA22RNY + 27TBCD/GB-DXT

Skomentuj

chyba musze sobie cos poczytac o tym projekcie

i ciekawy jestem jak tym razem wyglada sprawa ze zwrotnica
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X