Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

układanie lisci forniru

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

układanie lisci forniru

Witam !

Przed mną pierwsze fornirowanie (jabłonka indyjska) i mam dylemat: jak położyć fornir aby tworzył ciągłość usłojenia jak na poniższych zdjęciach z audiostereo ?

http://www.audiostereo.pl/galeria-fo...st__p__2106222

Planowałem fornirować zgodnie "ze sztuką" tj. najpierw górę, dół, boki i na koniec front z tyłem . Problem w tym, że idąc za tą kolejnością i zostawiając ~1 cm nadmiaru materiału przy każdej krawędzi nijak mi się to usłojenie nie zejdzie :/

macie jakieś patenty ?

Pozdrawiam

pierwsze fornirowanie i taki drogi fornir na poczatek?

opcje masz 2
    albo zagniesz jeden kawalek (raczej sie nie uda)
    albo utniesz rowno i przykleisz mm od krawedzi (1cm wolnego w reszte kierunkow)

Skomentuj

A na jaki klej kleisz? Ja ostatnio fornirowałem na "styk" swoje kolumny tylne klejem momment. Najpierw odmierzam wszystko dokładnie, później docinam z 1-2mm marginesem na obie krawędzie, następnie przymiarka jak się to wszystko schodzi. Jeżeli masz "Indyjkę" to droga sprawa i szkoda coś zepsuć. Najpierw pomiary przenieś na karton i dotnij. Później sprawdź czy wszystko pasuje. Po tej operacji docinaj fornir. Ponumeruj sobie lekko kawałki forniru ołówkiem aby się nie zgubić który kawałek na który boi i gdzie jest spód a gdzie wierzch danego liścia bo po nałożeniu kleju będzie klops. Jeżeli chodzi o momment czytałem przed fornirowaniem, że jak już wyschnie i lekko przyłożysz to nie oderwiesz. Z mojej praktyki mogę stwierdzić że to stwierdzenie obiektywne. Jeżeli położysz lekko nie dociskając kawałek forniru na suchy (powtarzam suchy) klej to prawie (małą powierzchnią) można nim przesuwać po powierzchni. Wtedy pasujesz wszystko idealnie i od środka lekko naciskasz klockiem drewnianym ruchami do krawędzi. Później dociskasz mocno a na krawędziach się dokładnie przykładasz. Jeżeli kleisz na Rakol no to jest problem, na który nie mam praktycznej podpowiedzi.
      Pozdrawiam i powodzenia.

Skomentuj

Dziękuje za podpowiedzi !

Będę kleił na klej pattex moment - obudowy nieduże "Seas STX Studio Monitor" także chyba sobie poradzę.
        Postaram się o obszerniejszą fotorelacja bo wykończeniem finalnym będzie politura :)

Skomentuj

Czaruję...
        X