Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tannoy HPD 315/8 - Skrzynie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tannoy HPD 315/8 - Skrzynie

Hej!

Jakiś czas temu w moje ręce wpadła parka HPD 315 wraz ze zwrotnicami. W związku z tym postanowiłem zrobić głośnikom nowe lokum i wybór padł na obudowy cheviot.
    http://www.44bx.com/tannoy/images/Cheviot.gif
    Niestety z tego co widziałem brakuje na nim wymiaru głębokości skrzyni wewnątrz.
    Po przeliczeniu z objętości wychodzi ok 20cm.
    Bass reflex też podany jest bez uwzględnienia grubości scianki.
    Same skrzynie mają być składane ze sklejki 30mm więc chciałem pominąc dodatkową płytę dookoła głosnika.
    Zastanawiam się jak przeliczyć bass reflex tak aby zastosować okrągły a nie kwadratowy otwór.

Ogólnie moim zamiarem jest zbudowanie kolumn mozliwie liniowych i wstawienie zwrotnic bez regulacji. W oryginalnych skrzyniach tych głośników (Fonia Warszawa) zwrotnice były ustawione na poziomy podstawowe a cała obudowa była zamknieta. Objętość zbliżona do cheviota. Niestety ocalały tylko przednie scianki z głośnikami. Moze warto isc w obudowy zamknięte. Osobiscie lubie jak bas jest dość precyzyjny a to, z tego co czytałem, dadzą mi obudowy zamknięte.

Proszę o jakies porady.

Podpinam rysunek z CAD'a z wstępnym projektem (pod sklejke 40mm)
    Projekt elementów

Zamieszczone przez leniuch91 Zobacz posta
    Niestety z tego co widziałem brakuje na nim wymiaru głębokości skrzyni wewnątrz.
    to nie problem, odejmij od (podanej) zewnętrznej głębokości 2x grubość ścianek. Albo zrób taką głębokość aby wyszło 65 litrów, co już prawdopodobnie dobrze przeliczyłeś.
    Zamieszczone przez leniuch91 Zobacz posta
    Osobiscie lubie jak bas jest dość precyzyjny a to, z tego co czytałem, dadzą mi obudowy zamknięte.
    Jeżeli precyzyjny to znaczy szybki to tak.
    Nie każdy przetwornik nadaje się do obudowy zamkniętej.
    Jak dobrze pamiętam program WINisd przelicza z kwadratowego na okrągły i na odwrót.
    Last edited by El_liero; 17.06.2012, 23:33.

Skomentuj

Dzięki za odp :) Nie mam niestety na projekcie podanej grubości scianki... z tą informacją miałbym wszystkie dane... przypuszczam ze maja po 2cm a płyta frontowa 1cm Zastanawiam się czy płyta dawana pod głośnik w projekcie ma jakies dodatkowe zastosowanie dla brzmienia czy tylko usztywnia przednią ścianę. Fajnie by było jakby wypowiedział się ktoś kto miał styczność z przetwornikami z tej serii i ma jakieś doświadczenia z obudowami dla nich.
      Ja niestety nie mam wiedzy stosownej do projektowania od podstaw skrzyń, dlatego chciałbym doprecyzować projekt cheviot i na tej podstawie zbudować kolumny.

Skomentuj

jak nie masz wiedzy to jak chcesz jeszcze doprecyzować projekt, który jest już pewnie gotowy do budowy?
        płyta o ktorej piszesz usztywnia obudowę.

Skomentuj

Tak jak pisałem, na projekcie nie jest wyraźnie zaznaczona grubość ścianek i innych elementów użytych do budowy. Wymiary są tylko zewnętrzne.

Skomentuj

Weź se zrób nawet i kulę jako obudowę byle żeby miała 65litrów!!!
            również wyżej wyżej napisałem co z tym zrobić.

Skomentuj

Czaruję...
            X