Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy warto??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy warto??

witam

Długi już czas obserwuję forum i równie długo myślę o własnych kolumnach, w tej chwili mam zestaw HECO interior reflex 20 MKII i wzmacniacz ONKYO A-8640 do tego tuner i CD też ONKYO z tych samych lat.

kolumny powoli przestają zadowalać, myślę o jakichś podłogówkach a jako że to pierwszy raz nie chcę kupować drogich przetworników (wiadome mogę je zmarnować nie mając żadnego doświadczenia), Znalazłem na allezdzierstwo ciekawa propozycję zestaw głośników do HECO Victa 500 wraz z zwrotnicami za prawie 300zł

czy warto w to zainwestować?? Chciałbym zrobić ładne i dobrze grające kolumny ale wydanie 1000 zł na przetworniki to jeszcze dużo dlatego myślę o taniej alternatywie (może nie o byle czym bo nie byłoby sensu) lubię dłubanie w drewnie/wyrobach drewnopodobnych.

proszę o odpowiedz ewentualne zawrócenie z złej drogi

Zamieszczone przez gutek.a4 Zobacz posta
    Znalazłem na allezdzierstwo ciekawa propozycję zestaw głośników do HECO Victa 500 wraz z zwrotnicami za prawie 300zł

czy warto w to zainwestować??
    kolumn nie slyszalem. ale jak patrze ze nowe mogles kupic za 1000zl to szczerze watpie zebys odczul duzy skok jakosciowy...
    wg mnie lepiej zapolowac na ciekawsze okazje

Skomentuj

A wg mnie nie ma co się bać budowy na droższych głośnikach. Jest wiele dobrych, sprawdzonych, świetnie opisanych projektów, gdzie przy budowie nie ma co zepsuć.
      Budowa skrzynek jest taka sama dla tanich i drogich głośników i w sumie jest to jedyna rzecz, która może się nie udać. Ale skoro lubisz dłubanie w drewnie i tym podobnych to nie powinno być problemu. Czas, który spędzisz na zrobieniu ładnych skrzynek będzie na tyle spory, że później stwierdzisz, że w sumie trzeba było od razu robić dobre kolumny.
      Zwłaszcza, że jeśli nie masz pewnych rzeczy na stanie to kupienie wszystkich potrzebnych pierdółek trochę kosztuje i wyjdzie, że skrzynki wcale tak tanio nie wyszły.
      W mojej opinii budowanie DIY kolumn dla tanich głośników nie ma sensu, dla przykładu znane 2-way na STX SCX - głośniki kosztują ok 180zł z przesyłką, do tego BR, terminale no i skrzynka, plus parę rzeczy których może nie masz ale będziesz musiał kupić (lakier, klej, jakieś wkręty, korytko na lakier, wałki, papiery ścierne itp - diyowcy ze stażem mają to wszystko już na stanie) i wychodzi, że wszystko wyjdzie Cię 400zł, nie mówiąc o pracy włożonej w projekt i poświęconego czasu. A za 400zł idzie kupić naprawdę dobry sprzęt na Allegro (ja za tę cenę).

Więc jak już robić to coś dobrego, głośniki za te 700-800zł, może nawet 1000zł. Wtedy Twoja praca, taka sama jak przy tanich głośnikach (bo przecież jedyne co się zmienia to wkręcenie w skrzynki innych, droższych głośników) jest opłacalna bo konstrukcja zagra porównywalnie do sklepowych kolumn za 2-3kzł. I masz satysfakcję z dobrych kolumn i tego, że sam je zrobiłeś. W przypadku tanich głośników można mieć tylko satysfakcję z tego, że sam zrobiłeś, ale często jest ona przysłaniana przez niedosyt w brzmieniu kolumn.

Więc zastanów się czy takie podejście jakie prezentujesz ma sens. Bo tak naprawdę, jak chcesz tylko skopiować jakiś dobry projekt to praca ogranicza się do stolarki i polutowania paru kabelków...a jak sam pisałeś, ze stolarką sobie radzisz.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
      X