Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer z 12" przetwornikiem STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer z 12" przetwornikiem STX

Witam!
    Chciałem przedstawić moją pierwszą konstrukcję audio jaką w życiu wykonałem.
    Posiadam wzmacniacz od wieży Sony MHC RG-475, który ma oddzielne wyjście na subwoofer. Ich firmowa konstrukcja niskotonowca jest mała, lekka, z bardzo twardym i nie za ciekawym bassem. Stąd zrodził się mój pomysł skonstruowania czegoś większego, co w przyszłości będę mógł użyć również do innych celów.

Tak też zacząłem się rozglądać za odpowiednim przetwornikiem. Wybór nie był prosty, bo każdy polecał coś innego, mówił coś innego itd. itp. Z drugiej strony ograniczały mnie jeszcze finanse, więc w ostateczności zdecydowałem się na przetwornik W.STX.12.2.500.8.F.S.MC (zapewne wielu z Was powie, że był to zły wybór, ale to nie znaczy, że w przyszłości nie będę mógł tego zmienić). Dane głośnika możecie obejrzeć tutaj.

Specyfikację głośnika wklepałem do WinISD i zacząłem wyliczać obudowę. Wyszło mi coś koło 60L, toteż zaprojektowałem sobie obudowę o wymiarach mniej więcej 518(wys) x 385(szer) x 375(gł).
    Poniżej przedstawiam kilka zdjęć z budowy oraz zdjęcie po ostatecznym sklepaniu wszystkiego do kupy.

Rozrysowanie projektu:

Materiał, z którego stworzyłem obudowę to płyta wiórowa 18mm. Oto powycinane ścianki na obudowę:

Gdyby ktoś był zainteresowany tym gdzie w Lublinie wycinają takie rzeczy pod wymiar to proszę o kontakt na priv. Nie musiałem nawet kupować całej płyty, wycięli z tego co mieli.

Tak wygląda obudowa sklejona już bez przedniej ścianki:
    Sklejałem ją klejem Soudal? Chyba tak się nazywał, jeżeli dobrze pamiętam. Ponadto nawiercałem dziurki o średnicy 1,5mm i wkręcałem wkręty 4x35. W środku widać poprzeczkę usztywniającą konstrukcję, a na tylnej ściance zamontowany terminal na kabelki. Po wyschnięciu w środku wszystko uszczelniłem jeszcze silikonem.

Tak wyglądał tył obudowy po sklejeniu:

Po okablowaniu i wyciszeniu tylnej ściany watą poliestrową:

Doklejona i dokręcona przednia ścianka:

A tak wygląda gotowy subwoofer, wstawiony już do pokoju:

Porównanie ze starym, seryjnym subwooferem od Sony:

Tunel bass reflex, który wstawiłem jest zdecydowanie za wąski. To będzie pierwsza rzecz do wymiany w tym subwooferze. Ale póki co sprawuje się nieźle, choć mój wzmacniacz trochę nie wyrabia przy tak dużym przetworniku.

Teraz podsumuję koszty wykonania:
    Głośnik - 125zł
    Tunel, nóżki, wkręty, klej, mata tłumiąca, kabel, terminal - 30zł
    Przesyłka - 35zł
    Płyta wiórowa i wycięcie pod wymiar - 30zł
    Razem: 220zł +- 10zł

Ogólny czas pracy - ok. 12h pomijając okres oczekiwania na wyschnięcie kleju i oczekiwanie na przyjście paczki z przetwornikiem i akcesoriami.

Moje pierwsze wrażenia po podłączeniu subwoofera są jak najbardziej pozytywne. Bass z pewnością jest potężniejszy i przyjemniejszy niż na starym subwooferze. Mam zastrzeżenia jednak co do tego bass reflexu, bo jest za mały i trochę się wszystko dusi jak mocno podkręcę volume. Ale jak na pierwszą konstrukcję jestem bardzo zadowolony z rezultatów.

Teraz zastanawiam się nad wykończeniem. Może wy będziecie mieli jakieś propozycje? :)

Pozdrawiam!

Raczej do Budowanie na ekranie gdyż jest to niewykończone. Poza tym chcesz to napędzić wieżyczką? Pomysł beznadziejny...

Skomentuj

Pomysłów jest jeszcze dużo. Mogę zamiast terminala z tyłu włożyć wzmacniacz i zrobić z tego subwoofer aktywny, wtedy nawet podłączenie tego do wieży nie będzie takie złe. Poza tym ta wieża nie jest taka zła, Sony wie co robi. Tak czy inaczej, albo będzie wymieniony cały wzmacniacz, co ciągnie za sobą spore fundusze, albo tak jak napisałem, przerobię subwoofer na aktywny, a to też wiąże się z kosztami. Czas pokaże.

Skomentuj

Zamieszczone przez skyline00 Zobacz posta
        Mogę zamiast terminala z tyłu włożyć wzmacniacz i zrobić z tego subwoofer aktywny
        Zdecydowanie dobry pomysł. Do takich głośników wzmacniacz 200W to optimum inaczej masz brak kontroli.
        Poza tym ta wieża nie jest taka zła, Sony wie co robi.
        Jest zdecydowanie za słaba!
        No i masz rację trzeba dać większy basreflex albo dodać drugi (ja w 8 calowym głośniku daję 2x45mm średnicy

Skomentuj

Jak wcześniej wspomniał kolega benek, konstrukcja nie jest wykończona więc raczej nie ten dział - trzymajmyż jakiś sensowny poziom :glare:

1. Pierwsze co, to wielkość portu BR. Jest on zdecydowanie za mały. Do tak dużego głośnika minimum to 80mm średnicy. Ale wspomniałeś, że masz tego świadomość - co potwierdziło się we wrażeniach odsłuchowych. Gdy będziesz wymieniał port pamiętaj o jego odpowiedniej długości - im "szerszy" port tym jego długość większa dla uzyskania odpowiedniego strojenia (ale skoro obsługujesz program WinISD, to zapewne masz tego świadomość).

2. Wyjście na subwoofer z Twojej wieży faktycznie nadaje się do podłączenia subwoofera... no :) ... Wiedz jednak, że zapewne ten wzmacniacz będzie dysponował zbyt małą mocą dla takiego głośnika. Owszem, będzie to grało, jednak gdy przerobisz "ustrojstwo" na zasilane odpowiednim panelem subwooferowym, zauważysz w czym tkwi różnica jeśli chodzi o wzmacniacza. Zdecydowanie polecam taką modyfikację - kosztuje, ale zdecydowanie warto.

Sony wie co robi
          Oczywiście, że wie - przecież to nie "pierwszak". Ma być bezawaryjne, ma generować dźwięki i zarazem ma być niedrogo i dostępne dla wszystkich

3. Wzmocnienie Twojej obudowy (ta poprzeczka, o której wspominasz i którą widać na zdjęciu) działa raczej nie do końca tak, jak powinno. Zapewne usztywnia ścianki, ale bardziej efektywne byłoby, gdyby było zamontowane w okolicy środka ścianki (ścianek). Coś tam daje od siebie, ale można lepiej.

4. Plus za obsługę symulatora (zapewne potwierdzisz, że nie jest to trudne - niestety niektórzy boją się tego jak ognia... lub są po prostu zbyt leniwi) i dostrzeżenie i świadomość problemu wynikającego z zastosowania zbyt małego portu BR - widać, że coś tam czytałeś

Nie na temat...
          5.
          ciekawym bassem
          http://pl.wikipedia.org/wiki/Bassowate :glare:

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
            http://pl.wikipedia.org/wiki/Bassowate
            Ooo, trzeba zapamiętać i dawać tego linka gdy ktoś będzie takimi wyrazami walił

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
              4. Plus za obsługę symulatora (zapewne potwierdzisz, że nie jest to trudne - niestety niektórzy boją się tego jak ognia... lub są po prostu zbyt leniwi) i dostrzeżenie i świadomość problemu wynikającego z zastosowania zbyt małego portu BR - widać, że coś tam czytałeś
              Potwierdzam, tam prawie nic nie trzeba robić, wszystko samo pięknie się uzupełnia i dostosowuje. Sęk jest w tym, że jak ktoś zacznie od WinISD Pro, to może się zniechęcić. Tam jest więcej opcji, ale też więcej błędów. Ja na początku nic z tym nie mogłem zrobić. Dopiero jak sobie sprawiłem wersję 0.44 (to chyba jest Beta), to wszystko poszło gładko i przyjemnie :)

Skomentuj

Mi sie wydaje czy ten br jest po to zeby dmuchało z rury? na ile to jest wystrojone?
                Do tego głosnika przynajmniej 10cm br zmien to jak najszybciej.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                  Przeniosłem w odpowiednie miejsce...
                  bo jeszcze dużo pracy przed tobą

a co do uwag to dabyl powiedział wszystko
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jaki wzmacniacz mi polecacie do tego subwoofera?

Skomentuj

taki co ma conajmniej 400W przy 8ohmach. Czyli powodzenia w szukaniu za rozsądne pieniądze. Zmachol który będzie miał 500W przy 8ohmach przy 4ohmach musialby mieć około 800W. Czyli kaloryfer niezły nie mówiąc o zużyciu prądu.

Skomentuj

kup końcówkę typu SHARP SX-8800H wepnij jeden kanał między wierzę a suba. Będzie sprzęt zamiennie na imprezy.

Skomentuj

Tak, podoba mi się ta końcówka, ale to trochę bez sensu patrząc na to, że tylko suba mam o takiej mocy. Prędzej zbuduję jakieś nowe kolumny do tego suba niż kupię takie coś :)
                          A co do wzmacniacza to chodzi mi o taki, który mogę wmontować w suba, żeby był aktywny. Coś w tym stylu: http://www.subwoofery.pl/page15.php

Skomentuj

Ooo! Jestem bardzo ciekawy opiniami na temat paneli z tej strony, jak ktoś miał to niech napisze czy to warte takich pieniędzy?

Skomentuj

A jeszcze takie pytanie. Czy to możliwe, że przy strojeniu na ~33Hz tunel powinien mieć wymiary mniej więcej 100x280? Tak mi pokazuje w WinISD, ale trochę za długie się to wydaje.

Skomentuj

wcale nie za dlugie
                                moze tak byc
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamontowałem dzisiaj nowy tunel bass-reflex. Średnica wewnętrzna 82mm, długość 173mm, strojenie na ~33Hz.

Skomentuj

Wykonałem obicie przodu kolumny. Zastanawiam się jeszcze czym obić resztę.

Materiał: skaj + podkład z gąbki.

Skomentuj

Ile wydałeś dotychczas na tego suba?

Skomentuj

Mniej więcej 300zł.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X