Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolejna wariacja na temat stx fx 300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejna wariacja na temat stx fx 300

Jako że jestem nowy na forum i to mój 1 post chciałem wszystkich powitać.
    Chciałem troszkę poprawić nagłośnienie w swoim pokoju (ok ~20m^2 prostokąt) i po przeczytaniu wielu tematów na wielu forach postanowiłem że zbuduję swoją wizję bazującą na podzespołach fx-300. Nie mam jeszcze żadnych gratów, jestem na etapie myślenia i projektowania i bardzo pomogła by mi opinia fachowca na temat tego co wymyśliłem. Wieczorem skończę rysować obudowy i wstawię w tym temacie może ktoś coś podpowie bo w zasadzie to moja 1 poważniejsza konstrukcja.
    Jak narazie mam 1 pytanie polecacie robić zwrotnice na płytce czy na pająka? rozmieszczenie elementów chciałbym zachować jak w fabrycznym zestawie.

Bez różnicy jak poskładasz zwrotkę - jak Ci wygodniej... Czekamy na projekt. Pamiętaj, że warto zachować wymiaru frontu z FX300 i rozmieszczenie głośników skoro korzystasz z ich zwrotnicy.

Skomentuj

Wymiar frontu zostaje niemal bez zmian, wprowadziłem nieznaczne korekty (kilkanaście mm różnicy) w ustawieniu głośnika wysokotonowego, wiem wiem to akurat jego ustawienie najbardziej kierunkowo słychać ale żeby te kilkanaście mm miało coś zepsuć?

Skomentuj

Ważne też żeby odległości wysokotonowego od górnej krawędzi i bocznych nie były równe. Chyba najgorsze rozwiązanie to wysokotonowy 4cm od każdej krawędzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Artur.W Zobacz posta
          Nie mam jeszcze żadnych gratów
          tak wiec raczej nie ma sensu zakladac tematu w tym dziale

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            tak wiec raczej nie ma sensu zakladac tematu w tym dziale
            Wydaje mi się że nieodłącznym elementem budowy jest projekt. Nie jest sztuką kupić i zastanawiać się co można z tego zrobić tylko dokonać świadomego wyboru na podstawie własnych przemyśleń i opinii ludzi bardziej obeznanych w temacie. Jeśli to niewłaściwy dział to proszę o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce

Ale wracając do rzeczy, jak obiecałem chciałem przedstawić wstępny projekt paczek.
            Wymiary zewnętrzne : szer 205 x głębokość 380 x wysokość 1036 wszystko z płyty 18mm
            rozmieszczenie przetworników jak w oryginalnym projekcie stx, jedynie wysokie tony przesunięte 12mm bliżej do osi obudowy.
            Na zewnątrz widocznych łezkowatych profili zamontowana będzie sklejka 5mm wygięta w ten właśnie kształt a wolna przestrzeń uzupełniona pianką lub piaskiem kwarcowym.

4.jpg1.jpg5.jpg2.jpg3.jpg
            Last edited by Artur.W; 24.07.2012, 21:55.

Skomentuj

Nie na temat...
              Czy tylko mnie się wydaje, że część osób wpadło tu w jakiegoś rodzaju fobię dotyczącą Sonusa ? Najgorsze jest to, że większa część konstruktorów jest daleka od odzwierciedlenia prawidłowego kształtu tych kolumn. Efekt końcowy tylko drażni oczy i sprawia, że oryginały przestają się podobać tak jak kiedyś...

Skomentuj

Fobia, kolego, to stan lęku i ma się nijak do tego co napisałeś w swoim poście. Ludzie z tego forum wpadli w spiralę kopiowania niektórych projektów Sonus Fabera ponieważ Bingant pokazał, że da się zrobić fajną kopię. Ale żeby takowa wyszła to trzeba być Bingantem

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Fobia, kolego, to stan lęku i ma się nijak do tego co napisałeś w swoim poście
                  Prawda, przepraszam. Rzeczywiście nie wyraziłem tego poprawnie. Myślę, że ogólny przekaz został zrozumiany.

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                  Ale żeby takowa wyszła to trzeba być Bingantem
                  Żeby takowa wyszła trzeba mieć cechy konstruktora, które pozwolą na wykonanie jej poprawnie. Mówiąc inaczej dobry konstruktor planuje swoją prace świadomie od samego początku. Kopia jest dobra tylko wtedy, kiedy jest bliska oryginału.

Skomentuj

Widzę, że nie zrozumiałeś. Pisząc "trzeba być Bingantem" miałem na myśli to co napisałeś w drugim zdaniu.

Skomentuj

Prace powoli posuwają się do przodu...
                      IMG_3739.jpgIMG_3740.jpgIMG_3744.jpg
                      Załączone pliki

Skomentuj

Forum miało kłopoty z działaniem za to ja w tym czasie działałem pełną parą:

Pierwszy raz w życiu miałem do czynienia z fornirem. Idealnie nie wyszło ale wrażenie robi spore. Mam nadzieje że następnym razem nie popełnię tych samych błędów.
                        Lakierowałem akrylem, kleiłem na butapren.
                        Może ktoś z bardziej doświadczonych podpowiedział by mi jak to teraz wytłumić od wewnątrz? czytałem na ten temat kilkanaście tematów na różnych forach ale nadal nie wiem na co się zdecydować.
                        Last edited by Pawel S.; 23.09.2012, 11:43.

Skomentuj

bardzo miły dla oka fornir ale styl już trochę oklepany. Deska frontowa zapewne będzie skórowana i doklejona do wewnętrznego frontu?

Skomentuj

Wiem że ciut oklepany temat ale na pierwszy raz nie chciałem za bardzo kombinować tylko powzorować się na najlepszych. Front będzie oklejony folią ala karbon i przykręcony od wewnątrz.

Skomentuj

Front będzie oklejony folią ala karbon i przykręcony od wewnątrz.
                              - karbon .. no, no specyficzne
                              - jak przykręcisz od wewnątrz ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                                - karbon .. no, no specyficzne
                                - jak przykręcisz od wewnątrz ?
                                Wsadzę łapę ze śrubokrętem przez otwór po głośniku (tunelu BR) zacisnę zęby i jakoś zmęcze te parę wkrętów

Skomentuj

Tył wyszedł ci ( chyba) trochę falowaty Ale życzę powodzenia.
                                  Jak wyprowadzisz połączenie do kolumny? Z tyłu w lini pionowej, czy będzie jakaś podstawa pod kolumnę i w niej wbudowany terminal?

Co do karbonu to też będę próbował z frontem w subie. Nie chcę robić oklejanej kocem estradówki, ani zwykłego czarnego forniru. Prawdopodobnie boki okleję jabłonią indyjską z dodatkową"obudową" na krawędziach czarny wysoki połysk ( coś jak SF fenice) + front karbonowy. Oj będzie dużo zabawy żywicą, szpachlówką i matą szklaną. Coś cudownego.:biggrin:

---------- Post dodany o 15:22 ---------- Poprzedni post o 15:13 ----------

Ps. Z niemieckigo forum jako przykład. Może ci się spodoba.

Skomentuj

Tył pofalowany jest "chwilowo" Jak przymierzałem nierdzewny polerowany kątowniczek to wszystko ładnie się układa i jest prościutko. Ale fakt 2 raz zrobił bym ten tył już inaczej. Ale błędy są po to żeby się na nich uczyć. A co do terminalu to będzie od dołu. a paczki będą stały na 3 nóżkach z płaskownika nierdzewnego 25x6 plus kolce.

Skomentuj

Może ktoś z bardziej doświadczonych podpowiedział by mi jak to teraz wytłumić od wewnątrz? czytałem na ten temat kilkanaście tematów na różnych forach ale nadal nie wiem na co się zdecydować.
                                      Ja dałem Gąbkę trójkątną zaraz przy głośnikach,dół zostawiłem niewytłumiony,tak grało dobrze. Ogólnie wytłumia się na słuch,popróbuj z różnymi materiałami tłumiącymi i zostaw tak jak Tobie pasuje.

Jeśli chodzi o fornir to bym się tu przyczepił o ułożenie słoi na froncie,może to kiepsko wyglądać w efekcie końcowym:

Ja dałem słoje poziomo na każdym boku,wygląda to tak jak by pod skórą był tylko jeden płat forniru.
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Pierwsze odsłuchy zrobione.
                                        Pojawiły się też pierwsze spostrzeżenia. Mianowicie stanowczo brakuje mocy!!
                                        Na testy wziąłem kolego technicsa su-v60 (2x 100W) i dopiero na ty sprzęcie było ok. Stanąłem więc przed kolejnym wydatkiem jakim jest wzmacniacz. Co moglibyście polecić do takiego zestawu?
                                        poniżej foto z pierwszych testów
                                        http://imageshack.us/photo/my-images/580/img4364c.jpg/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X