Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Aktywki nr 2 czyli GDN 13/50/9 i Seas 29TAF/W
Collapse
X
-
Jeszcze żadne, bo nie zdążyłem z tym bajzlem -- coś nie tak mam w zasilaniu miniDSP i nie zawsze mi startują (tzn. właściwie wiem, co jest nie tak: gałąź -15V w tej chwili nie jest obciążona i jak kondensatory się nie rozładują, to stabilizator +15 głupieje). Nie podłączyłem jeszcze końcówek LM4780.
Na dodatek rozchorowało mi się dziecko i do weekendu nie ma szans, bym coś zrobił :)
Skomentuj
-
Na razie jest totalna masakra.
Za duże wzmocnienia na końcówkach, przez co przy normalnym słuchaniu słychać tylko szumy kwantyzacji (założyłem 0,9V na wyjściu DSP, a jak się okazało mam wersję 2V).
Poza tym jeden z kanałow nowo montowanych LMów tak się wzbudza na ultrasonicznych, że z rezystora w zoblu na wyjściu poszedł dym :) Ciekawe, czy kostka jest w ogóle sprawna i ponowne mycie płytki i obniżenie wzmocnienia coś da.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postazałożyłem 0,9V na wyjściu DSP, a jak się okazało mam wersję 2V
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaw zoblu na wyjściu poszedł dym
Skomentuj
-
U mnie ostatecznie wyladowały w 25litrach strojone na około 41-43hz. Mam mocno kompensowany bs na zwrotce i przy takim strojeniu najniższe rejestry są troszkę z tyłu ale nie na tyle, żeby narzekać na ich brak. Jak odkręce wzmaka to naprawdę robi wrażenie. Może klaty nie masuje ale suba grającego na dwóch 22-120-8 sc@39 hz mi skasowały. Teraz muszę budować suba z niższym zejściem.
Poza tym strasznie mi pasuje bas z tych tonsili. Sprężyna taka, że dupsko urywa. Naprawdę świetny. Borys nic nie przesadzał jak go wychwalał.
Skomentuj
-
Dokładnie, zresztą kojarzę Cię z wątku "Nasze poczynania z Tonsilem 13/50/9".
W planach mam suba na TIW 200 XS, ale nie mam czasu zrobić kolejnej płytki zwrotnicy do całości :)
---------- Post dodany o 11:29 ---------- Poprzedni post o 11:28 ----------
Zamieszczone przez Arkadyo Zobacz postaU mnie ostatecznie wyladowały w 25litrach strojone na około 41-43hz.
Skomentuj
-
Nie wiem czy 8" Cie nie rozczaruje przy tych tonsilach. Wiem, że to dobry przetwornik ale... jako suport do nich będziesz potrzebował poniżej 35hz i to naprawdę rześkich. Ogólnie w br ciężko o takie szybkości nawet z większych membran. Ja jestem sceptyczny ale...
Pare 8" przerobiłem i w br dobre toto do kompa zamiast suba od creativa :P.
Teraz urzekł mnie isobaric :). Nawet stxy serii sc zagrały o klase lepiej a mam jeszcze 25cm od tonsila - te na licencji pionka co były z zg40c z membramami biernymi. Testowałem je w br i były niczego sobie przy 38hz ale chce niżej. Może właśnie tandem będzie lekarstwem na szybki spręzysty bas poniżej 35hz. Niestety mieszkam w bloku i robie wszystko w kuchni. Jak kobieta zobaczy mnie z płyta wiorową i wyżynarką mogę dostać eksmisję :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Arkadyo Zobacz postaNie wiem czy 8" Cie nie rozczaruje przy tych tonsilach. Wiem, że to dobry przetwornik ale... jako suport do nich będziesz potrzebował poniżej 35hz i to naprawdę rześkich. Ogólnie w br ciężko o takie szybkości nawet z większych membran.
Pudło z głośnikiem już gotowe, brakuje tylko zwrotnicy i końcówki mocy.
Skomentuj
-
Odgrzewam, bo mam "mały" problem.
Końcówki mocy zaczęły mi z jakiegoś powodu "pykać", słychać to w głośnikach, zastanawiam się, czy się nie wzbudzają.
To jest takie niezbyt głośnie, ale wyraźnie słyszalne "pyk pyk, pyk-pyk-pyk", w nieregularnych odstępach czasu, wszystkie cztery tory to mają. Zaczęło się jakieś 2 tygodnie temu bez jakiegoś specjalnego powodu. Na pewno dotyczy końcówek LM, bo pykanie jest nawet, jak zewrę im bezpośrenio na płytce wejścia, no i na słuchawkach sprawdzałem sygnał na wyjściu zwrotnicy -- jest OK.
Przed chwilą je wyjąłem z obudowy, przemyłem w izopropanolu i na nowo zamontowałem -- nie pomogło. PCB są od jaromasa.
Skomentuj
Skomentuj