Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi przypadkowe ale ładne.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi przypadkowe ale ładne.

Witam. Wydłubałem takie coś w składzie Arn 312-8, MCA 12RC i Vifa PL27TG35. Została mi jeszcze zwrotnica i jak się okazało powtórny zakup Seasów. Te które były w czasie prób ustawienia za pomocą płyty testowej przy którejś ze środkowych częstotliwości puściły dymek. Cóż za głupotę trzeba płacić, byle nie kilkakrotnie bo to już nie głupota tylko coś więcej. Pytanie więc o przyczynę, zanim spalę kolejne 500 zł. Zwrotnica na jakiej to tymczasowo poszło to uniwersalna JAN BO, ale tak to grało przez rok w tymczasowych budach.
    Druga sprawa to czy waszym zdaniem warto do czegoś takiego projektować indywidualnie zwrotkę, czy wystarczy pozlepiać istniejące układy pod dany głośnik.
    Załączone pliki

tyle pracy wlozone i sluchasz tego na janbo?

natychmiast zamawiaj drobnice na sprzet pomiarowy!
    dopiero opracowanie odpowiedniej zwrotnicy pokaze co te kolumny potrafia

Skomentuj

Na drugi raz wrzucaj zdjęcia na jakiś zewnętrzny serwis.

Dobór przetworników był czymś zdeterminowany?
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
        Na drugi raz wrzucaj zdjęcia na jakiś zewnętrzny serwis.

Dobór przetworników był czymś zdeterminowany?
        Przyśnił mi się. A poważnie, to jak w tytule" jest przypadkowy" w większości. Zostałem posiadaczem czegoś co ktoś próbował złożyć na ARN 312 i 150 oraz na wspomnianej Vifie . Od czegoś trzeba zacząć więc postanowiłem, że na początek zrobię "coś z niczego". Następne będę zestawiał według innych kryteriów.

Skomentuj

To może zwrotnica też Ci się wyśni :glare:
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
            To może zwrotnica też Ci się wyśni :glare:
            Że też ja na to wcześniej nie wpadłem. Dzięki wielkie.

---------- Post dodany o 20:41 ---------- Poprzedni post o 20:35 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            tyle pracy wlozone i sluchasz tego na janbo?

natychmiast zamawiaj drobnice na sprzet pomiarowy!
            dopiero opracowanie odpowiedniej zwrotnicy pokaze co te kolumny potrafia
            Sam to nie dam rady,za mało wiedzy, za mało czasu aby ją zdobyć. Ale jeśli warto to może Yoshi 80 przyjął by zlecenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez 6kruk Zobacz posta
              Sam to nie dam rady,za mało wiedzy, za mało czasu aby ją zdobyć. Ale jeśli warto to może Yoshi 80 przyjął by zlecenie.
              warto ze wzgledu na:
              1 - bezpieczenstwo glosnikow. wiecej juz GDMa nie spalisz
              2 - wyciagniesz co sie da z tych glosnikow. moze sie okazac ze zagra duzo lepiej

ale ze wzgledu na rozmiary obudowy i czas yoshiego moze byc ciezko

nie masz nikogo w poblizu?

Skomentuj

albo ktoś inny ci zaprojektuje, z tym, że nie trzeba wysyłać całych kolumn, wystarczy zrobić kopię przedniej ściany i na niej projektować zwrotnicę.

Skomentuj

Rozumiem. Masz kogoś konkretnego na myśli.

Skomentuj

no może w offtopic stworzyć topic z prośbą o pomoc oraz w ogłoszeniach "zlecę"
                    albo poświęć sam 3 miesiące i coś zaprojektujesz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                      albo poświęć sam 3 miesiące i coś zaprojektujesz
                      dobra opcja!
                      tylko nie zapominaj ze jestes jednym z nielicznych ktorzy na to sie zdecydowali

Skomentuj

Podpuszczacie mnie, ale co tam. Spróbuje spróbować czyli zacznę "studia", jeżeli spasuję to wrócę do szukania. Będzie bolało bo jestem zielony, no może seledynowy.
                        Prośba o wyjaśnienie kilku kwestii na początek
                        1- czy Seasy spaliły się z powodu JAN BO ( czyli złego zabezpieczenia)
                        2- Czy ta konstrukcja ma jakieś szanse bo jak pisałem przetworniki są w zasadzie przypadkowe. Skrzynki są bardzo solidne ( nie ważyłem ich ale ledwo je wniosłem do mieszkania) z uwagi na to że bas jest zamknięty. Tak wychodziło mi w winISD.
                        objętość ok 90 l, średniego niecałe 5 l. Przód to mdf 80mm, boki 36mm wiórowa, przegrody poziome 40 mm pionowe 20 mm mdf.
                        3- prośba o jakiś "plan lekcji" i wykaz pomocy naukowych.
                        dzięki.

Skomentuj

1- czy Seasy spaliły się z powodu JAN BO ( czyli złego zabezpieczenia)
                          dla pewnosci pokaz co pusciles jak sie spalily. ale na 99% spalily sie z powodu zlego filtrowania

2- Czy ta konstrukcja ma jakieś szanse bo jak pisałem przetworniki są w zasadzie przypadkowe.
                          tak, ma to sens. glosniki przypadkowe ale dobre. no moze bas troche przeciaga

3- prośba o jakiś "plan lekcji" i wykaz pomocy naukowych.
                          dzięki.
                          zapoznaj sie z:
                          http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm cala strona
                          http://www.diyaudio.pl/content.php/4...Workshop-cz.-I
                          http://www.diyaudio.pl/content.php/5...orkShop-cz.-II
                          http://www.diyaudio.pl/content.php/5...rkshop-cz.-III
                          http://www.diyaudio.pl/content.php/5...orkshop-cz.-IV
                          + wiekszosc z akustyki i wszystko z dzialu zwrotnice

Skomentuj

+ inwestycja w JIG oraz przedwzmacniacz oraz mikrofon pomiarowy + anielska cierpliwośc do tego systemu, bo początkujących wkur*** on niezmiernie :) Ale po opanowaniu techniki pseudopomiarowej i posiadaniu umiejętności rozróżniania błędów pomiarowych, leci z górki.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                              Ale po opanowaniu techniki pseudopomiarowej i posiadaniu umiejętności rozróżniania błędów pomiarowych.
                              Co trwa 3 do 6 miesięcy :P No i oczywiście kasa. Jeśli to ma być na ten jeden projekt to bez sensu.

6kruk - jesteś z Zawiercia. Do Łodzi to jest jakieś 170km. Możesz albo podrzucić mi jedną kolumnę na pomiary i projekt zwrotki, albo za zwrot kosztów dwóch przejazdów i z powrotem do Ciebie (ok 150zł) plus jakiś dobry alkohol mogę Ci zaprojektować zwrotkę. Ewentualnie możesz też wysłać kurierem, ale to ryzyko. Pisz na PW, może się jakoś dogadamy.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To z Zawiercia bliżej do Krakowa, a tam jest już nas kilku z systemami.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                  To z Zawiercia bliżej do Krakowa, a tam jest już nas kilku z systemami.
                                  W rzeczy samej. Macie tam ponad to w grodzie Kraka CK browar który darzę sympatią.
                                  Napisz ewentualnie na PW jak z kosztami i logistyką tej operacji.
                                  POzdrowienia.

Skomentuj

Jeszcze jedna zmiana. Skoro MCA12RC się spaliły, a 15-nastki znalazłem w dobrej cenie to wezmę i je zmienię. Będzie frezowanie na gotowym froncie ale powinno się udać, a 4.5 litra powinno być dla MCA15 RCY idealne. Myślę, że projekt zwrotki powinien być nieco łatwiejszy więc jakby ktoś był chętny pomóc zabrzmieć temu zestawowi lepiej to ja jestem pełen chęci się dogadać.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X