Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer by piget11

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
    A jak sprawdziło by się zastosowanie dwóch tuneli?
    tunel razy 2 = 2x wieksza dlugosc

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
    Ja tam generalnie więcej w życiu popełniłem tuneli szczelinowych, które niejednokrotnie zaginałem. No i gro z nich nie świszczała, no ale może z rurami to jest inna historia
    tylko ze w szczelinie jak masz "zakret" to szlifujesz krawedz i starasz sie ja wyprofilowac. w przypadku kolanek PCV mamy na wewnetrznej krawedzi zalamanie ktore ciezko wyprofilowac. i to wlasnie ono gwarantuje nam swisty

Skomentuj

Piget11 - jak chcesz robić suba na tym głośniku to skorzystaj z moich doświadczeń (subwoofer 10cali na STX). Obudowa taka jak moja to minimum. Jak chcesz to mogę wysłać ci rysunki konstrukcyjne, ale podaj mi swojego imaila bo mam problemy z wysyłaniem na forum załączników.
      Pozdrawiam

Skomentuj

Kolejna wersja, myślę, że już ostateczna, z BR poszedłem na kompromis 90mm 40cm, z rurą 100mm obudowa by wyszła już za długo jak dla mnie.

Skomentuj

Z moich doświadczeń z tunelami BR to napewno mniej jak 10 cm nie wchodzi w grę. Tunel zagięty 90 stopni to tak jak pisze Paweł gwarantowane świzdy gwizdy :) TIW200XS z fabrycznym tunelem do tego głośnika o średnicy jakieś 80mm zagiętym 90 stopni furkotał masakrycznie. Zastosowałem podobną długość tylko prostą rurę i poprawa jakieś 80 procent. Tunel daj z obu stron profilowany. Jeżeli klecisz go z rury i jakiś zakończeń (jak ja) to wszystkie nierówności zaszpachluj. Pozdrawiam.

Skomentuj

1. zmiana papieru na blok techniczny
            2. wywal olowek HB i kup 2B i 4H. zroznicowanie grubosci linii sprawia ze rysunek jest bardziej czytelny
            3. zamknales lancuch wymiarowy

Skomentuj

:) Powinieneś jeszcze wspomnieć o krzyżujących się zwymiarowaniach i mało technicznym piśmie. Poza tym strzałki nie trzymają proporcji w stosunku do wysokości pisma.
              aaaa, no i brak tabelki

Skomentuj

Zamieszczone przez Robak Zobacz posta
                Powinieneś jeszcze wspomnieć o krzyżujących się zwymiarowaniach
                tego nie zawsze da sie uniknac
                czasami bardziej czytelny bedzie przecinajacy sie wymiar niz na sile wyciagany na bok
                i mało technicznym piśmie.
                tego sie nie czepie bo nigdy tego nie opanowalem :p

aaaa, no i brak tabelki
                oooo - bana mu! :biggrin:

Skomentuj

Dobra Panowie :) szkolą mnie aktualnie na elektronika, nie mechanika, a rysunku technicznego liznąłem z 1 klasie technikum elektrycznego z czego dużo pozapominałem

Skomentuj

Dzisiejsze postępy, ten kolegi, jutro czeka mnie moja paczka :)

Skomentuj

zamiast szpachlowac lepiej usunac nadmiar materialu

Skomentuj

Ładny jamniczek z dobrze ulokowanymi wzmocnieniami. Nieźle ci ida prace. Przypomnij mi jaki głośnik zastosujesz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          zamiast szpachlowac lepiej usunac nadmiar materialu
                          To wikol, który jeszcze nie dosechł do końca a płyty pocięli mi panowie w sklepie przy pomocy piły sterowanej komputerowo :) więc wszystko pasuje idealnie :) Płytę musiałem kupić całą 6m^2, więc trochę jeszcze zostało na przyszłość 3 kawałki 66x130cm, żeby do auta się zmieściły

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                          Ładny jamniczek z dobrze ulokowanymi wzmocnieniami. Nieźle ci ida prace. Przypomnij mi jaki głośnik zastosujesz?
                          Dzięki, przejrzałem trochę konstrukcji zanim coś zaprojektowałem, a głośnik to SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X. Głośnik zamówiony już, szkoda, że dopiero we wtorek go wyślą bo już pierwsze testy by były, a tak trzeba czekać do piątku na powrót do domu.

Skomentuj

To wikol, który jeszcze nie dosechł do końca
                            wikol jest elastyczny - ciezko sie go szlifuje
                            tak wiec albo wycierasz do sucha, albo zostawiasz tak jak wyplynal (latwiej usunac szpachelka po zaschnieciu)

Płytę musiałem kupić całą 6m^2, więc trochę jeszcze zostało na przyszłość 3 kawałki 66x130cm, żeby do auta się zmieściły
                            trzeba bylo wrocic do domu i szybko pomyslec o projektach na przyszlosc. skrzynki bys mial wiec z czasem by naszla ochota na zakup glosnikow

Skomentuj

Z ostatniej chwili, H250 ożył

a tu projekt płytki z zasilaczem końcówki, filtra i przekaźnikiem załączającym trafo :)

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              trzeba bylo wrocic do domu i szybko pomyslec o projektach na przyszlosc. skrzynki bys mial wiec z czasem by naszla ochota na zakup glosnikow
                              W sumie mogłem tak zrobić, ale kolejne kolumny planuję zrobić sobie jako nagrodę zrobienie inżyniera, czyli pewnie 2 lata jeszcze :) chociaż nie powiem, że nie ma smaków
                              Last edited by piglet11; 10.12.2012, 18:33.

Skomentuj

Dziś odbył się dziewiczy test suba :) Wzmacniacz złożony w pająku co widać na zdjęciu poniżej. Zasilacz z powodu rozmiarów został podzielony na dwie pcb dla filtra oraz końcówki mocy. Co do brzmienia to jeszcze pozostaje kwestia ustawienia fazy, częstotliwości odcięcia i głośności, ale po wstępnych korekcjach i przesłuchaniu kilku piosenek jestem zadowolony :) głośnik schodzi bardzo nisko, bas jest mocny i trzęsie wszystko dookoła przy większym wysterowaniu

---------- Post dodany o 22:37 ---------- Poprzedni post o 20:58 ----------

Skomentuj

Czyli co, nie trzeba go karmić wzmacniaczem 500W a i tak zagra, takiej informacji potrzebowałem bo jest to dla mnie alternatywa cenowa do tiw250

Skomentuj

Zagrać zagra ale jak sobie poradzi w chwilach najcięższej pracy? Prometeusz, Tron, wszystkie części Transformersów czy chociażby od biedy Avatar dadzą odpowiedź na to pytanie. Wymienione filmy nie są najwyżzszych lotów jeśli chodzi o spójność i jakość fabuły ale efekty dzwiękowe (i graficzne również) mają wyborne. mając subwoofer schodzący do 20Hz doceni się sceny walk w Transformersach czy wyborne basowe wstawki Prometeusza. TO zdecydowanie najlepszy materiał na testy klasowego głośnika subwooferowego. Pod warunkiem, że jest to conajmniej mkv z dużym bitratem a nie jakiś 2GB dvdrip.
                                    Last edited by gooralesko; 23.12.2012, 13:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      Zagrać zagra ale jak sobie poradzi w chwilach najcięższej pracy. Tron, wszystkie części Transformersów czy chociażby od biedy paściarski Avatar dadzą odpowiedź na to pytanie.
                                      Dokładnie.
                                      Istotą jest to aby gdy głośnik osiąga prawie maksimum swoich możliwości wzmacniacz miał jeszcze spory zapas mocy żeby móc poprawnie odtworzyć tzw. szpilki, czyli krótkie skoki dynamiki. W innym wypadku zamiast potężnego uderzenia głośnik zwyczajnie pierdnie. Oczywiście jeżeli nie planujesz subem przesuwać ścian nie musisz mieć mega mocnego wzmacniacza, po prostu bezpieczny poziom głośności zapewniający właściwiej jakości odsłuch będzie ulokowany parę decybeli niżej.

Skomentuj

Mój wzmacniacz radzi sobie według mnie bardzo dobrze, np. w filmach, wczoraj oglądając Total Recall dzięki niskiemu zejściu czułem się jak w kinie co potęgowało doznania, same kolumny mają dość dobry bas, ale sub go uzupełniał tym najniższym :) Głośność oczywiście dostosowałem do swoich potrzeb, czyli nie łubudubu na maksa Boskie jest zejście około 60 sekundy w "sextasy"

Najprawdopodobniej po świętach znajdę jakąś blachę i przykręcę wzmaka do suba jak należy, ze szpachlowaniem i fornirowaniem poczekam chyba do wiosny jak będzie ciepło, ponieważ w garażu nie ma kaloryfera, a w domu by mnie zamordowali, gdybym nasmrodził butaprenem

Skomentuj

Na mkv i tak bym nie testował , obecnie mam magnat 301a i mimo ze glosnik nie jest mocarny a wzmacniacz tym bardziej w pomieszczeniu około 25m2 jest wystarczająco , dlatego bym sie zastanawiał czy aby napewno taka moc będzie mi potrzebna , a jeśli by sie zdarzyło ze jednak jest gorzej od magnata próbował bym mocniejszego wzmacniacza

Skomentuj

Czaruję...