Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 drogi na SB15NRX & SB26STC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 drogi na SB15NRX & SB26STC

Znudzony brzmieniem mojego aktualnego zestawu opartego na ZA14W08 oraz Neo3-PDRW postanowielem zrobic cos odmiennego. Juz podczas refleksji odnosnie wyboru midwoofera do Neo3, rozwazalem kupno glosnika SB, niemniej z analitycznym glosnikiem lepiej wspolgra towarzysz o podobnych cechach stad glosnik zapha trafil w moje rece. Poprzedni zestaw wzbogacil mnie o spora wiedze na temat filtrow 1 rzedu, zwrotnice szeregowe oraz wplywie elementow biernych na dzwiek. Wykorzystujac te doswiadczenie, podjalem sie zaprojoektowania nowego zestawu opartego na:

SB15NRX-8 (250zł) http://www.sbacoustics.com/index.php...-sb15nrxc30-8/
    SB26STC-4 (120zl) http://www.sbacoustics.com/index.php...b26stc-c000-4/

Glosniki w ogole nieznane w Polsce, natomiast za granica zarowno w testach subiektywnych jak i "papierowych" deklasuja konkurencje w podobnym przedziale cenowym. Mam nadzieje, ze rowniez po zbudowaniu tego zestawu bede mogl podtrzymac te opinie.

Fotki:

Fajnie, że coś nowego. Fajnie też, że głośniki SBA od niedawna (w końcu) dostępne są w Polsce http://www.audiowitowa.pl/pl/c/SB-Acoustics/2
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

odsluchiwales juz wysokotonowke?

Skomentuj

Że, tak się spytam nie robi Ci różnicy, że wysokotonówka jest 4 Ohm'owa a Midwoofer 8?

Zawsze myślałem że powinno się dobierać takimi samymi impedancjami.

Czyli żeby wysokotonówka w tym zestawieniu miała 8 to co rezystor pójdzie w szereg?

PS: Czekam na opis budowy i wrażeń odsłuchowych, powodzenia! :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          Fajnie, że coś nowego. Fajnie też, że głośniki SBA od niedawna (w końcu) dostępne są w Polsce http://www.audiowitowa.pl/pl/c/SB-Acoustics/2
          Ja akurat zamawialem z Europe-Audio. Wyszlo taniej :p

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          odsluchiwales juz wysokotonowke?
          Tak, dobrze sie zapowiada, bo nie slysze znieksztalcen w dolnym pasmie :)

---------- Post dodany o 19:09 ---------- Poprzedni post o 19:06 ----------

Zamieszczone przez kornikov Zobacz posta
          Że, tak się spytam nie robi Ci różnicy, że wysokotonówka jest 4 Ohm'owa a Midwoofer 8?
          SB nie ma w ofercie wysokotonowek innych niz 4ohm. Wszystkie wlasciwie sa nawet 3-3.5ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
            Tak, dobrze sie zapowiada, bo nie slysze znieksztalcen w dolnym pasmie
            powoli szukam czegos delikatnego, ale malo wrazliwego na kiepska jakosc nagran

Skomentuj

te ch-ki amplitudowe są bardzo zachęcające. Wysokotonówka ma użyteczne pasmo takie szerokie i płaskie że szok, nie wspomnę o ch-kach kierunkowych. Na papierze robią niezłe wrażenie.
              powoli szukam czegos delikatnego, ale malo wrazliwego na kiepska jakosc nagran
              DX25 hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                DX25 hehe
                cos ci te jaja nie wyszly. juz mission sobie lepiej radzi ;]

Skomentuj

cos ci te jaja nie wyszly. juz mission sobie lepiej radzi ;]
                  Jakoś ciężko mi w to uwierzyć:)

Skomentuj

Nie na temat...
                    jest mniej detaliczny wiec i wybacza wiecej

Skomentuj

To czekamy na pomiary. Wczoraj pharoh pogardził moją frezarką, więc chyba w końcu sam ją sobie kupił... :)
                      Wysokotonówka może się okazać czarnym koniem i też po cichu na to liczę..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                        Wczoraj pharoh pogardził moją frezarką, więc chyba w końcu sam ją sobie kupił...
                        chyba nie bez powodu kupil cyrkiel

Skomentuj

Nie na temat...
                          natomiast za granica zarowno w testach subiektywnych jak i "papierowych" deklasuja konkurencje w podobnym przedziale cenowym.
                          To o czym kiedyś wspominałem - wszystkie głośniki z którymi każdy z nas ma do czynienia są lepsze od wszystkich innych głosników z którymi każdy z nas nie ma do czynienia :) Nie raz już taka opinię czytałem, widzę, że co jeden głośnik lepszy od drugiego

Skomentuj

Faktycznie z tego zestawu kopułka wyglada dużo ciekawiej. Midwoofer tez moze być nieżły ale nie na fitlry 1 rzedu, za duze karpaty na końcu pasma. A jak sie doda pułapki to filtr 1 rzedu jest raczej wirtualny . Spora efektywnośc woofera , ale troche kłamczuszki są z jego impedancją stąd te 88dB.

Skomentuj

Pomiary z komory bezechowej. Charakterystyki bez wygladzania, przy 2.83V z odleglosci okolo 1metra (+-2cm). Z docelowej obudowy, przy wykorzystaniu sprzetu profesjonalnego. THD wziete przy 94dB jako suma wszystkich poszczegolnych harmonicznych. Woofer od 50Hz, kopulka od 300Hz.

SB26STC

Wynik tylko dobry biorac pod uwage cene glosnika. Mozna spokojnie uzywac glosnika od 1500Hz jednak trzeba wtedy uzyc bardziej strome zbocza filtrow. Troche spore znieksztalcenia w calym pasmie, spodziewalem sie lepszych wynikow. Filtry 1 rzedu mozliwe, jednak podzial lepiej dac powyzej 2500Hz.

SB15NRX

Kapitalne THD, w ogole nie ograniczajace uzyteczne pasmo od gory. Gorka na 1.5Khz wynika prawdopodobnie od odbic od kosza (typowa przypadlosc takich membran) Nierownosci powyzej 5Khz praktycznie wolne od znieksztalcen. Filtry 1 rzedu mile widziane :)

Skomentuj

Poki co kolumienki wygladaja tak:

Standardowo nie zamierzam ich wykanczac :) Ida w tym stanie na sprzedaz.

Dokladna specyfikacje umieszcze pozniej. Poki co troche info o glosnikach i ich brzmieniu.

SB15NRX
                                Wg mnie to swietny glosnik, szkoda, ze nie kupilem go sobie 3 lata temu, bo idealnie pasuje pod moje wymagania. Ma swietna dynamike za sprawa tylko 0.5 RMS. W Ushery np trzeba troche wat wpakowac zanim zaczna dobrze grac. Tutaj juz ponizej jednego wata gra dobrze. W stosunku do ZA14 nie ma tak dobrej niskiej srednicy, natomiast reszta, czyli cale pasmo powyzej 700Hz to juz wysoka klasa. Spokojnie moze grac nawet do 5Khz. Bas jest poprawny, nie zamula ale tez nie kopie. Glosnik Nie powala szczegolowoscia ale i tak od razu mozna wychwycic slabe nagrania, nawet bym powiedzial, ze jest bardziej na to wrazliwy niz glosnik zapha. Srednica nie jest tak bardzo wysunieta do przodu, niemniej jest bardzo naturalna i dodatkowo nie jest ostra. Brzmienie generalnie bardzo uniwersalne.

SB26STC
                                W przypadku tego glosnika nie moge sie tak pochelbnie wypowiedziec jak o sredniotonowym. Ale biorac pod uwage cene, czyli 139zl jest to dosc dobry wybor. Na plus jest to, ze mozna go nisko ciac. Ma swietne charki kierunkowe, w drugim pokoju slychac bez problemu wysokie tony. Pasmo niestety jest dosc nierowne, trzeba troche kombinowac ze zwrotnica przy okolo 4Khz z powodu dziury, przez co impedancja dosc ostro tam spada jezeli chcemy nadrobic efektywnosc. Brzmienie typowo scanspeakowe, czyli cieple i dodatkowo im wyzej w pasmie, tym gorzej. Glosnik gra poprawnie ale brakuje mi w nim szczegolowosci i przestrzeni. Nie jest ostry w brzmieniu pod warunkiem, ze nie bedzie gral glosniej niz reszta pasma. Najlepiej go minimalnie sciszyc wzgledem srednicy. Najwyzsze tony (powyzej 10Khz) troche drazniace i jednoczesnie pozbawione blasku. Wg mnie troche odstaje jakosciowo do polaczenia z SB15NRX. Porownujac go do innych glosnikow z podobnego przedzialu cenowego (AWX, DX25) to uwazam, ze gra lepiej. Nie wiem jak w przypadku ushera t9930 ale od t9950 na pewno gra gorzej. Bardzo krotko mialem T9930 i nie moge sie wypowiedziec wiecej. Na dniach postaram sie go porownac z wersja neodymowa, czyli SB26STCN. Do Neo3 nie porownuje, bo to brzmienie odwrocone o 180 stopni.

Skomentuj

Scan speak ciepły?
                                  Cos ci sie chyba pomyliło!
                                  Morel to sie zgodzę.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Z takim opisem to nie wiem czy sprzedaż zestaw... :) Porównujesz go do wysokiej klasy przetworników zamiast w danym budżecie (tak jak jedno zdanie o DX25 i AWX) i przez to plujesz sobie w twarz.
                                    Jeśli chodzi o same monitory, to ich proporcje niestety całkiem nie dla mnie.
                                    Złóż zwrotę, aby się dobrze trzymała czegoś i przyprowadź je do mnie :)

Skomentuj

A teraz ciśnie sie na usta:
                                      A ja im ładnie zdjęcia zrobię, ładnie opisze i bedą sie o nie bić

To oczywiście był żart, żeby nie było
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jak obliczyłeś kąt pochylenia ścianki?
                                        czekam na zwrotnicę i pomiary z nią:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X