Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX.10.2.400.2x2.F.S.PP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na STX.10.2.400.2x2.F.S.PP

Witam :)

Jest to moja pierwsza w życiu własnoręcznie zbudowana skrzynka, więc prosze o wyrozumiałość

Skrzynka zmontowana według projektu użytkownika Pawel S.
    http://pawel.lutuje.se/sub%2030%20litrow%20b-r.PDF
    Tunel BR skrócony do 35 albo 36cm (nie pamiętam już dokładnie, gdzieś Paweł pisał że musi wprowadzić zmiane w rysunku i tak też zrobiłem)

Śmiga to w samochodzie, wzmacniacz to Power Acoustik G320. Szału nie ma, trwają poszukiwania lepszego wzmaka... Power Acoustik zasili odseparowany zestaw Cantona Jest to początek mojej przygody z CA.

Skrzynia radzi sobie całkiem nieźle, zważywszy na niezbyt wysoką moc wzmacniacza.

Kilka fotek w trakcie... Skrzynka budowana z płyt wiórowych o grubości 18mm, mam tego pod dostatkiem więc nie było sensu kupować MDFu... Cięta na pile stołowej, jedna krawędź ścianki nie wyszła za ciekawie(ta od strony BR) Ale klej załatwił sprawe, po porządnym skręceniu szczelina zmniejszyła się znacznie... Wszystkie kąty robiłem ręcznie pilnikiem i papierem ściernym na klocku. Nie mam odpowiedniego zaplecza do tego typu rzeczy, ale wg. mnie wyszło całkiem znośnie Następne konstrukcje będą zapewne lepsze:biggrin:

Kable póki co wypuszczone przez otwór do testów, czekam na terminal i materiał obiciowy z Alledrogo :) Mam nadzieje że w przyszłym tyg. przyjdzie i skończe całość:cool:

Skrzynia świeżo sklejona, testowałem ją w domu pod bardzoooo marnym wzmacniaczem Technics Su-V500 M2, głośnik spięty w 4ohm, pomimo katastrofalnego wzmacniacza, sub całkiem ładnie grzmi mi w pokoju 16m2 uzupełniając dolne pasmo i pomagając Altusom 200 zdenerwować sąsiadów Pod mało znanym Amplitunerem Onkyo TX-7840 gra jeszcze lepiej, zastanawiam się nad zbudowaniem podobnej sztuki do domu

Koniec tunelu BR, tego niewidocznego po skręceniu zeszlifowałem na pół okrągło, na foto jest świeżo docięta deska Wylotu tunelu na zewnątrz nie szlifowałem, bardziej podoba mi się kąt prosty Nie ma to chyba większego znaczenia przy odsłuchu w samochodzie?
    Prosze nie jechać mi za ilość użytych wkrętów, teraz sam się zastanawiam po jaką cholere wkręciłem ich w skrzynie ponad 50 :)

I tutaj pytanie do was-Czy moge zaszpachlować wkręty szpachlówką samochodową? Mam tego pod dostatkiem więc bez sensu kupować szpachel typowo do drewna

Jak już wspominałem to moja pierwsza skrzynia tak więc szału nie ma, przyszłe konstrukcje będą zapewne ciekawsze-człowiek uczy się na błędach

Z góry przepraszam za jakość zdjęć-pod ręką był jedynie śrubokręt krzyżakowy:lol:

Ciekawe rozwiązanie, ale kabelek do suba to taki mały jakiś ? Sam się zastanawiam nad zastosowaniem podobnego głośnika w domu ale trochę większego czyli 12, wykończ to teraz ładnie, w aucie już testowałeś ?

Skomentuj

Zamieszczone przez marianmk2 Zobacz posta
      po porządnym skręceniu szczelina zmniejszyła się znacznie...
      dlatego zalecam uzywanie "dystansow" w postaci 25mm listewki
      inaczej zmieni ci sie wysokosc szczeliny przez co zmieni sie takze strojenie tunelu

Koniec tunelu BR, tego niewidocznego po skręceniu zeszlifowałem na pół okrągło, na foto jest świeżo docięta deska Wylotu tunelu na zewnątrz nie szlifowałem, bardziej podoba mi się kąt prosty Nie ma to chyba większego znaczenia przy odsłuchu w samochodzie?
      masz szczescie ze tunel jest dosc duzy bo na takich krawedziach potrafia pojawic sie swisty

Prosze nie jechać mi za ilość użytych wkrętów, teraz sam się zastanawiam po jaką cholere wkręciłem ich w skrzynie ponad 50
      ilosc z pierwszego zdjecia byla wystarczajaca

I tutaj pytanie do was-Czy moge zaszpachlować wkręty szpachlówką samochodową? Mam tego pod dostatkiem więc bez sensu kupować szpachel typowo do drewna
      mozesz, szpachla do drewna jest do d...
      ale po co?
      przeciez kocyk to ukryje

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
        Ciekawe rozwiązanie, ale kabelek do suba to taki mały jakiś ? Sam się zastanawiam nad zastosowaniem podobnego głośnika w domu ale trochę większego czyli 12, wykończ to teraz ładnie, w aucie już testowałeś ?
        Tak, były dziś testy w aucie, gra to dosć przyzwoicie...Niestety nie ma jak narazie czym rozbujać tego głośnika;/ Wygrzeje go najpierw na spokojnie w domu i kupie lepszy wzmacniacz.

Marny przewód? 2x 1.5mm. I nie jest to jakiś chiński aluminiowy szajs tylko nowy kabel z czystej miedzi, używany do produkcji wiązek koncernu VW/Audi... Pracuje w takiej firmie i przygarnąłem odpad Jak już wcześniej wspominałem, kabel został wypuszczony tylko do testów

Póki co moje CA wygląda tak :
        Dzwięku VR6 nic nie zastąpi

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        dlatego zalecam uzywanie "dystansow" w postaci 25mm listewki
        inaczej zmieni ci sie wysokosc szczeliny przez co zmieni sie takze strojenie tunelu
        Nie chodziło mi o szczeline tunelu, tam właśnie wsadzałem dystans przy sklejaniu/skręcaniu tego. I jest tam 30mm, nie 25:biggrin:
        Chodziło mi o szczeline którą dokładnie widać na tym zdjęciu:

Sczelina przylegania bocznej ścianki do tylniej... Błąd przy cięciu :p

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        mozesz, szpachla do drewna jest do d...
        ale po co?
        przeciez kocyk to ukryje
        Najpierw wierciłem wiertłem 2mm dziury pod wkręty, później frezowałem góre otworu pod łeb wkrętu, także wkręty nie są idealnie równo z płytą.... Niektóre są dość mocno schowane i chciałbym to wypełnić szpachlą

Skomentuj

Jeśli chodzi o CA to fajny kolorek pokrywy, sam mam coś podobnego, tylko że kręci się pod 9tys obr, ale audio jakieś mimo wszystko przyzwoite jest, powyżej pewnych obrotów jest tylko skutecznie zagłuszane.

Skomentuj

I jest tam 30mm, nie 25
            pomylilo mi sie z 8" skrzynka :p

Najpierw wierciłem wiertłem 2mm dziury pod wkręty, później frezowałem góre otworu pod łeb wkrętu
            w wiorowce nie musisz, w MDFie to koniecznosc

Skomentuj

Czaruję...
            X