Zamieszczone przez dolphin123
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Modyfikacja Jamo Studio 180 → STX 3-Way
Collapse
X
-
Porównanie poprzednich pomiarów z dzisiejszym, z odwróconą fazą GDM i GDWK wg. porady Patefila:
Charakterystyka najbardziej płaska. Wysokie tony straciły na mocy, za to średnie są takie jakie powinny być.
Pobawiłem się także strojeniem BR. Wydłużając kartonem BR o 15 mm. pierwszy pik na charakterystyce impedancji zmalał a dołek przesunął się na jakieś 35 Hz. Muszę dokupić w STX taki sam BR i pociąć go a potem dokleić do tych BR co mam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaA nie dobierze się rurki kanalizacyjnej o takiej średnicy?
a przy domowym sprzecie lepiej o to zadbac
PCV idealnie pasuje do 70mm HD-18
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaCo z tego że pokazujesz wszystkie w fazie, czy przeciwfazie, jak pomiar się zaczyna od 1kHz? a chyba niżej wypada podział GDM i GDN? Nie patrzę na schemat, ale zamieść te pomiary raw response, albo wygładzone 1/24.
Lamerskie pytanie czy raw response/frequency response to pomiar farfield?
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaA nie dobierze się rurki kanalizacyjnej o takiej średnicy?
Dobry pomysł Pawel z tym lustrzanym odbiciem BRa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz postafarfield?
Near - blisko.
Już wiesz?
Hmm masz włączony jakiś gain na wzmacniaczu? TW za głośno i kiepsko się zgrywa mid>tw.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz postaProblemem może być ten nieszczęsny GDM. Stary model, który był używany w projekcie Irka miał wg. danych producenta 92 dB, ten nowy model ma 90 dB.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez NooB852 Zobacz postaZamieram zrobić 3D STX na tych głośnikach i już zrobiłem obudowy, więc z niecierpliwościa czekam na postepy w pracach i pomiarach bo obawiam się że zwrotnica Irka której miałem użyć, może nie być już dobra przy aktualnych głośnikach
Skomentuj
-
W weekend zamierzam się pobawić ze zwrotnicami.
---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 09:25 ----------
Dzisiejsze pomiary: bez rezystora na GDM, 4,4 Om na GDWK. Zielony wykres GDM w przeciwfazie. Wygładzony 1/24.
A to wykres impedancji:
Martwi mnie brak dołka "reverse null", czy zmiany tłumików wprowadziły jakieś przesunięcia fazowe?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaCzyli rezystor 2,2 na GDM musi zostać, bo impedancja się rozjeżdza i przez to nie masz zgrania fazowego przy podziale gdn/gdm. I z Rezem 4,4 na wysoki przesadziłeś - 3,3 będzie ok :)
---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post o 22:03 ----------
Czy L-pad na GDWK nie będzie lepszym rozwiązaniem ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz postaCzy L-pad na GDWK nie będzie lepszym rozwiązaniem ?
Skomentuj
-
Narazie tak zostawię, moje ucho, spaczone wieloletnim słuchaniem z opcją LOUDNESS i tak wielkiej różnicy nie usłyszy :P Pomierzę charakterystyki każdego z głośników osobno i zobaczę jak dokładnie się zwrotnica zachowuje. Może jakieś korekty w samej zwrotnicy uda się skompilować.
Mam jeszcze kilka pytań:
1) Do pomiarów GDWK ograniczać dolną częstotliwość pomiaru?
2) Jak wiernie pomierzyć dolny zakres pracy kolumny?
3) Czy do wprowadzania korekt pomiary fazy z Holmipulse się przydadzą?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz posta1) Do pomiarów GDWK ograniczać dolną częstotliwość pomiaru?
Zamieszczone przez mobias Zobacz posta2) Jak wiernie pomierzyć dolny zakres pracy kolumny?
Skomentuj
Skomentuj