Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odbudowa MTM w obudowie betonowej - może na Dexonach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odbudowa MTM w obudowie betonowej - może na Dexonach

Witam wszystkich.

Mój projekt kolumn zaczął się około 10 lat temu, ale niestety stanął w fazie testów z powodu rozpoczętej budowy domu i powiększającej się rodziny.

Obecnie z tego co mi zostało to obudowa wykonana ze zbrojonego betony z dwoma BR 50mm ok.26 litrów netto
    Ścianka przednia i tylna maję ok. 4cm a boczne ok.2,5cm.

Obecie wyględa to nie najlepiej, ale mam zamian obszyć je brązową skórę i wykonać "fezy" pod głośniki

Otwory są wykonane pod głośniki 16-ski.
    Jak widać obecnie są to staruszki Tonsila GND 16/15 8ohm + Tonsilowska wysokotonówka.

Czytałem że obudowa z betonu słabo się sprawdza do średnich i wysokich tonów, ale za to idealnie do basu. Pomyślałem, więc żeby między głośniki oraz na tylną ścianę do połowy wysokości do góry w środku dać przegrody z płyty HDF 18mm+ filc ok.0,5mm.

Oczywiście głośniki też będą do wymiany. Byłem już prawie zdecydowany na Dexony IRB 16/60/0,18 + Seas 27tbfc/g. + zwrotnica z projektu Borysa. http://www.elektroda.pl/rtvforum/top....html#5382186r

Zwrotnicę nawet już skompletowałem na bardzo ekonomicznych elementach, ale na tych głośnikach, co mam to kompletnie nie zagrało.

Panowie co myślicie o moim pomyśle odnośnie poprawienia obudowy?
    Czy te głośniki w takim zestawieniu + ta zwrotnica bobrze zagrają?

Jestem w pełni otwarty na propozycje odnośnie przebudowy obudowy oraz zastosowania odpowiednich głośników i zwrotnicy.
    Może uda nam się zrobić pierwsze dobre kolumny na Dexonach (nigdzie w necie nie znalazłem). Niestety nie posiadam żadnej aparatury pomiarowej , ale może w okolicy Krakowa znajdzie się ktoś kto będzie mógł takową udostępnić.

---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post o 20:10 ----------

No tak i jeszcze jedna kwestia.
    Kwota jakę obecnie mam do dyspozycji to ok.800 zł na głośniki i zwrotnicę.

Sprawa jest prosta. Trzeba wyrzucić to do smieci i zbudować zupełnie nowe kolumny.

Skomentuj

Hmm. Nie zbyt pocieszające, zwłaszcza że obawiam się ,że na 800zł nie zrobię nic ciekawego zwłaszcza że dojdą mi jeszcze wydatki na obudowe.
      Chyba że 2-way na jednym średnio-nisko tonowym i wysokotonowym. Tylko czy takie zestawienie da radę w 25m2 pokoju?
      Chcę żeby były to podłogówki.

Ps. Prosił bym cię o uzasadnienie dlaczego mimo planowanych modyfikacji mam wyrzucić to obudowy .

Skomentuj

Obudowa z betonu to absurd. Nie ma zadnego powodu żeby z niej korzystać. Poza tym trudno to ladnie wykonczyc, a waga tez jest nieco przesadzona. Glosniki sa bardzo niskiej jakości, nie jest to nawet poziom dobrego Hi fi. Musisz zacząć wszystko od nowa. Glosniki można odsprzedać, zawsze znajdzie się jakiś swir na szajs tonsila. Gdzies był tu temat z przykładami zestawow jakie można zbudować do danej kwoty, pewnie ktorys z kolegow zaraz wrzuci :)

Skomentuj

Glosniki maja nawet powciskane kopułki wyrzuc to i zbuduj cos co zagra.
          Obudowy z betonu to projekty bezkompromisowe bo nie przenosza drgan tym samym nie graja razem z głosnikiem.
          Wiem ze troche osób w japoni praktykowało tego typu obudowy na paru zagranicznych forach jest to opisane,ale moiom zdaniem nie ma to totalnie sensu.

Skomentuj

Koledzy dobrze Ci radzą głośniki możesz wywalić na śmietnik one były montowane w starych unitrach zg15 coś takiego nawet parę lat temu tego słuchałem chwilę u kolegi pod diorką toscą 303 i to jest dno totalne kolego nie ma się co oszukiwać głośniki komputerowe lepiej grają i dam sobie uciąć rękę, że nawet najtańszy głośniczek stxa za 30zł http://stx.pl/wm-stx-4-1-100-8-f-s-mc.html miażdży te głośniki. Poza tym teraz Pawel S. chyba się bawi tymi głośniczkami może zrobi jakąś kolumienkę podłogową mtm na nich. Takie kolumny by były bardzo tanie i by starczyło na skrzynki od zera poskładane nowe i jakby był przypływ gotówki to kupujesz subwoofer stx s-200n lub s-250n i masz dobry sprzęt grający.
            Last edited by elvis18; 26.02.2013, 22:42.

Skomentuj

Ale za to jesteś pierwszy tutaj który zrobił paczki z betonu :thumbup:

Skomentuj

Może faktycznie niezbyt precyzyjnie napisałem. Założenie od początku jest takie ,że te głośniki maję być wymienione. Pisząc czy te głośniki dobrze zagrają miałem na myśli Dexony + Seasy ( na zwrotnicy Borysa) Ale teraz chyba rozumiem że, najlepiej będzie zbudować coś od podstaw na sprawdzonym projekcie.
                Prosił bym tylko o podesłanie kilku propozycji spełniające kryterium:
                - kolumna podłogowa
                - pokój w którym ma grać to 25m2
                - Lubię dobre niskie tony
                - koszt projektu ok.800zl

Skomentuj

Albo MX 140 albo TLka dabla - wieksze koszta
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Poza tym trudno to ladnie wykonczyc
                    Niech mi podrzuci to mu otynkuje bo mam już w tym niezłą wprawę

Skomentuj

Obudowa z betonu to absurd. Nie ma zadnego powodu żeby z niej korzystać. Poza tym trudno to ladnie wykonczyc
                      Zupełnie nie masz racji, można wyłożyć fajnie terakotą lub gresem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        można wyłożyć fajnie terakotą lub gresem.
                        To zależy, co dla kogo znaczy ladne wykończenie :) Jak już ktoś chce takie materialy, to lepiej isc w granit.

Skomentuj

Ja tak z czystej ciekawości chcę zapytać autora - w jaki sposób wykonałeś te kolumny? to jest jeden "odlew", czy ścianki są jakoś łączone? ile waży jedna paczka? Długo Ci zajęło ich wykonanie?

Opisz jak te obudowy powstawały. Coś mi się wydaje, że to wielka sztuka takie coś zrobić. Pewnie mało kto na forum ma takie umiejętności

A może to nie jest taki beznadziejny przypadek? W sumie to jakie są przeciwwskazania dla betonu? Jak kolega sobie poradzi z ciężarem i obróbką to może, może...

Skomentuj

No brawo panowie brawo, z waszych postów możma wyczytać że jesteście w pełni profesjonalistami. Z tynkowaniem, flizowaniem itp, napewno sam sobie poradzę a dlaczego to poczytajcie 1post. Jak napisałem obudowy zostały wykonane ponad 10 lat temu. Nie pamiętam żeby ktoś wtedy robił obudowy z MDF-u. Dostęp do neta też był ograniczony a i ja miałem niewiele ponad 20lat.
                            Odpowiadając na pytania krmien - wkonałem formę zamkniętą z 4stron , tak więc tylko spód i góra jest doklejona. Paczka waży ok.
                            80kg .
                            Ciekawe że podobno to pierwsze paczki z betonu na forum a większość tak krytycznie się na ich temat wypowiada.(pewnie też ktoś wam to uświadomił)

Chciałem się poradzić doświadczonych będących na birząco w temacie osób i dostałem odpowiedz.

Dziękuję.

Skomentuj

Kolego Lagunam, nikt na forum nie robil paczek z betonu, bo nikt nie jest na tyle szalony żeby to robic. Z betonu stawia się budynki, a nie obudowy glosnikowe. Chciales porady to ja dostales, a teraz cos marudzisz.

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                              A może to nie jest taki beznadziejny przypadek? W sumie to jakie są przeciwwskazania dla betonu? Jak kolega sobie poradzi z ciężarem i obróbką to może, może...
                              A co niby taki beton mialby nam dac? Tylko niech nikt nie pisze zaraz, ze obudowa będzie tak genialna, ze glosniki za 50zl zagrają jak te za 500 albo i więcej. Plyty MDF, wiórowe i sklejki daja wszystko co jest potrzebne do zbudowania doskonalej obudowy glosnikowej. Daja nie tylko wymagana szczytwnosc jak również tłumienie drgan, ich pochłanianie, czego o betonie nie można powiedzieć. Do tego material drewniany daje się swietnie formowac i obrabiać.

Gdyby beton był doskonałym materialem na kolumny, to by go powszechnie stosowano w drogich konstrukcjach najlepszych firm. Niestety nie znam ani jednej takiej konstrukcji. Z granitu widziałem, ale z betonu?

Skomentuj

Nie na temat...
                                Przecież najlepsze kolumny są z betonu :P

Skomentuj

A co niby taki beton mialby nam dac? Tylko niech nikt nie pisze zaraz, ze obudowa będzie tak genialna, ze glosniki za 50zl zagrają jak te za 500 albo i więcej. Plyty MDF, wiórowe i sklejki daja wszystko co jest potrzebne do zbudowania doskonalej obudowy glosnikowej.

Ja rozumiem, jakby kolega dopiero chciał zbudować kolumny z betonu. Ale on już je ma ZROBIONE i powiedzcie mi dlaczego te paczki się nie nadają? Moim zdaniem jedyne wady to problem z obróbką ze względu na masę. Z drugiej strony to i zaleta. A skoro kolega mówi, że da rady z obróbką i nie ma żadnych innych przeciwwskazań to doradźmy mu może jakieś głośniki? Chodzi mi tylko o wykorzystanie tego co jest, zamiast od razu wszystko w kibel...

Skomentuj

Proszę czytajcie dokładnie , czy ja gdziekolwiek upieram się żeby koniecznie zostawić te konstrukcie?
                                    Chciałem tylko uzyskać waszą opinię. Nie rozumie waszego podejścia , nie nadają się , lepiej będzie zrobić z innego materiału i po sprawie.

Żaden z was nie przedstawił żadnych konkretnych przeciwwskazań, ale wieże że wiecie co piszecie i doszliście do wniosku że tłumaczenie od początku zasad akustyki, specyfiki materiału itp jest niepotrzebne. No chyba że jest inaczej i zależy tylko na wyglądzie :), albo obawiacie się o mój kręgosłup.

Dajmy już spokój.
                                    Znajdę sobie jakiś projekt i chętnie pochwalę się moimi pięknymi, wygłaskanymi i wypucowanymi kolumnami a Tonsilach z 76roku :)
                                    (a to taki żarcik - pisze jakby ktoś nie zrozumiał)

Skomentuj

Fakt nr1 : są budy i Kolega da radę z ich obróbką i podfrezowaniem
                                      Fakt nr2 : Materiał ma wystarczające właściwości aby mógł służyć na obudowy
                                      Fakt nr3 : wykończenie to kwestia gustu czy je otynkuje czy naklei gresy mało ważne
                                      Fakt nr4 : Czy obudowa spełniająca wymagania akustyczne bez względu na to czy jest zrobiona z betonu czy z nieheblowanej tarcicy daje powód do śmiechu ?
                                      więc pytanie : kto jest w stanie pomóc koledze w tym być może nowatorskim projekcie a przynajmniej orginalnym ? no bo beton czy marmur to zawsze materiał mineralny .

popracuj nad otworami i zrób standartowo czyli 2x ARN-150-05/4 + TM025C1 jest tyle tego opisanego że spokojnie dasz radę
                                      Last edited by Natalleos; 28.02.2013, 15:36.

Skomentuj

Nawet ciekawie się to może skończyć :) Ale widzę, kolega wybrał sobie fajny projekt na wzór na tonsilach 13/50/9 z morelem MDT29 :) akurat mam kolumny na tych głośnikach, ale i tak tych tonsili już dawno nigdzie nie kupisz.

Pomóżmy koledze zrobić coś nowatorskiego. Kto zna jakiś ciekawy projekt?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X