Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FUI czyli Focal Utopia Inspired

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

FUI czyli Focal Utopia Inspired

Witam,
    w końcu zabrałem się za zbudowanie konkretnych paczek pod głośniki, które mam już od.. ok 5 lat. A ponieważ do dyspozycji wpadła mi fajna maszynka CNC postanowiłem zrobić ciut ciekawszy mebel do salonu. Stylistycznie podobały mi się Utopie, tylko są "troszkę" rozbudowane, ale przy okrojeniu ich o 40% mogłyby wyglądać całkiem zgrabnie, czyli tak jak moje :) na zdjęciach poniżej. Na razie wycięte formatki, fronty będą lakierowane, a reszta raczej oklejana. Pozdrowionka.
    Załączone pliki

super sie zapowiada

jakie to glosniki?

co to za maszyna?

Skomentuj

nooo troche zapłaciłeś za frezowanie i docinanie płyty.
      Projekt musiałeś w cad'zie zrobić?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        jakie to glosniki?
        KE25sc AL130 i MDS08

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        nooo troche zapłaciłeś za frezowanie i docinanie płyty.
        Projekt musiałeś w cad'zie zrobić?
        Akurat CNC mam póki co gratis, rysunków zrobiłem z 25-30, w sumie elementów jest ponad 50

Skomentuj

Zamieszczone przez kamillos Zobacz posta
          KE25sc AL130 i MDS08
          a gdzie b-r dla MDSa? z tylu czy od dolu jak w oryginale?

Skomentuj

BR będzie z tyłu za głośnikiem i od razu zagięty w dół (niestety), jak będzie bardzo szumiał, to mogę jeszcze wyciąć dziurę na górze, bo paczki będą skręcane.
            Na dole jest komora na ew wzmacniacz, bo podział bass/reszta będzie aktywny.

Skomentuj

a jaki tunel planujesz?
              bo ja staram sie nie stosowac kolanek bo sa gwarancja szumow :/

tez bede robil kolumny z MDS08 i chyba dam tunel w podloge

Skomentuj

a jaki tunel planujesz?
                Standardowe http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-100x117.html ucięte na krótko, a zaraz za nim albo kolanko 75 kanalizacyjne i kawałek rurki, albo jakaś rura giętka, typu http://www.autosound.pl/dlsruragietkabr75mm-p-4263.html (tylko jak znajdę tańszą).
                Fajne są też kolanka od systemu centralnego odkurzania, ale tylko 50mm http://www.doman.com.pl/luk-90

Skomentuj

przeciez do HP68 nie bedzie pasowalo kolanko kanalizacyjne
                  kolanka pasuja do HD-18 http://www.zbyromex.pl/pl/p/Bass-reflex-HD-18/677

ale niestety coraz trudniej je dostac

jak juz pisalem kolanko kanalizacyjne = gwarancja swistow!
                  ta rura DLSa tez do konca sie nie sprawdza. trzeba by ja wygladzic w srodku po nadaniu ostatecznego ksztaltu (mialem to i nie bylo cicho)

te ostatnie kolanka wydaja sie najlepsze. szczerze mowiac to pierwszy raz takie widze. chyba przetestuje

ja dam 2 tunele HD-18 sklejone w lustrzanym odbiciu zeby miec obie strony profilowane. w ten sposob prosto i tanio mam gwarancje ciszy (przerabiane wiele razy)

Skomentuj

Nie na temat...
                    Nawet nie wiedziałem że Zbyromex ma taką fajną stronkę..

Skomentuj

Nie na temat...
                      dopiero teraz sprawdzilem jej zawartosc. wydaje mi sie ze dawno nie byla aktualizowana poniewaz ceny sa duzo nizsze niz na allegro itp

Skomentuj

jak juz pisalem kolanko kanalizacyjne = gwarancja swistow!
                        no to mnie troszkę martwi, dlatego powoli powstaje coś takiego (mam nadzieje że się sprawdzi):
                        Załączone pliki

Skomentuj

SUPER! jak sie sprawdzi to zamawiam kilka! Frezowane w mdf?

Skomentuj

...
                            Załączone pliki

Skomentuj

Piękna bryła.. :) Coś więcej możesz napisać na temat kosztów wykonania takich brył?

Skomentuj

kamillos

Bardzo sie ciesze ze powstaja piekne i ''oryginalne'' kolumny. Wybor glosnikow jest swietny, sam posiadam ke25sc i musze powiedziec ze poki co lepszej kopolki nie slyszalem (alu woferka tez mam).
                                Czy to juz jest docelowe malowanie czy bedziesz moze cos zmienial ?
                                Tylko dolna sekcja jest pochylona ?
                                i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Piękna bryła..
                                  Też mi się podoba :) Jeśli chodzi o cenę to nie wiem, ale na CNC wycinanie zaokrągleń w samych frontach (obróbka 3D) trwała ok 3godz (z czego na oko godzina to ustawianie, sprawdzanie itp), i prawie drugie tyle zajęło wycinanie otworów, wierceń, podfrezowań z jednej i drugiej strony. Całą resztę elementów też podcinałem na CNC (rowki, podfrezowania) i zajęło mi to całą zimę :( .

Borys, KE jest fajny, mam takie samo zdanie, a słuchałem trochę kolumienek typu WilsonAudio czy ProAc i góra mnie w nich nie zaskakiwała. A powiedz mi czy używasz kompletu z AL i pod jaką zwrotnicą? Bijou?
                                  Jeśli chodzi o kolor to boki są oklejone okleiną imitującą szczotkowane aluminium (i imho wygląda to bardzo fajnie), front czarny mat, trochę taki satynowy (albo w stylu lakieru proszkowego) i też mi się podoba więc tak zostanie.
                                  Pochylone są wszystkie paczki, mniej więcej woofer 6stopni, mid 2st i tweeter ok -1..-2st od poziomu, ale jeszcze podstawki powinny przechylić o ok 1-2st skrzynkę do tyłu aby wysoki był w miarę równo w poziomie.

Skomentuj

Mam ke25sc i al170 polepione do kupy, zwrotnice robilem sam, niestety jakies 7 lat temu (gdzies na kompie jeszcze pewnie jest), na necie jeszcze pewnie gdzies bedzie mozna znalesc pomiary. W zwrotnicy jest taka nietypowa pulapka na brake-up woferka (taka wasko-pasmowa), calosc trzyma sie w 1,5-2dB na calym pasmie.
                                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                    X