Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

vifa P17WJ-00 + Usher UA025

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

vifa P17WJ-00 + Usher UA025

Założenia:
    1. Coś lepszego od Usher S-520, z zachowaniem niewielkiego budżetu.
    2. Gabaryty: tylko i wyłącznie monitor (choć nie najmniejszych rozmiarów, ale z zachowaniem jak najmniejszej przedniej ścianki i odpowiedniego litrażu).
    3. Ma to być pierwsza w pełni zaprojektowana przeze mnie konstrukcja (od A do Z , dlatego najpierw wykonuję tylko obudowę testową, żeby sprawdzić jak to zagra.

Przetworniki:
    Tak jak w tytule:
    - używana Vifa o oznaczeniu P17WJ-00; szukałem przetwornika schodzącego niżej niż średni w S-520, ale z zachowaniem niezłej średnicy pasma. Mam nadzieje, że ten spełni moje oczekiwania
    - Usher UA025 wyjęty prosto z moich klonów S-520; wiem już że nie jest świetny, ale akurat go mam, a na nowe wysokotonowe nie mogę sobie teraz pozwolić

Konstrukcja:
    Skrzynka BR o objętości 19l (sporo jak na monitor, ale takie było zamierzenie), strojona (na ok 40Hz) szczelinowym portem br o przekroju 18x1,5cm. Krawędzie wlotu i wylotu portu zostały zaokrąglone w wiadomym celu. Cała skrzynka ma wymiary (SxWxG) 22x34x39 cm i jest wykonana z płyt MDF 19mm.
    W tym momencie skrzynia jest sklejona i czeka na wycięcie otworów na głośniki. Tu pojawia się moje pierwsze pytanie, chciałbym odciążyć wizualnie całą obudowę poprzez zrobienie skosów na przedniej ściance. Mam kilka koncepcji (na rysunku poniżej) i swojego faworyta, ale waszym zdaniem jak wyglądałaby lepiej?

Dodam jeszcze tylko dane głośników:
    -Vifa: http://www.madisound.com/store/manuals/p17wj-00-08e.pdf
    -Usher: http://www.loudspeakershop.eu/glosni...10-p-1134.html
    Załączone pliki

Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta
    Założenia:
    1. Coś lepszego od Usher S-520, z zachowaniem niewielkiego budżetu.
    to juz raczej trzeba bylo zmienic wysokotonowke a nie woofer

strojona (na ok 40Hz) szczelinowym portem br o przekroju 18x1,5cm.
    zebys sie nie zdziwil jak strojenie ci sie mocno rozjedzie
    przy skrzynce testowej lepiej stroic wyzej i pozniej dostrajac poprzez zwezanie przekroju tunelu

Tu pojawia się moje pierwsze pytanie, chciałbym odciążyć wizualnie całą obudowę poprzez zrobienie skosów na przedniej ściance. Mam kilka koncepcji (na rysunku poniżej) i swojego faworyta, ale waszym zdaniem jak wyglądałaby lepiej?
    same fazki po bokach lub zaokraglenie juz duzo pomoze. ale fazki lepiej "dzialaja"

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      to juz raczej trzeba bylo zmienic wysokotonowke a nie woofer
      Wiem Pawle, też o tym myślałem. Pocieszam się tym że usher na górze będzie tylko przejściowo, a docelowo zastąpi go coś lepiej grającego.

zebys sie nie zdziwil jak strojenie ci sie mocno rozjedzie
      Co masz na myśli? że będzie za niskie?
      W każdym razie zabieram się za wycinanie otworów żeby przekonać się jak wyjdzie. Może jeszcze dziś lub jutro uda mi się zrobić też dobrze ''działające'' fazki :)

Skomentuj

Co masz na myśli? że będzie za niskie?
        na mysli mam dokladnie to co napisalem. jak nie skozystales z moich rad podanych w roznych tematach to nie miales szans na dokladne wyliczenie strojenia :p

Może jeszcze dziś lub jutro uda mi się zrobić też dobrze ''działające'' fazki
        nie rob dzisiaj bo jeszcze ci sie spie... :/

Skomentuj

na mysli mam dokladnie to co napisalem. jak nie skozystales z moich rad podanych w roznych tematach to nie miales szans na dokladne wyliczenie strojenia
          korzystałem z twoich podpowiedzi już kilka lat temu przy budowie pierwszego zestawu na SCX+PJ (przydały się na pewno :) ) tak więc akurat strojeniem się nie martwię, myślę że będzie ok.

nie rob dzisiaj bo jeszcze ci sie spie... :/
          Dlaczego? :) co prawda jeszcze nic nie robiłem bo miałem świątecznych gości, ale teraz już mam wolne, więc spokojnie mogę się oddać dłubaniu przy obudowie

Skomentuj

Dlaczego? co prawda jeszcze nic nie robiłem bo miałem świątecznych gości, ale teraz już mam wolne, więc spokojnie mogę się oddać dłubaniu przy obudowie
            wlasnie dlatego ze swieto. drobne DIY wychodzi. pozadne dlubanie zawsze konczy sie klapa :/

Skomentuj

aaa w sumie przekonałeś mnie, wracam przed tv w takim razie
              jutro dam znać jak postępy w pracach

Skomentuj

wlasnie dlatego ze swieto. drobne DIY wychodzi. pozadne dlubanie zawsze konczy sie klapa :/
                Dokladnie, potwierdzam! warto się za to zabrać jutro, ale jutro, a nie jutro jutro kiedyś tam :)

Skomentuj

Czaruję...
                X