Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moj pierwszy projekt. Subwoofer w aplikacji MB. Wzmacniacz od Irka sub300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moj pierwszy projekt. Subwoofer w aplikacji MB. Wzmacniacz od Irka sub300

Witam.

Tak jak już zaznaczyłem wcześniej, jest to moja pierwsza konstrukcja i postanowiłem ją wykonać całkowicie sam. Niestety z braku warsztatu wszystkie moje prace jestem zmuszony wykonać w mieszkaniu i na korytarzu -szacun dla sąsiadów! :). Wiedzę czerpałem na kilku forach testując przy okazji nerwy co po niektórych forumowiczów :biggrin:- wielkie dzięki panowie!! : diyaudio.com , audiostereo.pl i oczywiscie diyaudio.pl.
    Moim celem było wykorzystanie głośnika Peerless Xls10, którego dostałem w przystępnej cenie, dokupienie odpowiedniego wzmacniacza - wybór padł na Sub300 od Irka a co najważniejsze zamknięcie wszystkiego w małym, przyjaznym dla oka opakowaniu.
    I tak się miotałem od jednego pomysłu do innego podglądając inne już gotowe projekty jednocześnie przetrawiając wiedzę jaką zdobyłem. Ostatecznie postanowiłem stworzyć aplikacje z wykorzystaniem Membrany Biernej. W tym celu zakupiłem Scan Speak Discovery 10' 26w-0-00-00 a po kilku obliczeniach i analizach osiągnąłem coś takiego:

Zacząłem od komory głośnika. Chciałem aby objętość wynosiła około 22 litry więc zaprojektowałem wewnętrze ścianki na 280mm x 280mm x 280mm. By uzyskać większą sztywność, dodałem kolejną płytę MDF powiększając ścianki do 36mm. Tył przedłużyłem tworząc komorę na wzmacniacz, którą później podzieliłem na dwie części obciążając dodatkowo piaskiem - ok. 5kg.

Po przeprowadzeniu symulacji w BassBox'ie 6 uzyskałem poniższe wartości:

Jak widać moja MB przy 200W mieści się w granicach Xmas dlatego postanowiłem nie dokładać dodatkowych obciążeń.

Kiedy już dociąłem wszystkie części musiałem sprawdzić czy nie pomyliłem się w obliczeniach

Niestety nie dysponuje ściskami więc musiałem użyć wkrętów - czego odradzam! nie byłem wstanie dokładnie ścisnąć dwóch paneli przy użyciu wkrętów co zemściło się na mnie na końcu dodając 1mm na każdą stronę i tworząc widoczne szczeliny

Teraz według mnie najważniejsza czynność czyli wycięcie otworów. Musiałem zrobić cyrkiel ze starego kawałka płyty i przykręcić do frezarki.

Wbrew pozorom nie była to trudna czynność. Jako ze mój frez nie był wystarczająco szeroki musiałem przestawić promień na moim cyrklu i wyciąć kolejny rowek. Natomiast żeby nie marnować czasu głowny otwór wyciąłem wyrzynarką.

Po złożeniu już wszystkiego do kupy wyciąłem otwór żeby wsypać piasek i zaszpachlowałem wszystkie szczeliny, nierówności i otwory po wkrętach (ich starałem się dać maksymalnie mało).

Teraz ważna rzecz. Należy pamiętać żeby piasek był absolutnie Suchy! ponieważ MDF nie lubi wody i taki sub mógłby 'spęcznieć'. Ja przesypałem piasek do płaskiego pojemnika i zostawiłem na noc w ciepłym pomieszczeniu. Jako że następnego dnia nadal był wilgotny przesypałem do brytfanki i upiekłem w piekarniku :o - dobrze że mojej żony akurat nie było w domu, poleciałbym z moim pomysłem z czwartego piętra hehe

Teraz przyszedł czas na wykończenie. Podpatrzyłem zajebisty projekt stworzony przez pewnego człowieka w Norwegii. Wykorzystał skórę oraz czarny akryl perspexa. Pozwolę sobie na publikacje jego zdjęcia:

A o to co mi wyszło - muszę przypomnieć że nigdy wcześniej tego nie robiłem

---------- Post dodany o 04:39 ---------- Poprzedni post o 03:03 ----------

Teraz przyszedł czas na nóżki. Wykorzystałem do tego celu dwa kawałki MDF'u sklejone razem i oczywiście wykończone podobnym materiałem co reszta suba. Zastanawiałem się również nad przykręceniem kolcy ale szybko zmieniłem zdanie gdy przypomniały się mi moje stare podłogówki. Zostawiały niemiłosierne ślady na parkiecie podczas przesuwania. Dlatego postanowiłem zakupić gumowe 'zawieszenie', a taki efekt uzyskałem po oklejeniu skóra:

W chwili obecnej czekam na panel akrylowy perspexa. Początkowo wysłałem do firmy dokładne wymiary do docięcia ale nie byłem zadowolony z ceny za usługe -120 euro. Teraz wysłalem im kolejnego request'a z prośba o jeden metr kwadratowy czarnego lustranego akrylu a kształty już sam wytnę za pomocą mojej wyrzynarki. Tak to będzie wyglądało:

Opisy są po angielsku ponieważ mieszkam w irlandii. W skrócie potrzebuje dwa większe panele i osiem małych. Grubość od 3 do 5mm. Cena za metr kwadratowy ok 40 euro. Jeden metr wystarczy mi na zrobienie nawet 4 bocznych paneli i kilkanaście małych na wypadek gdybym źle coś wyciął.

Następny update za tydzień.

Jeżeli macie jakieś opinie, uwagi walcie śmiało.

Pozd. Marcin

---------- Post dodany o 06:01 ---------- Poprzedni post o 04:39 ----------

Chcialem cos sprostowac. Powyzej napisalem odwolujac sie do podanego zdjecia:
    Zamieszczone przez 131183914 Zobacz posta
    Teraz przyszedł czas na wykończenie. Podpatrzyłem zajebisty projekt stworzony przez pewnego człowieka w Norwegii. Wykorzystał skórę oraz czarny akryl perspexa. Pozwolę sobie na publikacje jego zdjęcia:
    Tak sie sklada iz 'ten pewien czlowiek' pochodzi z Filandii a nie z Norwegi a nazywa sie Antti Hakala "drakmin". W kazdym razie dziekuje mu za stworzenie znakomitego subwoofera ktory moze byc przykladem dla takich projektow jak moj :thumbup:

Jak każdemu, przy pierwszym swoim projekcie, wychodzą różne błędy i niedociągnięcia (jak szczeliny przy skręcaniu płyt MDF). Ale poza tym to prezentuje się już całkiem fajnie :) Z plusów to na pewno ciekawe i oryginalne wykończenie.
    A cena 120euro za docięcie paneli to faktycznie lekki kosmos, więc powodzenia przy ręcznym docinaniu

Skomentuj

Ja mam pytanie:

Czy odległość między głośnikiem a podłogą nie będzie za mała? Jak robiłem testowego suba ludzie doradzali mi ok 15cm prześwitu i faktycznie gra troche lepiej z "takim luzem". Ta odległość jest zależna jakoś od głośnika?
      Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Niestety nie dysponuje ściskami więc musiałem użyć wkrętów - czego odradzam! nie byłem wstanie dokładnie ścisnąć dwóch paneli przy użyciu wkrętów co zemściło się na mnie na końcu dodając 1mm na każdą stronę i tworząc widoczne szczeliny
        ile razy w swoich projektach podkreslam ze nie tniemy desek na rowno ile wychodzi z obliczen. zawsze trzeba odjac ten 1mm na klej i spasowanie

Podpatrzyłem zajebisty projekt stworzony przez pewnego człowieka w Norwegii. Wykorzystał skórę oraz czarny akryl perspexa. Pozwolę sobie na publikacje jego zdjęcia:
        bylo juz takie wykonczenie u nas na forum. na mivocu XAW310HC

ciekaw jestem efektu koncowego

Skomentuj

bylo juz takie wykonczenie u nas na forum. na mivocu XAW310HC
          No tak. Ale nie trzeba być geniuszem żeby sie domyśleć kto na kim się wzorował

Skomentuj

Nóżki za krótkie jak na moje oko. I pamiętaj kolego - głośnik na dół, membrana na przednią ściankę. Taka podstawowa zasada, o której wielu nie pamięta/jej nie zna.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
              Taka podstawowa zasada, o której wielu nie pamięta/jej nie zna.
              jak membrana opadnie to sie nauczy

Skomentuj

Nóżki za krótkie jak na moje oko.
                Łącznie 45mm. Jeżeli uważasz że ciągle za mało to mogę zrobić większe - jaką odległość w tym przypadku zalecasz?

I pamiętaj kolego - głośnik na dół, membrana na przednią ściankę. Taka podstawowa zasada, o której wielu nie pamięta/jej nie zna
                Widzę kolego że nie zauważyłeś iż uwzględniłem to w moim projekcie. Zwróć uwagę na opis pierwszego zdjęcia

jak membrana opadnie to sie nauczy
                obejdzie się bez tego

Skomentuj

Łącznie 45mm. Jeżeli uważasz że ciągle za mało to mogę zrobić większe - jaką odległość w tym przypadku zalecasz?
                  podkladaj np ksiazki i sluchaj. sam wybierz kiedy brzmi najlepiej

Informacja
                  na dole okienka z postem masz "cytuj zaznaczony tekst"
                  nie musisz sie meczyc z recznym cytowaniem

Skomentuj

Widzę kolego że nie zauważyłeś iż uwzględniłem to w moim projekcie. Zwróć uwagę na opis pierwszego zdjęcia
                    A faktycznie, czyli jednak obeznany trochę z tematem człowiek się zabrał za budowę suba z MB

Skomentuj

Ciecie Akrylu (czarny perspex 3mm)

Zamieszczone przez grzechu Zobacz posta
                      A cena 120euro za docięcie paneli to faktycznie lekki kosmos, więc powodzenia przy ręcznym docinaniu
                      Ciecie akrylu (czarny perspex) mam juz za soba. Nie sadzilem ze tak latwo mi pojdzie :thumbsup:. Uzylem do tego celu wyrzynarki z ostrzem do ciecia metalu, natomiast krawedzie wyszlifowalem papierem sciernym.
                      Niestety podczas przykrecania jednej strony nie obylo sie bez problemow. Nawiercilem zbyt maly otwor w akrylu i podczas przykrecania wkreta odlamal sie maly kawalek.. oprocz tego w innym miejscu natrafilem na wkreta pod spodem i nie moge wkrecic srubki - zostaje mi nawiercony akryl ktory musze czyms wypelnic. Jutro zdjeme folie zabezpieczajaca i jezeli zabieg kosmetyczny nie pomoze bede musial wymienic jedna strone.
                      Jak pech to pech a tak dobrze mi szlo do tej pory

---------- Post dodany o 23:12 ---------- Poprzedni post o 22:55 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      podkladaj np ksiazki i sluchaj. sam wybierz kiedy brzmi najlepiej
                      Ostatecznie podnioslem 'zawieszenie' do 85mm. Nie wykluczam podniesienia o kolejne 20mm (bede chcial zamowic jednak kolce).
                      Ten sub bardziej podobal sie mi na krotszych nozkach ale nie o estetyke tylko tu chodzi.

Najpozniej w poniedzilek zaprezentuje juz w pelni gotowy subwoofer
                      Pozd.

---------- Post dodany 28.04.2013 o 00:48 ---------- Poprzedni post 27.04.2013 o 23:12 ----------

Jeszcze przed zamontowniem akrylu zrobilem test na 16Hz, -1dB

Skomentuj

to wina aparatu czy faktycznie membrana sie tak na boki wygina?

czy zmieniajac wysokosc nozek byla slyszalna roznica? jak tak to opisz

Skomentuj

to wina aparatu czy faktycznie membrana sie tak na boki wygina?

czy zmieniajac wysokosc nozek byla slyszalna roznica? jak tak to opisz
                          Tylko wina aparatu Pawle, kiedyś przerabialiśmy ten temat z uginaniem sie membrany i oglądaliśmy w jednym temacie film z phantoma. Zwróć uwagę że to "ugiecie" wędruję po całym głośniku - jest w każdej sekundzie o dana odległość przesunięte i zawszę jest to stała wartość.
                          Tak mi się przynajmniej wydaje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
                            Zwróć uwagę że to "ugiecie" wędruję po całym głośniku - jest w każdej sekundzie o dana odległość przesunięte i zawszę jest to stała wartość.
                            Tak mi się przynajmniej wydaje.
                            ale dziwne ze tylko na poziomym. jak pokazujesz glosnik w pionie to pracuje normalnie

Skomentuj

Witam,

kiedyś amatorsko kręciłem filmy kamerą DV i trochę montowałem. Takie cuda wychodziły przy usuwaniu przeplotu. Myślę, że gdyby to oglądać to na telewizorze i to takim zwykłym 50 Hz to nie byłoby tego zjawiska.

Pozdrawiam,
                              Jacek Zieliński

Skomentuj

Pawel, spojrz na to z innej strony. Gdyby glosnik pracowal tak jak na filmie, to w ulamku sekundy roztrzaskaloby caly karkas. Poza tym dolny spider tez solidnie trzyma zarowno glosnik jak i membrane bierna. W rzeczywistosci takie falowanie wystepuje, ale jest bardzo male, a ten efekt na zdjeciu to sprawka kamerki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Gdyby glosnik pracowal tak jak na filmie, to w ulamku sekundy roztrzaskaloby caly karkas.
                                  ale w MB nie ma karkasu i nie ma centrowania jak w glosniku. dlatego ten efekt moze byc wiekszy

Skomentuj

ale w MB nie ma karkasu i nie ma centrowania jak w glosniku. dlatego ten efekt moze byc wiekszy
                                    No tak, ale na filmie widac, ze glosnik tak samo faluje jak membrana bierna.

Skomentuj

Na tym nagraniu widać lepiej efekt falowania. 30Hz /-1dB

Filmy nagrywałem telefonem samsung galaxy s3

Skomentuj

piekna sinusoida!
                                        wlacz 24-25Hz to bedzie jeszcze ciekawiej

Skomentuj

Czaruję...
                                        X