Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini Monitorki ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dla tych co to nie widzieli konstrukcji małego szerokopasmowca z kopułką:

http://www.lautsprechershop.de/index...i/kkits_en.htm

Jak widać też w malutkiej oz, więc widocznie nie wszystkim zależy na wyciskaniu z małego głośnika basu poprzez wsadzanie mu w dupę rury b-r lub linii transmisyjnej tudzież innego dziwactwa, oczywiście z pociętym papierem w środku.

Strasznie w tym Barlinku musi być życie ograniczone, tylko dechy na podłogi i dechy.... nuda.

Jak komuś żal dupę ściska, bo ktoś inny wydał 130 zeta na głośniki, to może niech poszuka sobie jakiegoś innego hobby, bo audio może nie należy do bardzo drogich, ale jednak trzeba się liczyć z wydatkami. Może zbieranie kapsli od butelek będzie odpowiednim hobby. W Poznaniu jest chyba browar, więc kapsli nie zabraknie.

Skomentuj

Szlachetnie jest bronić uciśnionych, choć nie zawadziłoby nieco więcej rozeznania, o czym się pisze i merytoryczniejszych argumentów.
      Zamieszczony link do konkretnej malutkiej oz nie prowadzi, więc nie wiadomo, o co chodzi, ale to bez znaczenia, bo co niby miałoby udowodnić, gdyby nawet.

Skomentuj

W dziedzinie audio zauważyłem, że osoba która chce zrobić coś nowego lub coś czego mało jest na rynku, jest po prostu tłamszona.
        Oczywiście tu mamy dobre argumenty przeciw z którymi ja również się zgadzam w tym przypadku, ale jak człowiek jest uparty to niech sobie zrobi takie cuś.

Skomentuj

Zgoda, ale czym innym jest tłamszenie konstruktora, który urzeczywistnił konstrukcję i ona działa, tyle że nie jest rozwiązaniem popularnym, a czym innym jest zgłaszanie wątpliwości do samego zamysłu konstrukcyjnego, podając rzeczowe argumenty oparte ogólnie na fizyce i zasadzie działania głośników i szczególnie na cechach konkretnych, wskazanych głośników przewidzianych w opisanej zamierzonej konstrukcji.
          W jednej sytuacji mamy do czynienia z nieufnością wobec konkretnej konstrukcji, w drugiej wobec podstaw pomysłu.
          Racjonalna analiza pomysłu, czyli koncepcji konstrukcyjnej wydaje mi się na miejscu i dozwolona. A nawet zgodna z intencją autora wątku, bo chyba w jakimś celu go założył. Jedynym racjonalnym powodem mogło być przedyskutowanie koncepcji. W przeciwnym razie, o czym miała rozwinąć się rozmowa w wątku o zamiarze?

Skomentuj

http://www.referenzboxen.de/index_hi...i/ct224_en.htm

Skomentuj

Link prowadzi do prezentacji Cheap Trick CT 224 Sub / Sat System by Monacor as in Klang+Ton 3/06.
              Tam przewidziano subwoferek. To ten obrazek i opis po prawej stronie strony.
              Same satelitki to to po lewej i z trudem oddają 150 Hz. Jest to całkowicie zgodne z tym, co pisano tu wyżej o koncepcji konstrukcyjnej autora wątku.
              "Dowód" zostaje radośnie oddalony.
              Dziękujemy za wsparcie i przyznanie nam racji.

Skomentuj

Nie na temat...
                Patefil O nie nie, nie dam Ci się wciągnąć na twoje drzewo... ;D Niech Ci będzie, że jam ten zły... gdyby tego było jeszcze mało, to dany region w tym kraju, który tak się złożyło zamieszkuję okazuję się niemniej temu... winny (...)
                Gdybyś miał jeszcze coś do mnie to poza forum proszę, tak samo w przypadku poszczególnej miejscowości; mogę pomóc Ci poszukać tel. do UMiG

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                  Link prowadzi do prezentacji Cheap Trick CT 224 Sub / Sat System by Monacor as in Klang+Ton 3/06.
                  Tam przewidziano subwoferek. To ten obrazek i opis po prawej stronie strony.
                  Same satelitki to to po lewej i z trudem oddają 150 Hz. Jest to całkowicie zgodne z tym, co pisano tu wyżej o koncepcji konstrukcyjnej autora wątku.
                  "Dowód" zostaje radośnie oddalony.
                  Dziękujemy za wsparcie i przyznanie nam racji.
                  Niczego nie obaliłeś i nie masz racji. Dyskutujecie nt tego jak to bez sensu jest dawać kopułkę do tego głośniczka a teraz dajesz argument o tym z trudem oddaje 150Hz któy jest sprzeczny logicznie z powyższym zarzutem bo zostawienie szerokopasmówki solo wcale nie poprawi basu.

Po pierwsze dawanie kopułki nie jest bez sensu bo chyba nie mieliście do czynienia z takimi małymi szerokopasmowcami. Co z tego ze ciągną do 20kHz jak robią to gorzej od każdej kopułki seasa? Co dalej jest bez sensu?
                  Po drugie głośnik szerokopasmowy potrafi mieć efektywność o ładnych kilka dB wyższą od mikro-głośnika basowego. Ten drugi dalej nie ma basu bo co z tego, że zamiast skończyć sie na 150Hz skończy na 100? Wielki mi bas. Dodatkowo nie ma też efektywnosći więc dupa do kwadratu.
                  Po trzecie korzystniej jest uzupełnić subwooferem zestaw na szerokopasmówce bo końcowy rezultat będzie lepszy, całość zagra głośniej. Subwoofer nawet na przecietnym 6,5" nie wspominajac o 8" głośniku zagłuszy dwa minimonitorki na głośniczkach basowych.
                  Po czwarte i ostatnie ten Monacor SPX-32M to jest głośnik Tang Banda z przyczeponiom tym czymś na środku. Tak sie składa, ze miałem bardzo podobny głośnik tyle, że ze zwykłym korektorem fazy i jest to głośnik bardzo dobry. W "basowej" aplikacji z LT dociagałem nim bez problemu do 65Hz. Grało to naprawdę fajnie. Wysokie tony neistety miał co najwyżej na poziomie stx pj lub tonsila.

Skomentuj

Nie chwytam, czego nie obaliłem i nie wiem, co do czego nie mam racji. Sugerowałem, że będzie słaby bas i powyżej to potwierdzasz. Nie pisałem, czy tweeter jest tu zbędny lub niezbędny, pisałem, ze będzie cięty 4 rzędem i to do tego mam wątpliwość. Ale skoro i Ty ciąłbyś tu na pewno akurat 4 rzędem, jest was dwóch i pewno jest wam raźniej.
                    Argument co do efektywności szerokopasmówki jest nie na temat, oba wymienione głośniki mają zdaje się taką samą.
                    Co do argumentu, że jakiś podobny głośnik był jakoś inny, pozwolisz, że się szeroko uśmiechnę.
                    Co do logiki wywodów, cytuję, dla ponownego przemyślenia - ja tam nie wiem, o co chodziło w
                    Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    z trudem oddaje 150Hz któy jest sprzeczny logicznie z powyższym zarzutem bo zostawienie szerokopasmówki solo wcale nie poprawi basu
                    czytam to i nie wiem, z czym polemizujesz. Nie, nie poprawi. A to ja pisałem, że poprawi?

Skomentuj

To ja powinienem się szerzej uśmiechać od Ciebie bo ten i jemu podobne głośniki to chyba co najwyzej na obrazkach widziałeś. Akurat tak sie składa, ze to jest głośnik TB tylko ze zmienionym korektorem fazy, cała reszta jest identyczna z tym głośnikiem który miałem ja. Zmiana korektora wpływać moze tylko na górna część pasma, co zresztą widać jak się porówna noty katalogowe. Wystarczyło pomyśleć.
                      Miałem ten głośnik przez ponad rok czasu, robiłem na nim kilka różnych eksperymentalnych konstrukcji tak wiec raczej nie próbuj porównywać swojego doświadczenia z tym głośnikiem do mojego bo wypadniesz bardzo blado.

Jeżeli chcesz coś krytykować to warto abyś umiał zaproponować alternatywę. Niczego nie zaproponowałeś to nie krytykuj. Akurat w kwestii koncepcji tej konstrukji głośnik jest dobrany optymalnie, sam budując minimonitorki wybrałbym któryś z 3" głośników TB. W tych konstrukcjach bas nie jest nawjażniejszy. Obudowe OZ mozna zastąpić bas reflexem, chociaż patrząc pod kątem pasywnej fitlracji GP i dokładki subwoofera OZ bedzie zdecydowanie lepsze. Minimonitorki to coś co z założenia ma pewne ograniczenia.

Kwestii zwrotnicy nie komentowałem bo to jest odległa sprawa i dobrze wiem, że początkowe założenia nigdy nie pokrywaja sie z końcowymi. Kolega sam by doszedł do tego, ze 4 rząd dla tych głośników to przesada, bez 20 wpisów specjalistów z diyaudio. Zresztą jak chce to niech sobie to dzieli 4 rzędem, zabronisz mu ? Nawet na filtrach 4 rzędu da sie to zrobić dobrze.

Skomentuj

Jest mi miło, że się do mnie uśmiechasz, lubię uśmiechniętych ludzi, tym bardziej, gdy z mojego powodu.

Podsumuję, bo trochę ucieka ci istotny temat i przebieg dyskusji:
                        Z tego raz że malucha, dwa że w OZ nie będzie basu, czy będą to minimonitorki, monitory czy cobądź tym bardziej, że autor określił, że będzie to OZ, więc wywody o BR cierpliwie pominę. Nie wspomniano o żadnych planach wsparcia jakimkolwiek subwooferem.
                        A samodzielnie, choćby i ten głośnik był tym TB z usuniętym korektorem, nawet Twoje ogromne doświadczenie i obycie z jemu podobnymi produktami nie sprawi, że będzie mógł więcej, niż mu możliwości konstrukcyjne pozwalają. Z całym szacunkiem, nawet Yoshi z próżnego nie naleje.

zabronisz mu ?
                        A zabraniałem? Wydaje mi się, że wyraziłem ciekawość, co z tego wyjdzie.
                        Wątek jest zaproszeniem do komentowania założeń konstrukcyjnych lub co najmniej uprawnia do tego: ale raczej bez twórczych dodatków do cudzych wypowiedzi. Mam wrażenie, że komentując mój komentarz dopuściłeś się twórczego przetworzenia treści.

Skomentuj

Zamieszczone przez adi469 Zobacz posta
                          Hehe, lubie dlubac
                          Mini monitorki maja sluzyc jako satelity kina domowego lub glosniki do kompa wiec nie mam co do nich audiofilskich wymagan, maja miec jak juz wspomnialem dobre brzmienie w zakresie sredniotonowym i wysokotonowym, maja byc jak najmniejsze zachowujac oczywiscie odpowiedni litraz
                          Wydaje mi się Comandante W, że umknął Ci zacytowany wpis kolegi.
                          Nie ma co się spierać, poczekajmy na rezultaty i może pomiary całego zestawu.

Skomentuj

Heh widze, ze Moja koncepcja wzbudzila wiele kontrowersji jak i niekiedy niepotrzebnych spekulacji wynikajacych z niedoczytania Moich postow. Informacja dla tych "zagotowanych" mysla wykorzystania zwrotnicy 4-go rzedu; spokojnie, bedzie zwrotnica 2-go rzedu, stwierdzilem, ze takowa bedzie wystarczajaca do ow konstrukcji ale to jeszcze troche czasu do jej skonstruowania wiec wszystko moze sie zmienic chociaz nie sadze. Narazie obudowa. Wiec bedzie to 2.7L OZ ze wzgledu na to, ze nie mam najmniejszego zamiaru wyciagac z niej jak i z tego przetwornika b.niskich czestotliwosci, poniewaz do tego Mi sluzy subwoofer jak i glosniki przednie podlogowe, ktore pracuja w odpowiednim zakresie niskich czestotliwosci a mini monitorki maja czynic funkcje satelit jak juz wczesniej wspomnialem w kinie domowym. Sporadycznie beda podlaczane pod kompa ale to w zestawieniu 2.1. o czym mialem wspomniec nieco pozniej ale ok^^ Seas tez bedzie na 100% poniewaz jak juz koledzy slusznie zauwazyli spx-32m nie osiagnie wysokich czestotliwosci na takim poziomie jak wspomniana kopulka a przeciez w glosnikach typu satelity porzadanym jest uzyskanie dzwieku dynamicznego i szczegolowego by jak najlepiej slyszec zamierzone przez dzwiekowcow efekty. CDN

Skomentuj

Nie chce sie wtykac w pasjonujaca rozmowe, ale jesli adi'emu uda sie osiagnac efekt bliski jakosci satelitkom z systemu Bose acoustimass, to bedzie czego posluchac. Wydaje mi sie jednak, ze ta konstrukcja z tweeterem Seasa ma szanse zagrac jeszcze lepiej. Dodam tylko, ze w kinach Acoustimass te pierdzidla sa ciete na okolo 250-280hz, wiec jak na Monacorku uda sie zejsc do 150hz, to bedzie git.

Jeszcze tylko jakis sprytny subwooferek i bedzie malina.

Skomentuj

I tak oto wszystko zostało pomyślnie i zadowalająco dopowiedziane i sprecyzowane, pozostaje trzymać kciuki.

Skomentuj

Dzis przybyly spx-32m. Nowki sztuki. Teraz trzeba je wygrzac

IMGP9988.jpgIMGP9987.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez adi469 Zobacz posta
                                    ...przybyly...trzeba je wygrzac
                                    Zapalniczką !? :o Nie no to dopiero jest kontrowersyjna koncepcja!...
                                    :razz:

Skomentuj

Przeciez jest na koncu emitkonka nawiazujaca do powagi zdania. A Ty wygrzewasz glosniki zapalniczka? No to na taki kontrowersyjny pomysl, to nawet Ja bym nie wpadl... :thumbsup:

Skomentuj

Alpierdy wygrzałbym zapalniczką.

Skomentuj

IMGP9985.jpg
                                          Obudowy jeszcze w trakcie prac. Co do samych przetwornikow spx-32m, to mialem okazje ich jakis czas temu sluchac i tak jak napisalem z wysokimi tonami szalu nie bylo. Teraz gdy ich slucham "na sucho" z odleglosci ok 2.5m to moge stwierdzic iz maja bardzo dobra stereofonie i srednie tony, nie sa natarczywe, nie mecza ucha. Wysokie tony poprawne lecz na poziomie co najwyzej przetwornikow wysokotonowych sredniej pulki tonsila nie ujmujac oczywiscie rodzimemu producentowi od ktorych zaczynalem swoja przygode z budowa kolumn. Mialem uzyc do modyfikacji ich membran a co za tym idzie dzwieku, mieszanki zywicy damarowej i terpentyny balsamicznej ale stwierdzilem, ze nie ma takiej potrzeby :) To by bylo tyle na ta chwile. CDN...
                                          Last edited by adi469; 08.05.2013, 21:27.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X