Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje pierwsze kolumny 3 way na stx 22-140-8 SCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje pierwsze kolumny 3 way na stx 22-140-8 SCX

Witam :)
    Jakiś czas temu wpadłem na pomysł zrobienia sobie jakichś kolumn, i zrobiłem "jakieś" kolumny, czyli takie na odwal się. Obecnie w skrzynce siedzą Tonsile gdn 20/40, gdm 10/60 jakiś samochodowy piździng i chiński gwizdek (nie krytykujcie obecnej konstrukcji bo wiem że jest tandetna). Jest również zwrotnica 3way Tonsilowska, niestety nie pamiętam z jakiego modelu dokładnie ale możliwe że Mildton 150. Cały front będzie wymieniony, okleina zdarta i prawdopodobnie na to pójdzie fornir.

Wymiary skrzyni 70x25x30 (wys x szer x gł)

Przede wszystkim chcę wymienić głośnik niskotonowy i wybór padł właśnie na STX 22-140-8 SCX, średni raczej zostanie ten jaki jest i oczywiście wysokotonowy STX lub Tonsil.
    Wygooglowałem sobie tego Stx-a i trafiłem na parę informacji, mianowicie litraż komory basowej powinien być w przedziale 27-32 litry natomiast BR o średnicy 68 mm oraz długości do 15 cm.
    Chciałbym zasięgnąć waszej rady przy konstrukcji moich "grajków". Zrobiłem dwa schematy nad którymi się zastanawiam i nie wiem, który zagra i będzie wyglądał lepiej.

Tak jak mówiłem, nie krytykujcie tego co jest obecnie, wymiary na schematach to wymiary wewnętrzne (na jednym obrazku zamiast gdm napisałem przez pomyłkę gds)
    Próbowałem też wyliczyć w WinISD ale mam z tym problemy i jakoś nie mogę tego ogarnąć.
    Czekam na wasze opinie i wskazówki.
    Last edited by marekz132; 05.05.2013, 14:20.

O QWA chyle czola i nie wiem co dalej napisac...

Skomentuj

Mówiłem że teraz jest tandeta i żeby tego nie krytykować :P Chce w tych skrzynkach zmontować coś w miarę dobrego a wyśmiewaniem mi nie pomożesz.

Skomentuj

Ale z tego się nic nie da już normalnego zrobić

Skomentuj

Zrób z tego 2way, zwrotnica od nowa, wysokotonówkę poszukaj z niskim rezonansem żeby to podzielić ok 2,5kHz. Lepiej kupić dobry tweeter za pieniądze zaoszczędzone z wymiany GDN'a. Jaki budżet na nowe głośniki masz? STX'y o których piszesz to 70zł szt. Z symulacji WinISD wynika że ten GDN średnio się do B-R nadaje, lepsze będzie 40l closed. Da Ci do 44Hz przy -6db, no i generalnie lepiej dla Ciebie (brak konieczności strojenia) bo obudowa łatwiejsza do wykonania. Nie sądzę żeby ten GDN miał 90db także przy zastosowaniu tego tweetera mogłoby się obejść bez L-pada:

http://audiodrivers.eu/prest/pl/51-w...tw030wa08.html

Oczywiście "szkoda" tego wavecore'a do takiego tandemu, ale lepiej te 200zł przeznaczyć na dobrą kopułkę (jak już pisałem :) ) niż utopić w niskotonówce, która gra 10% pasma słyszalnego, podczas gdy wysoki będzie marnej jakości.
          Last edited by bibson3; 05.05.2013, 15:05.

Skomentuj

Mam na myśli te niskotonówki http://allegro.pl/gdn-22-140-8-scx-g...212869930.html
            Gdybym kupił gwizdek Tonsila np 9/80, średnice zostawił jaka jest a niskotonowy tego właśnie STX wydaje mi się że powinno to jakoś razem ładnie współgrać, założyłem sobie że zrobię właśnie kolumny 3way ale no nie wiem już, może jeszcze ktoś cos powie na ten temat.

edit: teraz zauważyłem dopiero że edytowałeś post, w sumie jednak to ciekawa koncepcja, budżet nie jest wysoki i nie potrzebuje audiofilskiej jakości, te wysokotonówki dość drogie ale nie wykluczam ich użycia :) Cała skrzynia ma jakieś 37 litrów, zamiast tego stx jaki byś proponował niskotonowy za około 100 zł ?
            Last edited by marekz132; 05.05.2013, 15:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez marekz132 Zobacz posta
              założyłem sobie że zrobię właśnie kolumny 3way
              Trzeba sporo doświadczenia żeby zrobić 2way bez pomiarów, 3way jest raczej niewykonalne jeśli nie dysponuje się choćby najprostszym systemem pomiarowym. Stx'y najtaniej u producenta :) jak pisałem 70zł. To co zaproponowałem ogranicza się do samego podziału głośników na pasmo nisko-średnie i średnio-wysokie. Skuteczność mają zbliżoną/taką samą. Moja propozycja ogranicza możliwość popełnienia błędy do minimum :) Zwrotnica 2go rzędu, 1900Hz na GDN'a i 2200Hz dla wavecore'a, tak wychodzi z moich symulacji.

Szczerze nie wiem czy jest sens na zmianę niskiego. Jak masz niedobór niskich tonów to pomyśl nad subem, za 80zł głośnik i 120zł panel. Jeśli dysponujesz kwotą rzędu 500zł to można zrobić całkowicie nowa konstrukcję np. Klon Pylon'a poszukaj w dziale akustyka. Moja propozycja to wydatek połowy tej kwoty :) więc jak to zwykle bywa wszystko zależy od kasy.
              Last edited by bibson3; 05.05.2013, 15:30.

Skomentuj

:o

nie wiem co napisac
                SPAL, ZGIN, PRZEPADNIJ!

opcje widze 2:

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                http://www.stx.pl/gdm-14-150-8-scx.html
                http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/97
                http://pawel.lutuje.se/3_drogi_STX.exe
                http://pawel.lutuje.se/zwrotnica_3_drogi_STX_SCX.exe
                http://pawel.lutuje.se/3dstxscx-peln...y%20frontu.PDF
                tunel b-r "fi68-160" z polinka w ktorym 2cm wyprofilowano na goraco jak front

chociaz tu moga byc problemy poniewaz glosniki sie pozmienialy i potrzeba zrobic nowa zwrotnice

2 - klony pylon amber

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...quot-STX-tuba)

biorac pod uwage wymagania, zdolnosci finansowe jak i manualne to proponuje ta 2 opcje

Skomentuj

Bardziej spodobała mi się propozycja bibsona. To co napisał Paweł S. to widziałem temat z budowy tych kolumn 3way, całkiem fajne, takie coś jak narysowałem na pierwszym schemacie mniej więcej (pewnie mniej). Na pierwszy ogień pójdzie kupno GDN-ów a reszta dopiero jak zarobie. Jeszcze może tak zapytam, czym polecacie zedrzeć okleinę ? Czy wystarczy dotrzeć grubym papierem ściernym i na to potem szpachla ?

Skomentuj

ja bym polecal wydac 40-60zl na nowe obudowy!

Skomentuj

Paweł ma rację, nie warto reanimować tych starych pudeł. Za "dechy" nie zapłacisz więcej niż 50zł. Po za tym proporcje tych starych obudów są raczej nieciekawe. Płyta wiórowa 18mm w zupełności starczy. Zakupy zacznij od wysokotonówki, gwarantuje Ci że różnica wynikająca z wymiany tweetera będzie dużo bardziej zauważalna niż niskiego.

Skomentuj

Ale co jest w nich złego? Front wymienię a na wierzch położę fornir i powinno być ok, objętościowo też pasują.

Jeszcze jedno, ten głośnik ze strony STX-a różni się od tego z allegro wielkością magnesu a do tego na stronie producenta jest pod nazwą W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X a w nawiasie jest GDN-22-140-SCX, to te same głośniki? może mi to ktoś jakoś sprostować ?

Skomentuj

Objętościowo do czego pasują? Ja symulowałem tego tonsilowkiego gdna 20/40 co masz, a nie STX'a. Poza tym skoro masz 34l, odejmując powierzchnie jaka zajmuje głośnik + komora na wysokotonowy da w sumie ok 30l, a potrzeba 40 (mowa o gdn'ie tonsila)

Masz zła komorę dla tego gdna 20/40 zrób tak jak proponowałem. Dobrze wytłumiona buda 40l dla gdn, którego masz, ciecie go ok 1900Hz i nie potrzebujesz STX'a. Zainwestuj w wysokotonowkę, bo ten Tonsil nie jest taki tragiczny.

Skomentuj

Ale co jest w nich złego? Front wymienię a na wierzch położę fornir i powinno być ok, objętościowo też pasują.
                            zobacz pierwsze nasze reakcje
                            ty nic zlego tu nie widzisz
                            my nic dobrego tu nie widzimy!

jezeli GDN 20/40 jest oryginalny, to faktycznie lepiej dokupic wysokotonowke (byle nie GDWK 9/80!)
                            grac to bedzie pelnopasmowo, ale bez duzej ilosci basu
                            dopiero jak dozbierasz wiecej kasy to mozna pomyslec o zmianie glosnikow

fornirowanie tez odpusc bo poplyniesz z kasa a wg mnie nie warto jeszcze :/
                            Jeszcze jedno, ten głośnik ze strony STX-a różni się od tego z allegro wielkością magnesu a do tego na stronie producenta jest pod nazwą W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X a w nawiasie jest GDN-22-140-SCX, to te same głośniki? może mi to ktoś jakoś sprostować ?
                            teoretycznie te same glosniki. w praktyce jest to nowsza wersja

Skomentuj

GDNy są oryginalne, ale chce uzyskać z nich więcej basu, rozumiem że jeżeli chodzi o pudła to złe są w nich proporcje jak napisał bibson, domyślam się że chodzi o ich wysokość (70cm) bo szerokość 25 i głębokość 30 cm jest raczej ok.

Skomentuj

Jeśli chcesz zmieniać niskie tylko ze względu na bas to po prostu zrób 2way i do tego suba na 12". Zmieniając tonsile na stxy wiele nie zyskasz zwłaszcza jeśli nie chcesz wykonywać nowych obudów. Co do niskich tomów to spore znaczenie ma też wzmacniacz jakim napędzasz kolumny.

Skomentuj

GDNy są oryginalne, ale chce uzyskać z nich więcej basu
                                  te glosniki basem nie graja wiec duzo wiecej nie uzyskasz

Skomentuj

Chłopaki, nie potrzebuje super jakości dźwięku bo pewnie nie zauważę swoim drewnianym uchem różnicy, szkoda mi dać na marnację te skrzynki ale nie myślałem że są ąż takie złe, GDN jednak zamienię na stx choćby ze względów estetycznych, potem dokopie jakieś dobre tweetery i dalej pomyśle a z wykonaniem będę musiał poczekać (matura :) ). Dlaczego nie GDWK 9/80 ?

Skomentuj

Chłopaki, nie potrzebuje super jakości dźwięku bo pewnie nie zauważę swoim drewnianym uchem różnicy
                                      kazdy tak mowi
                                      ale po co marnowac kase skoro za niewiele wiecej mozesz miec pozadnie grajace kolumny?

Dlaczego nie GDWK 9/80 ?
                                      bo kosztuje tyle ile dobry glosnik a oferuje brzmienie sprzed 3 dekad!

widze u ciebie 3 opcje

1 - zrob 3 drogi na tanich glosnikach. masz byle jak zregenerowanego GDM 10/60, dokup GDN 22 SC + GDWK PC. do tego uniwersalne zwrotnice 3 drozne i twoja obudowa z nowym frontem
                                      2 - dokup GDWK 9/80 i zrob sobie klona ZGC-30 lub podobnych i do tego z czasem suba
                                      3 - zrob to raz a pozadnie wg naszych rad popartych duzym doswiadczeniem! a nie pozalujesz

Skomentuj

Witam

Pawel S.
                                        chociaz tu moga byc problemy poniewaz glosniki sie pozmienialy i potrzeba zrobic nowa zwrotnice
                                        a jest szansa na nową/poprawioną zwrotnicę? Pytam bo jest to bardzo dobrze opisany projekt na budżetowe 3way i chętnie bym go popełnił :drool:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X