Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP + H250

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP + H250

Witam!

Chciałbym się kolegom pochwalić postępami w budowie moje subwoofera szczegóły sa w tym temacie;
    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...H250-250W-4ohm

Płyty już docięte, prawie skręcone. W łączenia płyt wlałem wikolu wkręty, 55mm co około 7-8cm w zależności od długości danej płyty.
    Zdjęcia '' w przekroju'' przedstawiają budę do góry nogami ( nawet widać je troszeczkę :p ).
    Pierwszy problem to montaż radiatora, okazało się że jest na tyle duży, że do środka już się nie zmieści.

Jedyne położenie w obudowie wyglądało by tak

Zaraz za głośnikiem ... a wystarczy że sie na niego dmuchnie i już ''gra''.
    Na tyle obudowy też nie pasuje, ponieważ zasłonił by całą komorę wzmacniacza, nawet nie ma którędy kabli wyprowadzić- nie wspominając o jakimkolwiek panelu.
    Jedyna opcja to tył górnego wieka, będzie dzielone na komorę głośnika i wzmacniacza. Estetyka trochę ucierpi ale trudno
    Czekam na propozycje, oceny i sugestie :)

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
    wkręty, 55mm co około 7-8cm w zależności od długości danej płyty.
    za duzo
    wkret przy klejeniu zastepuje tylko sciski. pozniej mozesz je usunac bo wcale nie wzmocni to konstrukcji
    przy takich wymiarach dawaj 3-4szt na krawedz

Pierwszy problem to montaż radiatora, okazało się że jest na tyle duży, że do środka już się nie zmieści.
    faktycznie ogromny. chyba nawet za duzy jak na taki wzmacniacz
    mozesz podac jego wymiary?

Skomentuj

Lepiej niech juz zostawi te wkrety, bo wikol nie zlapie porzadnie do okleiny pcv. Takie plyty przed klejeniem trzeba porzadnie zmatowic grubym papierem.

Skomentuj

Wymiary ; 325/154/34 mm wylicytowałem go za 35zł z wysyłką - śmiech na sali
        Tył ma w jednym miejscu wyfrezowany ale w niczym do nie przeszkadza otwory w narożnikach już po-gwintowane nawet. Jest tak ładnie utrzymany że aż szkoda go ciąć.

Skomentuj

Kolega głośnik już dotarł, sam nie znalazłem sensownych zdjęć więc wstawiam własne; Rury br i gąbka do wygłuszania również na miejscu.

Skomentuj

Patrzę na postęp twoich prac z tym głośnikiem i chyba czas zrobić jakąś obudowę i wyjąć go z kartona

Skomentuj

Obudowa jest praktycznie skończona został mi tylko otwór pod głośnik i jedno wzmocnienie.(zdjęcia wyżej). Nie mogę zamknąć obudowy, puki nie będę miał przedłużki pod rury br.

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 20:21 ----------

Filtr już mam co prawda z demontażu subwoofera samochodowego dibeisi- ale zawsze , z czasem wymienią na coś ciekawszego. Posiada regulacje odcięcia i ''sub gain'' , wszystko okaże się po uruchomieniu. Zmontowałem do niego zasilacz +/-19 .

Skomentuj

Szukam rurki do przedłużenia bass refleksu i zamykam obudowę. PCB pod wzmacniacz Zbig 3,0 jest, zasilacz tylko polutować. zamówiłem płaskowniki miedziane 30x5 pod tranzystory. W zasadzie została sama elektronika. Dalej szukam filtru dolnoprzepustowego.

Skomentuj

Szukam rurki do przedłużenia bass refleksu i zamykam obudowę.
                  nie znajdziesz!
                  jak juz dales ten tunel to mozesz go jedynie przedluzyc drugim takim tunelem przyklejonym w odbiciu lustrzanym

jakiej dlugosci tunele uzyles?

Skomentuj

Kupiłem w stx 101x117

Skomentuj

z calym szacunkiem, ale dales D... :???:
                      jakbys kupil najdluzsze to by dalo rade to przerobic. dokleic pierscienie z MDFu i wyprofilowac.
                      teraz to musisz albo kupic po 4szt dluzszych i polaczyc tak zeby mialy dlugosc ok 28cm
                      albo zmieniasz tunele na HD-18 alpharda. otwor tylko powiekszyc musisz. plus taki ze powierzchnia tuneli odpowiednio duza, no i przedluzyc da sie PCVka.

Skomentuj

NA pierwszy rzut oka tak ....ale znalazłem rurkę z plexy nawet przezroczystej 70mm 3mm ścianka

Skomentuj

a ile taka plexa kosztuje? pewnie wiecej niz nowe b-r'y
                          ale to nadal masz 64mm. czyli bys musial jeszcze skrocic

Skomentuj

35cm- 25zł. Gdzie kupie ten tunel HD-18?

Skomentuj

Niewiele mniejszy radiator jest na moim panelu z H600 i ponad 1kw trafem,mogles dac 3x mniejszy i by w zupełnosci starczyło.
                              A co do br kup sobie sylikon montarzowy,obetnij te tunele i nałóz rury pcv.

Skomentuj

Tak właśnie myślałem na samym początku tylko że chciałem to jakoś konkretniej umocować, ale chyba to jedyne wyjście. Ten radiator tak tanio kupiłem, że żal było mi go ciąć dodatkowo ma nagwintowane otwory w narożnikach.

Skomentuj

A nie lepiej zbudować panel? albo jakaś nieduża obudowe?
                                  Głosnik sie znudzi bedziesz chcial nowe pudło i bedzie trzeba na nowo umocowywać,a tak tylko podpiac

Skomentuj

Będzie taki mini panel, bez radiatora. W razie czego tylko większą blachę, wszystkie elementy przykrecić i gotowe.

Skomentuj

35cm- 25zł. Gdzie kupie ten tunel HD-18?
                                      http://www.zbyromex.pl/pl/p/Bass-reflex-HD-18/677

ja ich bardzo duzo uzywalem swego czasu

szkoda ze trzeba przedluzac PCVka. polaczenie 2 razem nadal daje za krotki tunel (31cm vs wymagane 35cm)
                                      Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                      kup sobie sylikon
                                      dlaczego kazdy pisze to nie poprawnie? :???: SILIKON!

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                      A co do br kup sobie sylikon montarzowy,obetnij te tunele i nałóz rury pcv.
                                      63mm vs 71mm - gratuluje pomyslu ;]

Skomentuj

Zostaje mi kupić HD-18. Kupować 4 szt i łączyć po dwa czy wystarczy dwa na fronty i połączone końcem z pcv?

Dobrze ze nie ''sulikon'' :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X