Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Full NEO, czyli Peerless NE180W-8 & SB29RDCN-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Full NEO, czyli Peerless NE180W-8 & SB29RDCN-4

Juz w zeszlym roku, zanim ktokolwiek by pomyslal, ze w Audiodrivers beda takie szalone ceny przetworników, zamowilem sobie z USA vife. 700zł w Polsce, to byla zadecydowanie za wysoka cena za cos, co tak na prawde jeszcze nie bylo dobrze przetestowane. Zachecony znakomitymi rezulatatami znieksztalcen nieliniowych (do momentu opublikowania przez Zapha pomiarow SB Satori, Vifa miala najlepsze THD na rynku) postanowilem sprobowac sil z tym glosnikiem.
    Nie za bardzo wiedzialem, co dac na wysokotonowy. W cenie do 250zł tak na prawde nie ma nic wybitnego teraz, co moglby zagrac lepiej od HDS Tweeter, Dayton RS28 czy SB29RDC wiec zdecydowalem sie na neodymowa wersje SB29, ze wzgledu na swietne charakterystyki kierunkowe i zeby magnesy byly tego samego rodzaju :).

Specyfikacje:

http://www.tymphany.com/files/NE180W-08%20Rev2_0.pdf
    http://www.sbacoustics.com/index.php...29rdnc-c000-4/

Pomiary z komory bezechowej w docelowej obudowie z przytkanym w 95% tunelem BR. Odleglosc 40cm.

Pomiary THD:

Last edited by pharoh; 01.06.2013, 17:13.

UWAGI MODERATORA
    szybko dozuc zdjecie obudowy bo temat poleci do kosza!

Skomentuj

Ten dołek na 50Hz to jakaś wada komory bezechowej, jakieś drgania ścianek czy coś :)

Skomentuj

I zestaw jest tak dobry , że aż postanowiłeś go sprzedać ? :flapper:

Skomentuj

A może masz jakiś preamp co wycina 50HZ - częstotliwość sieciową.

Skomentuj

Po co?

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
              Ten dołek na 50Hz to jakaś wada komory bezechowej, jakieś drgania ścianek czy coś
              To jest typowa przeciwfaza portu oraz glosnika w przypadku wykonywania pomiarow z bliska. 40cm to jest dosc blisko jak na taki pomiar

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
              I zestaw jest tak dobry , że aż postanowiłeś go sprzedać ?
              To jest tylko zestaw posredni przed tym co zamierzam zlozyc w przyszlosci. Wg mnie przeskakiwanie za jednym zamachem o kilka klas wyzej jest nie w moim stylu. Zamierzalem polaczyc tego peerlessa z hiquphonem ale niestety nie udalo mi sie zgrac ich filtrami niskiego rzedu. Wymagalo by to pochylenia scianki minimum 14 stopni a to troche za duzo nawet dla 3/4" kopulki.
              A jesli chodzi o brzmienie to o tym pozniej. Ten Peerless jest swietny za te cene i smialo moge go polecic kazdemu.

A tak wygladaja te malenstwa:

---------- Post dodany o 18:16 ---------- Poprzedni post o 17:35 ----------

Krotkie odniesienie teoretyczne do poszczegolnych glosnikow oraz ich pomiarow.
              Charakterystyki zdjete bez wygladzania z wysoka bramka. Wszelkie zafalowania powyzej 300hz wyniakaja wylacznie z odbic od statywu oraz otoczenia mikrofonu (nie mialem mozliwosci wytlumienia ich z powodu braku czasu).
              Znieksztalcenia nieliniowe dla peerlessa NE180W 2.5V 12cm. SB29RDCN 1.2V 12cm.

Peerless NE180W-8
              plusy:
              - dobra charakterystyka niewymagajaca stosowania jakis skomplikowanych filtrow
              - mozna ciac filtrem 1 rzedu z odpowiednia korekcja
              - impedancja plaska jak stol, niewymagana w ogole jej korekcja
              - wysokie QMS przekladajace sie na niski RMS
              - znieksztalcenia nieliniowe na najwyzszym poziomie, ustepujace tylko SB Satori
              - solidnie wykonany glosnik, nie ma sie do czego przyczepic
              - przyzwoita efektywnosc

minusy:
              - maksymalne wychylenie tylko 5mm
              - male SD jak na 180mm, bo tylko 132cm^2
              - daleko polozone centrum akustyczne

SB29RDCN-4
              plusy:
              - bardzo dobra charakterystyka opadajaca w niskim pasmie, latwiejsze projektowanie filtrow
              - wysoka efektywnosc
              - swietne charakterystyki kierunkowe jak na 29mm, konkurencja moze tylko pozazdroscic
              - trzecia harmoniczna znacznie ponizej drugiej

minusy:
              - impedancja 3.5ohm
              - przecietne znieksztalcenia ponizej 2500hz, glosnik nie nadaje sie do niskich podzialow oraz filtrow 1 rzedu (przetestowane)
              - plastikowy front

Skomentuj

Rozumiem, że to Twoje pomiary. Dlaczego nie wykonałeś od razu pomiaru z portem w fazie? Mógłbyś poznać dolną f. graniczną zestawu.
                Drugi pomiar ciśnienia co przedstawia?

Skomentuj

A ja myslę że ten temat jest tylko po to żeby sprzedać szybciej te głośniki bo co to za "w trakcie budowy" jak głośników zaraz nie będzie i konstrukcja nie zostanie ukończona. Tak samo nie jest to żaden gotowy projekt do skopiowania bo poza nazwami głosnikó nic o nim nie wiadomo.

Skomentuj

i zwrotnicy nie ma...

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                      Rozumiem, że to Twoje pomiary. Dlaczego nie wykonałeś od razu pomiaru z portem w fazie? Mógłbyś poznać dolną f. graniczną zestawu.
                      Drugi pomiar ciśnienia co przedstawia?
                      Niestety majac troche ponad dwie godziny nie moglem za duzo zdzialac. Samo rozlozenie tego wszystkiego, a pozniej posprzatanie zajelo z poltorej godziny. I dodatkowo sama technika pomiaru uniemozliwiala zbadanie f3 (przysloniety port).
                      Drugi pomiar to SB29RDCN

Tak samo nie jest to żaden gotowy projekt do skopiowania bo poza nazwami głosnikó nic o nim nie wiadomo.
                      Projekt frontu obudowy oraz opis brzmienia sie jeszcze tutaj pojawia.
                      Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                      i zwrotnicy nie ma...
                      A zwrotnica dopiero po sprzedazy

Skomentuj

A ja myslę że ten temat jest tylko po to żeby sprzedać szybciej te głośniki bo co to za "w trakcie budowy" jak głośników zaraz nie będzie i konstrukcja nie zostanie ukończona. Tak samo nie jest to żaden gotowy projekt do skopiowania bo poza nazwami głośników nic o nim nie wiadomo.
                        Jak nie ma pomiarów źle a jak nie ma forniru to też fatalnie. Jak jest wszystko to czepiamy się śrubek - chore... :)
                        Ja myślę, że nie do końca rozumiesz podejście pharoha do tematu :) Czy temat powstał po to aby sprzedać głośniki? Nie wiem, ale jeżeli nawet to zestaw nie ma czym się wstydzić. Słuchałem tego zestawu i gra to na wysokim poziomie. Słuchałem też wcześniej zestaw oparty na głośniku zapha i wielki szacun za inne podejście do tematu, bo wybór nie jest wyssany z palca. A to, że dąży się do znalezienia złotego środka pod swój gust.. Chyba nic w tym dziwnego :)
                        Jestem pewien, że ponad połowa userów byłaby zadowolona z tych trzech zestawów które ma u siebie pharoh. Wiem też, że on sam ma większe wymagania co do danego pasma i stąd rodzą się nowe pomysły i wybór przetworników.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Jak nie ma pomiarów źle a jak nie ma forniru to też fatalnie. Jak jest wszystko to czepiamy się śrubek - chore...
                          jestesmy polakami - musimy narzekac

Skomentuj

Ja myślę, że nie do końca rozumiesz podejście pharoha do tematu Czy temat powstał po to aby sprzedać głośniki? Nie wiem, ale jeżeli nawet to zestaw nie ma czym się wstydzić. Słuchałem tego zestawu i gra to na wysokim poziomie. Słuchałem też wcześniej zestaw oparty na głośniku zapha i wielki szacun za inne podejście do tematu, bo wybór nie jest wyssany z palca. A to, że dąży się do znalezienia złotego środka pod swój gust.. Chyba nic w tym dziwnego
                            Jakbyś nie zauważył to dział się nazywa "w trakcie budowy" a nie "w trakcie sporzedaży". Wszystko co tu sie pojawia z założenia będzie skończone przez autora tematu i trafi do gotowych konstrukcji. W tym przypadku z góry wiadomo, że nie będzie skończone. Jego podejscie do tematu i to jak to gra zupełnie mnie nie interesuje. Trzymajmy sie jakiś zasad. Skoro budowa trwa od jakiegoś czasu to chyba temat powinien powstać prędzej, prawda?

Skomentuj

Moim skromnym zdaniem sam post 7 z wyszczególnieniem wad i zalet tych głośników jest wart utworzenia tematu. Oczywiscie, mozna byloby napisac to w innym temacie, ale tak jest to bardziej widoczne. Zawsze lepiej poznac (chocby teoretycznie, czytajc opinie osoby doswiadczonej) wiecej głosników.

W końcu to coś innego niż stxy, ushery i seasy

Skomentuj

Wszystko co tu sie pojawia z założenia będzie skończone przez autora tematu i trafi do gotowych konstrukcji.
                                Ten dzial powstal jako uzupelnienie dzialu z relacji budowy na zywo. To czy konstrukcja doczeka sie finiszu w postaciu umieszczenia jej w dziale gotowych konstrukcji to tylko i wylacznie dobra wola konstruktora. Nie ma takiego przymusu, tak samo jak nie ma nakazu ukonczenia projektu w 100%. Wszelkie niezbedne informacje do sklonowania sie jeszcze tutaj pojawia.

Skoro budowa trwa od jakiegoś czasu to chyba temat powinien powstać prędzej, prawda?
                                Rownie dobrze ten temat mogl w ogole nie powstac. Niech dalej powstaja projekty na oklepanacyh i znanych wszystkim glosnikach.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                  W cenie do 250zł tak na prawde nie ma nic wybitnego teraz
                                  jest dxt

no i wiem z tego tematu że tej kopułki od sb nie warto kupować

Skomentuj

Niby jest kilka kopułek, ale zawsze będzie pewien kompromis w tej cenie.
                                    http://audiodrivers.eu/prest/pl/27-seas-.html
                                    http://audiodrivers.eu/prest/pl/65-s...08-913000.html
                                    http://audiodrivers.eu/prest/pl/124-morel-cat-308.html
                                    http://audiodrivers.eu/prest/pl/170-morel-cat-408.html

Ja bym chętnie 29RDCN połączył z Wavecorem WF152BD04 lub SB15NRX.
                                    http://audiodrivers.eu/prest/pl/54-w...wf152bd04.html

Skomentuj

ale zawsze będzie pewien kompromis w tej cenie.
                                      Jedyną konkurencje jaką widzę dla DXT jest MAGNUM który jest ponad 5 razy droższy no ewentualnie berylowy SS
                                      Konkurencja zwyczajnie nie ma metalowych kopułek

Ja bym chętnie 29RDCN połączył z Wavecorem WF152BD04
                                      SB nie będzie ale z DXT

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Jedyną konkurencje jaką widzę dla DXT jest MAGNUM który jest ponad 5 razy droższy no ewentualnie berylowy SS
                                        Tak chwalisz tego DXT, że chyba go kupię do testów :)
                                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Czaruję...
                                        X