Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub 12" Dayton - zawsze jest ten pierwszy raz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub 12" Dayton - zawsze jest ten pierwszy raz

Witam was bardzo serdecznie. Chcialem zaprezentowac krok po kroku swoje prace nad subem. Co jakis czas bede uzupelnial wpis niemniej kamien milowy dla mnie w tym projekcie zostal poczyniony.

Pomysl na suba chodzil mi po glowie jakis czas. Kiedy pierwszy raz do tego zasiadlem przerazilem sie. :) Wyliczenia obudowy na podstawie charakterystyki glosnika, jakies wspolczynniki - jednym slowem czarna magia dla totalnego laika. Na jakis czas dalem spokoj, ale wrocilem do tematu. Nie przecze poczatki byly trudne, ale nie zrazalem sie. Zaczalem od przeczytania strony glownej (kilka razy nawet) i strony na swiecie. Do tego wszelakie fora. Z gotowym fundamentem wiedzy (jak sie okazalo jeszcze nie pelnym o tym pozniej) ruszylem do dziela.
    Od samego poczatku zakladalem ze sub bedzie 95% muzyka jako wspomaganie frontow. Kino domowe sporadycznie bo z zona z braku czasu ogladamy TV moze 1 h/tydzien. Naturalnym wyborem byla obudowa zamknieta i na taka sie zdecydowalem.

Etap 1. Wybor glosnika. Po kilkunastu pozytywnych tematach nie tylko w polsce, oraz rozmowie z pewnym czlowiekeim zdecydowalem sie na glosnik 12 calowy Dayton RSS315HF-4. Fotki nei daje bo raz ze kazdy go zna, dwa ze jeszcze nie mam go u siebie bo kupilem w stanach.

Etap 2. Wzmacniacz. Wlasciwie drogi byly dwie - Irek&reszta. U irka na wzmacniacz nei mialem szans. Kiedy on mial jeden gotowy ja nie mialem kaski, kiedy mialem kaske nie bylo wzmacniacza :) jak to w zyciu. Kolejka jest owszem nie widze ani poczatku ani konca. Z tej strony pozdrawiam Irka i jego zapal. W sumie bylem mocno zdecydowany do tego stopnia ze komore na wzmacniacz liczylem do wymiarow Irkowych co sie zemscilo troche na mnie :) Koniec koncow nabylem wzmacniacz AB Elektronik troszke o nim pozniej a tu fotka

Etap 3. Liczenie obudowy. Konstrukcji na tym przetworniku jest cale mnostwo od malych po duze. Ja wybralem duzy Z szybkich obliczen optymalna buda to okolo 77 L netto - Duzo!!!! Na konkurencyjnym forum spotkalem temat i wypowiedzi pewnego ze pana ze 70-80 L optymalna buda na ten driver w Closed. W sumie troszke zaluje teraz ze nie odjalem tak na 70L netto. Poprawie sie w drugim projekcie :biggrin:.
    Przyznaje ze zabrako mi troche wiedzy i wyliczenai z WinISD potraktowalem zbyt dogmatycznie nie mialem wiedzy ze odjecie nawet 20 L na 60 wiele by nie pogorszylo. Wyszlo zwyczajnie referencyjnie (37*44*47) .

Etap 4 zbieranie desek&reszty
    poprosilem kolege stolarza o dociecie MDF'u. Na poczatku rozmawialem o mdf 30 mm. Ten zadzwonil do mnie i mowi ze da mi za free pociete tylko troche grubsze. Szybka decyzja - OK. Wtedy nei wiedzialem na co sie decyduje Dzis bym tego nie wybral hehe. Kilka dni i sa pociete rowniutko deseczki :)

Co sie okazalo. To nie deseczki a DECHY ciezkie jak pierun. I wszystko pewnie bedzie wazyc ze 60 a moze i wiecej. Co to byl za material? Klejony MDF na prasie z ktorego on robi drzwi Nawet okleina taka szafkowa na nich jest. Jakis klient nie odebral i poszlo na suba.
    Zestawienie na sucho... pasuje

Majac jeden zacisk i domowe narzedzia a za warsztat robi mo poddasze mojego domu powoli posuwalem sie z klejeniem

Wszystko klejone na jakis klej do drewna patex skrecane na wkrety do drewna. Pod sruby robione frezy aby schowac lebki. Bryla to prawie idealny szescian Cirka 50*50*50. Przed sklejeniem biala okleine zmatowilem papierem sciernym aby poprawic przyczepnosc.

W srodku nie pkanuje zadnych wzmocnien bo i po co. To monolit zadnych rezonansow tu nie bedzie. Jedynie co dam mate bitumiczna i ze 3 cm welny.
    Jesli chodzi o wykonczenie po zaszpachlowaniu otworów i jakism sezonowaniu szpachli wszystko szlifuje do golego mdf'u a potem przygotowuje pod lakier high glossy.
    Tutaj juz zona zadecydowala. Najpier bylo duzo krzyku w stylu : "Czy ta pralka ma stanac w naszym salonie (to tylko lagodniejsze)" Pozniej przespala sie z tym i stwierzdzila ze skoro i TAK TV wisi na scianie to niech to cos stanie pod nim miedzy frontami moze nada sie na stolik i ma byc biale. :):) W pierwszym wcieleniu mial to byc fornir ale cicho podkuliem ogon i stwierdzilem ze "uwielbiam bialy" :thumbsup:

Bledow oczywiscie sie nie ustrzeglem zgodnei z zasada nie myli sie ten kto nic nie robi :cool: Bledy sa dwa Troszke za duza obudowa ale ona nawet nie wynika wielkosci komory glosnika tylko glubosci scianek a dwa to ciezar

W miare dalszych prac bede wstawial dalsze realcje

pozdrawiam

skoro zamaiwales glosnik w usa nie mogles od razu zamowic panelu daytona? albo wzamcniacza zewnetrznego? ja zamawiam do swojego suba ten wzmak:
    http://www.parts-express.com/pe/show...number=300-811
    ale maja i slabsze.

Skomentuj

Mam ten głośnik zaaplikowany w coś ok 70dm i powiem Ci szczerze ,że wcale źle nie zrobiłeś robiąc obudowę z tych "dech" i powiem Ci więcej-jeśli jeszcze możesz dodaj jednak wzmocnienia w środku-wibracji,"grania"obudowy nie powstrzyma grubość obudowy ale ich sztywność, a ten Dayton to niezła pompka i w closed robi spore ciśnienia.U mnie jest klejony 2x18 mdf i sporo wzmocnień a i tak czuć wibracje. I ciężar całości powinien być raczej duży,także to bardziej zaleta niż błąd.Wkręty po wyschnięciu kleju zastąp kołkami.
      Dobrze,że będzie wspomagał stereo,bo w kinie to raczej kiepski driver za tą cenę,no chyba że go kupiłeś za połowę tego co u nas.
      Powodzenia przy wykańczaniu !

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
        Mam ten głośnik zaaplikowany w coś ok 70dm i powiem Ci szczerze ,że wcale źle nie zrobiłeś robiąc obudowę z tych "dech" i powiem Ci więcej-jeśli jeszcze możesz dodaj jednak wzmocnienia w środku-wibracji,"grania"obudowy nie powstrzyma grubość obudowy ale ich sztywność, a ten Dayton to niezła pompka i w closed robi spore ciśnienia.U mnie jest klejony 2x18 mdf i sporo wzmocnień a i tak czuć wibracje. I ciężar całości powinien być raczej duży,także to bardziej zaleta niż błąd.Wkręty po wyschnięciu kleju zastąp kołkami.
        Dobrze,że będzie wspomagał stereo,bo w kinie to raczej kiepski driver za tą cenę,no chyba że go kupiłeś za połowę tego co u nas.
        Powodzenia przy wykańczaniu !

Dzieki jasne ze moge i tak zrobie. Nie napisalem tego ale od poczatku liczylem ze beda wzmocnienia pozniej troszke sie zlisilem bo waga mnie przerazila. Natomiast po odjeciu litrazy kosza glosnika i wzmocnien bedzie to wlasnie kolo 70 L netto. Tak jak u ciebie. Do kina nie potrzebuje a jesli nawet czasami cos obejrze to i on starczy. Dal mnie priorytetm od samego poczatku jest muzyka. Kupilem go chyba wlasnie za polowe musialbym przeliczyc dolary. To tak wychodzi w Stanach - u nas prawie 900 zl kosztuje :o

@konradzik88
        Wiem ze sa tam dedykowane wzmacniacze ale sam glosnik mi przywiezie brat jedzie do polski. 12 kilo plus wzmacniacz - raczej by na to nie poszedl. Dodatkowo jeden przedmiot na lotnisku idzie latwiej jako gift.

Skomentuj

a no chyba ze w bagaz to bierze. mogl poprostu wyslac nie musi isc jako gift moze powiedzec ze przywiozl dla siebie jesli nie ma w kartonie nic mu nie zrobia

Skomentuj

Informacja
            Zdjęcia wrzucamy przez mechanizm:
            http://diyaudio.pl/showthread.php/21...ch-DIYaudio-pl

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Informacja
              Zdjęcia wrzucamy przez mechanizm:
              http://diyaudio.pl/showthread.php/21...ch-DIYaudio-pl
              Witam serdecznie ponownie

dolphin123 juz od teraz poprawnie bede wrzucal za posrednictwem nardzia z forum - poprzednie w wolnej chwili poprawie

Prace powoli posuwaja sie do przodu. Zrobilem juz poczatek kratownicy wewnatrz za pomoca listewek. Moze dodam cos jeszcze z tym ze juz jest praktycznie bardzo dobrze.

W miedzy czasie wycialem w cienkiej plycie stanowiacej plecy komory wzmacniacza, dziure pod wzmacniacz.

A tutaj wzmacniacz na swoim miejscu:

Dalsze prace to:
              1. Maty bitumiczne w środku i welna owcza
              2. Przykrecenie komory wzmacniacza i samego wzmacniacza
              3. Po dotarciu glosnika naszykowanie otworow pod nakretki pazurkowe i imbusy
              4. Przykrecenie samej przedniej sciany.
              5. Szlifowanie i wykonczenie

Skomentuj

muszę kiedyś poeksperymentować z wełną dla suba. Bo w aspekcie: materiał porowaty do tłumienia energii fali - nie ma tutaj nic do czynienia. Jak i w każdym innym subie. Ale zmiana pozornej pojemności/litrażu już tak. Czyli wcale nie trzeba kupować drogiej wełny owczej. Wsadź se stary koc i to to samo bydzie.

Skomentuj

Witam was ponownie. Z braku glośnika (dotrze do mnie w nastepnym tygodniu) prace zostaly wstrzymane. Ale nie do konca.
                  W miedzy czasie zakupilem śruby imbusowe i nakretki pazurkowe no i plaskie wkrety do wzmacniacza

Dodatkowo dalem wzmocnienie komory wzmacniacza i tylnej scianki suba (symetrycznie) no i dodalem jeszcze jeden elemnet w kratownicy w srodku

Na koniec pojechalem po mate bitumiczna a kupilem taka z filcem :)

W nastepnm tygodniu bede mial glosnik wiece juz cos zagra :)

pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                    po mate bitumiczna a kupilem taka z filcem
                    to są dwa różne materiały do różnych zastosowań. Filc jest materiał porowatym do tłumienia energii fali przenoszonej drogą gazową, a bitumiczne drogą materiałową.
                    Jak będziesz używał wełny w srodku to ten filc jest zbędnym wydatkiem.

Skomentuj

Witam z braku czasu i licznych delgacji prace troche utknely, Niemniej dotarl glosnik.

A tu juz gra- narazie totalnie na krotko :)

Pozostalo przykrecic scianke z glosnikiem poszpachlowac (wiekszosc juz jest dotarta) wytlumic i ofornirowac.
                      Jedno co juz mi sie podoba w tym glosniku to szybkosc nawet bez obudowy Zero mulenia i rozlazenia. Wzmacniacz daje rade ale moglby bys mocniejszy zobaczymy jak w obudowie. Z WAD to niestety sie grzeje troszke

Skomentuj

Jedno co juz mi sie podoba w tym glosniku to szybkosc nawet bez obudowy Zero mulenia i rozlazenia.
                        Akurat to jest logiczne, niestety obudowa sprawia że głośnik ma pogorszone parametry impulsowe :)

Skomentuj

Witam was kolejny raz i powoli zblizam sie do konca swojego projektu. Dziewiczy raz dal mi (daje jeszcze) mnostwo zabawy, nauki i doswiadczenia. Jest to takze wspaniala odskocznia od codziennego zycia zawodowego.
                          Jak juz powiedzialem powoli sub juz zaczyna wygladac tak jak ma.

Po delikatnym obrobieniu niedokladnego frezu pod kolnierz glosnika zamontowalem nakretki pazurkowe.

Dodatkowo calosc (bez przyklejonej sciany glosnika) poszpachlowalem i doatarlem. zostala jeszcze kosmetyka troche z glupoty i niewiedzy. Wez na oko odmierz 100 gram szpachli i 2 lub 3 gramy utwardzaca :)

Dodatkowo juz pokleilem matebitumiczna z filcem, dodalem listewke jedna jako wzmocnieie i zabraklo jednej maty :)

Zona juz wybrala fornir w weekend powinienm konczyc :)

Skomentuj

Wez na oko odmierz 100 gram szpachli i 2 lub 3 gramy utwardzaca
                            Zawsze robi sie "na oko" :)

Skomentuj

Ładnie prace idą i całkiem się to prezentuje, tym bardziej ciekaw jestem tej obudowy OZ i głośnika bo może to będzie to czego sam będę szukać.

Skomentuj

Sub zostal wlasnie zrobiony :) zostala kosmetyka poszpachlowac otwory na scianie glosnika i okleic fornirem

Tutaj po przyklejeniu mat przed przyklejeniem ostatniej scianki

Skomentuj

Powoli prace dobiegaja konca

W ogrodzie moim dokonczylem szpachlowanie i szlifowanie. Odpowiednio oklejony dziury aby nie nabrudzic do srodka :)

Po ciezkiej pracy szlifowania i jedzenie kurzu efekt koncowy wyszedl wg mnie dobry i kladziony fornir lezy idealnie :)

Jak juz mowilem w kwestii wyboru forniru nie mialem absolutnie nic do powiedzenia. Druga polowka decydowala wybrala Dab bielony z mysla o subie i o kolumnach jakie zaraz po tym chce zrobic.

Oklejanie powoli ruszylo, nie obylo sie bez jednego malego bledu tzn. Chcialem przyoszczedzic i robic maly naddatek co sie zmescilo. Na szczescie zaczalem od sciany wzmacniacza i na odcinku jakies 10 cm niedokladnie zlicowal sie fornir. Klasyczny blad niedoswiadczonego. Inne scianki wyszly idealnie majac juz wiedze zeby poswicic te 2 cm po kazdej ze stronie

Korzystajac z kawalka pilsni odkraiwalem sobie fornir tak ze na krawedzi zostawalo 3 mm

Reszte spokojnie zeszlifowalo sie papierek na klocku otrzymujac idelna krawedz i idealne licowanie

Skomentuj

Widać że to będzie ładnie zrobiony subwoofer. Mam takie pytanie do tego wzmacniacza on jest na 2 parach 2SC5200/2SA1943 , możliwe że ma on te deklarowane 380W ? Kit z advance electronic też na 2 parach 2SC5200/2SA1943 ma 200W, prawie połowę mniej . Jak to z tym jest?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                      Widać że to będzie ładnie zrobiony subwoofer. Mam takie pytanie do tego wzmacniacza on jest na 2 parach 2SC5200/2SA1943 , możliwe że ma on te deklarowane 380W ? Kit z advance electronic też na 2 parach 2SC5200/2SA1943 ma 200W, prawie połowę mniej . Jak to z tym jest?
                                      Napisze ci co wiem. Ten wzmacniacz mial swojego poprzednika bodajze Pa 15.1 i tamten nie mial 400 W ale

"W dokumentacji niewiele jest napisane na temat mocy.
                                      Na kanał przypada parka 2SC5200 i 2SA1943, ale nic nie podano że prod. SanKen. Steruje nimi TDA 7294S.
                                      No są te dwa kanały zmostkowane.
                                      Tak więc biorąc pod uwagę że toroid ma moc ok 400W, to moc znamionowa będzie ze 300W. "

To byla opinia o poprzedniku. Wczesniej trafo bylo 2*24 teraz jest takie.

Niech ktos moadry sie wypowie jak jeszcze bedzie potrzeba moge porobic fotki tego wzmacniacza dokladnie. Kupujac go wymienilem z 20 maili z producentem i jesli chodzi o kontakt to dla mnie moga inni sie uczyc.
                                      Ospobiscie mysle ze ze pewnie 380 nie ma ale realne ponad 300 przy 4 ohmach

Aha jakby ktos w warszawie mial mozliwosc realnie dokladnie pomierzyc i chcialby sie tego podjac chetnie wpadne z tym wzmacniaczem

Skomentuj

Ja stawiam ze ten panel ma max 180Wat przy 4ohm

Skomentuj

Czaruję...
                                        X