Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub 12" Dayton - zawsze jest ten pierwszy raz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czyli sugerujesz ze producent oszukuje o ponad 50%? ja sie nei znam wiec nie bede sie wypowiadal, sa inni na tym forum co znaja sie lepiej.

Skomentuj

Ja też bym tak obstawiał za niskie napięcie trafa

Skomentuj

Witam was kolejny raz :)

Sub wlasnie zostal wczoraj ofornirowany do samego konca. Wyszlo jak na pierwzy raz idealnie nawet zona sie dziwila :)

Jesli chodzi i krawedzie to uzyskalem z malym wyjatkiem idealne licowanie i idealne plaszczyzny moze zdjecie tego nie oddaje ale palec jak sie przeciagnie juz tak :)

Na sam koniec z resztek ofornirowalem sobie jedna plyte aby na niej eksperymentowac ze szlifowaniem i lakierowanie

Lakiery takie zostaly mi z malowania parkietu w domu ciagle nie zdecydowalem sie ktory wybiore podejrzewam ze pokaze mi to proba na desce

Walek jaki nabylem to zwykly welurowy walek do lakieru

W planach jest przeszliwofawanie papierem 220 potem 400 i pomalowanie ale tutaj jeszcze nei jestem pewny musze zaciagnac jezyka... od tego w koncu mamy to forum :)
        pozdrawiam

Skomentuj

Witam kolejny raz chyba juz przed ostatni :)

Sub niemalze skonczony :) ale po kolei

po dokladnym oklejniu fornirem i szlifowaniu rantow sub zostal przytarty papierem 240 szlifierka mimosrodowa z ustawiona moca na "2" w skali bodajze do 6. Wyszlo to naprawde dobrze niewielkie zabrudzenia zostaly usuniete i jakies niedoskonalosci wierzchniej warstwy forniru.
          Tu juz ustawiony gotowy do malowania

Po szlifowaniu dokladnie oczyscilem duzym pedzlem i szmata. Po czym przystapilem do malowania

Tutaj polozona jedna warstwa

Jak juz mowilem naszykowalem sobie probna deske do sprawdzenai lakierow V33 odpadl !!!!!! zostal tylko lakiero wodny beckers'a. Po v33 robily sie strasznie duze kropelki jakby kasza i zastygle powietrze. Nie polecam tego lakieru do kolumn.

Po polozeniu 2 warstw w systemie jedna-podsycha-druga czyli mozna powiedziec druga warstwa idzie na jeszcze wilgotny lakier calosc odczekala dobe.

Potem dwie warstwy zostaly zmatowione papierem 400 na klocku

A tak trzecia warstwa pomalowana po zmatowieniu :)

Efekt w pelni mnie zadowalajcy oczywiscie nie jest to arcydzielo na miare forumowych wyjadaczy malujacyh kompresorami stosujacych izolanty, podklady i lakiery.
          Dla takiego amatora jak ja efekt jest calkiem dobry.

Skomentuj

Gratuluję!Jak na pierwszy raz to jest naprawdę dobrze,najważniejsze że tobie się podoba i ...żonie chyba też?
            Wkładaj głośnik i graj,a o wrażeniach napisz koniecznie.
            Planujesz jakiś pierścień ozdobny?Bo szczerze,to przy tych proporcjach skrzynki ten Dayton będzie ciut śmiesznie wyglądał...taka czarna dziura na środku jasnej deski...Pierścień powiększy go i doda masywności,znacznie lepiej to wygląda.
            Ale i tak jest dobrze,całość mi się podoba,samo "granie"głośnika już mniej.

U mnie wygląda to tak:
            Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
              samo "granie"głośnika już mniej.
              A co Ci się nie podoba w graniu tego Daytona?

Skomentuj

freedi dzieki za pochlebna opinie jak wszystko do konca ogarne w sensie wkrece nozki i takie tam to porobie wiecej fotek. Co do Zony to ostatnio wspominala ze pamieta dzien jak te dechy wyladowaly u mnie i byla swiecie przekonana ze nie dam rady tego zrobic a jednak :) podoba sie jej bo pasuje do kolorystyki salonu.

A teraz mam oytanie o ten pierscien. Czy masz moze jakis opis jak go zrobiles/ lub gdzie kupiles?Nie myslalem o tym ale widze ze dodaje wizualnie bardzo duzo.

No i zapytam czemu nie podoba ci sie granie tego glosnika? Tak z ciekawosci.

Skomentuj

No to teraz dobra muza z ciepłym basikiem i tylko przytulać żonkę:)
                  Jak dla mnie jest najzwyczajniej "za słaby" ,czyli nie robi takiego ciśnienia jakiego się spodziewałem...Używam go głównie przy muzyce w pomieszczeniu ponad 50 m kw i próbowałem różnych ustawień.Gra dobrze ale chyba zbyt audiofilsko a ja potrzebuję swoistego,szybkiego "kopa" w klatę tak żeby aż wstrzymać oddech:)
                  Nie powiem ,że jest to całkiem porażka,ale mogłoby być lepiej a za te pieniądze można wybrać coś lepszego.
                  Co do pierścienia to szukałem czegoś gotowego i niestety na nic odpowiedniego nie trafiłem.
                  Ale skleiłem kilka kawałków hdf-u wyciąłem odpowiedni otwór w środku a brzegi to już papier ścierny i szpachla samochodowa,kilka warstw lakieru w sprayu i gotowe !
                  Nie jest idealnie ale myślę że używając frezarki można to zrobić o wiele dokładniej...
                  A jako nóżek użyłem zwykłych gumowych odbojników do bram/drzwi,są po parę zł na alle :)
                  Last edited by freedi; 14.07.2013, 10:51.

Skomentuj

Dzieki znalazlem cos takiego

http://www.skleptonsil.pl/294035/pie...ltus-30cm-1szt

ale musze dokladnie porownac oba glosniki (wymiary) ewentulanie zrobic cos jak ty

Co do glosnika i twoich spostrzezen to wydaje mi sie ze 50 m twojego salonu to juz za duzo jak na 12" tu trzeba cos na 15 cali lub nawet na 18 :) juz nie mowie o dobrej lektrowni zeby to napedzic.

Skomentuj

Witam was projekt zostal zakonczony i sub skonczony. Caly topic mozna przniesc do dzialu z zakonczonymi konstrukcjami. Moze choc jednej osobie pomoze.

Wzmacniacz przykrecony

Przykrecone ofilcykowane nozki zgodnie z podpowiedzia kolegi z forum to odboje drzwiowe z castoramy za 3 zl szt. Do wagi kolo 80 kilo adaja sie idealnie

A tu juz na swoim miejscu :) ze starymi monitorami.

Sub gra tak jak oczekiwalem. Szybko bez mulenia, responsywnosc jest idealna. Sub nie ma wygluszenia w srodku owata z prostej przyczyny... zapomnialem ja wlozyc. Ale zdejme glosnik i potestuje bo sama wate mam. W srodku jest tylko mata filcobitumiczna. Glosnik i tak bede zciagal aby jeszcze dac czarta warstwe lakieru bo jednak 3 to troche za malo. Ale zrobie to w momencie lakierowania kolumn ktorymi zajme sie po urlopie.

Jesli chodzi o wzmacniacz. Nie mnie jest dyskutowac ile on ma mocy wiem ze napedza ten glosnik dobrze. Czy inny by zrobil to lepiej? Nie wiem nie mam porownania. Wiem tylko ze membrana nie lata jak szmata. Wzmak jak dla mnie ma jedna wade. Aktywne chlodzenie. Osobiscie wolabym duzo wiekszy radiator pasywny no ale producent tak to wymyslil. Wentylator wspolgra z dioda termiczna wiec wlacza sie od pewnej temp - dosc wysokiej i na bardzo niskich obrotach jako ze jestem maniakiem ciszy komputerowej to wydaje mi sie ze jest to kolo 1000RPM. jak na 80 jest chichy. Dodam ze na niskim poziomie sluchania tak gdzies do polowy na potencjometrze praktycznie jest pasywny. Sub gra w salonie 35 m polaczonym z kuchnia 12 m i przedpokojem.

Projekt jaki po nim bede realizowal to wariacja projektu kolegi z forum - Hermesa. TL'ka@usher

Caly projekt zajal mi okolo 2 msc. Co moge powiedziec. Bylo naprawde warto. Teraz az sie dziwnie czuje jak zajde na poddasze do swojego pokoju "konstruktora" cos by podlubal a tu pusto :)

chcialem serdecznie podziekowac ludziom ktorzy troszke mi pomogli, ktorych pomeczylem pytaniami chocby w topicu " w trakcie budowy"

pozdrawiam

Skomentuj

ale kloc :thumbup:

Skomentuj

Możesz zawsze wstawić niskim kosztem zephyra 120, który jest sotsunkowo cichy, a przepływ ma na pewno większy niż ten 80mm.

Skomentuj

Czaruję...
                          X