Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

reaktywacja kolumn podłogowych na Quadralach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

reaktywacja kolumn podłogowych na Quadralach

Witam, jest to mój drugi diy w karierze, nie mając zbyt dużego doświadczenia zbudowałem kolumny podłogowe w oparciu o Dibeisi A8008, Alphard EM-801 (pozostałość po rozbiórce poprzednich) i wysokotonowy Fidek. Kolumny o objętości ok.49,7l miały zastąpić wcześniejsze, które okazały się za duże żeby trzymać je w pokoju. Jako zwrotnice zastosowałem "uniwersalne" o podziale 800/4,1k. Zbudowane z płyty wiórowej 18mm i wygłuszone wszystkie ścianki pianką tapicerską 3cm. Problem polegał na tym, że nie dało się tego słuchać głównie z dwóch powodów: 'estradowe' średniaki wybijały sie ponad wszystko, a ogólne pasmo przenoszenia miało tyle dziur co polskie drogi. Wyglądały mniej więcej tak:

Również wyglądem nie zachwycały. Postanowiłem więc zmodernizować je. Okazyjnie udało mi się zakupić komplet czterech wooferów Quadral pochodzących z kolumn Allcraft 4000, po regeneracji zawieszenia górnego. Ich oznaczenie to 92 1017

i tu pojawia się pytanie- może dysponuje ktoś parametrami tych głośników i podzieli się ze mną? Ja szukałem już chyba wszędzie i nic nie znalazłem.
    Pierwsze przymiarki w obudowy

Wyrzuciłem stare zwrotnice, głośniki połączone równolegle, wysokotonówki na kondensatorach i zabrałem się za pierwsze testy. Wrażenie było mile zaskakujące, niezły bas, głośniki jakby czuły się znakomicie w tym litrażu, średnie tony wyraźne, bez zniekształceń. Pora przyszła na zmianę wizerunku zarówno pudeł jak i samych głośników :) pierścienie poszły w czarny mat

a obudowy zostały wyrównane szpachlą samochodową i wyszlifowane

tylna ściana i spód przemalowane na czarno, na front zagościła skaja

boczne ściany wykończone okleiną drewnopodobną, po zamontowaniu głośników prezentują się tak:

Może ktoś pomoże mi dobrać do tych kolumn głośnik wysokotonowy, myślałem nad kopułkowym Tonsilem, trzeba też zaprojektować zwrotnicę, ale najpierw trzeba znać parametry tych Quadrali. Na chwilę obecną wysokie są na kondensatorach, do wymiany nadają się też terminale-jak łatwo zauważyć są to speakony.

Pozdrawiam

Zamieszczone przez PittKF Zobacz posta
    i tu pojawia się pytanie- może dysponuje ktoś parametrami tych głośników i podzieli się ze mną? Ja szukałem już chyba wszędzie i nic nie znalazłem.
    Jak będą, to u ruskich - ruski wszystko mają, tam znalazłem wszelkie parametry do głośników quadrala które miałem - niestety nie ma do Twoich.
    Ew zmierz je - dużo nie trzeba, rezystor 10ohm i kompa z kartą dźwiękową :)

Zamieszczone przez PittKF Zobacz posta
    Może ktoś pomoże mi dobrać do tych kolumn głośnik wysokotonowy, myślałem nad kopułkowym Tonsilem, trzeba też zaprojektować zwrotnicę, ale
    najpierw trzeba znać parametry tych Quadrali. Na chwilę obecną wysokie są na kondensatorach,
    Hmm ja bym poszedł w Alu od Cantona - coś na poziomie (imo lepsze, bo mniej dzwoni) Seasa 27tbfc/g a mogę załatwić za 150zł parę więc pewnie tyle co i byś dał za tonsile składane w stodole bo tonsil upadł i rozsprzedali części. Ew. masz nowe ALU od STXa.
    Zwrotnica do roboty od zera, ale warto się w to pobawić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Ew zmierz je - dużo nie trzeba, rezystor 10ohm i kompa z kartą dźwiękową
      Raczej 100-600 ohm jesli masz na mysli Limpa operujacego tylko na wyjsciu liniowym karty.

Skomentuj

http://kolumny.prv.pl/zwrotnicapswk.php

Ten sposób mam na myśli, na SW. Rezystor może być praktycznie dowolny, ważne żeby znać jego dokładną wartość i ma się mieścić w przedziale nie pamiętam jakim.

Skomentuj

Takich rezow lepiej uzyc, jesli jest dodatkowe zasilanie ze wzmacniacza. Przy sygnale z lini czy sluchawkowego lepiej dac wieksza rezystancje. Poza tym przy wiekszej rezystancji bedzie wieksza dokladnosc. ( chyba, ze mamy bardzo dokladne rezystory co do pol oma )

Skomentuj

Nie na temat...
            Zgadza się, lepiej użyć większego - ale też nie ma co przesadzać, zalecał ktoś gdzieś z tego co mi się przypomina max 120ohm bo wiązało się to ze wzmocnieniem karty czy coś - nie pamiętam. Powiem tyle, że na tym, wychodzą mi bardziej zbliżone pomiary do producentowych niż na całym jigu, złożonym lata temu, na początku przygody w audio, obudowa po głośniku komputerowym którego spaliłem pierwszym GainClonem - jest sentyment hehe

Skomentuj

No właśnie u ruskich też szukałem i nic, wogóle do kolumn Allcraft 4000 ciężko znaleźć jakiekolwiek info.
              Co do pomiaru to nie mam żadnego doświadczenia jak się za to zabrać, kartę w kompie mam SB Audigy2 jeśli ma to jakieś znaczenie :cool: zapomniałem też dodać, że zestaw napędzam Technicsem SA-DX750 (który zamierzam zmienić na coś z Onkyo-z sentymentu do ciepła brzmienia), a pokój do nagłośnienia ma ok.30m2. Jak się domyślam to wszystko miałoby wpływ na pomiary.
              Kolego LightSound niestety pod podanym linkiem mam 404-not found.
              Co proponowalibyście: zwrotnice 2-way, czy 2,5?
              Co do tweetera to może T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X?

Skomentuj

http://www.hifi-wiki.de/index.php/Qu...-craft_AC_4100

Czyli lepiej zlecić komuś pomiar - jest ktoś z Poznania? :)

Rozumiem, ktoś zgłosił stronę jako dokonująca ataków i usuneli ;/ na szczescie mam mirror i jak autor pozwoli - odtworze ją u siebie.

Zwrotnic nie kupuj jakiś gotowych uniwesalnych! Głośniki trzeba pomierzyć i zaprojektować im indywidualną zwrotnice.

Tak, o tym Tweeterze też pisałem, miała go u nas jawnie 1 osoba - Jacek Zieliński.

Skomentuj

Abmessungen: 255 x 851 x 245 mm (B x H x T) (Frontabdeckung +17 mm)
                  Wymiary moich pudełek to 240x830x335, ściany grubości 18mm, więc objętość mają podobną do oryginalnych AC4100, stąd głośniki czują się nieźle w tych kastach :)
                  Rzeczywiście gdyby ktoś z Poznania byłby skłonny wykonać dla mnie takie pomiary to byłbym wdzięczny i krewny duże piwo :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X