Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moja obudowa do UNIAMPa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moja obudowa do UNIAMPa

Hej,

Zabrałem się za projektowanie obudowy do UNIAMPa, którego zmontowałem w zeszłym roku.

Obudowę chcę wykonać z przekroi ze sklejki o grubości 10mm. Panel frontowy z aluminium, płytę spodnią i tylną jeszcze nie wiem z jakiego materiału. Pracę rozpocząłem od za modelowania części obudowy wykonywanej ze sklejki we FreeCad'zie.
    Obudowa widziana od góry:

Obudowa widziana od dołu:

Obudowa będzie składać się z 5 typów przekroi. Poniżej trzy przykładowe:
    Frontowy:

Środkowy (wersja "zamknięta bez dziury na płytę podłogową"):

Tylni:

Wszystkie rysunki wykonałem w FreeCad'dzie mając nadzieję, że zrobię ich eksport do formatu dxf i zlecę wycinanie firmie oferującej usługi CNC. Niestety jak otworzyłem eksporty DXFów w innym programie (SketchUp) to tylko orientacyjnie przypominają one moje rysunki z freecada:/

Ma ktoś z was doświadczenie w CNC i Freecadzie? Czy rysunki, które wykonałem mam potraktować jako wprawkę, a te właściwe zrobić w AutoCadzie lub SolidWorks?

Jak wygląda proces wytwarzania w CNC czy to co narysuję w oprogramowaniu CAD jest i tak do przerysowania w CAM?

Prośba o poradę bo się zaciąłem i nie wiem co z tym dalej zrobić :/

peachtree audio 220 ?

Skomentuj

pomysl fajny, ale kosztowny. bedzie to ladnie wygladalo bo nie potrzeba wykonczenia. ale sama sklejka jest strasznie droga, nie mowiac o jej obrobce na CNC :/

ja bym to zrobil taniej - zamowic szablon z alu na laserze i recznie frezowac frezem z lozyskiem...

Zamieszczone przez maciaswojtas Zobacz posta
      Jak wygląda proces wytwarzania w CNC czy to co narysuję w oprogramowaniu CAD jest i tak do przerysowania w CAM?
      zalezy jakie oprogramowanie. lasery, plotery itp faktycznie kozystaja z gotowych rysunkow. mozna dac rysunek na papierze a pracownicy to narysuja, ale to dluzej = drozej

tylny panel bym zrobil tak samo jak przedni. i bym go wpuscil w ramke ze sklejki

a dlaczego nie chcesz dolu ze sklejki?

Skomentuj

Zamiast kroić sklejkę w poprzek i marnować tonę materiału można też nakleić warstwy obłogu na kopycie a potem wyfrezować otwory. Obudowa zachowa ten sam kształt tylko prążków sklejki nie będzie na wierzchu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          pomysl fajny, ale kosztowny. bedzie to ladnie wygladalo bo nie potrzeba wykonczenia. ale sama sklejka jest strasznie droga, nie mowiac o jej obrobce na CNC :/

ja bym to zrobil taniej - zamowic szablon z alu na laserze i recznie frezowac frezem z lozyskiem...

zalezy jakie oprogramowanie. lasery, plotery itp faktycznie kozystaja z gotowych rysunkow. mozna dac rysunek na papierze a pracownicy to narysuja, ale to dluzej = drozej

tylny panel bym zrobil tak samo jak przedni. i bym go wpuscil w ramke ze sklejki

dxf z poliliniami -> laser, ploter tnący itp; dxf z bryłami-> frezowanie 3 osie, ale i tak G koda (jak na machu sterowanie), operator musi sam zrobić. Tak jest w moich stronach.
          pozdrawiam
          asa

---------- Post dodany o 20:08 ---------- Poprzedni post o 20:07 ----------

Hej,

Zabrałem się za projektowanie obudowy do UNIAMPa, którego zmontowałem w zeszłym roku.

Obudowę chcę wykonać z przekroi ze sklejki o grubości 10mm. Panel frontowy z aluminium, płytę spodnią i tylną jeszcze nie wiem z jakiego materiału. Pracę rozpocząłem od za modelowania części obudowy wykonywanej ze sklejki we FreeCad'zie.
          Obudowa widziana od góry:

Obudowa widziana od dołu:

Obudowa będzie składać się z 5 typów przekroi. Poniżej trzy przykładowe:
          Frontowy:

Środkowy (wersja "zamknięta bez dziury na płytę podłogową"):

Tylni:

Wszystkie rysunki wykonałem w FreeCad'dzie mając nadzieję, że zrobię ich eksport do formatu dxf i zlecę wycinanie firmie oferującej usługi CNC. Niestety jak otworzyłem eksporty DXFów w innym programie (SketchUp) to tylko orientacyjnie przypominają one moje rysunki z freecada:/

Ma ktoś z was doświadczenie w CNC i Freecadzie? Czy rysunki, które wykonałem mam potraktować jako wprawkę, a te właściwe zrobić w AutoCadzie lub SolidWorks?

Prośba o poradę bo się zaciąłem i nie wiem co z tym dalej zrobić :/
          a co to ten freecad? Nie miałem przyjemności.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
            peachtree audio 220 ?
            Nie to było inspiracją - swoją drogą wygląda super. U mnie front ma nie być zlicowany tylko zagłębiony. Jak zamodeluję w 3d to wrzucę obrazek.
            Zamieszczone przez Pawel S.
            Ja nie mam tak rozbudowanego parku maszynowego - ok nie mam frezarki :).
            U mnie jest to dopiero początek "zabawa w DIY". Poza tym zawsze chciałem się nauczyć robić projekty w 3d. Wysłałem projekt do wyceny zobaczymy ile to wyjdzie...

Jak cena wykonania okaże się przystępna, to zamodeluję resztę wyglądu obudowy i poddam krytyce :)

hmmm. Wydawało mi się że blacha od spodu po prostu usztywni konstrukcję.

Zamieszczone przez asa
            dxf z poliliniami -> laser, ploter tnący itp; dxf z bryłami-> frezowanie 3 osie, ale i tak G koda (jak na machu sterowanie), operator musi sam zrobić. Tak jest w moich stronach.
            Trochę pojechałeś żargonem:)
            dxf z poliliniami - rysunek 2d z krzywymi?
            G koda - czyli wzbogacenie rysunku o o to jakimi narzędziami ma być to cięte i określenie ścieżek tych narzędzi itp.? Zapewne to zależy od typu maszyn na którym ma być to wykonane.

Zamieszczone przez asa
            a co to ten freecad? Nie miałem przyjemności.
            Taki opensource FreeCad 0.13. Niestety po zamodelowaniu i eksporcie do DXF okazało się, że program jeszcze jest pod tym względem niedopracowany i pliki w innych programach są bardzo luźną interpretacją tego co narysowałem. Teraz siedzę nad przerysowaniem tego sketchUp.

Skomentuj

hmmm. Wydawało mi się że blacha od spodu po prostu usztywni konstrukcję.
              nie do konca. laczenie blacha-sklejka oslabi ja!

G koda - czyli wzbogacenie rysunku o o to jakimi narzędziami ma być to cięte i określenie ścieżek tych narzędzi itp.?
              g-kody to polecenia na maszyne. tym sie nie przejmujesz. to juz robi programista lub sama maszyna (ja mam bardzo prosta nakladke graficzna)

Skomentuj

nie do konca. laczenie blacha-sklejka oslabi ja!
                Ok już rozumiem o co Ci chodziło. Mówisz, że opcja robienia wielkiej dziury od dołu osłabi konstrukcję. Sugerujesz rozwiązanie polegające na zrobieniu obudowy do której całą zawartość wsuwam przez przód lub tył, a nie tak jak ja planuję od dołu.

Skomentuj

tak bedzie zdecydowanie lepiej
                  i faktycznie musisz wszystko wsunac do srodka bo tam dojscia nie bedzie :/

nie zapominaj o tym ze cala obudowe trzeba wykleic folia! zeby bylo ekranowanie

Skomentuj

Koncepcja obudowy powiedzmy się domyka... Jeszcze trochę planowania. No i mam dylemat jak ułożyć elementy w środku obudowy.

Przygotowałem opcje rozmieszczenia elementów no i pytanie czy nie popełniłem w nich jakiegoś grubego błędu.

Opcja 1:

Opcja 2:

Przy obu opcjach zakładam, że panel tylni jest z u góry rysunku.

Sterownik to układ do którego płytki organizował kiedyś kolega z forum:
                    http://www.audio.lutuje.se/?diy-sterownik,32

Kusi mnie jednak rozwiązanie Tomka:
                    http://diyaudio.pl/showthread.php/13...zmacniacza-DIY

Unikam krzyżowania kabli 230V z kablami sygnałowymi (wydaje mi się że nie powinienem tego krzyżować ale może po prostu się mylę). no i ma jeszcze dodatkowe zabezpieczenie.

Docelowo może jeszcze dorzucę regulację barwy.

Podsumowując proszę o uwagi dotyczące topologii rozmieszczenia wzmacniacza.

Skomentuj

Zdecydowanie opcja druga. Należy unikać umieszczanie czegokolwiek w osi pionowej dużego toroida (czyli nad i pod dziurą). Właśnie w tym miejscach trafi najbardziej sieje.
                      Poza tym lepiej wygląda prowadzenie sygnału niskonapięciowego - połączenia będą krótsze i łatwiej będzie je zrealizować.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

sterownik postaw pionowo jak u mnie, uniampa obroc o 90*
                        obudowa bedzie duzo bardziej plytka = tansza

Skomentuj

[QUOTE=Pawel S.;360026]sterownik postaw pionowo jak u mnie, uniampa obroc o 90*
                          ...QUOTE]

Poka foty :)

Publikowałeś gdzieś opis? Nie mogłem znaleźć na forum.

Skomentuj

moja obudowa czeka na wykonczenie

sterownik i trafo sterownika beda przykrecone do bokow z MDFu

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              Zdecydowanie opcja druga.
                              Dokładnie. Też u siebie miałem takie rozwiązanie.

Skomentuj

Druga opcja zdecydowanie lepsza
                                Irek kiedys wrzucal prototyp swojej obudowy
                                Koncepcja była taka sama
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trochę czasu minęło i wracamy do tematu. W międzyczasie inny ważniejszy projekt DIY zacząłem dlatego ten zszedł na dalszy plan ale nie w odstawkę.

Mam już pocięte wykroje ze sklejki.

Poszedłem na całość bo obudowa ma 430mm szerokość, 100mm wysokości i 300 mm głębokości. Można było mniej, ale tak będzie łatwiej zmieścić wszystko w środku.

Podpowiedzcie proszę:
                                  1. Czy kleić profile? Czy klejem wikolowym? Wikolowe mają tą wadę że ich ubywa i w słabiej ściśniętych miejscach zostaną dziurki... Są jakieś kleje rozszerzające się?
                                  2. Po sklejeniu czym to lakierować. Obawiam się, że po sklejeniu nawet po szlifie drobnym papierem zostaną jakieś zagłębienie. Czy użyć najpierw kaponu?

Z fotkami skromnie bo jak narazie nie ma czego pokazywać:

Pozdr
                                  Maciek

Skomentuj

Podpowiedzcie proszę:
                                    1. Czy kleić profile? Czy klejem wikolowym? Wikolowe mają tą wadę że ich ubywa i w słabiej ściśniętych miejscach zostaną dziurki... Są jakieś kleje rozszerzające się?
                                    2. Po sklejeniu czym to lakierować. Obawiam się, że po sklejeniu nawet po szlifie drobnym papierem zostaną jakieś zagłębienie. Czy użyć najpierw kaponu?
                                    1. Kleje poliuretanowe.
                                    2.
                                    Opcja 1: Żywica poliestrowa (szlifuj dopiero po 24 godzinach, ona się lekko kurczy przy utwardzaniu) + lakier poliuretanowy
                                    Opcja 2: Capon szpachla + lakier poliuretanowy.

Skomentuj

Apropos klejenia?

Bardzo to cudo śmierdzi? Wikol ma tą zaletę, że go prawie nie czuć. No i czy bardzo puchnie w trakcie wysychania?

Skomentuj

ja bym dal na Twoim miejscu szpilki w kilku miejscach, na nich ścisnąłbym obudowę idealnie i dodatkowo ja tym wzmocnił.
                                        wikol nie powinien byc problemem raczej płaszczyzny są równe wiec szczelin być nie powinno.
                                        bardzo mi sie podoba ten patent i zazdroszczę)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X